МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Р І Ш Е Н Н Я
10.09.2004 N 388/1-р-04

Про стан підготовки підприємств житлово-комунального господарства, промисловості та паливно-енергетичного комплексу області до роботи в осінньо-зимовий період 2004/2005 року

Питання підготовки підприємств промисловості, паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства є одним з найбільш актуальних і перебуває на постійному контролі Міністерства палива та енергетики України та Дніпропетровської облдержадміністрації.
Виконання в Дніпропетровській області організаційних заходів, спрямованих на посилення платіжної дисципліни, дало змогу підвищити рівень платежів за використану електроенергію за 8 місяців 2004 року до 99,1%. При високому рівні оплати за 2004 рік промисловістю (100,8%), підприємствами залізниці (101,2%), сільгоспспоживачами (108%), організаціями та установами, які фінансуються з державного бюджету (99,8%), місцевого бюджету (99,4%), недостатніми залишаються розрахунки підприємств та організацій житлово-комунального господарства - 81,7%, у тому числі водопровідно-каналізаційного господарства - 71,8%. Населення області в поточному році розрахувалося за спожиту електроенергію на 85,9%.
Високим залишається рівень розрахунків за спожитий за фондами облдержадміністрації природний газ. Так, за 8 місяців 2004 року споживачами області за фондами облдержадміністрації спожито 1,1 млрд. куб. м природного газу на загальну суму 198,4 млн. грн., при цьому сплачено 223,9 млн. грн., або 112,8%. Населення області розрахувалося на 116,3%.
Незадовільним є стан розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за природний газ, спожитий за прямими договорами із ДК "Газ України". Так, цими підприємствами за 8 місяців 2004 року спожито природного газу на загальну суму 172,8 млн. грн., при цьому сплачено 114,3 млн. грн., або 66,2%.
Створення необхідних запасів вугілля й мазуту на теплових електростанціях області (Придніпровській ТЕС та Криворізькій ТЕС) здійснюється відповідно до затверджених графіків.
Закачування природного газу в Пролетарське підземне сховище газу здійснено в повному обсязі, а саме 950,5 млн. куб. м.
Продовжується робота з накопичення резервних видів палива на підприємствах, які включені до графіка переведення їх на резервне паливо під час похолодання в осінньо-зимовий період 2004/2005 року. Станом на 1 вересня 2004 року на підприємствах-регуляторах накопичено 20,8 тис. тонн мазуту, що становить 77,3%.
Підготовка житлово-комунального господарства області до зими здійснюється згідно із затвердженими заходами.
Станом на 1 вересня 2004 року здійснено підготовку 13,5 тис. (84% від плану) житлових будинків з видачею паспортів готовності, 8,6 тис. (79,6%) внутрішньобудинкових систем опалення, 1417 котелень (87,5%), 81,1 км (90,4) теплових мереж, 282 (89,8%) центральних теплових пунктів, 151 (78,6%) водопровідної насосної станції, капітально відремонтовано 311,7 тис. кв. м твердого покриття вулиць та доріг (84%).
Незадовільним є стан справ із освоєнням наданих субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів із запобігання аваріям та технологічним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та на інших аварійних об'єктах комунальної власності, а також на інвестиційні проекти згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2004 року N 509 (509-2004-п) та N 510 (510-2004-п) .
Особливе занепокоєння викликає виконання капітальних ремонтів водопровідно-каналізаційних та газорозподільних мереж у Кривому Розі, Жовтих Водах, Павлограді, Софіївському, Царичанському, Верхньодніпровському, Межівському, Дніпропетровському та інших районах області.
Не вирішене питання забезпечення стовідсоткового опалення житлового фонду в осінньо-зимовий період 2004/2005 року в м. Синельниковому та сел. Меліоративному Новомосковського району.
З метою своєчасного початку опалювального сезону 2004/2005 року та постійного надання життєво необхідних послуг колегії Міністерства палива та енергетики України та Дніпропетровської обласної державної адміністрації ВИРІШИЛИ:
Спільно Дніпропетровській обласній державній адміністрації та Міністерству палива та енергетики України:
1. Опрацювати з народними депутатами України питання прискорення прийняття законопроектів з питань функціонування паливно-енергетичного та житлово-комунального секторів економіки, поданих на розгляд Верховної Ради України.
2. Розробити конкретні заходи щодо забезпечення погашення заборгованості за енергоносії на підприємствах Дніпропетровської області, підпорядкованих Мінпаливенерго України.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
3. Опрацювати питання встановлення для Придніпровської ТЕС ціни на природний газ як для підприємств теплоенергетики в частині обсягів газу, який використовується для забезпечення опалення та гарячого водопостачання споживачів м. Дніпропетровська.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
4. Опрацювати на законодавчому рівні питання передачі до обласної або міської (м. Кривого Рогу) комунальної власності об'єктів ДП "Криворізька ТЕЦ".
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
Міністерству палива та енергетики України:
1. Спільно з Національною комісією регулювання електроенергетики опрацювати питання недопущення зростання ціни на електричну енергію для всіх категорій споживачів до кінця поточного року.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
2. Спільно з Національною комісією регулювання електроенергетики опрацювати питання встановлення пільгової ціни на електроенергію, яка використовується для освітлення міст, а також для електроопалення дитячих (дошкільних та шкільних) та медичних закладів.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
3. Спільно з НАК "Нафтогаз України" розглянути можливість вирішення питання створення на території областей відповідних уповноважених структур або надання відповідних повноважень вже існуючим структурам (наприклад, ВАТ по газопостачанню та газифікації) щодо укладення договорів на постачання природного газу з підприємствами комунальної теплоенергетики.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
4. З метою здешевлення електричної енергії, яка виробляється Придніпровською ТЕС, розглянути можливість виділення у 2005 році фінансування на реконструкцію обладнання згідно з пропозиціями, наданими Дніпропетровською облдержадміністрацією.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
5. Опрацювати на законодавчому рівні можливість списання або збільшення термінів погашення заборгованості минулих періодів підприємств житлово-комунального господарства за спожиті електроенергію та природний газ.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
6. Спільно з ВАТ "Дніпропетровськгаз" опрацювати з Національною комісією регулювання електроенергетики питання приведення у відповідність з фактичними витратами тарифів на транспортування природного газу.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
7. Вишукати можливість фінансування 1,5 млн. грн., необхідних на капітальний ремонт підвідомчого житлового фонду, який передається у комунальну власність міста Дніпродзержинська.
Термін: до 30 жовтня 2004 року.
Дніпропетровській обласній державній адміністрації:
1. Взяти під особливий контроль питання забезпечення своєчасних та в належних обсягах розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики області за природний газ, спожитий за прямими договорами з ДК "Газ України".
2. Підготувати Міністерству палива та енергетики України пропозиції щодо обсягів фінансування на 2005 рік на реконструкцію обладнання Придніпровської ТЕС.
Термін: до 30 жовтня 2004 року.
3. Враховуючи збільшення кількості скарг від населення, які надходять на адресу облдержадміністрації та центральних органів виконавчої влади, спільно з керівниками електро- та газопостачальних компаній провести нараду з контролерами ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго", ВАТ "Дніпропетровськгаз", ВАТ "Дніпрогаз" та ВАТ "Криворіжгаз" з приводу більш коректного поводження з абонентами.
Термін: до 1 жовтня 2004 року.
4. Забезпечити розгляд на засіданні обласної комісії з питань забезпечення постачання енергоносіїв в область і своєчасних розрахунків за їх споживання доповідей керівників міськвиконкомів та райдержадміністрацій стосовно погашення підприємствами житлово-комунального господарства заборгованості за електроенергію та природний газ.
Термін: до 1 жовтня 2004 року.
5. Спільно з керівниками міст та районів області опрацювати питання виділення коштів з обласного, міських та районних бюджетів на надання допомоги малозабезпеченим верствам населення на закупівлю скрапленого газу.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
6. Видати розпорядження голови облдержадміністрації щодо тимчасового порядку погодження та затвердження цін і тарифів на житлово-комунальні послуги в області у відповідності із Законом України "Про житлово-комунальні послуги" (1875-15) .
Відповідальність за виконання цього пункту рішення покласти на заступника голови облдержадміністрації Турчина Л.А.
Термін: до 1 жовтня 2004 року.
7. Підготувати Міністерству палива та енергетики України пропозиції щодо вирішення питання погашення заборгованості за спожиту питну воду шахтами Західного Донбасу в сумі 5,5 млн. грн.
Термін: до 30 жовтня 2004 року.
Міським головам та головам райдержадміністрацій:
1. Взяти під особистий контроль виконання заходів щодо забезпечення стовідсоткових розрахунків за спожиті електроенергію, природний газ та питну воду.
2. Взяти під особисту відповідальність виконання рішення голови облдержадміністрації щодо забезпечення до 1 жовтня поточного року необхідних запасів вугілля у котельнях.
3. Підготувати та подати клопотання міським, районним радам щодо розгляду на чергових сесіях питання про надання згоди про прийняття майнових комплексів житлово-комунального господарства від спільної власності територіальних громад області до власності відповідних територіальних громад.
Термін: до 15 вересня 2004 року.
4. Розробити та затвердити місцеві програми щодо поліпшення стану зовнішнього освітлення міст і населених пунктів області.
Термін: до 15 вересня 2004 року.
5. Забезпечити безумовне виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2004 року N 510 (510-2004-п) "Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів із запобігання аваріям та техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та на інших аварійних об'єктах комунальної власності у 2004 році".
Контроль за виконанням зазначеного пункту рішення покласти на заступника голови облдержадміністрації Турчина Л.А.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
Окремі доручення:
1. Зобов'язати начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації та просити керівників прокуратури Дніпропетровської області, Управління МВС України в Дніпропетровській області провести перевірки готовності підприємств житлово-комунального господарства області на предмет готовності котелень, теплових мереж тощо до роботи в осінньо-зимовий період 2004/2005 року. Особливу увагу звернути на використання коштів, передбачених на вирішення цього питання.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
2. Керівникам підприємств, розташованих на території області та підпорядкованих Мінпаливенерго України, ще раз проаналізувати стан готовності об'єктів соціальної сфери, які перебувають на балансі підприємств, та забезпечити безумовну їх готовність не пізніше 15 жовтня 2004 року.
3. Головам райдержадміністрацій: Дніпропетровської - Підлубному Е.С. та П'ятихатської - Петрушаку В.Я. під особисту відповідальність забезпечити вирішення питання освоєння коштів, виділених на будівництво та реконструкцію газопроводів згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2004 року N 509 (509-2004-п) та N 510 (510-2004-п) .
Контроль за виконанням цього пункту рішення покласти на заступника голови облдержадміністрації Мелещика В.А.
Термін: один місяць.
4. ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" прискорити роботу щодо оформлення пакетів документів на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21 січня 2004 року N 55 (55-2004-п) "Про затвердження Порядку перерахування в 2004 році деяких субвенцій на надання пільг, субсидій та компенсацій за рахунок надходження до загального фонду державного бюджету рентної плати за транзитне транспортування природного газу і за природний газ, що видобувається в Україні".
Термін: до 1 жовтня 2004 року.
5. ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" вирішити питання компенсації за внутрішньобудинкове обслуговування електромереж підприємствами житлово-комунального господарства.
6. Керівникам ВАТ "Дніпропетровськгаз" та ВАТ "Криворіжгаз" взяти під особисту відповідальність питання своєчасності та повноти забезпечення населення області скрапленим газом. При цьому звернути особливу увагу на недопущення зростання ціни більше ніж 49 грн. за балон.
7. Керівникам ВАТ "Дніпропетровськгаз" та ВАТ "Криворіжгаз" розглянути можливість надання благодійної допомоги у забезпеченні скрапленим газом соціально незахищених верств населення.
8. Керівникам ВАТ "Дніпропетровськгаз", ВАТ "Дніпрогаз" та ВАТ "Криворіжгаз" прискорити впровадження новітніх технологій у будівництві газопроводів у частині використання для будівництва поліетиленових труб.
9. Директорові Придніпровської ТЕС Ковпаку А.І підготувати і надати облдержадміністрації та Мінпаливенерго інформацію щодо обсягів і ціни на природний газ, який використовується для забезпечення опалення та гарячого водопостачання споживачів м. Дніпропетровська.
Термін: до 25 вересня 2004 року.
10. Синельниківському міському голові Сутулі Л.С. та голові Новомосковської райдержадміністрації Олійнику Є.Ф. вирішити питання забезпечення стовідсоткового опалення житлового фонду м. Синельникового та сел. Меліоративного в осінньо-зимовий період 2004/2005 року.
Контроль за виконанням цього пункту рішення покласти на заступника голови облдержадміністрації Турчина Л.А.
Термін: до 15 жовтня 2004 року.
11. Нікопольському міському голові Старуну С.В. надати облдержадміністрації пропозиції щодо забезпечення сталої роботи підприємств теплоенергетики міста в опалювальний період 2004/2005 року.
Термін: до 1 жовтня 2004 року.
12. Керівникам ВАТ "ДМК ім. Дзержинського" та ВАТ "ДМЗ ім. Петровського" розглянути можливість підвищення в осінньо-зимовий період 2004/2005 року обсягів виробництва електроенергії на власних генеруючих потужностях.
Міністр палива
та енергетики України
Голова Дніпропетровської
обласної державної адміністрації
С.Б.Тулуб
В.Г.Яцуба