МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
24.12.2004 N 820

Про заходи щодо підвищення якості виробництва шахтних канатів

Вітчизняними заводами - виробниками канатної продукції ВАТ "Силур" та ВАТ "Стальканат" для підприємств вугільної галузі виготовляються канати за державними стандартами колишнього СРСР (ГОСТ 3241 "Канаты стальные. Технические условия", сортаментні стандарти: ГОСТ 7668-80, ГОСТ 3077-80, ГОСТ 2688-80), які містять застарілі вимоги до якості канатної продукції, механічних властивостей дроту, підбору діаметрів дроту, оцинкуванню, що значно погіршує конкурентоспроможність вітчизняної продукції порівняно з світовими аналогами.
Крім того, канати, які виготовляються закордонними фірмами, можна використовувати як на вантажних, так і на вантажно-людських підйомах, що значно спрощує підготовку замовлень на виготовлення канатів, підвищує оперативність їх заміни під час експлуатації підйомних установок.
Для забезпечення більш тривалого терміну служби канатної продукції, підвищення безпеки її експлуатації, зменшення непродуктивних простоїв підйомних установок керівники вугледобувних підприємств змушені на теперішній час придбавати дорогі імпортні канати.
Зважаючи на ситуацію, що склалася, проведено попередні переговори з керівниками вітчизняних заводів - виробників канатів, ВАТ "Силур" та ВАТ "Стальканат", щодо освоєння ними виробництва нових шахтних підйомних канатів підвищеної якості.
З метою освоєння та широкого впровадження на підприємствах вугільної галузі високоякісної канатної продукції вітчизняного виробництва наказую:
1. Державному науково-дослідному інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості (далі - МакНДІ) (Брюханов О.М):
1.1. За узгодженням із заводами - виробниками канатної продукції розробити "Програму створення шахтних канатів вітчизняного виробництва підвищеного рівня якості" та надати її Мінпаливенерго на затвердження.
Термін - до 01.03.2005
1.2. За узгодженням з Науково-дослідним інститутом гірничої механіки імені М.М. Федорова (Грядущий Б.А.) забезпечити проведення приймальних випробовувань дослідних зразків канатів.
Термін - протягом 2005 - 2006 років
1.3. За узгодженням із заводами - виробниками канатної продукції за результатами приймальних випробовувань розробити вітчизняний стандарт на шахтні канати підвищеної якості.
Термін - до кінця 2006 року
1.4. Розробити для регіональних канатно-випробовувальних станцій нову редакцію "Інструкції з випробовування шахтних канатів" з урахуванням параметрів канатів підвищеної якості.
Термін - до кінця 2006 року
2. Генеральним директорам державних підприємств, державних холдингових компаній, директорам шахт, що належать до сфери управління Мінпаливенерго забезпечити за наданням МакНДІ придбання та впровадження на підприємствах дослідних зразків канатів.
Термін - до кінця 2005 року
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Кужеля С.В.
Міністр
С.Тулуб