МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
09.12.2004 N 26/42-1673
Заступнику Міністра
промислової політики
України Федяєву А.Г.

Щодо комерційного обліку електричної енергії на об'єктах ВАТ "Запорожкокс"

На виконання доручення Мінпаливенерго Держенергонагляд України розглянув звернення Мінпромполітики щодо оплати електроспоживання ВАТ "Запорожкокс" при завантаженні трансформаторів струму, працюючих у колах розрахункового обліку електричної енергії, менше 5% від номінального та повідомляє.
Розрахунковий облік електричної енергії, яку споживає ВАТ "Запорожкокс", улаштований на підставі вимог ВАТ "Запоріжжяобленерго" від 11.05.99 N 44/771.
На звернення ВАТ "Запорожкокс" Запорізьким регіональним центром стандартизації, метрології та сертифікації та ВАТ "Український науково-дослідний, проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування" була проведена державна метрологічна атестація трансформаторів струму ТФЗМ-150 та зроблений висновок, що вони забезпечують облік електричної енергії в діапазонах навантаження від 1 до 120% від номінального. Чутливість розрахункових лічильників електричної енергії ВАТ "Запорожкокс" типу "Євро-Альфа" значно нижча найменшого струму у вторинних обмотках трансформаторів струму.
Виходячи з вищезазначеного, а також враховуючи відсутність в договорі про постачання електричної енергії умов нарахування плати при завантаженні відповідних трансформаторів струму менше 5% від номінального, дії ВАТ "Запоріжжяобленерго" щодо додаткової оплати за спожиту електричну енергію слід вважати такими, що не відповідають чинним нормативним документам.
Додатково інформуємо, що листом від 26.10.2004 N 2400к/44 ВАТ "Запоріжжяобленерго" відкликало свої платіжні вимоги на адресу ВАТ "Запорожкокс" щодо додаткової оплати спожитої електричної енергії.
Заступник Міністра
О.Светелік