ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

                       І Н С Т Р У К Ц І Я

 N 47 від 10.10.2000                  Зареєстровано в Міністерстві
     м. Київ                          юстиції України
                                      24 жовтня 2000 р.
                                      за N 745/4966

                                                 Затверджено
                                        Наказ Головного державного
                                        інспектора ветеринарної
                                        медицини України
                                        10 жовтня 2000 р. N 47
                                        ( z0741-00 )

                            Інструкція
       про заходи з профілактики та боротьби з інфекційною
              бурсальною хворобою (хвороба Гамборо)

                      1. Загальні відомості

     1.1. Інфекційна   бурсальна   хвороба   (хвороба  Гамборо)  -
висококонтагіозне вірусне захворювання,  яке вражає 3-15-тижневого
віку  курчат  і протікає в гострій формі без виявленої сезонності.
Перебіг хвороби в дорослих курей безсимптомний.
     Збудник захворювання  належить до родини Бірновірусів.  Вірус
руйнує  лімфоцити  органів  імунної  системи  (фабрицієвої  бурси,
тимуса, селезінки) і призводить до імунної недостатності. Джерелом
інфекції   є   хвора   та   перехворіла   птиця.   Головний   шлях
розповсюдження   вірусу   -   аерогенний.   Збудник  хвороби  може
розповсюджуватись   трансоваріально   (на   шкаралупі   яєць),   з
продуктами   забою  хворої  птиці,  інфікованими  кормами,  водою,
інвентарем,  одягом   і   взуттям   обслуговувального   персоналу,
транспортними   засобами   і   т.ін.,   на  яких  збудник  здатний
зберігатися тривалий час.  Носіями патогенного вірусу можуть  бути
качки, індики, гуси, цесарки.
     1.2. Діагноз     хвороби     встановлюється     на     основі
епізоотологічних   даних,  клінічних  ознак,  патолого-анатомічних
змін,  результатів лабораторних досліджень.  Інфекційну  бурсальну
хворобу  необхідно диференціювати від хвороби Ньюкасла,  кормового
токсикозу та Е-вітамінної нестачі, інфекційної анемії.
     1.3. При підозрі на захворювання птиці інфекційною бурсальною
хворобою в лабораторію державної ветеринарної медицини  надсилають
для  дослідження  сироватку крові від 10-25 голів,  клінічно хвору
птицю (4-5 голів) у  початковій  стадії  захворювання  і  трупи  з
дотриманням вимог щодо запобігання розповсюдженню інфекції.

                      2. Заходи профілактики

     2.1. З метою охорони  господарства  (ферми,  відділення)  від
занесення  збудника інфекції керівники та спеціалісти ветеринарної
медицини господарств,  інших підприємств і організацій,  які мають
птицю,  зобов'язані суворо виконувати вимоги,  передбачені Законом
України  "Про  ветеринарну  медицину"   (   2498-12   ),   діючими
ветеринарно-санітарними     правилами     для    птахогосподарств,
нормативно-правовими актами у ветеринарній медицині.
     2.2. Птахогосподарство повинно працювати в закритому режимі.
     2.3. Комплектувати   стада   птиці   тільки   з  господарств,
благополучних щодо інфекційної бурсальної хвороби,  птицею  одного
віку.
     2.4. Дотримуватись  міжциклових   профілактичних   перерв   з
проведенням очищення і дезінфекції приміщень.
     2.5. Проводити дезінфекцію завезених яєць для інкубації.
     2.6. Вакцинувати батьківське стадо і сприйнятливий молодняк у
неблагополучних та загрозливих  господарствах  після  лабораторних
досліджень  державних  лабораторій ветмедицини та за погодженням з
державною ветеринарною медициною.

         3. Заходи щодо ліквідації захворювання у господарствах,
                на фермах, відділеннях та регіонах

     3.1. При     появі     інфекційної     бурсальної     хвороби
птахогосподарство оголошують неблагополучним і вводять обмеження.
     3.2. Державний інспектор ветеринарної медицини району негайно
повідомляє  управління  ветеринарної  медицини  області  про  стан
епізоотичної ситуації.
     3.3. За умовами обмеження забороняється:
     - вигул  птиці  при  утриманні на підлозі і її переміщення по
господарству;
     - інкубація   яєць   і   одержання  чи  завезення  птиці  для
вирощування;
     - вивезення  яєць для інкубації та живої птиці у благополучні
господарства;
     - вивезення з території кормів, обладнання, посліду;
     - реалізація продукції птахівництва у вільній торгівлі.
     3.4. За умовами обмеження приписуються:
     - щоденний контроль епізоотичної ситуації у господарстві;
     - забій  усієї  птиці  неблагополучної  ферми,  відділення чи
господарства з послідовністю:  перехворіла і та, що утримується на
неблагополучній фермі, у відділенні, господарстві;
     - утилізація всієї клінічно хворої та некондиційної птиці;
     - дезінфекція 3%-ним гарячим (45-50 град.  C) розчином їдкого
натру пуху та пір'я,  отриманих при  забої  птиці  неблагополучних
пташників, ферм;
     - щоденне   механічне   очищення,   миття    і    дезінфекція
транспортних   засобів   і   тари,   призначених  для  перевезення
вибракованої птиці, посліду;
     - щоденна дезінфекція спецодягу після закінчення роботи;
     - дезінфекція  2%-ним  гарячим  розчином  їдкого  натру   або
1-2%-ним формальдегідом контейнерів для перевезення птиці та яєць;
     - дезінфекція 5%-ним гарячим розчином кальцинованої соди  або
2%-ним  гарячим  розчином їдкого натру дерев'яної тари;  металевої
тари  -  5%-ним  гарячим  розчином   кальцинованої   соди,   після
дезінфекції її промивають водою;
     - проведення  очищення,  а  також  поточної   та   остаточної
дезінфекції   неблагополучних  пташників,  інкубаторів,  підсобних
приміщень,  обладнання,  виробничої території і засобів транспорту
та інших об'єктів;
     - послід,  підстилку з  неблагополучних  пташників  піддавати
біотермічній обробці протягом 4-х місяців;
     - проводити відстріл диких птахів (які мешкають на  території
господарства)  і  надсилати  матеріал  у  лабораторію ветеринарної
медицини для досліджень;
     - проводити  постійне  спостереження та вибіркове дослідження
курчат у населених пунктах загрозливої зони.
     3.5. За умовами обмеження дозволяється:
     - забивати птицю  з  неблагополучних  пташників  або  ферм  у
господарствах   (за   наявності   умов)   або   на   підприємствах
птахопереробної  промисловості,  які  працюють  у  цьому  разі   в
карантинному режимі;
     - проводити повне патрання птиці з утилізацією  кишечнику  та
уражених органів після її забою;
     - вивозити в сусідні харчові  підприємства  тушки  птиці  для
промислової переробки і громадського харчування;
     - використовувати яйця,  зібрані від  птиці  неблагополучного
господарства,  у хлібокондитерській і парфумерній промисловості та
виробництві яєчного порошку;
     - залишки    кормів    (комбікормів)    у    неблагополучному
господарстві після забою всієї птиці піддавати  термічній  обробці
та згодовувати іншим видам тварин.
     3.6. Обмеження знімаються з господарства через 2 місяці після
вивезення   птиці   з   неблагополучної   ферми,   відділення   чи
господарства, але не  раніше  як через  30  діб  після  останнього
випадку захворювання,  виконання плану оздоровчих заходів і оцінки
якості остаточної дезінфекції.
     Благополучними вважаються  господарства,  у яких захворювання
птиці хворобою Гамборо  не  спостерігалось  протягом  одного  року
після останнього випадку захворювання.

      4. Відповідальність за порушення карантинних обмежень
              та інших ветеринарно-санітарних правил

     4.1. Працівники господарств, ферм, орендарі, які припустилися
порушення  карантинних  обмежень  та  інших ветеринарно-санітарних
правил,  визначених  у  цій  Інструкції,  несуть  відповідальність
згідно із чинним законодавством.

 Начальник управління забезпечення
 протиепізоотичної роботи                          О.О.Кучерявенко