МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.03.2003 N 145

Про підсумки роботи з охорони праці в енергетичній галузі за 2002 рік та завдання на 2003 рік

Протягом 2002 року на підприємствах енергетичної галузі України сталося 39 нещасних випадків виробничого травматизму із смертельним наслідком проти 30 у 2001 році (з них 30 проти 28 - на підприємствах, що належать до сфери управління Мінпаливенерго України та акціонерних товариствах, щодо яких Мінпаливенерго України здійснює повноваження з управління державними корпоративними правами).
Від ураження електричним струмом загинуло 24 працівники проти 18 у 2001 році (з них 17 проти 16 - на підприємствах, що належать до сфери управління Мінпаливенерго України та акціонерних товариствах, щодо яких здійснюються повноваження з управління державними корпоративними правами).
Найбільше смертельних випадків допущено в енергокомпаніях ВАТ "Вінницяобленерго", ВАТ "Крименерго", ВАТ "Миколаївобленерго", ВАТ "Хмельницькобленерго" - по 3 випадки, НЕК "Укренерго" НАЕК "Енергоатом", ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Донбасенерго", ВАТ "Одесаобленерго" - по 2 випадки.
Аналіз всіх смертельних випадків, що сталися у 2002 році в енергетичній галузі свідчить, що переважна більшість загиблих мали достатню кваліфікацію (3 - 5 групи з електробезпеки) і тривалий стаж роботи за професією - від 3 до 30 років. Більшість смертельних випадків сталися внаслідок невиконання основних вимог Правил безпечної експлуатації електроустановок (ДНАОП 1.1.10-1.01-97) (z0011-98) , у тому числі через виконання робіт без перевірки відсутності напруги та без встановлення заземлень.
Основними причинами нещасних випадків були порушення трудової і виробничої дисципліни, безвідповідальне ставлення керівників структурних підрозділів, майстрів, диспетчерів підприємств до вимог щодо підготовки робочих місць, видачі дозволів і проведення допусків до робіт.
Залишається високим рівень смертельного невиробничого електротравматизму серед населення. У 2002 році на обладнанні енергетичних підприємств загинуло 218 сторонніх осіб, у тому числі 113 - під час крадіжок на електрообладнанні (у 2000 році відповідно 275 і 192).
З метою підвищення ефективності роботи з охорони праці НАКАЗУЮ:
1. Роботу підприємств енергетичної галузі з питань профілактики травматизму у 2002 році вважати недостатньою.
2. Попередити керівників енергетичних компаній ВАТ "Вінницяобленерго" Бірюкова О.О. та ВАТ "Миколаївобленерго" Шимановича В.М. про незадовільне виконання ними вимог Закону України "Про охорону праці" (2694-12) . У випадку, коли протягом першого півріччя 2003 року ними не будуть вжиті необхідні заходи для зниження рівня травматизму, Мінпаливенерго порушить питання про усунення їх від займаних посад згідно із чинним законодавством.
3. Продовжити на 2003 рік дію Положення про особливі умови організації безпечного виконання робіт в електроустановках, затвердженого наказом Мінпаливенерго України від 22.02.2001 N 94.
4. Головам правлінь, керівникам підприємств, установ, організацій енергетичної галузі, що належать до сфери управління Мінпаливенерго України, та акціонерних товариств, щодо яких Мінпаливенерго України здійснює повноваження з управління державними корпоративними правами:
4.1. Вважати невідкладним і першочерговим завданням у 2003 році поліпшення стану охорони праці.
4.2. Розробити та забезпечити виконання у I кварталі 2003 року організаційно-технічних заходів з охорони праці, які повинні проводитись перед ремонтною весняно-літньою кампанією, провести "день майстра" і семінари з керівниками робіт.
4.3. У I кварталі поточного року розглянути разом з профспілковими комітетами підсумки роботи з охорони праці у 2002 році.
4.4. Провести комплексні перевірки підрозділів, де у 2002 році мали місце нещасні випадки зі смертельними наслідками.
4.5. Заборонити закупівлю електрозахисних засобів захисту, які не пройшли необхідної експертизи або виготовлені без затвердження технічних умов.
4.6. Закупівлю засобів захисту, в тому числі і на тендерних умовах, проводити з обов'язковим залученням спеціалістів служби охорони праці підприємства.
4.7. Протягом місяця затвердити графіки проведення атестації робочих місць на 2003 рік з оформленням карт умов праці і забезпечити їх виконання.
4.8. Підвищити якість та ефективність перевірок робочих місць і зобов'язати кожного перевіряючого у разі виявлення порушення вимог Правил безпечної експлуатації електроустановок (z0011-98) складати акт із зазначенням прізвища порушника.
4.9. Щомісяця розглядати акти перевірок робочих місць, здійснювати аналіз виявлених порушень, розробляти та видавати розпорядчі документи щодо усунення виявлених порушень, притягати до відповідальності безпосередніх порушників і їх керівників.
4.10. Проводити розслідування кожного випадку електротравматизму з визначенням винних осіб та притягати їх до відповідальності згідно із чинним законодавством.
4.11. Протягом місяця з дня видання наказу скласти плани-графіки проведення вимірювань наведених напруг в електроустановках 110-750 кВ та на ПЛ всіх класів напруги відповідно до вимог Правил безпечної експлуатації електроустановок (z0011-98) .
4.12. У першому півріччі 2003 року організувати і провести на рівні енергокомпаній змагання бригад з питань організації і безпечного виконання робіт.
4.13. Щокварталу разом з профспілками розглядати стан охорони праці енергокомпаній із заслуховуванням порушників правил безпеки.
4.14. Щомісяця проводити дні охорони праці з обов'язковим проведенням теоретичного і практичного навчання персоналу відповідно до вимог Правил безпечної експлуатації електроустановок (z0011-98) , основними завданнями яких вважати приведення до належного стану засобів захисту, правильне оформлення оперативної документації, диспетчерських найменувань на обладнанні, проведення інструктажів, навчання тощо.
4.15. Скласти плани-графіки і провести у 2003 році навчання працівників електроенергетики в спеціалізованих навчальних закладах відповідно до вимог Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , Типового положення про навчання з питань охорони праці (ДНАОП 0.00-4.12-99) (z0248-99) та наказу Мінпаливенерго України від 17.04.2000 N 30 (z0658-00) .
4.16. Визначити перелік найбільш травмонебезпечного енергетичного обладнання і за необхідності запровадити особливий порядок обслуговування із зазначенням термінів його ремонту, реконструкції або заміни. З переліком обладнання і порядком його обслуговування ознайомити відповідних працівників.
Термін - 1 квартал 2003 року.
4.17. Провести необхідні обстеження травмонебезпечних приміщень і споруд, скласти графіки їх ремонту або реконструкції, за необхідності залучити до цієї роботи спеціалізовані організації.
Термін - 1 квартал 2003 року.
4.18. Забезпечити потреби працівників енергокомпаній необхідною кількістю державних і галузевих нормативних документів з охорони праці.
4.19. Забезпечити у повному обсязі проведення оперативного контролю за безпечним виконанням робіт в електроустановках згідно з додатком 1.
4.20. Протягом 2003 року за необхідності запроваджувати Положення про особливі умови організації безпечного виконання робіт в електроустановках.
4.21. У місячний термін розробити і затвердити на 2003 рік організаційно-технічні заходи профілактики електротравматизму серед населення.
4.22. Постійно у засобах масової інформації висвітлювати роз'яснювальну роботу з питань електробезпеки та правил поведінки в місцях проходження мереж електропередач, розташування трансформаторних підстанцій тощо.
5. Головному управлінню із надзвичайних ситуацій та охорони праці (Подгорному), Департаменту з питань електроенергетики (Улітічу):
5.1. Провести, згідно з графіком (додаток 2), перевірки стану охорони праці в акціонерних товариствах, щодо яких здійснюються повноваження з управління державними корпоративними правами на підприємствах, що належать до сфери управління Мінпаливенерго України.
6. Попередити керівників енергетичних компаній і підприємств про їх персональну відповідальність за стан охорони праці.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Корзуна А.В.
Міністр
С.Єрмілов

Додаток 1
до наказу Міністерства
палива та енергетики України
25.03.2003  N 145

ОБСЯГИ

проведення оперативного контролю робочих місць в енергопостачальних компаніях

1. Керівники і спеціалісти акціонерних товариств і структурних одиниць здійснюють оперативний контроль за окремими графіками.
2. Керівники і заступники керівників виробничих служб акціонерних товариств повинні здійснювати контроль робочих місць у таких обсягах:
2.1. Керівник - не менше одного робочого місця на тиждень.
2.2. Заступник керівника - не менше двох робочих місць за тиждень.
3. Керівники, головні інженери та керівники оперативно-диспетчерських груп районів електричних мереж повинні здійснювати контроль робочих місць у таких обсягах:
3.1. Керівник - не менше одного робочого місця на тиждень.
3.2. Головний інженер - не менше трьох робочих місць на тиждень.
3.3. Керівник оперативно-диспетчерської групи - не менше двох робочих місць на тиждень.
3.4. Заступник керівника і головного інженера району електричних мереж - не менше двох робочих місць на тиждень.
При цьому протягом тижня повинні бути перевірені робочі місця всіх електромережних дільниць і бригад ОВБ. Інші робочі місця перевіряються не менше двох разів на місяць.
При цьому протягом тижня повинні бути перевірені робочі місця всіх бригад.
Перший заступник начальника
Головного управління
із надзвичайних ситуацій
та охорони праці
С.Крутенко

Додаток 2
до наказу Міністерства
палива та енергетики України
25.03.2003  N 145

ГРАФІК

комплексних перевірок енергетичних компаній з питань охорони праці на 2003 рік

Енергокомпанії та підприємства, що перевіряються Терміни перевірки
1. ВАТ "Дніпроенерго" II квартал
2. ВАТ "Дніпрообленерго" II квартал
3. ВАТ "Миколаївобленерго" III квартал
4. ВАТ "Закарпаттяобленерго" IV квартал
Перший заступник начальника
Головного управління
із надзвичайних ситуацій
та охорони праці
С.Крутенко