УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.11.2002 N 686
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства палива та енергетики N 143 (v0143558-06) від 27.04.2006 )

Про списання, відчуження та передачу в оренду державного майна

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства палива та енергетики N 113 (v0113558-04) від 25.02.2004 )
Відповідно до законів України "Про підприємства в Україні" (887-12) , "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) , Декрету Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1992 р. N 8-92 (8-92) "Про управління майном, що є у загальнодержавній власності", Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30 липня 1999 р. N 1477 (z0573-99) , постанови Кабінету Міністрів України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" від 21 вересня 1998 р. N 1482 (1482-98-п) та з метою удосконалення порядку списання реалізації, здачі в оренду, передачі з балансу на баланс або у комунальну власність майна, що є державною власністю, та закріпленого за підприємствами, установами та організаціями (далі - підприємства), що належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики, на праві повного господарського відання або оперативного управління, а також державного майна, що знаходиться на балансах господарських товариств, створених у процесі корпоратизації, засновником яких були центральні органи державної виконавчої влади, правонаступником яких є Мінпаливенерго, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів, що є державною власністю і закріплені за підприємствами Міністерства палива та енергетики на праві повного господарського відання або оперативного управління (додаток 1).
2. Створити комісію Мінпаливенерго з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів у складі:
Ященко Ю.П. - перший заступник Державного секретаря, голова комісії
Корзун А.В. - перший заступник Державного секретаря, заступник голови
Андрійчук Ю.А. - заступник Державного секретаря, заступник голови
Клюк Б.О. - заступник Державного секретаря, заступник голови
Штейнберг М.О. - заступник Державного секретаря, заступник голови
Члени комісії:
Лесик Л.С. - начальник Головного управління методології бухгалтерського обліку та фінансування
Лисенко Г.І. - начальник Головного управління майнових відносин та реформування власності (при розгляді матеріалів з передачі основних засобів в оренду, безкоштовної передачі з балансу та передачі в комунальну власність)
Матвєєва В.Г. - начальник Головного юридичного управління (при розгляді матеріалів з передачі основних засобів в оренду)
Алексєєва Т.К. - начальник управління трудових і соціальних відносин (при розгляді матеріалів щодо передачі в комунальну власність об'єктів соціальної сфери)
Костік І.М. - заступник начальника управління реструктуризації підприємств (при розгляді матеріалів щодо списання основних засобів по вугледобувних підприємствах, що ліквідуються).
3. Створити галузеві комісії під головуванням заступників Державного секретаря відповідно до розподілу обов'язків з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів у складі, що додається (додаток 2).
4. Заступнику Державного секретаря Штейнбергу М.О., директорам Державного департаменту вугільної промисловості (Красько М.І.), Департаменту з питань електроенергетики (Улітіч Ю.І.), Департаменту з питань нафтогазової та нафтопереробної промисловості (Кальченку М.В.), начальнику Головного управління АЕС (Зенюку О.Ю.) у разі звільнення фахівців, що входять до складу галузевих комісій, затверджених згідно з додатком 2, надавати нові кандидатури щодо такого складу до Головного управління методології бухгалтерського обліку та фінансування.
5. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Мінпаливенерго від 29 травня 2000 р. N 126.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Ященка Ю.П.
Міністр
В.Гайдук

Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства палива
та енергетики України
25.11.2002  N 686

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів, що є державною власністю і закріплені за підприємствами Міністерства палива та енергетики на праві повного господарського відання або оперативного управління

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Інструкція про порядок списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів, що є державною власністю і закріплені за підприємствами Міністерства палива та енергетики на праві повного господарського відання або оперативного управління (далі - Інструкція), регулює питання підготовки, внесення та розгляду матеріалів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики (далі - підприємства).
1.2. Інструкція розроблена відповідно до Закону України "Про підприємства в Україні" (887-12) , Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) , Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30 липня 1999 р. N 1477 (z0573-99) , постанови Кабінету Міністрів України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" від 21 вересня 1998 р. N 1482 (1482-98-п) .
1.3. Вимоги Інструкції поширюються на всі підприємства, які належать до сфери управління Мінпаливенерго і обов'язкові для виконання ними.

II. ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ ТА ВНЕСЕННЯ НА РОЗГЛЯД МАТЕРІАЛІВ

2.1. Списанню з балансу підприємств підлягають такі основні засоби:
2.1.1. Повністю замортизовані (як виняток, з недонарахованою амортизацією, якщо вони виведені з експлуатації внаслідок аварії, стихійного лиха та інше).
2.1.2. Об'єкт основних засобів, який не відповідає критеріям визнання активом (якщо існує імовірність того, що підприємство не отримає в майбутньому економічної вигоди від його використання).
2.2. Списання недоамортизованих необоротних активів, які обліковуються у бухгалтерському обліку на рахунку 10 "Основні засоби", проводиться виключно з дозволу Мінпаливенерго за поданням таких матеріалів до Управління бухгалтерського обліку і звітності:
( Абзац перший пункту 2.2 в редакції Наказу Міністерства палива та енергетики N 113 (v0113558-04) від 25.02.2004 )
- звернення Підприємства;
- інформації щодо причин передчасного списання майна;
- перелік основних засобів у 2-х примірниках за наступною формою:
N п/п Повна назва майна Інвен- тарний номер Дата введення в експлуатацію Норма аморт. відрахувань Первісна вартість Знос Залишкова вартість Прибуток (збиток) від списання
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2.3. Повністю замортизовані основні засоби підприємство списує з балансу самостійно.
2.4. Відчуження шляхом продажу основних засобів, закріплених за державним підприємством, проводиться безпосередньо підприємством після отримання на це дозволу Мінпаливенерго, за погодженням з Фондом державного майна України або його регіональними відділеннями.
2.5. Відчуження основних засобів державного підприємства, щодо якого прийнято рішення про приватизацію і функції управління цим майном в установленому порядку передані державним органам приватизації, здійснюється з дозволу фонду державного майна України.
2.6. Для розгляду питання про відчуження основних засобів шляхом продажу до Головного управління методології бухгалтерського обліку та фінансування Мінпаливенерго подається звернення підприємства разом з документами, оформленими відповідно до Положення про відчуження основних засобів, що є державною власністю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30 липня 1999 р. N 1477 (z0573-99) .
2.7. Безоплатна передача об'єктів права державної власності у комунальну власність або у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, а також об'єктів права комунальної власності у державну власність здійснюється на підставі рішення органу управління майном за згодою місцевих органів відповідно до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (147/98-ВР) та Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 N 1482 (1482-98-п) "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності". Документи щодо можливості передачі основних засобів з балансу на баланс та в комунальну власність подаються до Головного управління майнових відносин та реформування власності, щодо можливості передачі основних засобів, які належать до об'єктів соціальної сфери, - до Управління трудових і соціальних відносин.
2.8. Матеріали щодо відчуження основних засобів подаються підприємствами до Мінпаливенерго за нижченаведеною формою у 2-х примірниках:
N п/п Повна назва майна Інвен- тарний номер Дата введення в експлуатацію Норма аморт. відрахувань Первісна вартість Знос Залишкова вартість Оцінкова вартість
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Пункт 9 форми (оцінкова вартість майна) при відчуженні майна визначається відповідно до експертної оцінки - визначення оцінкової вартості об'єкта експертним шляхом.
2.9. Передача в оренду державного майна здійснюється відповідно до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) за погодженням з Мінпаливенерго. Орендна плата розраховується відповідно до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. N 786 (786-95-п) . Документи на розгляд щодо можливості передачі в оренду державного майна подаються до Головного управління майнових відносин та реформування власності.

III. ПОРЯДОК РОЗГЛЯДУ ПОДАНИХ МАТЕРІАЛІВ

3.1. Подані у повному обсязі матеріали щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів розглядаються постійно діючою комісією Мінпаливенерго з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів та направляються до галузевої комісії для розгляду.
3.2. Галузеві комісії, до компетенції яких належить вирішення питання щодо використання державного майна підприємств відповідної галузі паливно-енергетичного комплексу, у тижневий термін після отримання документів повинні надавати висновки і зауваження Головному управлінню методології бухгалтерського обліку та фінансування щодо можливості списання, відчуження шляхом реалізації основних засобів, Головному управлінню майнових відносин та реформування власності щодо можливості передачі в оренду, передачі з балансу на баланс та в комунальну власність основних засобів, Головному управлінню трудових і соціальних відносин щодо можливості передачі об'єктів соціальної сфери.
3.3. У разі необхідності, при розгляді матеріалів на списання незамортизованих основних засобів на комісію Мінпаливенерго з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів запрошуються представники підприємств, які несуть відповідальність за передчасний вивід основних засобів з експлуатації.
3.4. Рішення, прийняті комісією Мінпаливенерго з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів, затверджуються головою комісії чи його заступником, після чого вони доводяться до підприємств, що звертались, структурними підрозділами Мінпаливенерго, відповідно до пп. 2.2, 2.6, 2.7, 2.9.

Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства палива
та енергетики України
25.11.2002  N 686

СКЛАД

галузевих комісій з розгляду документів щодо списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів

1. Комісія із списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів підприємств електроенергетичної галузі:
1.1. Ігнатьєв Володимир Андрійович - заступник начальника управління координації роботи електростанцій і теплових мереж Департаменту з питань електроенергетики.
1.2. Меженний Сергій Якович - начальник управління з питань розвитку та експлуатації електричних мереж Департаменту з питань електроенергетики.
1.3. Дерев'янченко Міла Болеславівна - начальник управління моніторингу виробництва електроенергії Департаменту з питань електроенергетики.
1.4. Катренко Григорій Миколайович - начальник управління енергетичного нагляду та збуту електроенергії Департаменту з питань електроенергетики.
1.5. Шевчук Анатолій Валентинович - начальник управління паливозабезпечення теплових електростанцій та теплоцентралей Департаменту з питань електроенергетики.
1.6. Скрипник Іван Іванович - заступник начальника управління якості палива та розрахунків паливних балансів Департаменту з питань електроенергетики - секретар комісії.
2. Комісія із списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів підприємств вугільної галузі:
2.1. Фічов Володимир Вікторович - перший заступник директора Державного департаменту вугільної промисловості (при розгляді матеріалів щодо оренди основних засобів).
2.2. Вакуленко Анатолій Дмитрович - заступник начальника управління регулювання виробництва Державного департаменту вугільної промисловості (при розгляді матеріалів щодо списання та відчуження основних засобів).
2.3. Пижов Сергій Вікторович - начальник відділу ефективності виробництва управління регулювання виробництва Державного департаменту вугільної промисловості (при розгляді матеріалів щодо списання та відчуження основних засобів).
2.4. Кисельов Микола Миколайович - заступник начальника управління - начальник відділу організації будівництва та регулювання виробничих потужностей управління капітального будівництва Державного департаменту вугільної промисловості (при розгляді матеріалів щодо списання та відчуження основних засобів) - секретар комісії.
2.5. Вариничко Марія Петрівна - головний спеціаліст - юрисконсульт відділу моніторингу та зведеного аналізу Державного департаменту вугільної промисловості (при розгляді матеріалів щодо оренди основних засобів).
3. Комісія із списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів підприємств нафтогазової та нафтопереробної промисловості:
3.1. Євдощук Микола Іванович - заступник директора Департаменту з питань нафтогазової та нафтопереробної промисловості.
3.2. Волович Тетяна Михайлівна - начальник управління техніко-економічного аналізу діяльності підприємств нафтогазового комплексу Департаменту з питань нафтогазової та нафтопереробної промисловості.
3.3. Буділова Оксана Миколаївна - заступник начальника управління техніко-економічного аналізу діяльності підприємств нафтогазового комплексу Департаменту з питань нафтогазової та нафтопереробної промисловості - секретар комісії.
3.4. Горічко Віталій Васильович - заступник начальника управління нафтопереробної промисловості та нафтопродуктозабезпечення Департаменту з питань нафтогазової та нафтопереробної промисловості.
4. Комісія із списання, передачі в оренду та відчуження основних засобів підприємств атомної енергетики:
4.1. Зенюк Олександр Юрійович - начальник Головного управління атомних станцій.
4.2. Добровольський Михайло Юхимович - заступник начальника управління - начальник відділу супроводження експлуатації АЕС управління атомних станцій.
4.3. Карпич Юрій Борисович - головний спеціаліст відділу ядерної безпеки й модернізації управління атомних станцій.
4.4. Попова Світлана Олександрівна - в. о. заступника Головного управління - начальник управління з питань ЧАЕС та зняття з експлуатації АЕС Головного управління проблем ЧАЕС і соціально-трудових відносин.
4.5. Дончук Тетяна Василівна - заступник начальника Головного управління - начальник відділу соціальних програм і трудових відносин Головного управління проблем ЧАЕС і соціально-трудових відносин - секретар комісії.
4.6. Мартиненко Ігор Григорович - заступник начальника Головного управління - начальник управління сировинних ресурсів Головного управління ядерно-паливного циклу.
4.7. Афанасьєв Анатолій Андрійович - заступник начальника Головного управління - начальник управління ядерного палива і РАВ.
4.8. Іванов Павло Аркадійович - начальник управління фізичного захисту і аварійного реагування.