СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
08.02.2010 N 80
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2010 р.
за N 190/17485

Про затвердження Порядку та умов направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Служби безпеки України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я

Відповідно до статті 10 Закону України "Про Службу безпеки України" (2229-12) , пункту 5 статті 8 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) , Державної програми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 720 (720-2007-п) (далі - Державна програма), з метою забезпечення соціальної і професійної адаптації військовослужбовців Служби безпеки України (далі - СБУ) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок та умови направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Служби безпеки України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я, що додається.
2. Начальникам підрозділів Центрального управління, регіональних органів, органів військової контррозвідки, навчальних, наукових, науково-дослідних та інших закладів, установ СБУ, Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України (далі - підрозділи, органи, заклади, установи) щороку до 20 лютого надавати інформацію до Управління роботи з особовим складом СБУ (далі - УРОС СБУ) про осіб, які плануються до звільнення з військової служби у наступному році у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я.
3. УРОС СБУ забезпечити підготовку узагальненої інформації та подання її щороку до Департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військовослужбовців Міністерства оборони України у термін, передбачений пунктом 3 Заходів із соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, передбачених Державною програмою (720-2007-п) .
4. Управлінню правового забезпечення СБУ спільно з УРОС СБУ опрацювати питання щодо потреби внесення змін до відомчих нормативно-правових актів СБУ у зв'язку з прийняттям цього наказу.
5. Контроль за виконанням вимог цього наказу покладається на начальника УРОС СБУ.
6. Начальнику УРОС СБУ забезпечити подання в установленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
8. З цим наказом ознайомити особовий склад СБУ.
Голова Служби
ПОГОДЖЕНО:
Т.в.о. Міністра оборони України
Заступник Міністра
освіти і науки України
В.Наливайченко
В.В.Іващенко
Т.В.Фініков

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Служби безпеки України
08.02.2010  N 80
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2010 р.
за N 190/17485

ПОРЯДОК ТА УМОВИ

направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Служби безпеки України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає умови та порядок направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації (далі - підготовка) військовослужбовців Служби безпеки України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я (далі - військовослужбовці).
1.2. Підготовка військовослужбовців здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства України щодо надання освітніх послуг.
1.3. Підготовка військовослужбовців здійснюється за очною, вечірньою і заочною формами навчання із звільненням їх на час занять від виконання службових обов'язків, а також із застосуванням методів дистанційного навчання.
Основною формою підготовки військовослужбовців є очна форма навчання.
1.4. Військовослужбовці за власним бажанням мають право на одноразове проходження підготовки за рахунок коштів, передбачених кошторисом Міністерства оборони України, у рамках Державної програми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 720 (720-2007-п) , у навчальних закладах, визначених Міністерством оборони України для її реалізації.
1.5. Підготовка військовослужбовців здійснюється переважно у навчальних закладах за місцем проходження військової служби. У разі неможливості пройти підготовку за місцем служби військовослужбовці можуть бути направлені, за їх бажанням, на підготовку до навчальних закладів, розташованих в інших населених пунктах, без компенсації витрат на проїзд до місця розташування навчального закладу і назад, добових та витрат на проживання під час навчання.

2. Умови направлення

2.1. На курси підготовки направляються військовослужбовці протягом останнього року військової служби, які мають вислугу військової служби не менше 10 років у календарному обчисленні, позитивно характеризуються по службі та плануються до звільнення з військової служби у зв'язку із скороченням штатів, проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я.
2.2. Військовослужбовці набувають право пройти підготовку з дня письмового ознайомлення з відповідним розпорядчим документом про проведення організаційно-штатних заходів або з дня ознайомлення з висновками військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби, які офіційно надійшли до підрозділів, органів, закладів, установ Служби безпеки України.

3. Порядок направлення

3.1. Направлення військовослужбовців на підготовку здійснюється підрозділами, органами, закладами, установами Служби безпеки України після отримання від Міністерства оборони України (Державного департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об'єктів - урядового органу державного управління, який діє у складі Міністерства оборони України, далі - Державний департамент) інформації про перелік навчальних закладів, професій, спеціальностей, за якими буде здійснюватися підготовка, умови підготовки та кількість осіб, які будуть проходити підготовку.
3.2. Після отримання підрозділами, органами, закладами, установами Служби безпеки України наказу про скорочення посад чи організаційні заходи, а також висновків військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність військовослужбовців до військової служби, на підставі яких прийнято рішення про звільнення військовослужбовця з військової служби у визначеному законодавством порядку, керівництво підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України повідомляє військовослужбовця про його право на направлення на підготовку перед звільненням з військової служби.
3.3. Військовослужбовці, які виявили бажання пройти підготовку, у порядку підпорядкування подають клопотання у формі рапорту начальнику (керівнику) підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України за місцем служби.
Клопотання повинно містити таку інформацію: військове звання, прізвище, ім'я та по батькові, посаду, дату народження, найменування навчального закладу, де буде здійснюватись підготовка, обрану спеціальність, форму навчання, підставу, за якою вони мають право пройти підготовку. До клопотання додаються копії документів про освіту, три фотокартки розміром 3 х 4 см.
Клопотання військовослужбовця розглядається у порядку та в термін, визначені законодавством України, начальником (керівником) підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України, в якому проходить службу військовослужбовець, та за наявності визначених законодавством підстав воно направляється для прийняття рішення керівництвом Служби безпеки України.
3.4. Після погодження з керівництвом Служби безпеки України кандидатур військовослужбовців відповідними підрозділами кадрового забезпечення складаються списки військовослужбовців та подаються до УРОС СБУ, яке надсилає узагальнені списки (додаток 1) до визначених навчальних закладів, що обрані військовослужбовцями.
3.5. Після закінчення комплектування груп навчальні заклади до початку занять надсилають кандидатам на навчання виклики (додаток 2).
3.6. Виклик з навчального закладу є підставою для видання начальником (керівником) підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України наказу по особовому складу про надання військовослужбовцю часу для навчання у навчальному закладі, в якому зазначаються місце та тривалість навчання. На підставі цього наказу військовослужбовцю видається направлення (додаток 3).
Перед направленням на підготовку керівництво підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України ознайомлює військовослужбовця з вимогами цього Порядку та повідомляє під особистий підпис про встановлені законодавством строки та порядок звільнення з військової служби.
3.7. Направлені на навчання військовослужбовці прибувають до навчальних закладів у встановлені у викликах терміни. У разі неприбуття військовослужбовців без поважних причин у встановлений термін до навчального закладу вони на навчання не зараховуються.
3.8. Військовослужбовці направляються на підготовку за обраною ними спеціальністю підготовки.
Терміни початку та закінчення підготовки визначаються навчальним закладом.
3.9. У разі якщо законодавством передбачено більш ранні строки звільнення військовослужбовців з військової служби, ніж строк закінчення підготовки, звільнення військовослужбовця у запас або у відставку здійснюється у визначеному законодавством порядку до закінчення строку підготовки.
3.10. Після закінчення підготовки співробітниками відповідного підрозділу кадрового забезпечення підрозділу, органу, закладу, установи Служби безпеки України, з якого військовослужбовець направлявся на підготовку, в послужному списку особової справи військовослужбовця робиться запис про проходження підготовки.
Запис про проходження підготовки військовослужбовцями, які під час проходження підготовки були звільнені з військової служби, здійснюється військовим комісаріатом або органом мобілізації та територіальної оборони Служби безпеки України, у якому він став на військовий облік.
Після закінчення терміну підготовки навчальний заклад надсилає Державному департаменту списки навчальних груп військовослужбовців, які пройшли підготовку. Державний департамент у свою чергу надсилає в Службу безпеки України список військовослужбовців, які пройшли підготовку (додаток 4).

4. Прикінцеві положення

4.1. За військовослужбовцями, які направлені на підготовку, зберігаються матеріальне, грошове та інші види забезпечення.
4.2. У разі невиконання обсягу навчальних програм підготовки, крім випадків, пов'язаних із хворобою (підтверджених документом у встановленому порядку), військовослужбовець (військовозобов'язаний, особа, звільнена з військової служби у відставку) відраховується з навчального закладу. У цьому випадку вважається, що військовослужбовець (військовозобов'язаний, особа, звільнена з військової служби у відставку) своє право на підготовку використав.
Начальник Управління роботи
з особовим складом
Служби безпеки України
М.Погребицький

Додаток 1
до Порядку та умов
направлення на підготовку,
перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Служби безпеки України,
що підлягають звільненню
з військової служби
у зв'язку із скороченням
штатів або проведенням
організаційних заходів
та за станом здоров'я
     Кутовий штамп органу,
     підрозділу, закладу, установи
     Служби безпеки України

УЗАГАЛЬНЕНІ СПИСКИ

військовослужбовців Служби безпеки України, які направляються на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації у 20__ році

до ______________________________________________________________

(назва навчального закладу)

------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Прізвище,|Військове|   Дата   |   Місце   |  Місце   |Календарна|    Обрана   |   Номер   |
|з/п|ім'я, по |  звання |народження|проходження|проживання|вислуга  в|спеціальність|посвідчення|
|   |батькові |         |          |військової |          |  роках   |             |особи, ким |
|   |         |         |          |  служби   |          |          |             |  видано,  |
|   |         |         |          |           |          |          |             | дата його |
|   |         |         |          |           |          |          |             |  видачі   |
|---+---------+---------+----------+-----------+----------+----------+-------------+-----------|
| 1 |    2    |    3    |    4     |     5     |    6     |    7     |      8      |     9     |
|---+---------+---------+----------+-----------+----------+----------+-------------+-----------|
|   |         |         |          |           |          |          |             |           |
|---+---------+---------+----------+-----------+----------+----------+-------------+-----------|
|   |         |         |          |           |          |          |             |           |
|---+---------+---------+----------+-----------+----------+----------+-------------+-----------|
|   |         |         |          |           |          |          |             |           |
------------------------------------------------------------------------------------------------
 Начальник підрозділу, органу, закладу, установи
 Служби безпеки України _____________         ____________________
                         (підпис)             (ініціали, прізвище)
                        М.П.

Додаток 2
до Порядку та умов
направлення на підготовку,
перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Служби безпеки України,
що підлягають звільненню
з військової служби
у зв'язку із скороченням
штатів або проведенням
організаційних заходів
та за станом здоров'я
 Кутовий штамп
  навчального
    закладу

ВИКЛИК

 _________________________________________________________________
                (найменування навчального закладу)
 інформує, що ____________________________________________________
                (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 зарахований на навчання на курсах за ____________ формою навчання
                      (очною, вечірньою, заочною, дистанційною)
 за спеціальністю _______________________________________________.
 Прошу направити його на навчання в період з
 "___" _____________ 20__ року до "___" _____________ 20__ року.
 Керівник навчального закладу _____________  _____________________
                                (підпис)      (ініціали, прізвище)
                              М.П.

Додаток 3
до Порядку та умов
направлення на підготовку,
перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Служби безпеки України,
що підлягають звільненню
з військової служби
у зв'язку із скороченням
штатів або проведенням
організаційних заходів
та за станом здоров'я
 Кутовий штамп органу,
      підрозділу,
   закладу, установи
 Служби безпеки України

НАПРАВЛЕННЯ

 Видано _________________________________________________________,
         (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 який (яка) направляється до _____________________________________
                              (найменування навчального закладу)
 _________________________________________________________________
                    (назва населеного пункту)
 на навчання  на  курсах  у період з "__" ___________ 20__ року до
"__" _________ 20__ року в рамках Державної програми соціальної  і
професійної    адаптації    військовослужбовців,   що   підлягають
звільненню,  та осіб, звільнених з військової служби, на період до
2011 року,  затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від
12.05.2007 N 720.
 Підстава: _______________________________________________________
              (наказ начальника підрозділу, органу,
                  закладу Служби безпеки України
                 від _____________ N __________)
 Начальник підрозділу,
 органу, закладу, установи
 Служби безпеки України     _______________   ____________________
                               (підпис)       (ініціали, прізвище)
                            М.П.

Додаток 4
до Порядку та умов
направлення на підготовку,
перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Служби безпеки України,
що підлягають звільненню
з військової служби
у зв'язку із скороченням
штатів або проведенням
організаційних заходів
та за станом здоров'я
 Кутовий штамп
  навчального
    закладу

СПИСОК

військовослужбовців Служби безпеки України, які у 20___ році пройшли підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації

у _______________________________________________________________

(назва навчального закладу)

--------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Прізвище,|Військове|  Орган,  |Навчальний|Спеціальність,|Термін навчання|  Виданий документ |
|з/п|ім'я, по |  звання |підрозділ,|заклад, де|    за якою   |               |  про підготовку   |
|   |батькові |         | заклад,  | проходив |   проходив   |               |                   |
|   |         |         | установа |підготовку|  підготовку  |               |                   |
|   |         |         |  Служби  |          |              |---------------+-------------------|
|   |         |         | безпеки  |          |              | з __. |по __. |назва|реєстраційний|
|   |         |         | України, |          |              |__.20__|__.20__|     |    номер    |
|   |         |         |   який   |          |              |  року |  року |     |             |
|   |         |         |направляв |          |              |       |       |     |             |
|   |         |         |    на    |          |              |       |       |     |             |
|   |         |         |підготовку|          |              |       |       |     |             |
|---+---------+---------+----------+----------+--------------+-------+-------+-----+-------------|
| 1 |    2    |    3    |    4     |    5     |      6       |   7   |   8   |  9  |      10     |
|---+---------+---------+----------+----------+--------------+-------+-------+-----+-------------|
|   |         |         |          |          |              |       |       |     |             |
|---+---------+---------+----------+----------+--------------+-------+-------+-----+-------------|
|   |         |         |          |          |              |       |       |     |             |
|---+---------+---------+----------+----------+--------------+-------+-------+-----+-------------|
|   |         |         |          |          |              |       |       |     |             |
|---+---------+---------+----------+----------+--------------+-------+-------+-----+-------------|
|   |         |         |          |          |              |       |       |     |             |
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 Керівник навчального закладу    ___________  ____________________
                                  (підпис)    (ініціали, прізвище)
                                 М.П.