МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
16.11.2009 N 750

Про затвердження Положення про порядок оформлення, обліку, використання та зберігання службових посвідчень державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки

Відповідно до статті 43 Закону України "Про правові засади цивільного захисту" (1859-15) , пункту 17 Положення про Державну інспекцію цивільного захисту та техногенної безпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. N 1446 (1446-2001-п) , Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 р. N 1539 (1539-2006-п) , з метою забезпечення належного виконання посадовими особами урядового органу державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки та його територіальних органів покладених на них обов'язків НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
Положення про порядок оформлення, обліку, видачі, використання та зберігання службових посвідчень державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки;
Описи та зразки службових посвідчень головного державного інспектора України, першого заступника головного державного інспектора України, заступників головного державного інспектора України, головного державного інспектора в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах та їх заступників, старших державних інспекторів, державних інспекторів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки.
2. Визнати такими, що втратили чинність, накази МНС України:
від 19.08.2005 N 152 (v0152666-05, va152666-05) "Про затвердження Положення про службове посвідчення державного інспектора з питань цивільного захисту та техногенної безпеки";
від 29.05.2008 N 409 (v0409666-08) "Про внесення змін до Положення про службове посвідчення державного інспектора з питань цивільного захисту та техногенної безпеки".
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Третьякова В.М.
Міністр
В.Шандра

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
16.11.2009  N 750

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок оформлення, обліку, використання та зберігання службових посвідчень державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки

1. Загальні положення

1.1. Це Положення визначає порядок виготовлення, оформлення, обліку, видачі, використання, зберігання і знищення службових посвідчень державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки (далі - інспектори).
1.2. Службове посвідчення інспекторів (далі - посвідчення) є офіційним документом, який засвідчує перебування особи на службі в Державній інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, її територіальних органах, підтверджує встановлені Законом України "Про правові засади цивільного захисту" (1859-15) та Положенням про Державну інспекцію цивільного захисту та техногенної безпеки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. N 1446 (1446-2001-п) , іншими нормативними актами повноваження власника посвідчення.
1.3. Бланки посвідчень, документи про реєстрацію посвідчень та акти про знищення посвідчень є документами суворої звітності.
1.4. Посвідчення виготовляються і видаються за встановленим зразком. Посвідчення видаються терміном на 2 роки.
1.5. Посвідчення дає право інспектору під час виконання службових обов'язків доступу в усі приміщення органів системи МНС, підприємств, установ і організацій, що належать до сфери його управління, а також міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, їх структурних підрозділів та підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, у порядку, встановленому чинним законодавством України.
1.6. Посвідчення без необхідного оформлення, з простроченим терміном дії, помарками і підчищеннями вважається недійсним.

2. Порядок виготовлення і заповнення посвідчень

2.1. Замовлення на виготовлення бланків посвідчень здійснюється Державною інспекцією цивільного захисту та техногенної безпеки.
2.2. З метою впорядкування обліку посвідчень встановлюється така індексація нумерації бланків посвідчень:
бланки посвідчення інспекторів Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки мають перед номером серію - ДІ;
бланки посвідчень інспекторів територіальних та місцевих підрозділів Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки головних управлінь МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах мають перед номером відповідну серію (додаток 1).
2.3. Записи у посвідченні здійснюються державною мовою на підставі особової справи інспектора за допомогою комп'ютерної техніки з використанням оптимальних шрифтів.
У разі необхідності дозволяється заповнювати бланки посвідчення за допомогою друкарської машинки, а також від руки чорнилом чорного кольору чітким розбірливим почерком.
Фотокартка власника посвідчення має бути на матовій поверхні розміром 30 х 40 мм і виконана на світлому фоні.

3. Порядок видачі посвідчень

3.1. Посвідчення видаються інспекторам при призначенні на посаду та при просуванні по службі. За отримане посвідчення інспектор розписується в журналі реєстрації посвідчень (додаток 2).
3.2. При врученні посвідчення інспектору, вперше призначеному на посаду, проводиться інструктаж щодо правил користування цим документом і порядку його зберігання.
При отриманні нового посвідчення інспектор зобов'язаний повернути раніше видане посвідчення до органу, який його видав.
3.3. Власник посвідчення зобов'язаний забезпечити зберігання та використання посвідчення таким чином, щоб унеможливити його втрату, псування або доступ до нього сторонніх осіб.
Передавати посвідчення іншим особам, залишати його в заставу та використовувати не за призначенням суворо забороняється.
3.4. У разі втрати посвідчення його власник зобов'язаний негайно повідомити органи внутрішніх справ за місцем втрати, письмово повідомити безпосереднього керівника та керівника відповідного органу Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, яким було видано посвідчення.
Керівник органу Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, яким було видано посвідчення, зобов'язаний вжити заходів щодо визнання втраченого посвідчення недійсним.
3.5. За кожним фактом втрати, передачі посвідчення іншим особам, використання його з корисливою чи іншою метою, не пов'язаною зі службовою діяльністю, призначається та проводиться службове розслідування, за результатами якого винну особу може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
3.6. Нове посвідчення на заміну втраченого видається на підставі матеріалів службового розслідування.
3.7. При звільненні зі служби (роботи) або переведенні на іншу посаду інспектор зобов'язаний здати посвідчення до органу Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, який його видав.
3.8. Посвідчення за підписом Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи видається:
головному державному інспектору України з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки - начальнику Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки;
першому заступнику головного державного інспектора України з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки - першому заступнику начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки;
заступникам головного державного інспектора України з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки - заступникам начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки.
3.9. Посвідчення за підписом заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки видаються:
головним державним інспекторам з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах та їх заступникам;
старшим державним інспекторам.
3.10. Посвідчення за підписом начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки та заступника начальника Головного управління МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь (керівника територіального органу з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки) видаються:
старшим державним інспекторам, державним інспекторам з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах.

4. Порядок оформлення, обліку, зберігання і знищення посвідчень

4.1. Оформлення, облік і видача посвідчень особам, які перебувають на службі в Державній інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки та її територіальних органах, здійснюються органами державного нагляду за місцем служби цих осіб кадровими службами центрального апарату МНС, Головним управлінням МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі.
Обов'язки щодо оформлення, обліку, зберігання і видачі посвідчень покладаються на окремого працівника, про що зазначається в його посадовій інструкції.
4.2. Облік видачі посвідчень ведеться в журналі реєстрації посвідчень за встановленою формою. Журнал реєстрації посвідчень повинен бути пронумерований, прошитий та скріплений печаткою. Про зіпсовані бланки посвідчень і втрачені посвідчення в журналі робиться відповідний запис та додаються акти і матеріали службового розслідування.
4.3. Бланки посвідчень та журнал реєстрації посвідчень підлягають зберіганню за правилами, встановленими для зберігання документів суворої звітності.
4.4. При частковій або повній заміні посвідчень невикористані та зіпсовані бланки, а також посвідчення, що були здані інспекторами, підлягають знищенню із складанням акта.
4.5. Щороку, станом на 1 січня, проводиться перевірка наявності бланків посвідчень і відповідності їх обліковим даним за минулий рік.
Акти перевірки і знищення посвідчень затверджуються керівниками, котрим надано право їх видачі.
Начальник Державної інспекції
цивільного захисту
та техногенної безпеки
В.Ф.Стоєцький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
16.11.2009  N 750
1. ОПИС ТА ЗРАЗОК ПОСВІДЧЕННЯ головного державного інспектора України, першого заступника головного державного інспектора України, заступників головного державного інспектора України з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки
1.1. Посвідчення - книжечка розміром 90 х 65 мм із твердою шкіряною (замінювач шкіри) обкладинкою темно-червоного кольору з відтиснутими фольгою золотистого кольору на лицьовому боці зображенням Державного Герба України та словами "МНС УКРАЇНИ", "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ", "СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ".
Внутрішні сторони обкладинки виготовляються із спеціального паперу з фоновою сіткою світло-червоного кольору і захисними водяними та хімічними знаками.
На внутрішньому лівому боці посвідчення розміщено:
зображення Державного Герба України;
назва Міністерства - "МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ";
назва інспекції - "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ";
"СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
"Посада" та місце (три рядки) для написання займаної посади власника посвідчення;
"є" та місце (три рядки) для написання службового повноваження державного інспектора з питань цивільного захисту та техногенної безпеки.
На внутрішньому правому боці посвідчення розміщено:
місце для фотокартки власника посвідчення розміром 30 х 40 мм;
"ДО СЛУЖБОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
місце для прізвища, імені та по батькові (3 рядки) власника посвідчення;
термін дії службового посвідчення - "20__ - 20__ рр.";
місце для підпису Міністра:
 "Міністр                                       (підпис, прізвище)
 дата підпису";
"Підлягає поверненню".
Усі записи в посвідченні виконуються державною мовою. Фотокартка власника посвідчення та підписи керівників засвідчуються гербовою печаткою (штемпельна фарба червоного кольору).
1. 2. (va750666-09)
2. ОПИС ТА ЗРАЗОК ПОСВІДЧЕННЯ головного державного інспектора з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах та їх заступників
2.1. Посвідчення - книжечка розміром 90 х 65 мм із твердою шкіряною (замінювач шкіри) обкладинкою темно-червоного кольору з відтиснутими фольгою золотистого кольору на лицьовому боці зображенням Державного Герба України та словами "МНС УКРАЇНИ", "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ", "СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ".
Внутрішні сторони обкладинки виготовляються із спеціального паперу з фоновою сіткою світло-червоного кольору і захисними водяними та хімічними знаками.
На внутрішньому лівому боці посвідчення розміщено:
зображення Державного Герба України;
назва Міністерства - "МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ";
назва інспекції - "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ";
"СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
"Посада" та місце (три рядки) для написання займаної посади власника посвідчення;
"є" та місце (три рядки) для написання службового повноваження державного інспектора з питань цивільного захисту та техногенної безпеки;
місце для підпису заступника Міністра:
 "заступник Міністра                            (підпис, прізвище)
 дата підпису".
На внутрішньому правому боці посвідчення розміщено:
місце для фотокартки власника посвідчення розміром 30 х 40 мм;
"ДО СЛУЖБОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
місце для прізвища, імені та по батькові (3 рядки) власника посвідчення;
термін дії службового посвідчення - "20__ - 20__ рр.";
місце для підпису начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, який входить до складу центрального апарату Міністерства:
 "Начальник Державної
 інспекції цивільного захисту
 та техногенної безпеки                         (підпис, прізвище)
 дата підпису";
"Підлягає поверненню".
Усі записи в посвідченні виконуються державною мовою. Фотокартка власника посвідчення та підписи керівників засвідчуються гербовою печаткою (штемпельна фарба червоного кольору).
2. 2. (va750666-09)
3. ОПИС ТА ЗРАЗОК ПОСВІДЧЕННЯ старших державних інспекторів, державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, районах, містах, районах у містах
3.1. Посвідчення - книжечка розміром 90 х 65 мм із твердою шкіряною (замінювач шкіри) обкладинкою темно-червоного кольору з відтиснутими фольгою золотистого кольору на лицьовому боці зображенням Державного Герба України та словами "МНС УКРАЇНИ", "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ", "СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ".
Внутрішні сторони обкладинки виготовляються із спеціального паперу з фоновою сіткою світло-червоного кольору і захисними водяними та хімічними знаками.
На внутрішньому лівому боці посвідчення розміщено:
зображення Державного Герба України;
назва Міністерства - "МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ";
назва інспекції - "ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ";
"СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
"Посада" та місце (три рядки) для написання займаної посади власника посвідчення;
"є" та місце (три рядки) для написання службового повноваження державного інспектора з питань цивільного захисту та техногенної безпеки;
місце для підпису начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки:
 "Начальник Державної
 інспекції цивільного захисту
 та техногенної безпеки                         (підпис, прізвище)
 дата підпису".
На внутрішньому правому боці посвідчення розміщено:
місце для фотокартки власника посвідчення розміром 30 х 40 мм;
"ДО СЛУЖБОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ",
серія і номер посвідчення;
місце для прізвища, імені та по батькові (3 рядки) власника посвідчення;
термін дії службового посвідчення - "20__ - 20__ рр.";
місце для підпису першого заступника (заступника) начальника Головного управління МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь - для службових посвідчень державних інспекторів територіальних та місцевих підрозділів Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки головних управлінь МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь:
 "Заступник начальника
 ГУ МНС України
 в Автономній Республіці Крим,
 областях, містах Київ
 та Севастополь
 (керівник територіального органу
 з нагляду у сфері цивільного
 захисту та техногенної безпеки)                (підпис, прізвище)
 дата підпису";
"Підлягає поверненню".
Усі записи в посвідченні виконуються державною мовою. Фотокартка власника посвідчення та підписи керівників засвідчуються гербовою печаткою (штемпельна фарба червоного кольору).
3. 2. (va750666-09)
Начальник Державної інспекції
цивільного захисту
та техногенної безпеки
В.Ф.Стоєцький

Додаток 1
до пункту 2.2 Положення
про порядок оформлення,
обліку, використання
та зберігання службових
посвідчень державних
інспекторів з нагляду
у сфері цивільного захисту
та техногенної безпеки

СЕРІЇ

службових посвідчень для державних інспекторів територіальних та місцевих підрозділів Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки головних управлінь МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь

Автономна Республіка Крим - АР
Вінницька область - ВІ
Волинська область - ВН
Дніпропетровська область - ДН
Донецька область - ДО
Житомирська область - ЖИ
Закарпатська область - ЗА
Запорізька область - ЗП
Івано-Франківська область - ІФ
Київська область - КИ
місто Київ - КВ
Кіровоградська область - КР
Луганська область - ЛГ
Львівська область - ЛВ
Миколаївська область - МИ
Одеська область - ОД
Полтавська область - ПО
Рівненська область - РВ
місто Севастополь - СВ
Сумська область - СУ
Тернопільська область - ТЕ
Харківська область - ХА
Херсонська область - ХН
Хмельницька область - ХМ
Черкаська область - ЧК
Чернігівська область - ЧН
Чернівецька область - ЧВ.
Начальник Державної інспекції
цивільного захисту
та техногенної безпеки
В.Ф.Стоєцький

Додаток 2
до пункту 3.1 Положення
про порядок оформлення,
обліку, використання
та зберігання службових
посвідчень державних
інспекторів з нагляду
у сфері цивільного захисту
та техногенної безпеки

ЖУРНАЛ

реєстрації службових посвідчень державних інспекторів з нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки

          ______________________________________________
                (найменування органу, підрозділу)
-----------------------------------------------------------------------------
| N |   Серія,  |Прізвище,|Посада| Дата |   Підпис  | Відмітка про |Примітка|
|з/п|   номер   |ім'я, по |      |видачі| працівника|  повернення  |        |
|   |посвідчення|батькові |      |      |    про    |   (підпис    |        |
|   |           |         |      |      | отримання |відповідальної|        |
|   |           |         |      |      |посвідчення|    особи)    |        |
|---+-----------+---------+------+------+-----------+--------------+--------|
| 1 |     2     |    3    |  4   |  5   |     6     |      7       |   8    |
-----------------------------------------------------------------------------
Начальник Державної інспекції
цивільного захисту
та техногенної безпеки
В.Ф.Стоєцький