МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
 
Л И С Т
 
N 18-91 від 14.02.2002
 
 

Щодо кваліфікаційних вимог для бухгалтера

 
Управління політики оплати праці Міністерства праці та соціальної політики України розглянуло <...> лист <...> і повідомляє.
Відповідно до кваліфікаційних характеристик працівників бухгалтерського обліку, затверджених 28.12.2001 р. Мінпраці за погодженням 28.11.2001 р. з Мінфіном, для зайняття посади бухгалтера висуваються наступні кваліфікаційні вимоги: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта і стаж роботи з за професіями технічного службовця у галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського обліку не менше 1 року. Зазначені типові кваліфікаційні характеристики посад головного бухгалтера, бухгалтера (з дипломом спеціаліста), бухгалтера, касира (на підприємстві, в установі, організації), обліковця надруковані в газеті "Праця і зарплата" N 4 (296), січень 2002 року.
Відповідно до загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 1), затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 16 лютого 1998 року N 24, особи, які не мають професійної освіти або стажу роботи, що встановлені кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід і якісно та в повному обсязі виконують доручені роботи, у виняткових випадках можуть бути зараховані (призначені) на відповідні роботи (посади). Присвоєння і підвищення кваліфікаційних розрядів (категорій) працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. У разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації роботодавець може розірвати з працівником трудовий договір.
 
Заступник начальника Управління політики оплати праці, начальник відділу В.Сова
 
"Податки та бухгалтерський облік",
N 27, 04.04.2002