МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
 
Л И С Т
 
N 06/2-5/36 від 02.03.99 м.Київ
 
 
 
 
 
 
Особливості регулювання трудових відносин працівників приватизованого підприємства визначені пунктом 2 статті 26 Закону України від 19 лютого 1997 р. "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" (89/97-ВР) , яким встановлено, що не допускається звільнення працівника приватизованого підприємства з ініціативи нового власника чи уповноваженого ним органу протягом 6 місяців від дня переходу до нього права власності.
По закінченні цього строку звільнення працівників приватизованого підприємства може здійснюватися на загальних підставах, у тому числі за скороченням чисельності або штату працівників за пунктом 1 ст.40 Кодексу законів про працю України (322-08) .
Рішення про скорочення штату відповідно до статуту акціонерного товариства може прийняти правління або загальні збори акціонерів цього товариства.
Про наступне вивільнення працівники попереджуються не пізніш ніж за два місяці (ст.49-2 КЗпП України). Переважне право на залишення на роботі надається працівникам з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці. За однакових умов продуктивності праці і кваліфікації переважне право мають працівники, про яких ідеться у другій частині ст.42 КЗпП України.
Вивільнення працівників можливе лише за згодою профспілкового органу, що діє на підприємстві.
За працівниками, вивільненими з підприємства за п.1 ст.40 КЗпП України, зберігається середня заробітна плата на період працевлаштування, але не більше, як на три місяці з дня звільнення з урахуванням виплати вихідної допомоги.
Працівник має право оскаржити правомірність свого вивільнення до суду.
 
Начальник управління правового регулювання І.Тубелець
 
"Урядовий кур'єр", N 58, 30 березня 1999 р.