НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
12.03.2010 N 1337/14/17-10
ЗАТ "Дружба народів Нова"
У зв'язку з вашим листом від 01.02.2010 N 140 щодо надання роз'яснень стосовно можливості відхилення від середньодобової норми споживання природного газу, Національна комісія регулювання електроенергетики (далі - НКРЕ) в межах компетенції повідомляє наступне.
Відносини між газопостачальними/газозбутовими організаціями і споживачами - підприємствами промисловості і сільського господарства, які використовують природний газ як паливо та сировину регулюються Правилами подачі та використання природного газу в народному господарстві України, затвердженими наказом Державного комітету України по нафті і газу від 1 листопада 1994 р. N 355 (z0281-94) (далі - Правила подачі).
Відповідно до пункту 3 наказу Державного комітету України по нафті і газу від 1 листопада 1994 р. N 355 (z0281-94) "Про затвердження Правил подачі та використання природного газу в народному господарстві України", з введенням у дію Правил подачі не застосовуються зокрема Правила подачі газу споживачам України, затверджені Міністерством державних ресурсів України від 30 вересня 1992 року N 16-62/250-1 (v50-1216-92) .
Згідно пункту 2.1 Правил подачі (z0281-94) кількість природного газу, передбаченого для поставки, визначається договором у відповідності з затвердженими для газопостачальних, газозбутових організацій і споживачів річними і квартальними лімітами. Місячні ліміти поставки природного газу споживачам встановлюються на підставі квартальних лімітів, виходячи з середньодобової норми споживання природного газу.
Відповідно до пункту 2.3 Правил подачі (z0281-94) недобір газозбутовими організаціями і промисловими споживачами або подання їм природного газу понад встановлені об'єми не дає права сторонам вимагати збільшення або зменшення приймання природного газу проти добової норми протягом наступного планового періоду (тиждень, місяць, квартал).
Пунктом 2.6 Правил подачі (z0281-94) передбачено, що при перевитратах добової норми відбору природного газу газозбутовою організацією понад обумовлені договором обсяги газопостачальній організації надається право здійснювати примусове обмеження подавання газу до встановленого добового об'єму через 24 години з часу попередження, а газозбутовій організації щодо споживача здійснювати примусове обмеження поставки природного газу до встановленої середньодобової норми через 6 годин після попередження.
Керівники підприємств, організацій, які допустили перевитрати добової норми відбору природного газу, притягуються до адміністративної відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративне правопорушення (80731-10, 80732-10) .
Згідно пункту 8.2 Правил подачі (z0281-94) газопостачальні і газозбутові організації повинні подавати споживачам природний газ рівномірно протягом місяця у межах середньодобової норми споживання згідно з договором та узгодженими між сторонами диспетчерськими графіками.
Таким чином, подача природного газу здійснюється відповідно до вищевикладеного.
Варто зазначити, що правонаступником Державного комітету України по нафті і газу є Міністерство палива та енергетики України. Тому, для отримання більш виваженої відповіді щодо зміни графіка подачі природного газу, ви можете звернутися до Мінпаливенерго.
Член Комісії
В.Меркушов