Угода

між Урядом України і Урядом Республіки Бєларусь про пункти пропуску

( Зміни та доповнення до Угоди додатково див. у Протоколі (112_156) від 12.03.99 )
Дата підписання: 17.12.1992
Дата набуття чинності: 17.12.1992
Уряд України і Уряд Республіки Бєларусь (надалі іменуються Договірні Сторони),
керуючись необхідністю вдосконалення організації перетинання кордону особами і транспортними засобами, переміщення вантажів,
з метою створення сприятливих умов для розвитку прикордонного сполучення між Україною і Республікою Бєларусь;
домовились про таке:

Стаття 1

1. Перетинання кордону між Україною і Республікою Бєларусь здійснюватиметься через такі пункти пропуску:
1.1. залізничні пункти пропуску:
а) Заболоття-Хотислав, вантажне і пасажирське сполучення;
б) Удрицьк-Горинь, вантажне і пасажирське сполучення;
в) Виступовичі-Словечно, вантажне і пасажирське сполучення;
г) Горностаївка-Терюха, вантажне і пасажирське сполучення;
д) Щорс-Терехівка, вантажне і пасажирське сполучення;
1.2. автодорожні пункти пропуску:
а) Пулемець-Томашівка, вантажне і пасажирське сполучення;
б) Доманове-Мокрани, вантажне і пасажирське сполучення;
в) Славутич-Комарин, вантажне і пасажирське сполучення;
г) Нові Яриловичі-Нова Гута, вантажне і пасажирське сполучення;
д) Сеньківка-Веселівка, вантажне і пасажирське сполучення.
2. Пункти пропуску, зазначені у Статті 1, будуть відкриті цілодобово для осіб, транспортних засобів та переміщення вантажів незалежно від їх громадянства або державної належності.
3. Через автодорожні пункти пропуску перетинання кордону особами може здійснюватися з використанням транспортних засобів або пішки.

Стаття 2

Для руху громадян, транспортних засобів та переміщення вантажів України і Республіки Бєларусь будуть відкриті автодорожні пункти пропуску:
а) Піща-Олтуш;
б) Дольськ-Мохро;
в) Прикладники-Невель;
г) Городище-Верхній Теребежів.

Стаття 3

1. Для руху громадян, транспортних засобів і переміщення вантажів України і Республіки Бєларусь на ділянках кордону з радіоактивним забрудненням будуть відкриті автодорожні пункти пропуску:
а) Майдан Копищанський-Глушкевичі;
б) Виступовичі-Нова Рудня;
в) Вільча-Олександрівка.
2. Порядок руху траспортних засобів, осіб, переміщення вантажів через територію радіоактивного забруднення на цій ділянці кордону визначається відповідними органами Договірних Сторін.
3. Строки відкриття пунктів пропуску, зазначених у статтях 1, 2 і 3 цієї Угоди, Договірні Сторони визначають шляхом обміну дипломатичними нотами.

Стаття 4

1. Перед відкриттям пунктів пропуску, зазначених у статтях 1, 2 і 3 цієї Угоди, Договірні Сторони готують на своїй території відповідну інфраструктуру.
2. При розробці і реалізації проектів для пунктів пропуску відповідні органи Договірних Сторін передбачатимуть можливість адаптації інфраструктури з метою створення умов для здійснення спільного прикордонного, митного та інших видів контролю в одному пункті пропуску.

Стаття 5

Відповідні органи Договірних Сторін приймуть необхідні рішення щодо налагодження прикордонного руху та відкриття пунктів пропуску для міжнародного сполучення. При реалізації цих рішень вони дотримуватимуться принципів, зазначених у Статті 4 цієї Угоди.

Стаття 6

Відкриття, закриття або обмеження руху в пунктах пропуску здійснюватиметься на основі взаємної домовленості між Договірними Сторонами шляхом обміну дипломатичними нотами.

Стаття 7

Припинення або обмеження руху на окремих пунктах пропуску може здійснюватися при наявності серйозного погіршення санітарної обстановки або громадської безпеки або у випадках стихійного лиха.
Договірна Сторона, яка має намір припинити або обмежити рух, повідомляє про це другу Договірну Сторону не пізніше 5 днів до запланованого закриття пункту пропуску або обмеження руху.

Стаття 8

1. Ця Угода набуває чинності з моменту підписання.
2. Ця Угода укладена на невизначений строк. Вона може бути денонсована кожною з Договірних Сторін шляхом письмового повідомлення другої Договірної Сторони. У цьому випадку вона припиняє свою чинність після закінчення 12 місяців з дня повідомлення про денонсацію.
Вчинено в м. Києві 17 грудня 1992 року у двох примірниках, кожний українською і бєларуською мовами, при цьому всі тексти мають однакову силу.
 За Уряд                                       За Уряд
 України                                       Республіки Бєларусь
 (підпис)                                          (підпис)