МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
19.10.2009 N 749

Про затвердження та введення навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" кваліфікації "лікар" у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації за спеціальностями "лікувальна справа", "педіатрія", "медико-профілактична справа"

На виконання Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) , Указу Президента України від 17.02.2004 N 199 (199/2004) "Про заходи щодо вдосконалення системи вищої освіти України", наказу МОЗ України від 24.02.2000 N 35 (z0370-00) "Про затвердження Положення про особливості ступеневої освіти медичного спрямування", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.06.2000 N 370/4591 та наказу МОН України від 09.07.2009 N 642 (v0642290-09) "Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити новий навчальний план підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" кваліфікації "лікар" у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації (далі - навчальний план) (додається) за спеціальностями 7.110101 "лікувальна справа", 7.110104 "педіатрія", 7.110105 "медико-профілактична справа" та ввести у навчальний процес з 2009-2010 навчального року.
2. Директору Центрального методичного кабінету з вищої медичної освіти МОЗ України (Вітенку І.С.) організувати розробку навчально-методичної документації відповідно до вимог державних стандартів вищої освіти та здійснювати методичне забезпечення навчального процесу.
3. Ректорам вищих навчальних закладів IV рівня акредитації ввести в навчальний процес підготовки новий навчальний план і розробити робочі навчальні плани та програми з дисциплін.
4. На перехідний період введення даного навчального плану у 2009-2010 навчальному році Міністерство охорони здоров'я України дозволяє проведення додаткових занять з метою ліквідації різниці між навчальним планом, що вводиться та навчальним планом, що діяв до 2009-2010 навчального року.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора Департаменту кадрової політики освіти і науки Банчука М.В.
Міністр
В.М.Князевич

Додаток
до наказу Міністерства
охорони здоров'я України
19.10.2009  N 749
              МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
      ЦЕНТРАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ З ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ
 ЗАТВЕРДЖУЮ                           ЗАТВЕРДЖУЮ
 Міністр охорони                      Директор Департаменту
 здоров'я України                     вищої освіти МОН України
 В.М.Князевич                         Я.Я.Болюбаш
 19.10.2009 р.                        23.09.2009 р.

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ "СПЕЦІАЛІСТ" КВАЛІФІКАЦІЇ "ЛІКАР" У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ IV РІВНЯ АКРЕДИТАЦІЇ

 Факультет:       медичний
 Спеціальності:   7.110101 - лікувальна справа
                  7.110104 - педіатрія
                  7.110105 - медико-профілактична справа
 Термін навчання: 6 років
 ПОГОДЖЕНО                            ПОГОДЖЕНО
 Директор Центрального                Директор Департаменту
 методичного кабінету                 кадрової політики освіти
 з вищої освіти МОЗ України           і науки МОЗ України
 І.С.Вітенко                          В.М.Банчук
 18.09.2009 р.                        24.09.2009 р.
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

1. Вступ

Відповідно до наказу МОЗ України від 22.03.2004 р. N 148 (v0148282-04) "Про заходи щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої медичної та фармацевтичної освіти" проведено порівняльний аналіз системи медичної та фармацевтичної освіти України з Європейською системою. На цій основі та на основі Галузевих стандартів вищої освіти (ГСВО) України створено "НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН" підготовки фахівців за спеціальностями 7.110101 - "лікувальна справа", 7.110104 - "педіатрія", 7.1101105 - "медико-профілактична справа" у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації України для освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" з кваліфікацією "лікар" (далі - навчальний план). План побудовано за Європейською кредитно-трансферною системою (ECTS), яка орієнтована на можливість визнання навчальних досягнень студентів, незалежно від місця навчання. При розробці навчального плану враховано вимоги наказу МОН України від 09.07.2009 р. N 642 (v0642290-09) "Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента".

2. Основні принципи побудови навчального плану та організації навчального процесу

Навчальний план побудовано на новій методології організації навчального процесу - кредитно-модульній системі.
2.1. Кредитно-модульна система організації навчального процесу включає:
- вивчення дисциплін, структурованих на модулі, як задокументовану логічно завершену частину навчальної програми навчальної дисципліни, практики, що реалізуються відповідними формами організації навчального процесу і закінчуються підсумковим модульним контролем, в тому числі з нормативних дисциплін гуманітарного блоку, за виключенням дисципліни українська мова (за професійним спрямуванням). Формою підсумкового контролю з дисципліни українська мова (за професійним спрямуванням) є державний екзамен.
Оцінка з дисципліни визначається як середня арифметична оцінок модулів дисципліни. Оцінка за модуль визначається з урахуванням оцінок поточного контролю та оцінки підсумкового модульного контролю, яка виставляється при оцінюванні теоретичних знань та практичних навичок відповідно до переліків, визначених програмою дисципліни.
- впровадження залікових кредитів ECTS як одиниці виміру навчального навантаження студента, необхідного для засвоєння навчальної дисципліни;
Кредит (Credit) включає усі види робіт студента, передбачених у затвердженому індивідуальному плані: аудиторну, самостійну, підготовку до державної атестації, складання ліцензійних інтегрованих іспитів "Крок 1" і "Крок 2", практично-орієнтованого державного іспиту, виробничу практику, виконання курсових робіт тощо.
- відсутність у графіку навчального процесу екзаменаційних сесій, так як контроль засвоєння студентом кожного модулю навчальної дисципліни здійснюється після вивчення цього модулю (виключення - державний екзамен з дисципліни українська мова (за професійним спрямуванням), 1 курс; та дисципліни "Основи економічних теорій", "Історія медицини", "Основи психології, основи педагогіки", "Безпека життєдіяльності, основи охорони праці", "Основи біоетики та біобезпеки", "Фізичне виховання", "Медична психологія", "Цивільний захист", "Медичне правознавство", "Охорона праці в галузі", "Курси за вибором", вивчення яких здійснюється відповідно до кредитно-модульної системи організації навчального процесу, а формою підсумкового контролю знань є залік);
- паралельне застосування для оцінювання студентів абсолютної шкали оцінювання та шкали оцінювання ECTS, яка є рейтинговою.
2.2. Перелік та обсяг дисциплін навчального плану базується на ОПП з частковою зміною назв деяких дисциплін.
2.3. Навчальний план структурований у кредитах ECTS.
2.4. Студенти обирають курси за вибором відповідно до навчального плану. Вивчення щонайменше одного курсу щорічно є обов'язковим.

3. Основні положення

3.1. Навчальний план складено з розрахунку 6 років навчання або 360 кредитів ECTS. Один навчальний рік триває 40 тижнів і включає 60 кредитів (1 тиждень - 1,5 кредити ECTS), 1 кредит ECTS становить 30 академічних годин. Навчальний рік має 1800 академічних годин. Студенти проходять виробничу практику на 2, 3, 4 та 5 курсах загальним обсягом 21 кредит, з них 12 кредитів понад 60 кредитів на рік.
Загальне навчальне навантаження включає час на проведення лекцій, практичних, семінарських та лабораторних занять, консультацій, практик, самостійної та індивідуальної роботи і контрольних заходів.
Тижневе аудиторне навантаження становить приблизно 30 навчальних годин для студентів. Обсяг самостійної роботи складає в середньому 40% від загального.
3.2. Графік навчального процесу 1-6 курсів складається з двох навчальних семестрів.
Графіком передбачено додатковий термін для завершення вивчення окремих модулів з дисциплін (їх перескладання, підвищення рейтингу тощо) - 1-2 тижні після закінчення семестру на 1-5 курсах. В межах цього терміну після третього курсу передбачено складання ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок 1". Дванадцятий семестр на 6 курсі передбачає, крім навчання студента, підготовку до державної атестації та її проведення.
3.3. Навчальний план включає два етапи додипломної підготовки лікаря: доклінічний і клінічний. Структура навчального плану є предметно інтегрованою і зорієнтована на дотримання логічної послідовності викладання дисциплін, які складають відповідні цикли підготовки: гуманітарної та соціально-економічної, природничо-наукової та професійної.
3.4. Назви та обсяги вивчення гуманітарних та соціально-економічних дисциплін регламентовані МОН України. При викладанні української (російської) мови іноземним студентам необхідно враховувати наказ МОН України від 04.04.2006 р. N 260 "Про вивчення української (російської) мови іноземним студентам та аспірантам".
3.5. Перелік та назви дисциплін навчального плану базується на ОПП підготовки фахівця за напрямом "медицина" і приведені у відповідність до їх назв у навчальних планах медичних факультетів та медичних університетів Європи.
Дисципліна "загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією)" становить 75 годин, з них 60 годин аудиторних викладається таким чином:
- на 2 курсі оперативна хірургія, топографічна анатомія (4 семестр) - в обсязі 2,5 кредити /75 годин загального навантаження (60 аудиторних годин, що розподілені на 20 годин лекцій і 40 годин практичних занять);
- на 3 курсі оперативна хірургія, топографічна анатомія (5 семестр) - в обсязі 1 кредит /30 годин загального навантаження (20 аудиторних годин, що розподілені на 0 годин лекцій і 20 годин практичних занять).
Дисципліна "ендокринологія" включена до складу дисципліни внутрішня медицина.
При вивченні дисципліни "хірургія, дитяча хірургія" на 5 курсі (7,5 кредити, 225 годин, з них 140 аудиторних) передбачити 2 кредити (60 годин загального навантаження) на вивчення дитячої хірургії.
При вивченні дисципліни "педіатрія, дитячі інфекційні хвороби" на 5 курсі (6 кредитів, 180 годин, з них 130 аудиторних) передбачити 1,5 кредити (45 годин загального навантаження) на вивчення дитячих інфекційних хвороб.
При вивченні дисципліни "внутрішня медицина з інфекційними хворобами та фтизіатрією" на 6 курсі для спеціальності "лікувальна справа" (19 кредитів, 570 годин, з них 400 аудиторних) передбачити 2 кредити (60 годин загального навантаження) на вивчення інфекційних хвороб з ВІЛ-інфекцією, 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення фтизіатрії.
При вивченні дисципліни "педіатрія з дитячими інфекційними хворобами" на 6 курсі для спеціальності "лікувальна справа" (8,5 кредити, 255 годин, з них 170 аудиторних) передбачити 2,5 кредити (75 годин загального навантаження) на вивчення дитячих інфекційних хвороб.
При вивченні дисципліни "хірургія з дитячою хірургією та з онкологією" на 6 курсі для спеціальності "лікувальна справа" (11,5 кредитів, 345 годин, з них 210 аудиторних) передбачити 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення дитячої хірургії, 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення онкології.
При вивченні дисципліни "внутрішня медицина з інфекційними хворобами" на 6 курсі для спеціальності "педіатрія" (8 кредитів, 240 годин, з них 140 аудиторних) передбачити 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення інфекційних хвороб з ВІЛ-інфекцією.
При вивченні дисципліни "педіатрія, з дитячими інфекційними хворобами та з фтизіатрією" на 6 курсі для спеціальності "педіатрія" (23 кредити, 675 годин, з них 520 аудиторних) передбачити 4,5 кредити (135 годин загального навантаження) на вивчення дитячих інфекційних хвороб, 1,5 кредити (45 годин загального навантаження) на вивчення фтизіатрії.
При вивченні дисципліни "хірургія з дитячою хірургією та з онкологією" на 6 курсі для спеціальності "педіатрія" (8,0 кредитів, 240 годин, з них 160 аудиторних) передбачити 4,5 кредити (135 годин загального навантаження) на вивчення дитячої хірургії, 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення онкології.
При вивченні дисципліни "акушерство і гінекологія і гінекологія, в т.ч. дитяча гінекологія" на 6 курсі для спеціальності "педіатрія" (4,5 кредити, 135 годин, з них 100 аудиторних) передбачити 1,5 кредити (45 годин загального навантаження) на вивчення дитячої гінекології.
При вивченні дисципліни "внутрішня медицина з інфекційними хворобами та фтизіатрією" на 6 курсі для спеціальності "медико-профілактична справа" (9,5 кредити, 285 годин, з них 170 аудиторних) передбачити 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення інфекційних хвороб з ВІЛ-інфекцією, 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення фтизіатрії.
При вивченні дисципліни "педіатрія з дитячими інфекційними хворобами" на 6 курсі за спеціальністю "медико-профілактична справа" (4,5 кредити, 135 годин, з них 100 аудиторних) передбачити 1,5 кредити (45 годин загального навантаження) на вивчення дитячих інфекційних хвороб.
При вивченні дисципліни "хірургія з дитячою хірургією та з онкологією" на 6 курсі для спеціальності "медико-профілактична справа" (6,5 кредити, 195 годин, з них 100 аудиторних) передбачити 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення дитячої хірургії, 1 кредит (30 годин загального навантаження) на вивчення онкології.
Викладання курсу за вибором "Клінічні аспекти імунопрофілактики" може здійснюватись комплексно кафедрами епідеміології, дитячих інфекційних хвороб та інфекційних хвороб, виходячи з можливостей клінічних баз кафедри.
3.6. Клінічні дисципліни: внутрішня медицина, хірургія, педіатрія структуровані на змістові модулі, які вивчаються шляхом ротації модулів (блоку змістових модулів) на 4-5 курсах.
3.7. Практична підготовка студентів здійснюється у формі виробничої практики та професійної клінічної практичної підготовки студентів.
Виробнича практика на 2 та 3 курсах проводиться упродовж навчального року:
з догляду за хворими - на 2 курсі (150 годин на 4 семестрі у відділеннях стаціонару);
сестринська практика - на 3 курсі (120 годин на 6 семестрі у відділеннях стаціонару).
Професійна клінічна практична підготовка студентів на 4-6 курсах здійснюється відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційних характеристик під час вивчення клінічних і гігієнічних дисциплін та під час виробничої практики. Виробнича лікарська практика на 4 курсі (4 тижні) та 5 курсі (4 тижні) проводиться або упродовж навчального року, або в літній період за рішенням Вченої ради ВНЗ.
Вимоги до практичної підготовки студентів визначені у програмах з виробничої практики та у всіх типових навчальних програмах з клінічних дисциплін, в тому числі у наскрізних навчальних програмах з внутрішньої медицини, педіатрії, хірургії, акушерства і гінекології. Обсяг практичної роботи студентів в амбулаторно-поліклінічних установах становить не менше 25% від кількості навчальних годин, передбачених на практичні заняття з дисципліни.
3.8. Розклад навчальних занять рекомендується складати таким чином: на 1-3 курсах за "стрічковим" або блочно-модульним чи змішаним принципами; на 4-6 курсах - за модульно-цикловим принципом шляхом ротації модулів.
3.9. Державна атестація випускників включає державний екзамен з української мови (за професійним спрямуванням), стандартизований тестовий державний іспит та практично-орієнтований випускний державний екзамен.
Державний екзамен з української мови (за професійним спрямування) проводиться по завершенню вивчення зазначеної дисципліни.
Стандартизований тестовий державний іспит - ліцензійний інтегрований іспит - складається з двох тестових екзаменів "Крок 1" і "Крок 2". Тестовий екзамен "Крок 1" є інтегрованим екзаменом, який проводиться після 3 курсу і вимірює показники якості фахової компоненти базової вищої освіти. Тестовий екзамен "Крок 2" є складовою державної атестації випускників вищих медичних навчальних закладів і вимірює показники якості фахової компоненти повної вищої медичної освіти.
Практично-орієнтований державний іспит проводиться у формі державних випускних екзаменів, або комплексного випускного іспиту. Форма проведення практично-орієнтованого державного іспиту визначається вищим навчальним закладом.
3.10. Вчена рада вищого навчального закладу може вносити зміни до розподілу годин між дисциплінами в межах 15% загальної кількості годин, але з будь-якої окремої навчальної дисципліни кількість годин не може бути зменшена більш, як на 10% відносно тієї, яка передбачена на відповідну дисципліну даним навчальним планом. При цьому повинно бути забезпечене засвоєння всіх навчальних дисциплін в обсязі, передбаченому програмами цих дисциплін, затвердженими МОЗ України.
3.11. Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу, затвердженою Міністерством оборони України, Міністерством охорони здоров'я України та Міністерством освіти і науки України, проводиться на 1-5 курсах у вищих медичних навчальних закладах, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) "Про заходи щодо оптимізації мережі військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів".
Заступник директора
Департаменту кадрової політики,
освіти і науки МОЗ України -
начальник відділу освіти
О.П.Волосовець

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН 2009

підготовки спеціалістів за спеціальностями: 7.110101 "лікувальна справа", 7.110104 "педіатрія", 7.110105 "медико-профілактична справа"

1-й рік навчання: навчальних тижнів - 40

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин Форма контролю
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Іноземна мова 6 180 90 0 90 90
2 Латинська мова та медична термінологія 4 120 70 0 70 50
3 Українська мова (за професійним спрямуванням) 3 90 40 0 40 50 держ. екзамен
4 Історія України 3 90 40 10 30 50
5 Історія української культури 2 60 40 14 26 20
6 Історія медицини 2 60 30 14 16 30
7 Основи психології. Основи педагогіки 1,5 45 30 14 16 15
8 Основи економічних теорій 2 60 30 10 20 30
9 Медична біологія 5,5 165 110 30 80 55
10 Медична та біологічна фізика 5,5 165 110 30 80 55
11 Медична хімія 4 120 70 20 50 50
12 Біологічна та біоогранічна хімія 2 60 40 10 30 20
13 Анатомія людини 11 330 220 40 180 110
14 Гістологія, цитологія та ембріологія 5 150 90 20 70 60
15 Курси за вибором 3 90 30 0 30 60
16 Фізичне виховання 160 160 0 160 0
17 Підготовка до державного екзамену з української мови 0,5 15 0 0 0 15
Всього за 1-й рік 60,0 1960,0 1200,0 745
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,0 18,6
Курси за вибором: 1. Світова цивілізація. 2. Краєзнавство. 3. Європейський стандарт комп'ютерної грамотності. 4. Психологія спілкування. 5. Естетика. 6.Етика. 7. Сучасні проблеми молекулярної біології. 8. Фізичне виховання та здоров'я. 9. Соціологія та медична соціологія. 10. Правознавство. 11. Релігієзнавство. 12. Культурологія.
Примітка 1 - Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу проводиться на 1-5 курсах у ВМ(Ф)НЗ, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) .
Примітка 2 - Державний екзамен з дисципліни українська мова (за професійним спрямуванням) складається по завершенню вивчення зазначеної нормативної дисципліни.

2-й рік навчання: навчальних тижнів - 40

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Іноземна мова (за професійним спрямуванням) 8 240 100 0 100 140
2 Філософія 3 90 50 20 30 40
3 Анатомія людини 3,5 105 60 10 50 45
4 Гістологія, цитологія та ембріологія 4,5 135 80 20 60 55
5 Фізіологія 10 300 200 60 140 100
6 Біоорганічна та біологічна хімія 7 210 160 40 120 50
7 Мікробіологія, вірусологія та імунологія 6 180 130 40 90 50
8 Загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією) 2,5 75 60 20 40 15
9 Медична інформатика 3,5 105 60 10 50 45
10 Догляд за хворими (практика) 5 150 80 0 80 70
11 Медицина надзвичайних ситуацій 2 60 30 0 30 30
12 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці. 2 60 20 6 14 40
13 Курси за вибором 3 90 30 0 30 60
14 Фізичне виховання 160 140 0 140 20
Всього за 2-й рік 60,0 1960,0 1200,0 760,0
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,0 19,0
Курси за вибором: 1. Європейський стандарт комп'ютерної грамотності. 2. Логіка, формальна логіка. 3. Деонтологія в медицині. 4. Фізичне виховання та здоров'я. 5. Сучасні проблеми біофізики. 6 Іноземна мова (друга). 7.Основи патентознавства.
Примітка 1 - Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу проводиться на 1-5 курсах у ВМ(Ф)НЗ, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) .

3-й рік навчання: навчальних тижнів - 40

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Мікробіологія, вірусологія та імунологія 2 60 40 10 30 20
2 Патоморфологія 7 210 130 40 90 80
3 Патофізіологія 7 210 130 40 90 80
4 Фармакологія 7 210 130 40 90 80
5 Гігієна та екологія 6 180 120 20 100 60
6 Пропедевтика внутрішньої медицини 6,5 195 150 60 90 45
7 Пропедевтика педіатрії 6,5 195 140 40 100 55
8 Загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією) 6,5 195 140 40 100 55
9 Радіологія 4 120 80 20 60 40
10 Сестринська практика 4 120 80 0 80 40
11 Основи біоетики та біобезпеки 1,5 45 30 6 24 15
12 Курси за вибором 2 60 30 0 30 30
Всього за 3-й рік 60,0 1800 1200 600
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,0 15,0
Атестація (1 тиждень) після шостого семестру: медичний ліцензійний іспит Крок 1 з загальної лікарської підготовки
Курси за вибором: 1. Сучасні методи генетичної діагностики. 2. Теорія пізнаня та медицина. 3. Етичні проблеми в медицині. 4. Основи соціальної психології. 5. Нутриціологія. 6. Побічна дія ліків. 7. Фізичне виховання та здоров'я. 8. Іноземна мова (друга). 9. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 10. Медицина та художня культура. 11. Основи християнської етики і моралі.
Примітка - Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу проводиться на 1-5 курсах ВМ(Ф)НЗ, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) .

4-й рік навчання: навчальних тижнів - 40

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Внутрішня медицина (в тому числі ендокринологія) 8,5 255 200 50 150 55
2 Фтизіатрія 3 90 50 10 40 40
3 Педіатрія 4,5 135 110 30 80 25
4 Хірургія 4,5 135 100 20 80 35
5 Акушерство і гінекологія 3 90 60 20 40 30
6 Соціальна медицина, організація охорони здоров'я 3 90 50 20 30 40
7 Біостатистика 1,5 45 30 10 20 15
8 Урологія 3 90 50 10 40 40
9 Оториноларингологія 3 90 50 10 40 40
10 Офтальмологія 3 90 50 10 40 40
11 Неврологія 5,5 165 110 20 90 55
12 Медична психологія 1,5 45 30 10 20 15
13 Психіатрія, наркологія 4,5 135 80 20 60 55
14 Дерматологія, венерологія 3 90 70 20 50 20
15 Фізична реабілітація, спортивна медицина 2 60 50 10 40 10
16 Судова медицина 3 90 60 10 50 30
17 Медичне правознавство 1,5 45 30 10 20 15
18 Цивільний захист 0,5 15 10 0 10 5
19 Курси за вибором 1,5 45 30 0 30 15
Всього за 4-й рік 60,0 1800 1220 580
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,5 14,5
Виробнича лікарська практика(*) 6 180
Курси за вибором: 1. Клінічна фізіологія. 2. Клінічна біохімія. 3. Основи гомеопатії. 4. Фітотерапія. 5. Основи профілактики тютюнопаління, алкоголізму, токсикоманії та наркоманії. 6. Основи психоаналізу. 7. Фізичне виховання та здоров'я. 8. Медична субкультура. 9. Актуальні проблеми фізіотерапії, курортології та реабілітації. 10. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 11. Методологія доказової медицини. 12. Основи християнської етики і моралі.
(*)Виробнича лікарська практика (4 тижні, аудиторні години визначаються за чинним положенням про виробничу практику) проводиться або упродовж навчального року, або в літній період за рішенням Вченої ради ВНЗ.
Примітка - Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу проводиться на 1-5 курсах ВМ(Ф)НЗ, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) .

5-й рік навчання: навчальних тижнів - 40

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Внутрішня медицина 8,5 255 180 30 150 75
2 Інфекційні хвороби 6 180 100 20 80 80
3 Епідеміологія 1,5 45 40 20 20 5
4 Професійні хвороби 2 60 30 6 24 30
5 Онкологія 3 90 70 20 50 20
6 Клінічна фармакологія 1,5 45 30 0 30 15
7 Педіатрія, дитячі інфекційні хвороби 6 180 130 20 110 50
8 Медична генетика 1,5 45 30 10 20 15
9 Соціальна медицина, організація охорони здоров'я 1,5 45 30 10 20 15
10 Хірургія, дитяча хірургія 7,5 225 140 20 120 85
11 Травматологія і ортопедія 3 90 60 20 40 30
12 Акушерство і гінекологія 4,5 135 90 20 70 45
13 Клінічна імунологія та алергологія 2,5 75 50 10 40 25
14 Анестезіологія та інтенсивна терапія 3 90 70 10 60 20
15 Екстрена та невідкладна медична допомога 1,5 45 30 4 26 15
16 Радіаційна медицина 1,5 45 30 10 20 15
17 Нейрохірургія 1,5 45 30 10 20 15
18 Основи стоматології 0,75 22 15 0 15 7
19 Секційний курс 0,75 23 15 0 15 8
20 Курси за вибором 2 60 30 10 20 30
Всього за 5-й рік 60,0 1800 1200 600
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,0 15,0
Виробнича лікарська практика(*) 6 180
Курси за вибором: 1. Судинна хірургія. 2. Фізичне виховання та здоров'я. 3. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 4. Вікові аспекти фармакотерапії. 5. Основи сексології та сексопатології. 6. Основи рефлексотерапії. 7. Основи геронтології та геріатрії. 8. Інструментальні методи функціональної діагностики. 9. Актуальні питання ревматології. 10. Актуальні питання гастроентерології. 11. Актуальні питання пульмонології. 12. Актуальні проблеми неврології. 13. Актуальні проблеми клінічної патоморфології. 14. Ендоскопічні технології в акушерстві та гінекології. 15. Основи християнської етики і моралі.
(*)Виробнича лікарська практика (4 тижні, аудиторні години визначаються за чинним положенням про виробничу практику) проводиться або упродовж навчального року, або в літній період за рішенням Вченої ради ВНЗ.
Примітка - Військова підготовка студентів за програмою офіцерів запасу проводиться на 1-5 курсах ВМ(Ф)НЗ, які визначені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. N 1025 (1025-2006-п) .

6-й рік навчання: навчальних тижнів - 40 - "лікувальна справа", в т.ч. 3 тижні державної атестації

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Внутрішня медицина з інфекційними хворобами та з фтизіатрією 19 570 400 400 170
2 Педіатрія з дитячими інфекційними хворобами 8,5 255 170 170 85
3 Хірургія з дитячою хірургією та з онкологією 11,5 345 210 210 135
4 Акушерство і гінекологія 4,5 135 100 100 35
5 Загальна практика (сімейна медицина) 3 90 50 50 40
6 Гігієна та екологія 2,25 68 40 40 28
7 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 2,25 68 50 50 18
8 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 10 5
9 Курси за вибором 4 120 80 80 40
Державна атестація 4,5 135 60 75
Всього за 6-й рік 60,0 1800,0 1170,0 630,0
Середня кількість академічних годин на тиждень 27,8 15,8
Державна атестація (3 тижні): медичний ліцензійний іспит Крок 2 з загальної лікарської підготовки та практично-орієнтований іспит
Курси за вибором: 1. Організаційні основи сімейної медицини. 2. Основи трансплантології. 3. Клінічна паразитологія та тропічна медицина. 4. Актуальні проблеми ВІЛ-інфекції. 5. Менеджмент і маркетинг в охороні здоров'я. 6. Екстремальна медицина. 7. Пластична та реконструктивна хірургія. 8. Актуальні питання кардіохірургії. 9. Паліативна та хоспісна медицина. 10. Актуальні питання нейрохірургії. 11. Актуальні питання гематології та трансфузіології. 12. Актуальні питання кардіології. 13. Актуальні питання нефрології. 14. Актуальні питання клінічної імунології та алергології. 15. Клінічні аспекти імунопрофілактики. 16. Медичні аспекти біоетики та біобезпеки. 17. Фізичне виховання та здоров'я. 18. Актуальні питання церебро-васкулярної патологі. 19. Доказова медицина. 20. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 21. Ендоскопічні технології в медицині. 22. Основи християнської етики і моралі. 23. Медична реабілітація

6-й рік навчання: навчальних тижнів - 40 - "педіатрія", в т.ч. 3 тижні державної атестації

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Педіатрія з дитячими інфекційними хворобами та з фтизіатрією 23,0 690 520 520 170
2 Внутрішня медицина з інфекційними хворобами 7,5 225 130 130 95
3 Хірургія з дитячою хірургією та з онкологією 8,0 240 160 160 80
4 Акушерство і гінекологія, в т.ч. дитяча гінекологія 5,0 150 100 100 50
5 Загальна практика (сімейна медицина) 3,0 90 50 50 40
6 Гігієна та екологія 2,25 68 40 40 28
7 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 2,25 68 50 50 18
8 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 10 5
9 Курси за вибором 4 120 80 80 40
Державна атестація 4,5 135 60 75
Всього за 6-й рік 60,0 1800,0 1200,0 600,0
Середня кількість академічних годин на тиждень 30,0 15,0
Державна атестація (3 тижні): медичний ліцензійний іспит Крок 2 з загальної лікарської підготовки та практично-орієнтований іспит
Курси за вибором: 1. Організаційні основи сімейної медицини. 2. Основи трансплантології. 3. Клінічна паразитологія та тропічна медицина. 4. Ендоскопічні технології в медицині. 5. Менеджмент і маркетинг в охороні здоров'я. 6. Екстремальна медицина. 7. Пластична та реконструктивна хірургія. 8. Актуальні питання дитячої кардіології. 9. Актуальні питання дитячої гастроентерології. 10. Актуальні питання дитячої пульмонології. 11. Актуальні питання дитячої нефрології. 12. Актуальні питання неонатології. 13. Актуальні питання дитячої гематології та трансфузіології. 14. Актуальні питання клінічної імунології та алергології. 15. Актуальні питання дитячої неврології. 16. Актуальні проблеми ВІЛ-інфекції. 17. Клінічні аспекти імунопрофілактики. 18. Фізичне виховання та здоров'я. 19. Медичні аспекти біоетики та біобезпеки. 20. Доказова медицина. 21. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 22. Основи християнської етики і моралі. 23. Медична реабілітація

6-й рік навчання: навчальних тижнів - 40 - "медико-профілактична справа", в т.ч. 3 тижні державної атестації

Назва навчальної дисципліни Кредит ECTS Кількість годин
Всього Ауд Лекції Семінари Практичні СРС
1 Внутрішня медицина з інфекційними хворобами та з фтизіатрією 9,5 285 170 170 115
2 Професійні хвороби 2,5 75 50 50 25
3 Педіатрія з дитячими інфекційними хворобами 4,5 135 100 100 35
4 Хірургія з дитячою хірургією та з онкологією 6,5 195 110 110 85
5 Акушерство і гінекологія 3 90 50 50 40
6 Загальна практика (сімейна медицина) 3 90 70 70 20
7 Епідеміологія 4 120 100 100 20
8 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 4,5 135 100 100 35
9 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 10 5
10 Гігієна та екологія, в тому числі:
Радіаційна гігієна 1,5 45 30 30 15
Комунальна гігієна та екологія людини 3 90 60 60 30
Гігієна праці 3 90 60 60 30
Гігієна харчування 3 90 60 60 30
Гігієна дітей та підлітків 3 90 60 60 30
11 Курси за вибором 4 120 80 80 40
Державна атестація 4,5 135 60 75
Всього за 6-й рік 60,0 1800,0 1170,0 630,0
Середня кількість академічних годин на тиждень 29,3 15,8
Державна атестація (3 тижні): медичний ліцензійний іспит Крок 2 з загальної лікарської підготовки та практично-орієнтований іспит
Курси за вибором: 1.Гігієна ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 2. Основи санітарно-гігієнічної експертизи виробів та матеріалів. 3. Актуальні проблеми професійної токсикології. 4. Гігієна застосування небезпечних речовин у праці та побуті. 5. Проблеми охорони здоров'я медичних працівників. 6. Клінічна паразитологія та тропічна медицина. 7. Екстремальна медицина. 8. Менеджмент і маркетинг в охороні здоров'я. 9. Організаційні основи сімейної медицини. 10. Сучасні проблеми екології людини. 11. Актуальні питання індивідуальної та громадської гігієни та профілактики. 12. Актуальні проблеми ВІЛ-інфекції. 13. Основи профілактичної токсикології. 15. Актуальні питання клінічної імунології та алергології. 16. Клиничні аспекти імунопрофілактики. 17. Медичні аспекти біоетики та біобезпеки. 18. Доказова медицина. 19. Іноземна мова (за професійним спрямуванням). 20. Фізичне виховання та здоров'я. 21. Основи християнської етики і моралі. 22. Медична реабілітація
Заступник директора
Департаменту кадрової політики,
освіти і науки МОЗ України -
начальник відділу освіти
О.П.Волосовець

ПЛАН

навчального процесу за циклами підготовки спеціальність 7.110101 - лікувальна справа

NN Назва навчальної дисципліни Кредит Кількість годин Родподіл по курсам
Всього Ауд СРС
1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6
Гманітарна та соціально економічна підготовка
1 Іноземна мова 6 180 90 90 *
2 Українська мова (за професійним спрямуванням) 3 90 40 50 *
3 Історія України 3 90 40 50 *
4 Історія української культури 2 60 40 20 *
5 Основи економічних теорій 2 60 30 30 *
6 Філософія 3 90 50 40 *
7 Підготовка до державного екзамену з української мови 0,5 15 0 15 *
8 Курси за вибором 6 180 60 0 * *
Всього 25,5 765 350 295
Природничо-наукова підготовка
9 Іноземна мова (за професійним спрямуванням) 8 240 100 0 *
10 Латинська мова та медична термінологія 4 120 70 50 *
11 Історія медицини 2 60 30 30 *
12 Медична біологія 5,5 165 110 55 *
13 Медична та біологічна фізика 5,5 165 110 55 *
14 Медична інформатика 3,5 105 60 45 *
15 Медична хімія 4 120 70 50 *
16 Біологічна та біоогранічна хімія 9 270 200 70 * *
17 Анатомія людини 14,5 435 280 155 * *
18 Гістологія, цитологія та ембріологія 9,5 285 170 115 * *
19 Фізіологія 10 300 200 100 *
20 Мікробіологія, вірусологія та імунологія 8 240 170 70 * *
21 Основи біоетики та біобезпеки 1,5 45 30 15 * *
Всього 85 2550 1600 810
Професійна підготовка
Основи педагогіки
22 Основи психології. Основи педагогіки *
23 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці. 2 60 20 6 *
24 Патоморфологія 7 210 130 80 *
25 Патофізіологія 7 210 130 80 *
26 Фармакологія 7 210 130 80 *
27 Гігієна та екологія 8,25 248 160 88 * *
28 Пропедевтика внутрішньої медицини 6,5 195 150 45 *
29 Пропедевтика педіатрії 6,5 195 140 55 *
30 Загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією) 9 270 200 70 * *
31 Догляд за хворими (практика) 5 150 80 70 *
32 Медицина надзвичайних ситуацій 2 60 30 30 *
33 Сестринська практика 4 120 80 40 *
34 Радіологія 4 120 80 40 *
35 Внутрішня медицина 36 1080 780 300 * * *
36 Педіатрія 19 570 410 160 * * *
37 Хірургія 23,5 705 450 255 * * *
38 Акушерство і гінекологія 12 360 250 110 * * *
39 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 6,75 202,5 130 73 * * *
40 Біостатистика 1,5 45 30 15 *
41 Фтизіатрія 3 90 50 40 *
42 Урологія 3 90 50 40 *
43 Оториноларингологія 3 90 50 40 *
44 Офтальмологія 3 90 50 40 *
45 Неврологія 5,5 165 110 55 *
46 Медична психологія 1,5 45 30 15 *
47 Психіатрія, наркологія 4,5 135 80 55 *
48 Дерматологія, венерологія 3 90 70 20 *
49 Фізична реабілітація, спортивна медицина 2 60 50 10 *
50 Судова медицина 3 90 60 30 *
51 Медичне правознавство 1,5 45 30 15 *
52 Цивільний захист 0,5 15 10 5 *
53 Радіаційна медицина 1,5 45 30 15 *
54 Інфекційні хвороби 6 180 100 80 *
55 Епідеміологія 1,5 45 40 5 *
56 Професійні хвороби 2 60 30 30 *
57 Онкологія 3 90 70 20 *
58 Клінічна фармакологія 1,5 45 30 15 *
59 Медична генетика 1,5 45 30 15 *
60 Травматологія і ортопедія 3 90 60 30 *
61 Клінічна імунологія та алергологія 2,5 75 50 25 *
62 Анестезіологія та інтенсивна терапія 3 90 70 20 *
63 Екстрена та невідкладна медична допомога 1,5 45 30 15 *
64 Нейрохірургія 1,5 45 30 15 *
65 Основи стоматології 0,75 22,5 15 8 *
66 Секційний курс 0,75 22,5 15 8 *
67 Загальна практика (сімейна медицина) 3 90 50 40 *
68 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 5 *
69 Державна атестація 4,5 135 60 75 *
Всього 240 7200 4770 2396
Курси за вибором 9,5 285 230 55 * * * *
ВСЬОГО за 6 років 360 10800 6950 3556
Виробнича лікарська практика 12 360 * *
Фізичне виховання 0 320 300 0 * *

ПЛАН

навчального процесу за циклами підготовки спеціальність 7.110104 - педіатрія

NN Назва навчальної дисципліни Кредит Кількість годин Родподіл по курсам
Всього Ауд СРС
1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6
Гуманітарна та соціально-економічна підготовка
1 Іноземна мова 6 180 90 90 *
2 Українська мова (за професійним спрямуванням) 3 90 40 50 *
3 Історія України 3 90 40 50 *
4 Історія української культури 2 60 40 20 *
5 Основи економічних теорій 2 60 30 30 *
6 Філософія 3 90 50 40 *
7 Підготовка до державного екзамену з української мови 0,5 15 0 15 *
8 Курси за вибором 6 180 60 0 * *
Всього 25,5 765 350 295
Природничо-наукова підготовка
9 Іноземна мова (за професійним спрямуванням) 8 240 100 0 *
10 Латинська мова та медична термінологія 4 120 70 50 *
11 Історія медицини 2 60 30 30 *
12 Медична біологія 5,5 165 110 55 *
13 Медична та біологічна фізика 5,5 165 110 55 *
14 Медична інформатика 3,5 105 60 45 *
15 Медична хімія 4 120 70 50 *
16 Біологічна та біоогранічна хімія 9 270 200 70 * *
17 Анатомія людини 14,5 435 280 155 * *
18 Гістологія, цитологія та ембріологія 9,5 285 170 115 * *
19 Фізіологія 10 300 200 100 *
20 Мікробіологія, вірусологія та імунологія 8 240 170 70 * *
21 Основи біоетики та біобезпеки 1,5 45 30 15 * *
Всього 85 2550 1600 810
Професійна підготовка
22 Основи психології. Основи педагогіки 1,5 45 30 15 *
23 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці. 2 60 20 40 *
24 Патоморфологія 7 210 130 80 *
25 Патофізіологія 7 210 130 80 *
26 Фармакологія 7 210 130 80 *
27 Гігієна та екологія 8,25 248 160 88 * *
28 Пропедевтика внутрішньої медицини 6,5 195 150 45 *
29 Пропедевтика педіатрії 6,5 195 140 55 *
30 Загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією) 9 270 200 70 * *
31 Догляд за хворими (практика) 5 150 80 70 *
32 Медицина надзвичайних ситуацій 2 60 30 30 *
33 Сестринська практика 4 120 80 40 *
34 Радіологія 4 120 80 40 *
35 Внутрішня медицина 24,5 735 510 225 * * *
36 Педіатрія 33,5 1005 760 245 * * *
37 Хірургія 20 600 400 200 * * *
38 Акушерство і гінекологія 12,5 375 250 125 * * *
39 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 6,75 202,5 130 73 * * *
40 Біостатистика 1,5 45 30 15 *
41 Фтизіатрія 3 90 50 40 *
42 Урологія 3 90 50 40 *
43 Оториноларингологія 3 90 50 40 *
44 Офтальмологія 3 90 50 40 *
45 Неврологія 5,5 165 110 55 *
46 Медична психологія 1,5 45 30 15 *
47 Психіатрія, наркологія 4,5 135 80 55 *
48 Дерматологія, венерологія 3 90 70 20 *
49 Фізична реабілітація, спортивна медицина 2 60 50 10 *
50 Судова медицина 3 90 60 30 *
51 Медичне правознавство 1,5 45 30 15 *
52 Цивільний захист 0,5 15 10 5 *
53 Радіаційна медицина 1,5 45 30 15 *
54 Інфекційні хвороби 6 180 100 80 *
55 Епідеміологія 1,5 45 40 5 *
56 Професійні хвороби 2 60 30 30 *
57 Онкологія 3 90 70 20 *
58 Клінічна фармакологія 1,5 45 30 15 *
59 Медична генетика 1,5 45 30 15 *
60 Травматологія і ортопедія 3 90 60 30 *
61 Клінічна імунологія та алергологія 2,5 75 50 25 *
62 Анестезіологія та інтенсивна терапія 3 90 70 20 *
63 Екстрена та невідкладна медична допомога 1,5 45 30 15 *
64 Нейрохірургія 1,5 45 30 15 *
65 Основи стоматології 0,75 22,5 15 8 *
66 Секційний курс 0,75 22,5 15 8 *
67 Загальна практика (сімейна медицина) 3 90 50 40 *
68 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 5 *
69 Державна атестація 4,5 135 60 165 *
Всього 240 7200 4800 2490
Курси за вибором 9,5 285 230 55 * * * *
ВСЬОГО за 6 років 360 10800 6980 3650
Виробнича лікарська практика 12 360 * *
6 Фізичне виховання 0 320 300 0 * *

ПЛАН

навчального процесу за циклами підготовки спеціальність 7.110105 - медико-профілактична справа

NN Назва навчальної дисципліни Кредит Кількість годин Родподіл по курсам
Всього Ауд СРС
1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6
Гуманітарна та соціально-економічна підготовка
1 Іноземна мова 6 180 90 90 *
2 Українська мова (за професійним спрямуванням) 3 90 40 50 *
3 Історія України 3 90 40 50 *
4 Історія української культури 2 60 40 20 *
5 Основи економічних теорій 2 60 30 30 *
6 Філософія 3 90 50 40 *
7 Підготовка до державного екзамену з української мови 0,5 15 0 15 *
8 Курси за вибором 6 180 60 0 * *
Всього 25,5 765 350 295
Природничо-наукова підготовка
9 Іноземна мова (за професійним спрямуванням) 8 240 100 0 *
10 Латинська мова та медична термінологія 4 120 70 50 *
11 Історія медицини 2 60 30 30 *
12 Медична біологія 5,5 165 110 55 *
13 Медична та біологічна фізика 5,5 165 110 55 *
14 Медична інформатика 3,5 105 60 45 *
15 Медична хімія 4 120 70 50 *
16 Біологічна та біоогранічна хімія 9 270 200 70 * *
17 Анатомія людини 14,5 435 280 155 * *
18 Гістологія, цитологія та ембріологія 9,5 285 170 115 * *
19 Фізіологія 10 300 200 100 *
20 Мікробіологія, вірусологія та імунологія 8 240 170 70 * *
21 Основи біоетики та біобезпеки 1,5 45 30 15 * *
Всього 85 2550 1600 810
Професійна підготовка
22 Основи психології. Основи педагогіки 1,5 45 30 15 *
23 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці. 2 60 20 6 *
24 Патоморфологія 7 210 130 80 *
25 Патофізіологія 7 210 130 80 *
26 Фармакологія 7 210 130 80 *
27 Гігієна та екологія 19,5 585 390 195 * *
28 Пропедевтика внутрішньої медицини 6,5 195 150 45 *
29 Пропедевтика педіатрії 6,5 195 140 55 *
30 Загальна хірургія (з оперативною хірургією та топографічною анатомією) 9 270 200 70 * *
31 Догляд за хворими (практика) 5 150 80 70 *
32 Медицина надзвичайних ситуацій 2 60 30 30 *
33 Сестринська практика 4 120 80 40 *
34 Радіологія 4 120 80 40 *
35 Внутрішня медицина 26,5 795 550 245 * * *
36 Педіатрія 15 450 340 110 * * *
37 Хірургія 18,5 555 350 205 * * *
38 Акушерство і гінекологія 10,5 315 200 115 * * *
39 Соціальна медицина, організація та економіка охорони здоров'я 9 270 180 90 * * *
40 Біостатистика 1,5 45 30 15 *
41 Фтизіатрія 3 90 50 40 *
42 Урологія 3 90 50 40 *
43 Оториноларингологія 3 90 50 40 *
44 Офтальмологія 3 90 50 40 *
45 Неврологія 5,5 165 110 55 *
46 Медична психологія 1,5 45 30 15 *
47 Психіатрія, наркологія 4,5 135 80 55 *
48 Дерматологія, венерологія 3 90 70 20 *
49 Фізична реабілітація, спортивна медицина 2 60 50 10 *
50 Судова медицина 3 90 60 30 *
51 Медичне правознавство 1,5 45 30 15 *
52 Цивільний захист 0,5 15 10 5 *
53 Радіаційна медицина 1,5 45 30 15 *
54 Інфекційні хвороби 6 180 100 80 *
55 Епідеміологія 5,5 165 100 65 * *
56 Професійні хвороби 4,5 135 30 105 * *
57 Онкологія 3 90 70 20 *
58 Клінічна фармакологія 1,5 45 30 15 *
59 Медична генетика 1,5 45 30 15 *
60 Травматологія і ортопедія 3 90 60 30 *
61 Клінічна імунологія та алергологія 2,5 75 50 25 *
62 Анестезіологія та інтенсивна терапія 3 90 70 20 *
63 Екстрена та невідкладна медична допомога 1,5 45 30 15 *
64 Нейрохірургія 1,5 45 30 15 *
65 Основи стоматології 0,75 22,5 15 8 *
66 Секційний курс 0,75 22,5 15 8 *
67 Загальна практика (сімейна медицина) 3 90 70 20 *
68 Охорона праці в галузі 0,5 15 10 5 *
69 Державна атестація 4,5 135 60 165 *
Всього 240 7200 4680 2576
Курси за вибором 9,5 285 230 55 * * * *
ВСЬОГО за 6 років 360 10800 6860 3736
Виробнича лікарська практика 12 360 * *
6 Фізичне виховання 0 320 300 0 * *