МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
07.04.2010 N 299

Про забезпечення охорони праці під час експлуатації посудин, працюючих під тиском

Відповідно до Закону України "Про охорону праці" (2694-12) та з метою попередження нещасних випадків, що сталися у Луганській міській багатопрофільній лікарні N 7 і Луганській обласній дитячій лікарні та на виконання рішення селекторної наради від 29.01.2010 НАКАЗУЮ:
1. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам головних управлінь (управлінь) охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та Управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій, керівникам установ, закладів та підприємств, що належать до сфери управління МОЗ забезпечити:
1.1. Відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.07-94 "Правила будови і безпечної експлуатації посудин, працюючих під тиском" та державних будівельних норм ДБН.В.2.2-10-2001 "Заклади охорони здоров'я":
1.1.1. Проведення протягом місяця спільно із представниками територіальних управлінь Держгірпромнагляду ревізії стану кисневої системи лікувально-профілактичних закладів, джерел кисню, кисневих трубопроводів по всій довжині, магістральної арматури і автоматики до кінцевих вентилів та скласти протоколи обстеження. При виявленні порушень скласти дефектні акти та забезпечити виконання усіх приписів у відповідні терміни.
1.1.2. Виконання правил безпеки під час зберігання балонів з киснем. Вжити заходів щодо своєчасної повірки манометрів. Звернути увагу на технічний стан підлоги приміщень кисневих станцій, майданчиків для розвантажування балонів з киснем, сходів та наявності огороджувальних перил. Провести позаплановий інструктаж зі всіма працівниками, які обслуговують центральні кисневі пункти, кисневі балони та посудини, що працюють під тиском.
1.1.3. Безпеку праці робітників, що виконують вантажно-розвантажувальні роботи в кисневих станціях, розробити графіки проведення випробувань тельферів та інших підіймальних пристроїв, що використовуються в кисневих станціях.
1.1.4. Виконання приписів територіальних органів Держгірпромнагляду за результатами перевірок безпечного ведення робіт з використанням стисненого кисню та інших небезпечних речовин, проведених у 2010 році.
1.1.5. Відновлення існуючих систем для проведення кисневої терапії або їх переоснащення та виконання ремонтів, а саме рамп, трубопроводів і магістральної автоматики спеціалізованими організаціями, які мають ліцензії з проектування та проведення ремонтних робіт Державної архітектурно-будівельної інспекції і дозволів Держгірпромнагляду, із обов'язковим створенням відповідної проектної документації.
1.2. Відповідно до вимог НПАОП 85.11-1.10-84 "Правила техники при эксплуатации изделий медицинской техники в учреждениях охраны здоровья. Общие требования" призначити відповідальних осіб за безпеку праці під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Переглянути склади постійних комісій з перевірки знань з питань охорони праці, вжити заходів щодо своєчасного проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці всіх членів комісії.
1.3. Проведення інструктажів з охорони праці відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 N 15 (z0231-05) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 N 231/10511.
1.4. Використання лікарських засобів "кисень медичний рідкий" по ГОСТ 6331-78 "Кислород жидкий технический и медицинский" та "кисень медичний газоподібний" по ГОСТ 5583-78 "Кислород газообразный технический и медицинский".
1.5. В закладах, які виробляють або споживають продукти розділення повітря, згідно з НПАОП 24.1-1.30-88 "Правила безпеки при виробництві та споживанні продуктів розділення повітря", наказом із числа інженерно-технічних працівників призначити особу, відповідальну за безпечну експлуатацію обладнання та трубопроводів продуктів розділення повітря та їх технічний стан. Розробити плани ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС). Не допускати до роботи осіб, які не ознайомлені з ПЛАС та не знають його вимог.
1.6. Про хід виконання цього наказу інформувати Міністерство до 30.04.2010.
2. Начальнику Відділу інвестицій, будівництва та майнових відносин Тимошенко Л.О. надавати необхідну методичну допомогу службам охорони праці закладів охорони здоров'я в частині дотримання правил охорони праці під час експлуатації посудин, що працюють під тиском.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Бідного В.Г.
Міністр
З.М.Митник