МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
Л И С Т
26.03.2010 N 15-06/663-5435
Головні управління
Державного казначейства
України в Автономній
Республіці Крим, областях,
мм. Києві та Севастополі

Щодо надання роз'яснень

Державне казначейство України на численні запити щодо застосування кодів економічної класифікації видатків при здійсненні видатків на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла повідомляє наступне.
Застосування кодів економічної класифікації видатків регламентовано Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 N 495 (z0079-09) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 січня 2008 року за N 79/16095 (далі - Інструкція).
Відповідно до Порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2003 р. N 853 (853-2003-п) , Державною спеціалізованою фінансовою установою "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" здійснюється відшкодування частини відсотків за кредитами, що надаються комерційними банками молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.
У пункті 6 Інструкції (z0079-09) зазначено, що поточні трансферти населення - це поточні платежі фізичним особам або надання їм матеріальної допомоги у натуральному вигляді, які передбачені для збільшення їх доходу. Подібні платежі можуть бути окремою добавкою до бюджету певної сім'ї чи особи або компенсуванням певних видів витрат, наприклад, на харчування, комунальні послуги, оплату за проїзд тощо.
Відповідно до підпункту "і" підпункту 3.3.3 Інструкції (z0079-09) інші виплати громадянам відповідно до законодавства України, рішень місцевих органів самоврядування та розпоряджень органів виконавчої влади здійснюються за КЕКВ 1343 "Інші поточні трансферти населенню".
Враховуючи вищевикладене і те, що відшкодування частини відсотків за кредитами, що надаються комерційними банками молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, передбачено постановою Кабінету Міністрів України, зазначені видатки необхідно здійснювати за КЕКВ 1343 "Інші поточні трансферти населенню".
Заступник голови
Ю.В.Зоц