МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
Л И С Т
26.03.2010 N 15-06/662-5434
Головні управління
Державного казначейства
України в АРК, областях,
містах Києві та Севастополі

Про надання роз'яснень

Державне казначейство України на численні звернення надає наступні роз'яснення.
Щодо відображення довідки про надходження у натуральній формі в частині капітальних видатків.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. N 659 (659-2002-п) "Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання" благодійні внески та гуманітарна допомога за своєю сутністю відносяться до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ.
Згідно із Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності виконання державного та місцевих бюджетів в органах Державного казначейства України, затвердженим наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119 (v0119506-00) , усі операції по виконанню бюджетів в органах Державного казначейства України підлягають реєстрації на рахунках бухгалтерського обліку без будь-яких винятків.
Порядком обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженим наказом Державного казначейства України від 25.05.2004 р. N 89 (z0716-04) та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.06.2004 р. за N 716/9315 визначено, що у разі проведення операцій розпорядниками в натуральній формі зазначені операції проводяться в межах планових показників та відображаються в бухгалтерському обліку виконання державного бюджету. Розпорядники не пізніше останнього робочого дня місяця складають та подають до органів Державного казначейства довідку про надходження у натуральній формі.
Відповідальність за законність та достовірність проведених операцій у натуральній формі несуть розпорядники бюджетних коштів.
Таким чином, за умови проведення розпорядником бюджетних коштів операцій у натуральній формі органи Державного казначейства України приймають від них "Довідку про надходження у натуральній формі" та відображають зазначені операції в бухгалтерському обліку по виконанню бюджетів.
Щодо використання залишків коштів власних надходжень, які склалися станом на 01.01.2010.
Відповідно до абзацу 3 пункту 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. N 228 (228-2002-п) (далі - Порядок), установи мають право використовувати протягом поточного року залишки коштів на рахунках спеціального фонду на початок року для здійснення видатків або надання кредитів з бюджету, передбачених у кошторисах на поточний рік.
У разі, коли загальний обсяг фактичних надходжень спеціального фонду кошторису перевищив обсяги, враховані під час затвердження відповідного бюджету, з урахуванням залишків на початок року, до спеціального фонду кошторису вносяться відповідні зміни (абзац 4 пункту 49 Порядку (228-2002-п) ) .
У разі надходження коштів, які не заплановані в спеціальному фонді кошторису, але при цьому загальна сума надходжень не перевищує обсяги власних надходжень, врахованих під час затвердження кошторису, з урахуванням залишків на початок року, розпорядники бюджетних коштів не вносять зміни до кошторису в частині спеціального фонду.
Крім того, відповідно до пункту 49 Порядку (228-2002-п) розпорядники вносять зміни до спеціального фонду кошторису за власними надходженнями без внесення відповідних змін до бюджетного розпису за спеціальним фондом бюджету.
Враховуючи вищевикладене, установи мають право використовувати протягом поточного року залишки коштів на рахунках спеціального фонду з урахуванням вимог пункту 49 Порядку (228-2002-п) .
Заступник голови
Ю.В.Зоц