КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 15 лютого 2002 р. N 167
Київ

Про затвердження Програми подальшого реформування та державної підтримки кримінально-виконавчої системи на 2002-2005 роки

З метою подальшого реформування та державної підтримки кримінально-виконавчої системи Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Програму подальшого реформування та державної підтримки кримінально-виконавчої системи на 2002-2005 роки (далі - Програма), що додається.
2. Міністерству фінансів і Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції передбачати щороку в проектах Державного бюджету України і Державної програми економічного і соціального розвитку України видатки на реалізацію Програми в межах асигнувань, визначених для Державного департаменту з питань виконання покарань.
3. Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України, комісіям з питань гуманітарної допомоги при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях сприяти наданню органам і установам виконання покарань гуманітарної допомоги для задоволення потреб осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.
4. Центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, які визначені виконавцями Програми, щороку до 20 січня подавати Державному департаменту з питань виконання покарань інформацію про хід виконання Програми.
5. Державному департаменту з питань виконання покарань щороку в лютому подавати Кабінету Міністрів України узагальнену інформацію про виконання Програми.
Прем'єр-міністр України
А.КІНАХ
Інд. 29

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 15 лютого 2002 р. N 167

ПРОГРАМА

подальшого реформування та державної підтримки кримінально-виконавчої системи на 2002-2005 роки

Загальні положення

Забезпечення належних умов виконання покарань безпосередньо пов'язане з дотриманням прав людини. Протягом останніх років поетапно здійснено ряд заходів щодо реформування кримінально-виконавчої системи, спрямованих на подальшу гуманізацію відбування покарань, зміцнення законності в місцях позбавлення волі, підвищення професіоналізму та відповідальності працівників органів і установ виконання покарань.
Подальше реформування кримінально-виконавчої системи пов'язане з необхідністю виконання у повному обсязі міжнародних зобов'язань України щодо умов виконання покарань, гарантування прав і поваги до людської гідності ув'язнених, розширення державної підтримки органів і установ виконання покарань.
Реформування кримінально-виконавчої системи передбачається здійснювати за такими основними напрямами:
поліпшення нормативно-правового регулювання діяльності кримінально-виконавчої системи;
зміцнення матеріальної бази органів і установ виконання покарань, поліпшення умов тримання ув'язнених;
запровадження нових форм і методів роботи із засудженими, посилення виховного впливу на них, забезпечення ефективної соціальної адаптації;
поліпшення кадрового забезпечення органів і установ виконання покарань.
Для підтримання стабільного функціонування органів і установ виконання покарань, належного організаційного, правового, кадрового, фінансового та матеріального забезпечення їх діяльності, поліпшення умов тримання ув'язнених, гарантування їх прав і поваги до людської гідності необхідно здійснити відповідні заходи.

Вдосконалення законодавчої бази

1. Забезпечити взаємодію з комітетами Верховної Ради України стосовно розгляду проекту Кримінально-виконавчого кодексу України.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             Постійно, до прийняття Кодексу
                             Верховною Радою України.
2. Розробити та подати на розгляд Верховної Ради України:
проект Закону України "Про державну службу виконання покарань в Україні";
пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" стосовно поширення дії норм цього Закону на осіб рядового і начальницького складу органів і установ виконання покарань.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мін'юст.
                             2002 рік.
3. Підготувати пропозиції щодо внесення змін до законодавства стосовно економічного стимулювання суб'єктів підприємницької діяльності, які розміщують на підприємствах кримінально-виконавчої системи замовлення на виробництво продукції (надання послуг).
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мінекономіки,
                             Мінфін, Державна податкова
                             адміністрація.
                             2002 рік.
4. Вивчити досвід держав - членів Європейського Союзу та США і підготувати пропозиції щодо внесення змін до законодавства про взаємодію органів і установ виконання покарань з місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування стосовно фінансового і матеріально-технічного забезпечення органів і установ виконання покарань за рахунок місцевих бюджетів, а також організації громадських робіт і залучення до них осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мінекономіки,
                             Рада міністрів Автономної Республіки
                             Крим, обласні, Київська та
                             Севастопольська міські
                             держадміністрації.
                             2002 рік.

Організаційні заходи

5. Забезпечити з урахуванням адміністративно-територіального устрою України відбування покарань у виді позбавлення волі основною частиною засуджених за місцем проживання або вчинення злочину, а також утворити установи для виконання нових видів покарань, передбачених Кримінальним кодексом України (2341-14) . З цією метою переобладнати споруди та будівлі лікувально-трудових профілакторіїв.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Рада міністрів
                             Автономної Республіки Крим, обласні,
                             Київська та Севастопольська міські
                             держадміністрації.
                             2002 рік.
6. Разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити положення або інструкції із взаємодії:
оперативних підрозділів установ виконання покарань, слідчих ізоляторів з оперативними підрозділами правоохоронних органів, яким надано право проводити оперативно-розшукову діяльність, у тому числі щодо користування інформаційними базами даних, архівами, а також закритими каналами передачі інформації;
органів і установ виконання покарань з органами та підрозділами МВС щодо спільних дій у разі введення особливого режиму в місцях позбавлення волі відповідно до статті 81-1 Виправно-трудового кодексу України (3325-07) .
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, МВС.
                             2002 рік.
7. Підготувати і подати Кабінетові Міністрів України проект положення про кримінально-виконавчу інспекцію.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002 рік.

Поліпшення умов відбування покарань та медичного забезпечення осіб, які тримаються в місцях позбавлення волі

8. З урахуванням положень відповідних міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, і Кримінального кодексу України (2341-14) розробити та запровадити нову систему класифікації, розподілу та розміщення в них осіб, засуджених до позбавлення волі, а також тримання в місцях позбавлення волі неповнолітніх.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002 рік.
9. Розробити пропозиції щодо використання систем професійно-технічної та загальної середньої освіти для навчання засуджених з урахуванням не тільки інтересів власного виробництва, а і потреб ринку праці після звільнення засуджених з місць позбавлення волі з визначенням питань його правового, організаційного, фінансового забезпечення. Вивчити питання про надання засудженим можливості здобуття вищої освіти з використанням дистанційної форми навчання.
                             МОН, Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002 рік.
10. Утворити протитуберкульозну лікарню на 600 місць на базі Галицької виправної колонії N 128 (Івано-Франківська область) з метою поліпшення умов тримання та надання медичної допомоги засудженим, хворим на активну форму туберкульозу.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Державний
                             спеціальний проектний інститут МВС.
                             2005 рік.
11. Забезпечити проведення тестування на ВІЛ/СНІД та клініко-імунологічного обстеження осіб, які тримаються в установах виконання покарань та дали згоду на проведення таких обстежень, на базі обласних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, обласних (міських) санепідемстанцій за територіальною ознакою.
                             МОЗ, Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Рада міністрів
                             Автономної Республіки Крим, обласні,
                             Київська та Севастопольська міські
                             держадміністрації.
                             2002 рік.
12. Вжити заходів до реконструкції та переобладнання гуртожитків для тримання засуджених з урахуванням нової класифікації установ виконання покарань за рівнем безпеки та положень відповідних міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, з метою забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов в установах виконання покарань.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002-2005 роки.

Сприяння діяльності підприємств кримінально-виконавчої системи

13. Опрацювати з відповідними органами виконавчої влади пропозиції щодо забезпечення ними гарантованої оплати державного оборонного замовлення та закупівлі за державні кошти продукції, виробленої на підприємствах кримінально-виконавчої системи, згідно з переліком продукції, у разі закупівлі якої державні замовники допускають до участі в конкурсах виключно підприємства УТОСу, УТОГу, Союзу організацій інвалідів України та пенітенціарної системи, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2001 р. N 44 (44-2001-р) .
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мінекономіки,
                             Мінфін.
                             2002-2005 роки.
14. Вжити заходів для максимального залучення підприємств кримінально-виконавчої системи до виконання замовлень для місцевих потреб, вишуковувати можливість для надання їм матеріальної і фінансової допомоги. Щороку затверджувати відповідні програми з визначенням в них номенклатури та обсягів продукції, робіт, послуг, що будуть вироблятися і надаватися цими підприємствами, та джерел фінансування відповідних замовлень.
                             Рада міністрів Автономної Республіки
                             Крим, обласні, Київська та
                             Севастопольська міські
                             держадміністрації.
                             2002-2005 роки.
15. Надавати підприємствам кримінально-виконавчої системи у постійне користування або в оренду для сільськогосподарського використання земельні ділянки, які перебувають у державній власності, та сприяти у наданні їм з цією метою земельних ділянок, які перебувають у комунальній власності.
                             Рада міністрів  Автономної Республіки
                             Крим, обласні, Київська та
                             Севастопольська міські
                             держадміністрації.
                             2002-2005 роки.
16. Передбачати участь підприємств кримінально-виконавчої системи у виконанні Програми "Зерно України - 2001-2004", схваленої постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2000 р. N 1739 (1739-2000-п) , Програми "Українське вугілля", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2001 р. N 1205 (1205-2001-п) (Офіційний вісник України, 2001 р., N 38, ст. 1731), Програми розвитку вугільної промисловості та соціальної сфери шахтарських регіонів на період до 2005 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 1994 р. N 141 (141-94-п) , Програми виробництва технологічних комплексів машин та обладнання для агропромислового комплексу на 1998-2005 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1998 р. N 403 (403-98-п) , Державної програми розвитку транспортно-дорожнього комплексу на 2000-2004 роки, схваленої постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2000 р. N 1931 (1931-2000-п) , та інших державних програм.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мінфін,
                             Мінпромполітики, Мінагрополітики,
                             Мінтранс, Мінпаливенерго,
                             Мінекономіки, інші центральні органи
                             виконавчої влади відповідно до їх
                             компетенції.
                             2002-2005 роки.

Удосконалення роботи з кадрами

17. Розширити державне замовлення на підготовку відповідних спеціалістів у вищих навчальних закладах МОН з метою забезпечення органів і установ виконання покарань кваліфікованими спеціалістами (юристами, психологами, педагогами, економістами).
                             Мінекономіки, Мінфін, Міносвіти,
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002-2005 роки.
18. Утворити мережу міжрегіональних навчальних центрів для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів і установ виконання покарань, у першу чергу інспекторського складу служб охорони, нагляду та безпеки.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002 - 2005 роки.
19. Опрацювати питання про переведення працівників установ виконання покарань, які мають спеціальні звання і утримуються за рахунок підприємств кримінально-виконавчої системи, на утримання за рахунок бюджетних коштів та подати Кабінетові Міністрів України узгоджені пропозиції.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань, Мінекономіки,
                             Мінфін.
                             2002 рік.
20. Розробити посадові кваліфікаційні вимоги до основних категорій працівників кримінально-виконавчої системи, на підставі яких добирати кадри для роботи в органах і установах виконання покарань. Створити з урахуванням міжнародного досвіду систему психологічної підготовки та тестування осіб, які виявили бажання працювати в органах і установах виконання покарань, на придатність до такої роботи.
                             Державний департамент з питань
                             виконання покарань.
                             2002 рік.