МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ
Н А К А З
19.01.2007 N 21/0/16-07

Про створення при Міністерстві Громадської ради

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства культури і туризму N 787/0/16-09 (v0787655-09) від 23.09.2009 N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
З метою здійснення координаційних заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики у сфері культури, галузі туризму, сфері діяльності курортів, у сферах мистецтва, музейної та бібліотечної справи, традиційної культури та аматорського мистецтва, кінематографії, переміщення культурних цінностей через державний кордон України, охорони культурної спадщини, суспільної моралі, благодійництва, меценатства та вироблення пропозицій щодо головних напрямів розвитку культури, обговорення найважливіших програм та інших питань та на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 р. N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" НАКАЗУЮ:
1. Створити при Міністерстві культури і туризму України Громадську раду, залучивши до роботи в ній представників громадських організацій, професійних спілок та інших об'єднань громадян, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації.
2. Затвердити Положення про Громадську раду при Міністерстві культури і туризму України (додається).
3. Першим заступникам Міністра, заступникам Міністра, Головам Державних служб, керівникам структурних підрозділів МКТ у місячний термін сформувати персональний склад Громадської ради та подати його на затвердження.
4. Сектору інформації забезпечити висвітлення у засобах масової інформації здійснення роботи Громадської ради.
5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Міністр
Ю.П.Богуцький

Додаток
до наказу Міністерства
культури і туризму України
19.01.2007  N 21/0/16-07

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську раду при Міністерстві культури і туризму України

1. Загальні положення

1.1. Громадська рада при Міністерстві культури і туризму України (далі - Громадська рада) - це постійно діючий консультативно-дорадчий орган Міністерства, головним завданням якого є участь у розробленні та реалізації заходів щодо проведення єдиної державної політики в сфері культури, галузі туризму сфері діяльності курортів, у сферах мистецтва, музейної та бібліотечної справи, кінематографії, переміщення культурних цінностей через державний кордон України, охорона культурної спадщини, суспільної моралі, благодійництва, меценатства, традиційної культури та аматорського мистецтва, сприяння діяльності центрального органу виконавчої влади в реалізації його повноважень шляхом залучення громадськості.
1.2. Громадська рада утворюється з метою створення ефективних організаційних і правових умов для всебічної реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами, забезпечення відкритості органів державної влади, врахування громадської думки у реалізації державної політики у сфері культури, галузі туризму, сфері діяльності курортів, у сферах мистецтва, музейної та бібліотечної справи, кінематографії, переміщення культурних цінностей через державний кордон України, охорони культурної спадщини, суспільної моралі, благодійництва, меценатства, традиційної культури та аматорського мистецтва, забезпечення культурних потреб громадян врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання рішень Міністерства.
1.3. У своїй діяльності Громадська рада керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, рішеннями Міністерства культури і туризму України з питань формування та реалізації державної політики у сфері культури, галузі туризму, сфері діяльності курортів, у сферах мистецтва, музейної та бібліотечної справи, кінематографії, переміщення культурних цінностей через державний кордон України, охорони культурної спадщини, суспільної моралі, благодійництва, меценатства, традиційної культури та аматорського мистецтва, забезпечення культурних потреб громадян а також цим Положенням.
( Пункт 1.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
1.4. Громадська рада здійснює свою діяльність на основі добровільності, рівноправності її членів, самоврядування та гласності.

2. Основні завдання Громадської ради

2.1. Сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами.
2.2. Представлення інтересів громадськості у її співпраці з Міністерством, забезпечення зворотного зв'язку між громадськими об'єднаннями, професійними спілками, органами місцевого самоврядування, науковцями, представниками засобів масової інформації та Міністерством.
2.3. Забезпечення співпраці громадських організацій та об'єднань, ділових кіл щодо узагальнення громадської думки та проведення публічних громадських обговорень з основних напрямів діяльності центрального органу виконавчої влади в галузі культури і туризму.
2.4. Виконання дорадчих функцій, участь у проведенні експертно-аналітичної оцінки законопроектів, проектів актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів, в розробці яких приймає участь центральний орган виконавчої влади в сфері культури, туризму та курортів, мистецтва, музейної та бібліотечної справи, кінематографії, національної культурної спадщини, гуманного і етичного поводження з тваринами, або тих, що впливають на функціонування галузі культури і туризму.
2.5. Проведення роз'яснювальної роботи, популяризація в суспільстві перспективних ідей, пов'язаних з покращенням всіх аспектів діяльності в галузі, в т.ч. нормативно-правової бази.
2.6. Опрацювання та узагальнення даних щодо проведення консультацій з громадськістю, узгодження позицій для передачі Міністерству культури і туризму України.
2.7. Надання центральному органу виконавчої влади в сфері культури, галузі туризму, сфері діяльності курортів, інформації про результати громадських слухань чи інших форм відображення громадської думки щодо питань, пов'язаних з реформуванням галузі.
2.8. Сприяння впровадженню інноваційної діяльності та окремих проектів розвитку сфери культури, галузі туризму, сфері діяльності курортів, для вирішення проблемних питань реформування галузі.
2.9. Здійснення конкретних заходів для усунення правових, адміністративних та організаційних обмежень щодо реформування і розвитку галузі.
2.10. Удосконалення системи та механізму фінансової підтримки розвитку сфери культури, туризму та курортів з державного та місцевих бюджетів, донорських організацій, джерел міжнародної технічної допомоги, підготовка пропозицій щодо підтримки конкретних програм та проектів.

3. Функції Громадської ради відповідно до покладених на неї завдань

3.1. Розробляє та подає на розгляд Міністерства культури і туризму України пропозиції до плану проведення консультацій з громадськістю, у тому числі за визначеною тематикою, із зазначенням переліку питань, строків та етапів, порядку оприлюднення інформації про проведення консультацій та врахування їх результатів.
3.2. Готує і подає пропозиції щодо орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю з урахуванням опрацьованих орієнтовних планів Міністерства, визначення строків проведення публічних громадських обговорень, проведення консультацій з громадськістю з питань, не передбачених орієнтовним планом.
3.3. Узгоджує на засіданнях Громадської ради дії, що мають здійснюватися від її імені.
3.4. Представляє інтереси Міністерства і бере участь у круглих столах, громадських слуханнях, експертних обговореннях тощо.
3.5. Опрацьовує отримані за результатами проведення консультацій з громадськістю пропозиції і зауваження з питань формування та реалізації державної політики у сфері культури, туризму та курортів і подає їх в установленому порядку до Міністерства.
3.6. Розміщує у засобах масової інформації коментарі з розглянутих Громадською колегією питань, систематично інформує громадськість про свою діяльність та прийняті рішення.
3.7. Формує банк даних найактуальніших проблем розвитку галузі культури.
3.8. Виконує інші функції, необхідні для виконання покладених на неї завдань.

4. Права Громадської ради

4.1. Отримувати необхідну для своєї діяльності інформацію і матеріали від Міністерства.
4.2. У межах своєї компетенції залучати до своєї роботи представників центральних та місцевих органів виконавчої влади у сфері культури, туризму та курортів, підприємств, установ та організацій, вітчизняних і міжнародних експертних та наукових організацій (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців.
4.3. Утворювати постійні та тимчасові комісії з числа членів Громадської ради відповідно до головних напрямів роботи, а в разі потреби - тимчасові експертні та робочі групи, залучати для участі в них представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та об'єднань, наукових установ, політичних партій, профспілок, засобів масової інформації (за згодою).
4.4. Проводити асамблеї, конференції, збори.
4.5. Подавати пропозиції керівництву центральних органів виконавчої влади та структурним підрозділам Міністерства культури і туризму України для розгляду окремих питань розвитку галузі на засіданнях, нарадах та засіданнях ради.
( Пункт 4.6 виключено на підставі Наказу Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 ) ( Пункт 4.7 виключено на підставі Наказу Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )

5. Членство в Громадській раді та вихід з неї

5.1. До складу Громадської ради на паритетних засадах можуть входити представництва всеукраїнських та релігійних громадських організацій та об'єднань, асоціацій, політичних партій, професійних спілок, наукових, науково-дослідних та навчальних закладів різних форм власності, представники органів самоврядування, засобів масової інформації, а також приватні особи (депутати всіх рівнів, політичні діячі, науковці). Кількісний склад Громадської ради становить не більш ніж 15 осіб.
( Абзац перший пункту 5.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
Вступ до Громадської ради відбувається через подання офіційного листа-заяви від організації - кандидата разом з нотаріально завіреними копіями статуту, свідоцтва про реєстрацію у Міністерстві юстиції України та інформації про осередки і діяльність організації. Фізичні особи подають заяву про вступ та копію паспорта.
5.2. Положення про Громадську раду та її склад затверджуються Міністром культури і туризму. Зміни та доповнення до Положення приймаються рішенням Громадської ради.
5.3. Пропозиція про прийняття до складу Громадської ради громадського об'єднання чи фізичної особи розглядається на черговому засіданні шляхом голосування.
5.4. Кожне громадське об'єднання представляється у Громадській раді однією особою.
5.5. Громадське об'єднання чи фізична особа вважаються прийнятими, якщо за них проголосувало щонайменш дві третини членів Громадської ради.
5.6. Припинення членства у Громадській раді здійснюється через оприлюднення на черговому засіданні письмового звернення її члена.
5.7. Члени Громадської ради беруть участь у її роботі на громадських засадах.
5.8. Членство в Громадській раді не є підставою обмеження іншої діяльності осіб, які входять до її складу, та не може використовуватися для створення переваг чи складностей для організацій, члени яких представлені в Громадській раді.
5.9. Громадська організація автоматично припиняє членство в Громадській раді, якщо її представник тричі підряд не брав участі в її засіданнях. Відновлення членства в Громадській раді відбувається згідно з цим Положенням, але не раніше як через півроку з дати виключення.

6. Керівництво Громадською радою

6.1. Громадську раду очолює Голова, який обирається членами Ради із її складу строком на один рік.
( Пункт 6.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
6.2. Голова Громадської ради обирається на її засіданні відкритим голосуванням, яке проводиться у порядку надходження пропозицій. Кандидат вважається обраним на посаду Голови Громадської ради, якщо за нього проголосувало не менше двох третин присутніх на засідання членів Громадської ради, але не менше половини її складу.
6.3. Голова Громадської ради має заступників, які обираються на засіданні Громадської ради з числа її членів за поданням Голови ради відкритим голосуванням простою більшістю голосів. Кількість заступників Голови Громадської ради встановлюється її рішенням за поданням Голови.
6.4. Загальне керівництво Громадською колегією здійснюється головою, а в разі його відсутності - заступником Голови.
6.5. Голова Громадської ради:
- здійснює керівництво діяльністю Громадської ради;
- організовує діяльність Громадської ради;
- скликає та організовує підготовку її засідань;
- підписує документи від імені Громадської ради;
- представляє Громадську колегію у взаємовідносинах з центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, засобами масової інформації.
6.6. Повноваження заступників Голови Громадської ради визначає її Голова.
6.7. Голова та заступник Голови Громадської ради можуть скласти повноваження, повідомивши про це письмовою заявою членів Громадської ради на черговому засіданні.

7. Організаційні засади діяльності Громадської ради

7.1. Організаційною формою роботи Громадської ради є її засідання, що проводяться за необхідності, але не рідше, ніж один раз у квартал. Засідання Громадської ради проводиться відповідно до річного плану роботи.
7.2. Головує на засіданнях Ради її Голова, а в разі його відсутності - заступник Голови.
7.3. Засідання Громадської ради є легітимним, якщо на ньому присутні не менше половини її членів. Громадська рада приймає рішення відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів голос головуючого на засіданні є вирішальним.
7.4. Позачергове засідання Громадської ради може бути скликано за ініціативою двох третин від загального складу її членів.
( Пункт 7.4 в редакції Наказу Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
7.5. Рішення Громадської ради враховуються Міністерством під час прийняття остаточного рішення або в подальшій роботі.
( Пункт 7.5 в редакції Наказу Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
7.6. За результатами кожного засідання Громадської ради складається протокол, який підписує Голова Громадської ради.
7.7. Для організаційного забезпечення своєї роботи Громадська рада може утворювати робочий орган - секретаріат.
Порядок роботи секретаріату визначається Громадською колегією.
7.8. Громадська рада припиняє діяльність при письмовій відмові брати участь у засіданнях Громадської ради двох третин від кількості її членів або саморозпуску.
( Пункт 7.8 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства культури і туризму N 1235/0/16-09 (v1235655-09) від 29.12.2009 )
7.9. Забезпечення секретаріату Громадської ради приміщенням, засобами зв'язку, створення необхідних умов для роботи Громадської ради та проведення її засідань здійснює відповідні структурні підрозділи Міністерства.

8. Підготовка засідань Громадської ради

8.1. Секретаріат не пізніше, ніж за три тижні до чергового засідання Громадської ради розробляє порядок денний засідання та погоджує його з Головою/заступниками Голови Громадської ради.
8.2. Погоджений порядок денний не пізніше, ніж за 2 тижні до чергового засідання, надається членам Громадської ради для підготовки до засідання. У разі необхідності, одночасно з порядком денним, членам Громадської ради для опрацювання надаються проекти документів, довідкові матеріали тощо.
8.3. Запрошення членів Громадської ради на чергове засідання здійснюється Секретаріатом письмово, або в телефонному режимі не пізніше, ніж за тиждень до проведення засідання.
8.4. На засідання Громадської ради можуть запрошуватися інші зацікавлені відповідальні особи.
8.5. Під час засідання Громадської ради представник секретаріату веде протокол, що підписується Головою/заступниками Голови Громадської ради та секретарем.
8.6. Копії протоколів засідань, рішень та інших робочих документів Громадської ради надаються всім її членам не пізніше, ніж за два тижні після проведення чергового засідання Громадської ради.
8.7. Секретаріат інформує членів Громадської ради про хід виконання рішень Громадської ради за їх письмовим запитом не пізніше, ніж за 5 днів після одержання такого запиту.
Директор Департаменту
мистецтва і регіональної
політики
В.Й.Бачинський