ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ВОДНОМУ ГОСПОДАРСТВУ
Н А К А З
02.04.2010 N 60

Про заходи щодо запобігання корупційним та злочинним проявам на 2010 рік

Комітетом, підприємствами, установами і організаціями, які належать до сфери його управління, у 2009 році проведено ряд заходів щодо активізації роботи, спрямованої на запобігання злочинним та корупційним проявам, забезпечення фінансової дисципліни, створення умов щодо запобігання іншим правопорушенням.
Зокрема:
наказом від 09.12.2008 N 270 затверджено "Заходи Держводгоспу України на 2009 рік по забезпеченню виконання плану заходів щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні "На шляху до доброчесності" на період до 2010 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2007 року N 657-р";
наказом від 23.07.2009 N 131 затверджено "Заходи Держводгоспу щодо реалізації Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції";
наказом від 01.04.2009 N 73 (v0073574-09) затверджено "Заходи Держводгоспу на 2009 рік щодо запобігання злочинним проявам і корупції на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Комітету";
наказом від 11.11.2009 N 202 затверджено "Заходи щодо запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансовому тероризму".
Заходи щодо запобігання злочинним проявам і корупції були затверджені на всіх діючих підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління Комітету.
Питання запобігання корупційним проявам та службовим злочинам систематично виносилось на засідання колегії Держводгоспу.
Як показав аналіз, усі пункти зазначених вище заходів, спрямованих на запобігання та протидію корупції і службовим злочинам у водогосподарському комплексі, виконані у повному обсязі.
Протягом 2009 року на плановій основі працювала робоча група з питань запобігання корупційним і злочинним проявам.
Здійснювався постійний моніторинг пропозицій і звернень, що надходять до Кабінету Міністрів України через мережу Інтернет та "гарячу лінію" від підприємців і громадян, у частині протидії корупції.
На веб-сайті Держводгоспу діє рубрика "Запобігання проявам корупції", де висвітлюється стан відповідної роботи у сфері водного господарства.
Відомчою контрольно-ревізійною службою здійснювались заходи щодо забезпечення цільового і ефективного використання бюджетних коштів і матеріальних цінностей.
З метою запобіганню злочинам і ліквідації виявлених порушень Комітет активно співпрацює з правоохоронними органами.
У Комітеті велась систематична робота щодо зміцнення розрахункової дисципліни та зменшення сум боргових зобов'язань.
З метою раціонального використання державних коштів, запобігання зловживанням у процесі закупівель здійснюється систематичний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо укладання договорів на виконання робіт, надання послуг, придбання товарно-матеріальних цінностей та контроль за їх виконанням з урахуванням вимог щодо проведення закупівель на тендерній основі.
Комітет здійснює систематичний контроль за станом використання державного майна, зданого в оренду, та дотриманням законодавства щодо оренди.
З метою забезпечення збереження та підвищення ефективності використання державного майна, керуючись Законом України від 21.09.2006 N 185 (185-16) "Про управління об'єктами державної власності", діє робоча група з питань аналізу ефективності використання нерухомого державного майна та земельних ділянок підприємств і організацій, які належать до сфери управління Держводгоспу.
На постійному контролі в Комітеті є питання щодо дотримання законності під час погодження організаціями, що належать до сфери управління Держводгоспу, дозволів на спеціальне водокористування відповідно до Порядку про надання таких дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 N 321 (321-2002-п) , а також дозволів на проведення робіт на землях водного фонду, які видаються відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 N 557 (557-2005-п) .
Ряд заходів Комітету щодо запобігання корупційним та злочинним проявам здійснено за участю Державного інституту управління та економіки водних ресурсів.
На постійному контролі в Комітеті перебувають питання щодо дотримання спеціальних обмежень, встановлених для державних службовців та інших осіб, що уповноважені виконувати функції держави, спрямовані на запобігання корупції, достовірність декларування державними службовцями доходів відповідно до статті 6 Закону України "Про боротьбу з корупцією" (356/95-ВР) .
Одним із факторів, який сприятиме посиленню антикорупційної роботи в системі водного господарства, є створення з 6 квітня 2010 року, відповідно до наказу Держводгоспу від 03.02.2010 N 15, самостійного сектору з питань запобігання та протидії корупції.
Передбачене поглиблене вивчення нового антикорупційного законодавства, зокрема Законів України від 11.06.2009 N 1506-VI (1506-17) "Про засади запобігання та протидії корупції", від 11.06.2009 N 1507-VI (1507-17) "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" та від 11.06.2009 N 1508-VI (1508-17) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення".
З метою подальшої систематизації роботи щодо запобігання злочинам і корупції у 2010 році НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Заходи Держводгоспу на 2010 рік щодо запобігання корупційним та злочинним проявам на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Комітету (додаються).
2. Заступникам Голови Комітету, начальникам структурних підрозділів апарату Комітету, керівникам підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Комітету, забезпечити безумовне виконання цих заходів.
3. Керівникам підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Комітету:
3.1. До 1 травня 2010 року подати Комітету відповідні заходи організацій, затверджені в установленому порядку.
3.2. Забезпечити реалізацію протягом 2010 року комплексу вичерпних заходів, пов'язаних з усуненням причин та умов, які сприяють злочинним проявам та корупції в підпорядкованих водогосподарських організаціях.
3.3. До 10 лютого 2011 року проінформувати Комітет про стан виконання заходів.
4. Сектору з питань запобігання та протидії корупції Держводгоспу:
4.1. Забезпечити щомісячне інформування керівництва Комітету та один раз у півріччя підготовку матеріалів для заслуховування на засіданнях колегії про стан роботи щодо запобігання злочинним проявам і корупції у водогосподарських організаціях.
4.2. До 20 лютого 2011 року проінформувати керівництво Комітету про виконання заходів Держводгоспу на 2010 рік щодо запобігання корупційним та злочинним проявам на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Комітету.
5. У зв'язку із змінами у штатному розписі Комітету, наказ Держводгоспу від 03.11.98 N 113 "Про створення робочої групи з питань запобігання корупційним і злочинним проявам" (із змінами) вважати таким, що втратив чинність.
6. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Голова Комітету
В.Сташук

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держводгоспу
02.04.2010  N 60

ЗАХОДИ

Держводгоспу на 2010 рік щодо запобігання злочинним проявам і корупції на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Комітету

NN п/п Зміст заходів Термін виконання Виконавці Відповідальний за виконання
1 2 3 4 5
1 Забезпечити безумовне дотримання вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією" (356/95-ВР) , реалізацію системи заходів, пов'язаних з усуненням причин та умов, які сприяють злочинним проявам і корупції, передбачених указами Президента України та рішеннями Уряду Постійно Начальники структурних підрозділів апарату Комітету, керівники підприємств, установ та організацій (далі - організацій) М.Яцюк О.Андрєєв О.Серга
2 З метою забезпечення дотримання бюджетного законодавства та запобігання нецільовому використанню бюджетних коштів забезпечити дієвий контроль за використанням фінансових ресурсів, реалізацію бюджетних програм, головним розпорядником коштів за якими є Держводгосп, виключно відповідно до порядків використання коштів для відповідних програм Протягом року Фінбухупр, упрекономіки, відділ інвестицій та протипаводкового захисту, упрводресурсів, упрексплуатації, контрольно- ревізійний сектор О.Андрєєв С.Тимошенко С.Тертичний О.Лисюк В.Шеремета О.Михальський
3 Забезпечити дієвий контроль за станом виконання заходів на 2010 рік щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні "На шляху до доброчесності" на період до 2010 року, затверджених наказом Комітету від 30 листопада 2009 року N 220 (v0220574-09) , та щоквартальний розгляд зазначеного питання під час проведення нарад Протягом року Сектор з питань запобігання та протидії корупції спільно з структурними підрозділами апарату Комітету, керівники організацій О.Андрєєв
4 Забезпечити підготовку пропозицій, передбачених "Заходами щодо запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансовому тероризму", затверджених наказом від 11.11.2009 N 202, з метою подання Державному комітету фінансового моніторингу До 1 квітня Відділ міжнародного співробітництва, фінбухупр В.Касьянчук О.Андрєєв
5 Здійснювати систематичний контроль за дотриманням рекомендацій GRECO (Групи держав Ради Європи проти корупції) за результатами першого та другого раундів оцінки України. Протягом року Начальники структурних підрозділів апарату Комітету, керівники організацій М.Яцюк С.Андрєєв
Інформувати Мін'юст про здійснювану роботу Щомісяця до 20 числа Фінбухупр
7 Забезпечити безумовне виконання планів проведення ревізій та тематичних перевірок на 2010 рік Протягом року Контрольно- ревізійний сектор, начальники облводгоспів та басейнових управлінь водних ресурсів О.Михальський
8 Забезпечити обов'язковий періодичний розгляд на засіданнях колегії питань про дотримання законодавства щодо боротьби з корупційними проявами та службовими злочинами Не менше 1 разу в півріччя Сектор з питань запобігання та протидії корупції, робоча група Комітету з питань запобігання корупційним та злочинним проявам М.Яцюк О.Андрєєв
9 Забезпечити детальний розгляд пропозицій і звернень, що надходять до Кабінету Міністрів України через мережу Інтернет та "гарячу лінію" від підприємців і громадян у частині протидії корупції, та оперативне вжиття заходів, спрямованих на вирішення порушених питань. Протягом року Управління контролю та зв'язків з громадськістю, сектор з питань запобігання та протидії корупції М.Яцюк О.Чунарьов О.Андрєєв
Щомісяця надавати інформацію Кабінету Міністрів України про вжиті заходи Щомісяця до 5 числа О.Андрєєв
10 З метою запобігання створенню причин та умов, що сприяють корупції, та іншим правопорушенням, пов'язаним із корупцією в роботі апарату Держводгоспу, забезпечення відкритості і прозорості у фінансовій діяльності, у запровадженій на веб-сайті рубриці "Запобігання проявам корупції" систематично висвітлювати діяльність Комітету, пов'язану з використанням бюджетних коштів, ефективністю їх вкладання у відновлення та розбудову водогосподарського комплексу, роботу щодо запобігання службовим злочинам Протягом року Управління контролю та зв'язків з громадськістю, сектор з питань запобігання та протидії корупції М.Яцюк О.Чунарьов О.Андрєєв
11 Забезпечити безумовне дотримання вимог чинного законодавства щодо оренди державного майна. Передачу майна в оренду здійснювати виключно на конкурсній основі. Керівникам бюджетних установ та організацій, а також державних підприємств, що належать до сфери управління комітету, забезпечити безумовне виконання вимог чинного законодавства щодо спрямування частини коштів від здачі в оренду державного майна до державного бюджету Протягом року Упрекономіки, юридичний сектор, фінбухупр, керівники організацій А.Кобринський С.Тимошенко О.Андрєєв
12 Забезпечити контроль за дотриманням вимог чинного законодавства щодо складання договорів на виконання робіт, надання послуг, придбання товарно- матеріальних цінностей та дієвий контроль за їх виконанням з урахуванням вимог щодо проведення закупівель на тендерній основі. При здійсненні державних закупівель на будівництво об'єктів та споруд надавати перевагу закупівлям, які здійснюються за процедурою відкритих торгів Постійно Техвідділ, відділ водогосподарського будівництва та проектних робіт, упрексплуатації, юридичний сектор, керівники організацій М.Яцюк В.Бабенко Ю.Яковенко С.Тертичний В.Шеремета Н.Вітряк
13 З метою забезпечення ефективного використання бюджетних коштів забезпечити безумовне застосування санкцій до порушників договорів на виконання робіт, придбання матеріально- технічних ресурсів та надання послуг Протягом року Начальники структурних підрозділів апарату Комітету, відділ водогосподарського будівництва та проектних робіт, юридичний сектор М.Яцюк С.Тертичний Н.Вітряк
14 Забезпечити реалізацію комплексу заходів, спрямованих на недопущення виникнення дебіторської та кредиторської заборгованостей та дієвий контроль за дотриманням розрахункової дисципліни. З метою запобігання відволіканню бюджетних коштів неухильно дотримуватись вимог Порядку застосування попередньої оплати при закупівлі товарів робіт і послуг за бюджетні кошти установами, організаціями та підприємствами, які належать до сфери управління Держводгоспу, затвердженого наказом від 7 листопада 2008 року N 244 (v0244574-08) Постійно Фінбухупр, керівники організацій М.Яцюк О.Андрєєв Л.Гапоненко
15 З метою недопущення виникнення боргів із заробітної плати та інших соціальних виплат забезпечити щотижневий дієвий контроль за станом розрахунків з працівниками підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління Комітету. Інформувати про стан розрахунків із заробітної плати: Протягом року Упрекономіки, фінбухупр, керівники організацій С.Тимошенко О.Андрєєв
- Мінпраці з працівниками державних підприємств; Щотижнево С.Тимошенко
- Міністерство фінансів України з працівниками бюджетних установ та організацій Щомісяця до 5 числа О.Андрєєв
16 Забезпечити безумовне дотримання методичних рекомендацій з питань запобігання та протидії корупції, затверджених наказом Головдержслужби від 26.12.2007 N 337 (v0337351-07) , доведення положень зазначених рекомендацій до відома державних службовців під час навчання працівників апарату Комітету Протягом року Відділ кадрів, працівники центрального апарату М.Яцюк О.Серга
17 Проаналізувати виконання державними службовцями вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.95 N 641 (641-95-п) "Про застосування статті 13 Закону України "Про державну службу" в частині подання відомостей про доходи та зобов'язання фінансового характеру, у тому числі за кордоном, щодо себе і членів своєї сім'ї за 2009 рік Травень Відділ кадрів М.Яцюк О.Серга
18 Під час проведення навчання керівних працівників водогосподарських організацій та працівників кадрових служб забезпечити поглиблене вивчення нового антикорупційного законодавства, зокрема Законів України від 11.06.2009 N 1506-VI (1506-17) "Про засади запобігання та протидії корупції", від 11.06.2009 N 1507-VI (1507-17) "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" та від 11.06.2009 N 1508-VI (1508-17) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення", а також нормативних документів з питань запобігання злочинним проявам та протидії корупції із залученням фахівців правоохоронних органів та відповідних вищих навчальних закладів Протягом року Державний інститут управління та економіки водних ресурсів О.Закорко О.Андрєєв
19 Продовжити практику тісної співпраці з правоохоронними органами з питань запобігання корупційним проявам, службовим злочинам та крадіжкам державного майна. Своєчасно інформувати правоохоронні органи про виявлені правопорушення Постійно Фінбухупр, керівники організацій М.Яцюк О.Андрєєв
20 Продовжити практику проведення тематичних нарад, засідань за круглим столом, семінарів з питань роз'яснення норм антикорупційного законодавства. Протягом року Відділ кадрів ДІУЕВР О.Серга О.Закорко
21 Систематично інформувати керівництво Комітету про стан справ щодо запобігання злочинним проявам та корупції Щомісячно до 10 числа Сектор з питань запобігання та протидії корупції О.Андрєєв
Начальник Управління
фінансів та бухобліку
О.Андрєєв