МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ
 
Л И С Т
 
03.11.1993 N 02-80орг

Огляд запитань та відповідей з питань застосування законодавства про державні пенсії

 
(Витяг)
Запитання: В якому порядку підтверджується стаж роботи для призначення пенсій відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) дояркам, свинаркам, трактористам-машиністам, якщо в документах не вказувалась виконувана робота, а лише вносився запис "колгоспник", "колгоспниця" або у випадку, коли у трудовій книжці значиться запис "механізатор", але колгосп своєю довідкою підтверджує, що заявник працював трактористом-машиністом?
 
Відповідь: Для розгляду матеріалів з питань підтвердження пільгового стажу роботи механізаторів та доярок колгоспів і радгоспів, які виконували або виконують дані роботи, повинні бути створені комісії за участю адміністрації, профспілок, органів соціального забезпечення та представників трудових колективів. Комісія на підставі наявних документів та показань свідків повинна визначити по кожному механізатору та доярці період роботи та кількість відпрацьованих років на роботах, які дають право на пільгове пенсійне забезпечення. Рішення комісії оформлюється відповідним протоколом, який підписується членами комісії і затверджується на зборах колгоспників (трудового колективу).
 
З протоколом комісії ознайомлюються трактористи, доярки під розписку, один екземпляр якого залишається на підприємстві, інший передається органам соціального забезпечення.
 
Протокол комісії про встановлення пільгового стажу роботи є документом, на підставі якого обчислюється стаж пільгової роботи для призначення пенсії.
 
На підставі даних протоколу адміністрація к-спу (р-пу) повинна внести відповідні записи до трудової книжки. В подальшому стаж роботи повинен підтверджуватись на підставі відповідних записів у трудових книжках.
 
Створені комісії в першу чергу повинні провести роботу по ствердженню стажу тракториста і доярки, які досягли пенсійного віку і мають необхідний для призначення пільгової пенсії стаж роботи.
 
Запитання: Чи користуються правом пільгового пенсійного забезпечення трактористи-машиністи протиерозійних станцій?
 
Відповідь: Діючим класифікатором галузей народного господарства до підприємств сільського господарства віднесені господарства, які виробляють сільськогосподарську продукцію або обслуговують її виробництва. Міжгосподарські протиерозійні станції як підприємства сільського господарства в Класифікаторі не значаться.
 
На нашу думку, для правильного вирішення порушеного в запиті питання в кожному конкретному випадку слід підходити з позиції питомої ваги фактично виконуваних трактористом-машиністом цих станцій робіт, які мають належність до виробництва сільськогосподарської продукції (вивезення та внесення добрив і т. ін.).
 
Що стосується віднесення вказаних трактористів-машиністів до безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, що згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) тільки в цьому разі надає право призначати їм пенсії за віком на пільгових умовах, то це питання вирішується адміністрацією підприємства за місцем роботи.
 
Працівникам сільськогосподарських підприємств, безпосередньо зайнятим у виробництві сільськогосподарської продукції, згідно з положенням про оплату праці після закінчення виробничого циклу, як правило, нараховується доплата за кінцевими результатами роботи.
 
Запитання: Чи має значення марка трактора, на якому працювали трактористи-машиністи, для призначення пенсії на пільгових умовах?
Відповідь: Марка трактора ніякого значення не має, необхідно, щоб трактористи-машиністи були безпосередньо зайняті у виробництві с/г продукції в колгоспах, радгоспах і інших підприємствах сільського господарства.
 
Запитання: Який порядок підтвердження характеру роботи доярок, трактористів, а також жінок, зайнятих на обробці тютюну, якщо за наявними документами вони значаться як робітники або якщо документи не збереглися?
 
Відповідь: В тих випадках, коли документи про стаж не збереглися повністю або частково в результаті стихійного лиха, аварій, катастроф або інших надзвичайних обставин, підтвердження трудового стажу роботи провадиться спеціальними комісіями по встановленню стажу роботи, які створюються Радами (Кабінетами Міністрів), виконкомами.
 
При відсутності трудової книжки, або коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи, або містяться неправильні або неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки, відомості про виплату заробітної плати і інші.
 
При відсутності документів про трудовий стаж періоди роботи встановлюються показаннями свідків.
 
Запитання: Чи мають право на пенсію відповідно до пункту "в" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) трактористи-машиністи, які не мають відповідного посвідчення?
 
Відповідь: При розгляді питання про пільгове пенсійне забезпечення по п. "в" ст. 13 Закону України (1788-12) до числа трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, віднесені працівники, прийняті на роботу трактористами-машиністами і які мають відповідні посвідчення. Однак відсутність посвідчення не може позбавляти їх права на пенсію, якщо документами підтверджується його робота трактористом-машиністом.
 
Запитання: Чи призначається пенсія за ст. 13 п. "в" (1788-12) у наступному випадку: за одним трактором, який працює у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспі, закріплено два трактористи, які працюють позмінно. Оскільки працюючи тільки на тракторі, вони не виконують встановленого мінімуму людино-днів, то у вільний від роботи на тракторі час, працюють на різних роботах.
 
Відповідь: Ні, не призначається, оскільки зазначені трактористи постійно не зайняті на цій роботі (керуватися роз'ясненням МСЗ України від 20.01.92 р. N 7 ( v0007333-92)).
 
Запитання: Чи користуються правом на пільгову пенсію відповідно до ст. 13 п. "в" (1788-12) трактористи-машиністи пересувних механізованих колон тресту "Волиньводгосп", які виробництвом сільгосппродукції та експлуатацією меліоративних та іригаційних систем не займаються, а проводять роботи по меліорації та реконструкції земель?
 
Відповідь: Ні.
 
Запитання: Чи користуються правом на пільгову пенсію відповідно до пункту "в" ст. 13 Закону України (1788-12) комбайнери, які працюють повний сезон на самохідних машинах?
 
Відповідь: Єдине найменування професії механізаторів сільського господарства "тракторист-машиніст" було введено в 1961 році і охоплює такі професії: бульдозеристи, бульдозеристи-скреперисти, грейдеристи, комбайнери, машиністи дощувальних машин, машиністи льноконоплезбиральних машин, машиністи скреперів, скреперисти, машиністи чайнозбиральних машин, машиністи екскаваторів, механіки-водії бавовнозбиральних машин, механіки-водії самохідних широкозахватних сінокосилок, механіки-комбайнери, трактористи, трактористи-бульдозеристи.
 
Виходячи з цього, комбайнери мають право на пільгове пенсійне забезпечення (див. роз'яснення МСЗ України від 20.01.92 р. N 7 (v0007333-92) ).
 
"Бібліотечка голови профспілкового комітету",
N 2-3, лютий - березень, 2003 р.