УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
14.11.2005 N 1103
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної митної служби N 609 (v0609342-10) від 09.06.2010 )

Про затвердження Примірних положень про відділ контролю митної вартості регіональної митниці, митниці, про відділ контролю митної вартості та номенклатури митниці, про відділ номенклатури та класифікації товарів регіональної митниці, митниці

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державної митної служби N 651 (v0651342-09) від 13.07.2009 N 379 (v0379342-10) від 20.04.2010 )
Відповідно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України від 24.08.00 N 1022/2000 (1022/2000) (зі змінами та доповненнями), і з метою вдосконалення системи управління митними органами України та підвищення ефективності роботи регіональних митниць, митниць НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Примірні положення про відділ контролю митної вартості регіональної митниці, митниці, про відділ контролю митної вартості та номенклатури митниці, про відділ номенклатури та класифікації товарів регіональної митниці, митниці (далі - Примірні положення), що додаються.
2. Начальникам регіональних митниць, митниць на підставі Примірних положень і з урахуванням специфіки роботи митного органу в місячний строк розробити й погодити з Департаментами митної вартості та митно-тарифного регулювання Держмитслужби України проекти Положень про відповідні відділи митного органу й затвердити їх у встановленому порядку.
( Пункт 2 в редакції Наказу Державної митної служби N 651 (v0651342-09) від 13.07.2009 )
3. Уважати таким, що втратив чинність, наказ Держмитслужби України від 11.07.03 N 447 (v0447342-03) "Про внесення змін до структур регіональних митниць, митниць".
4. Установити, що наказ набирає чинності через 10 днів після його підписання.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О.П.
Голова Державної
митної служби України
О.Б.Єгоров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної
служби України
14.11.2005  N 1103

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про відділ контролю митної вартості регіональної митниці, митниці

1. Загальні положення

1.1. Це Примірне положення визначає правовий статус відділу контролю митної вартості регіональної митниці, митниці (далі - відділ), його компетенцію (права, завдання, функції) та організаційну структуру.
1.2. Відділ є структурним підрозділом регіональної митниці, митниці (далі - митниця), який для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи бере участь у здійсненні процедур митного контролю та митного оформлення товарів, забезпечує вирішення питань, що виникають у процесі діяльності митниці.
1.3. Відділ очолює начальник відділу, який призначається на посаду та звільняється з посади начальником митниці.
( Пункт 1.3 в редакції Наказу Державної митної служби N 379 (v0379342-10) від 20.04.2010 )
1.4. Начальник відділу може мати заступника, функціональні обов'язки якого визначає начальник відділу та затверджує начальник митниці.
1.5. Структура та штатна чисельність працівників відділу формуються з урахуванням обсягів робіт і в межах затвердженої граничної чисельності й фонду заробітної плати митниці.
1.6. У відділі можуть бути створені сектори за такими напрямами роботи: контроль за правильністю визначення митної вартості, аналітична робота, підготовка звітності.
1.7. Посадові особи відділу призначаються на посади та звільняються з посад та переводяться до інших підрозділів митниці за поданням начальника відділу.
( Пункт 1.7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної митної служби N 379 (v0379342-10) від 20.04.2010 )
1.8. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Митним кодексом України (92-15) , іншими законами України, актами Верховної Ради України, Президента України й Кабінету Міністрів України, наказами й розпорядженнями Держмитслужби України, митниці та цим Примірним положенням.
1.9. Відділ, відповідно до розподілу обов'язків між начальником митниці та його заступниками, підпорядковується першому заступнику начальника митниці.
1.10. Положення про відділ, зміни й доповнення до нього затверджуються начальником митниці після погодження з Департаментом митної вартості.
1.11. Функціональні обов'язки посадових осіб відділу визначаються їх посадовими інструкціями, які затверджуються начальником митниці.
1.12. Відділ здійснює свою діяльність у взаємодії з іншими структурними підрозділами митниці.
1.13. Забороняється покладати на відділ виконання завдань і функцій, не передбачених цим Примірним положенням, та доручати іншим структурним підрозділам митниці виконання функцій відділу.
1.14. У разі відсутності начальника відділу його обов'язки виконує його заступник або інша посадова особа відділу, уповноважена на це наказом митниці.

2. Основні завдання відділу

2.1. Участь у забезпеченні реалізації державної політики у сфері регулювання зовнішньої торгівлі.
2.2. Захист економічних інтересів України та сприяння розвиткові зовнішньої торгівлі.
2.3. Контроль за ефективним використанням у практичній роботі вимог законодавства в частині застосування механізму визначення митної вартості товарів на момент здійснення їх митного оформлення та після закінчення операцій митного контролю, митного оформлення та випуску товарів у вільний обіг.

3. Основні функції відділу

3.1. Участь у здійсненні процедур митного контролю та митного оформлення товарів у частині контролю за правильністю визначення їх митної вартості.
3.2. Контроль за правильністю визначення заявленої декларантом митної вартості, як бази оподаткування товарів, з метою стягнення передбачених законодавством обов'язкових платежів та зборів, під час проведення процедур митного контролю, митного оформлення та за результатами моніторингу електронних копій ВМД та/або за запитом з підрозділів митного органу.
3.3. Контроль за правильністю визначення заявленої декларантом митної вартості товарів у разі зміни митного режиму, якщо така зміна передбачає сплату встановлених законодавством обов'язкових платежів і зборів.
3.4. Розгляд, за зверненнями структурних підрозділів митниці, спірних та складних питань при здійсненні контролю за правильністю визначення митної вартості товарів, що виникають в процесі митного оформлення та прийняття відповідних рішень.
3.5. Координація діяльності та проведення перевірок підрозділів митного органу з питань контролю за правильністю визначення митної вартості товарів.
3.6. Контроль правильності визначення митної вартості після закінчення процедур митного контролю та митного оформлення товарів.
3.7. Взаємодія з органами державної влади, місцевого самоврядування, установами й організаціями, підприємствами та громадянами з питань, що належать до компетенції відділу.
3.8. Участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, методичних рекомендацій та інструктивних матеріалів, які регулюють питання визначення митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.
3.9. Аналіз динаміки світових цін та оцінка їх впливу на формування рівнів митної вартості товарів.
3.10. Збір, обробка, аналіз та узагальнення даних цінової інформації для цілей визначення митної вартості товарів.
3.11. Збір, обробка, аналіз та узагальнення даних про тарифи на перевезення товарів відповідними видами транспорту та витрати на страхування цих товарів при здійсненні зовнішньоекономічних операцій для цілей визначення митної вартості.
3.12. Збір, обробка, аналіз та узагальнення джерел інформації про технології виготовлення товарів з метою розрахунку орієнтовного співвідношення вартості сировини (складових тощо) у вартості товару.
3.13. Розгляд скарг, заяв та інших звернень підприємств й громадян.
3.14. Формування та подання в установлені терміни до Держмитслужби України звітності.
3.15. Ведення номенклатури справ відділу та забезпечення збереження документації відділу.
3.16. Інформування, в установленому порядку, підприємств про видані Держмитслужбою України або іншими відомствами нормативно-правові акти з питань, що належать до компетенції відділу.
3.17. Участь, за дорученням керівництва митниці, у засіданнях експертних груп, конференціях, семінарах тощо з питань, що належать до компетенції відділу.
3.18. Забезпечення захисту державної таємниці під час проведення всіх видів секретних робіт з документами та виробами, що містять державну таємницю.
3.19. Аналіз роботи відділу та підготовка звітності.

4. Права відділу

4.1. Використовувати, для виконання завдань, покладених на відділ, інформацію, що міститься у програмно-інформаційних комплексах (далі - ПІК), розроблених Держмитслужбою України для здійснення контролю за правильністю визначення митної вартості.
4.2. Надавати пропозиції керівництву митниці та Держмитслужби України щодо вдосконалення нормативно-правових актів, методичних рекомендацій та інструктивних матеріалів, які регулюють питання визначення митної вартості.
4.3. Одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів митниці, декларантів, митних брокерів, підприємств та організацій матеріали, необхідні для виконання покладених на відділ завдань.
4.4. Здійснювати контроль за результатами митного оформлення товарів з питань, що належать до компетенції відділу.
4.5. Брати участь, за дорученням керівництва Держмитслужби України або митниці, в перевірці діяльності структурних підрозділів митниці з питань, що належать до компетенції відділу.
4.6. Здійснювати координацію дій посадових осіб структурних підрозділів митниці, відповідальних за здійснення контролю за правильністю визначення митної вартості при здійсненні митного оформлення товарів, для забезпечення належного виконання завдань, покладених на відділ.
4.7. Здійснювати заходи щодо проведення професійного навчання та підвищення кваліфікації посадових осіб митниці з питань контролю за визначення митної вартості товарів.
4.8. Готувати запити до державних органів та установ, підприємств з питань, що належать до компетенції відділу.
4.9. У разі потреби залучати, за погодженням з керівництвом митниці, спеціалістів інших структурних підрозділів для виконання завдань, покладених на відділ.

5. Відповідальність

Посадові особи відділу несуть персональну відповідальність:
за неналежне виконання своїх службових обов'язків та порушення законодавства України;
за розголошення державної таємниці та іншої інформації з обмеженим доступом.
( Положення в редакції Наказу Державної митної служби N 651 (v0651342-09) від 13.07.2009 )
Начальник Управління
митної вартості
І.Г.Ляденко
( Примірне положення про відділ контролю митної вартості та номенклатури регіональної митниці, митниці втратило чинність на підставі Наказу Державної митної служби N 379 (v0379342-10) від 20.04.2010 ) ( Примірне положення про відділ номенклатури та класифікації товарів регіональної митниці, митниці втратило чинність на підставі Наказу Державної митної служби N 379 (v0379342-10) від 20.04.2010 )
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua