ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
31.01.2008 N 54

Про затвердження Типового регламенту державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі

З метою забезпечення виконання пункту 5 наказу ДПА України від 07.11.2007 N 626 "Про затвердження Регламенту Державної податкової адміністрації України" щодо приведення у відповідність до норм Типового регламенту центрального органу виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року N 1143 (1143-2007-п) , та Регламенту Державної податкової адміністрації України (наказ ДПА України від 07.11.2007 N 626) Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типовий регламент державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - Типовий регламент), що додається.
2. Головам ДПА в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі розробити та затвердити на основі Типового регламенту власні регламенти.
3. Накази ДПА України від 06.12.2002 N 595 "Про затвердження Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі", від 06.10.2003 N 472 "Про внесення змін до наказу ДПА України від 06.12.2002 N 595", від 26.05.2004 N 298 "Про внесення змін до Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі", від 23.11.2006 N 700 "Про внесення змін до Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі", від 07.05.2007 N 273 "Про внесення змін до наказу ДПА України від 06.12.2002 N 595", від 16.10.2007 N 585 "Про внесення змін до Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі", а також пункт 2 додатка до наказу ДПА України від 06.04.2004 N 201 "Про внесення змін до Регламенту роботи Державної податкової адміністрації України та Типового регламенту роботи державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі" та пункт 5 наказу ДПА України від 10.05.2006 N 258 "Про організацію моніторингу нормативно-правових актів з питань оподаткування" вважати такими, що втратили чинність.
Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова
С.В.Буряк

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ДПА України
31.01.2008  N 54

ТИПОВИЙ РЕГЛАМЕНТ

державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі

1. Загальні положення

1.1. Державна податкова адміністрація в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - регіональна ДПА) є органом державної податкової служби (далі - орган ДПС) у системі органів виконавчої влади, який підпорядковується Державній податковій адміністрації України (далі - ДПА України).
Регіональна ДПА забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.
1.2. Типовий регламент державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - Типовий регламент) встановлює порядок організації діяльності регіональної ДПА, її структурних підрозділів та посадових осіб, пов'язаної з виконанням покладених завдань та повноважень.
1.3. Регіональна ДПА у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законами України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , "Про державну службу" (3723-12) та іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, у тому числі наказами ДПА, зокрема, Положенням про державну податкову адміністрацію в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві та Севастополі, затвердженим наказом ДПА України від 23.10.2007 N 601 (z1261-07) та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.11.2007 за N 1261/14528 (далі - Положення, затверджене наказом N 601), розпорядженнями ДПА України, а також цим Типовим регламентом.
1.4. Регіональна ДПА у межах повноважень видає акти організаційно-розпорядчого характеру (накази, розпорядження, окремі доручення), організовує і контролює їх виконання.
У разі потреби видає разом з територіальними органами центральних органів виконавчої влади та органами місцевого самоврядування спільні акти.
1.5. Регіональна ДПА у процесі виконання покладених на неї завдань взаємодіє з відповідними територіальними органами центральних органів виконавчої влади, прокуратури, місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями.
1.6. Регіональна ДПА здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку управління, відділи, сектори (далі - структурні підрозділи), державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва і Севастополя), районах у містах, міжрайонні, об'єднані державні податкові інспекції, інші спеціалізовані державні податкові інспекції (далі - ДПІ).
1.7. У складі регіональної ДПА є спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (управління податкової міліції, слідчий відділ податкової міліції, відділ по боротьбі з корупцією в органах ДПС) (далі - підрозділи податкової міліції), а також регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України.
1.8. Діяльність регіональної ДПА, її структурних підрозділів є відкритою та прозорою (за винятком питань, які становлять державну і конфіденційну інформацію), що забезпечується шляхом розміщення інформації про неї на веб-сайті, публікацій у засобах масової інформації, трансляції по радіо і телебаченню репортажів, інтерв'ю, виступів керівних працівників регіональної ДПА.
Гласність роботи регіональної ДПА забезпечується шляхом підконтрольності та звітності перед ДПА України, взаємодії з територіальними органами центральних органів виконавчої влади, правоохоронними органами, органами прокуратури, місцевого самоврядування та громадськими організаціями України, а також через роботу зі ЗМІ, у т.ч. через публікації у пресі матеріалів на податкову тематику, трансляції по радіо і телебаченню репортажів, інтерв'ю, виступів керівництва та керівників структурних підрозділів регіональної ДПА тощо, розгляд запитів і звернень народних депутатів України, депутатів місцевих рад, звернень громадян.
1.9. Регіональна ДПА з питань дотримання режиму секретності забезпечує виконання вимог Закону України "Про державну таємницю" (3855-12) , Порядку організації та забезпечення режиму секретності в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2003 року N 1561-12 (далі - Порядок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України N 1561-12), Положення про режимно-секретні органи ДПС, затвердженого відповідним наказом ДПА України, та інших нормативно-правових актів.
1.10. Відповідно до Законів України "Про державну службу" (3723-12) , "Про боротьбу з корупцією" (356/95-ВР) та Загальних правил поведінки державного службовця, затверджених наказом Головного управління державної служби України від 23.10.2000 N 58 (z0783-00) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.11.2000 за N 783/5004, кожен працівник регіональної ДПА дотримується основних принципів державної служби, етики поведінки державного службовця, а також норм Кодексу честі працівника ДПС України, схваленого Колегією ДПА України 23.04.2004, та загальних морально-етичних норм поведінки у суспільстві.
Кожен працівник регіональної ДПА має сприяти зміцненню позитивного іміджу та авторитету державної служби, дорожити своїм ім'ям та статусом, дотримуватися комерційної та службової таємниць, нести відповідальність за дотримання податкового права перед законодавчою та виконавчою владою і платниками податків, а також не припускатися дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам держави.
Стосунки між співробітниками податкової служби повинні базуватися на повазі з дотриманням високих етичних норм.

2. Організація роботи регіональної ДПА

2.1. Планування роботи регіональної ДПА
2.1.1. Планування роботи регіональної ДПА є одним з найважливіших чинників організаційного забезпечення виконання її завдань та функцій.
2.1.2. Планування роботи здійснюється шляхом розробки і затвердження на рік Плану заходів щодо реалізації основних (пріоритетних) напрямів діяльності згідно з напрямами, визначеними ДПА України, та Плану основних питань економічної і контрольної роботи регіональної ДПА (далі - План на рік).
2.1.3. План на рік формується організаційно-розпорядчим підрозділом до 20 грудня року, що передує плановому року, на підставі пропозицій структурних підрозділів, які надаються до 1 грудня року, що передує плановому, погоджених із першими заступниками (заступниками) голови (відповідно до розподілу обов'язків).
2.1.4. Проект Плану на рік розглядається на засіданні колегії регіональної ДПА та затверджується наказом.
2.1.5. Протягом року до Плану на рік в установленому порядку можуть вноситися зміни та доповнення.
2.1.6. По закінченні терміну дії Плану на рік структурні підрозділи (які визначені головними виконавцями заходів) до 20 січня року, наступного за звітним, надають організаційно-розпорядчому підрозділу інформацію про стан виконання ними відповідних заходів.
2.1.7. Організаційно-розпорядчий підрозділ на підставі отриманої інформації до 10 лютого року, наступного за звітним, готує звіт про виконання Плану на рік і надає його керівництву регіональної ДПА та підрозділу масово-роз'яснювальної роботи для оприлюднення.
2.1.8. Щоквартальне планування полягає у визначенні основних завдань регіональних органів ДПС України, комплексу заходів, здійснення яких забезпечить виконання цих завдань, з урахуванням соціально-економічних особливостей регіону та регіональних програм соціально-економічного розвитку, наявних ресурсів, взаємодії з органами місцевого самоврядування.
2.1.9. План роботи регіональної ДПА на кожний квартал складається організаційно-розпорядчим підрозділом на підставі наданих до 10 числа останнього місяця кварталу пропозицій структурних підрозділів.
2.1.10. Організаційно-розпорядчий підрозділ до 20 числа останнього місяця кварталу забезпечує підготовку проекту Плану роботи регіональної ДПА на наступний квартал та надає його підрозділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян для розміщення на офіційному web-сайті регіональної ДПА, передбачивши зворотний зв'язок із громадськістю з метою опрацювання пропозицій та у разі доцільності їх врахування.
2.1.11. Затверджений головою регіональної ДПА План роботи на відповідний квартал організаційно-розпорядчий підрозділ до 30 числа місяця, що передує плановому періоду, передає підрозділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян для оприлюднення.
2.1.12. Організаційно-розпорядчий підрозділ забезпечує формування звіту регіональної ДПА про стан виконання Плану роботи регіональної ДПА за звітний квартал та у термін до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, надає його підрозділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян для оприлюднення.
2.1.13. Квартальний план роботи структурного підрозділу регіональної ДПА складається його керівником і затверджується першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА (відповідно до розподілу обов'язків) до 30 числа місяця, що передує плановому періоду.
2.1.14. Планові заходи мають визначений термін виконання та відповідальних виконавців.
2.1.15. Відповідальність за виконання Плану заходів щодо реалізації основних (пріоритетних) напрямів діяльності, Плану на рік, плану регіональної ДПА на квартал, а також квартального плану роботи структурного підрозділу несуть керівники відповідних структурних підрозділів регіональної ДПА.
2.2. Визначення повноважень керівництва та інших працівників регіональної ДПА
2.2.1. Регіональну ДПА очолює голова, який призначається на посаду і звільняється з посади Головою ДПА України за погодженням з Міністром фінансів України.
2.2.2. Повноваження голови регіональної ДПА визначаються Законом України від 4 грудня 1990 року N 509 (509-12) "Про державну податкову службу в Україні" та Положенням, затвердженим наказом N 601 (z1261-07) , з яким голова регіональної ДПА повинен бути ознайомлений під підпис.
2.2.3. Перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА призначаються на посаду і звільняються з посади Головою ДПА України. Відповідні пропозиції Голові ДПА України надає голова регіональної ДПА.
Кількість перших заступників (заступників) голови регіональної ДПА визначається ДПА України.
Голова регіональної ДПА розподіляє обов'язки між першими заступниками (заступниками) голови, визначає ступінь їх відповідальності.
Розподіл обов'язків між головою, першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА затверджується відповідним наказом, яким закріплюється розподіл обов'язків по керівництву роботою структурних підрозділів регіональної ДПА та підпорядкованих ДПІ.
2.2.4. Голова регіональної ДПА призначає на посаду та звільняє з посади працівників регіональної ДПА, заступників начальників ДПІ, крім тих працівників регіональної ДПА та ДПІ, які призначаються на посаду та звільняються з посади в іншому порядку.
2.2.5. Кількість заступників керівників структурних підрозділів регіональної ДПА, а також їх структура встановлюються Головою ДПА України.
Структура регіональної ДПА затверджується Головою ДПА України (або за рішенням Голови ДПА одним із його заступників) за погодженням з організаційно-розпорядчим підрозділом ДПА України щороку в термін до 15 грудня.
Пропозиції щодо зміни структури регіональної ДПА готуються організаційно-розпорядчим підрозділом за дорученням голови регіональної ДПА та надсилаються до ДПА України у встановленому порядку.
2.2.6. Гранична чисельність працівників регіональної ДПА затверджується Головою ДПА України.
Штатний розпис і кошторис регіональної ДПА затверджуються Головою ДПА України або за рішенням Голови ДПА України одним з його заступників.
2.2.7. Голова регіональної ДПА затверджує:
положення про ДПІ, положення про самостійні структурні підрозділи регіональної ДПА (шляхом видання відповідного наказу), крім положення про регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України, що затверджується директором цього Департаменту;
структуру, граничну чисельність, штатний розпис та кошторис ДПІ.
2.2.8. Положення про відділ (сектор) у складі самостійного структурного підрозділу розробляється його керівником, погоджується з керівником самостійного структурного підрозділу, до складу якого він входить, та затверджується головою регіональної ДПА, його першими заступниками (заступниками) (далі - керівництво регіональної ДПА) згідно з розподілом обов'язків.
2.2.9. Положення про структурний підрозділ регіональної ДПА є основним документом, що регламентує усі сторони діяльності цього підрозділу щодо виконання поставлених завдань.
Положення про структурний підрозділ регіональної ДПА розробляється на підставі закріплених за відповідним підрозділом функцій.
2.2.10. У положенні про самостійний структурний підрозділ регіональної ДПА повинні бути визначені основні завдання та функції підрозділу, права і відповідальність його керівника, взаємовідносини з іншими підрозділами.
Функції (процедури) самостійного структурного підрозділу регіональної ДПА за змістом та послідовністю повинні відповідати закріпленим за ним функціям (процедурам).
Положення про несамостійний структурний підрозділ (відділ, сектор) містить конкретний і достатній для виконання покладених на підрозділ завдань перелік функцій із тих, що закріплені за самостійним структурним підрозділом регіональної ДПА.
2.2.11. Положення про структурний підрозділ регіональної ДПА повинно включати такі розділи:
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
2. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ І ФУНКЦІЇ
3. КЕРІВНИЦТВО
4. ПРАВА КЕРІВНИКА СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ
5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ КЕРІВНИКА СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ
6. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ
2.2.12. Зміни та доповнення до затвердженого положення про структурний підрозділ регіональної ДПА вносяться в установленому порядку.
У випадку коли новопризначений керівник самостійного структурного підрозділу згоден працювати на підставі чинного положення про структурний підрозділ, він ознайомлюється з ним під підпис.
2.2.13. Посадові інструкції заступникам керівників самостійних структурних підрозділів, заступникам керівників підрозділів, що входять до їх складу, іншим працівникам структурних підрозділів регіональної ДПА розробляються їх безпосередніми керівниками з метою чіткого визначення вимог, що ставляться до певної посадової особи; раціонального розподілу обов'язків між працівниками структурного підрозділу відповідно до закріплених за підрозділом функцій та визначення взаємозаміни; наділення працівників необхідними правами; підвищення відповідальності працівників за доручену ділянку роботи.
Посадові інструкції погоджуються з керівником самостійного структурного підрозділу та затверджуються керівництвом регіональної ДПА згідно з розподілом обов'язків.
Працівник ознайомлюється з посадовою інструкцією під підпис одночасно з її затвердженням.
2.3. Консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи
2.3.1. Колегія регіональної ДПА (далі - колегія) є постійним консультативно-дорадчим органом і створюється для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції регіональної ДПА, обговорення найважливіших напрямів її діяльності.
Діяльність колегії визначається Типовим положенням про колегію державної податкової адміністрації в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі та Типовим порядком організації проведення засідань колегії державної податкової адміністрації в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, затвердженими наказом ДПА України від 10.05.2006 N 263, із змінами та доповненнями.
До складу колегії входять голова регіональної ДПА (голова колегії), перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА (за посадою), посадові особи органів державної податкової служби, представники територіальних органів центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій тощо (за згодою).
За поданням голови регіональної ДПА склад колегії затверджується наказом ДПА України.
Рішення колегії реалізуються наказами регіональної ДПА.
2.3.2. З метою забезпечення участі громадськості у процесі підготовки проектів рішень та моніторингу громадської думки під час їх виконання при регіональній ДПА діють громадські ради (колегії) відповідно до Типового положення про громадську раду при органах державної податкової служби України, затвердженого наказом ДПА України від 27.03.2003 N 142, із змінами.
Одними з основних завдань Громадської ради (колегії) є сприяння реформуванню державної податкової служби України, запровадженню прозорих механізмів розв'язання конфліктів і спорів, підвищенню якості обслуговування податковою службою платників податків, а також координація діяльності, пов'язаної із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю щодо формування та реалізації державної податкової політики.
Регіональна ДПА створює необхідні умови для роботи Громадської ради (колегії) та проведення її засідань.
Рішення Громадської ради (колегії) мають рекомендаційний характер і є обов'язкові для розгляду регіональною ДПА.
2.3.3. Регіональна ДПА для забезпечення ефективної реалізації своїх повноважень, координації дій органів державної податкової служби під час виконання завдань Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та ДПА України, а також для вирішення нагальних та оперативних питань може створювати постійні і тимчасові робочі органи (комітети, комісії, робочі групи тощо).
До складу постійних і тимчасових робочих органів залежно від покладених на них завдань включаються представники регіональних ДПА та місцевих органів ДПС, а також представники суб'єктів господарювання, громадських організацій, науковці та інші фахівці за їх згодою.
Сфера діяльності та повноважень постійних і тимчасових робочих органів визначається наказами та розпорядженнями регіональної ДПА про їх створення або положеннями про них.
2.4. Управління персоналом та проходження державної служби
2.4.1. Організацію роботи з кадрами у регіональній ДПА здійснює підрозділ персоналу.
2.4.2. Організація кадрової роботи здійснюється згідно з квартальним планом роботи підрозділу персоналу, що складається на підставі Плану на рік, у якому визначаються заходи з добору, підготовки та підвищення кваліфікації працівників.
2.4.3. Право на державну службу в органах ДПС мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір або іншу процедуру, передбачену чинним законодавством.
2.4.4. Прийняття осіб на роботу до регіональної ДПА та їх звільнення здійснюється відповідно до Кодексу законів про працю України (509-12) (далі - КЗпП України), Законів України "Про державну податкову службу в Україні" (322-08) та "Про державну службу" (3723-12) .
2.4.5. Прийняття на державну службу до регіональної ДПА здійснюється згідно зі статтею 15 Закону України "Про державну службу" (3723-12) на конкурсній основі, крім випадків, коли інше встановлено чинним законодавством України.
2.4.6. Проведення конкурсу на заміщення вакантних посад у регіональній ДПА регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року N 169 (169-2002-п) "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців".
2.4.7. З метою набуття практичного досвіду, перевірки професійного рівня і ділових якостей осіб, які претендують на посади державних службовців, може проводитись в установленому порядку стажування у відповідних структурних підрозділах терміном до двох місяців із збереженням заробітної плати за основним місцем роботи.
2.4.8. Особи, які вперше зараховуються на державну службу, приймають Присягу та підписують її текст, визначений Законом України "Про державну службу" (3723-12) , про що вчиняється запис у трудовій книжці.
2.4.9. Присвоєння спеціальних звань працівникам регіональної ДПА проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2004 року N 1234 (1234-2004-п) "Про спеціальні звання посадових осіб органів державної податкової служби".
2.4.10. Ранги державних службовців працівникам регіональної ДПА присвоюються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 року N 658 (658-96-п) "Про затвердження Положення про ранги державних службовців".
2.4.11. Спеціальні звання або ранги державних службовців присвоюються в індивідуальному порядку відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації та результатів роботи.
2.4.12. Черговий ранг або спеціальне звання не може бути присвоєно працівнику, до якого протягом року застосовувалися дисциплінарні стягнення або заходи дисциплінарного впливу, а також у період проведення службового розслідування.
2.4.13. Особам, призначеним на посади державних службовців з випробувальним терміном, спеціальне звання або ранг державного службовця присвоюється за умови його успішного проходження.
2.4.14. Відповідно до статті 50 КЗпП України (322-08) тривалість робочого тижня працівників регіональної ДПА становить 40 годин.
2.4.15. Виходячи з цього та враховуючи п'ятиденний робочий тиждень, встановлюється такий режим роботи для працівників регіональної ДПА:
початок робочого дня о 9 год. 00 хв., перерва на обід - з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв., закінчення робочого дня о 18 год. 00 хв., у п'ятницю - о 16 год. 45 хв.;
Напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП України (322-08) ) тривалість роботи працівників регіональної ДПА скорочується на одну годину.
2.4.16. У структурних підрозділах регіональної ДПА ведеться облік робочого часу шляхом складання табелю відповідальною за це особою. Підписаний керівником структурного підрозділу табель обліку робочого часу 25 числа кожного місяця надається до підрозділу фінансового забезпечення.
2.4.17. Перебування працівників структурних підрозділів у робочий час за межами приміщення регіональної ДПА погоджується з керівниками відповідних структурних підрозділів.
Керівники структурних підрозділів повідомляють про свою відсутність на робочому місці у робочий час голові регіональної ДПА або першим заступникам (заступникам) голови регіональної ДПА за підпорядкованістю.
2.4.18. Для виконання невідкладних (непередбачених) робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому робота регіональної ДПА в цілому або її окремих структурних підрозділів, можливе залучення окремих працівників до служби у вихідні, святкові та неробочі дні, робота за які компенсується відповідно до трудового законодавства.
2.4.19. З метою підтримання належної оперативності при виконанні завдань і доручень керівництва регіональної ДПА та органів державної влади у робочі дні з 18 до 20 години (у п'ятницю - з 16 год. 45 хв. до 19 год.), вихідні і святкові дні з 9 до 13 години здійснюється чергування працівниками адміністративно-господарського підрозділу згідно із затвердженим першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА графіком.
2.4.20. З метою підтримання належної оперативності при виконанні завдань і доручень керівництва регіональної ДПА та органів державної влади згідно з графіком, затвердженим першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, який здійснює керівництво відповідним структурним підрозділом, у разі необхідності проводиться чергування працівників визначених структурних підрозділів:
у робочі дні - з 18 год. 00 хв. до 20 год. 00 хв.;
у п'ятницю - з 16 год. 45 хв. до 19 год. 00 хв.;
у вихідні і святкові дні - з 9 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.
2.4.21. Для оперативного вирішення завдань, пов'язаних з діяльністю регіональної ДПА, у святкові та вихідні дні за наказом голови регіональної ДПА з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. здійснюється чергування його першими заступниками (заступниками). До чергування можуть залучатися керівники структурних підрозділів.
2.4.22. Чергування у святкові та вихідні дні компенсується наданням іншого часу відпочинку тої тривалості, що і чергування.
2.4.23. Кадровий резерв регіональної ДПА формується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року N 199 (199-2001-п) "Про затвердження Положення про формування кадрового резерву для державної служби".
2.4.24. До кадрового резерву на посади керівних працівників регіональної ДПА зараховуються професійно підготовлені працівники, які успішно справляються з виконанням службових обов'язків, виявляють ініціативу, володіють навичками роботи на комп'ютері, мають організаторські здібності, необхідні для виконання посадових обов'язків.
2.4.25. Підрозділ персоналу щорічно у термін до 27 січня готує проект наказу (розпорядження) регіональної ДПА "Про список осіб, зарахованих до кадрового резерву" згідно з номенклатурою посад регіональної ДПА та подає його на підпис голові регіональної ДПА. Планування і проведення роботи з кадровим резервом забезпечує підрозділ персоналу.
2.4.26. Державні службовці, зараховані до кадрового резерву, які досягли найкращих результатів у роботі, виявляють ініціативу та постійно підвищують свій професійний рівень, мають переважне право на просування по службі.
2.4.27. Регіональна ДПА до 15 грудня щорічно надає підрозділу персоналу ДПА України список резерву кадрів на заміщення посади голови, перших заступників (заступників) голови, начальників ДПІ на наступний рік.
2.4.28. З метою підвищення ефективності діяльності державних службовців та посилення відповідальності за доручену справу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2000 року N 1922 (1922-2000-п) "Про затвердження Положення про проведення атестації державних службовців" один раз на три роки проводиться атестація державних службовців.
2.4.29. Під час атестації оцінюються результати роботи, ділові та професійні якості, виявлені працівниками при виконанні службових обов'язків, визначених у посадових інструкціях.
2.4.30. У період між атестаціями проводиться щорічна оцінка виконання державними службовцями покладених на них завдань та обов'язків згідно з Загальним порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань, затвердженим наказом Головного управління державної служби України від 31.10.2003 N 122 (z1063-03) , та відповідним наказом ДПА України.
2.4.31. Результати атестації та щорічної оцінки беруться до уваги керівництвом та підрозділом роботи з персоналом регіональної ДПА під час проведення планомірної ротації кадрів на окремих посадах.
2.4.32. Регіональна ДПА вносить пропозиції ДПА України щодо нагородження державними та відомчими нагородами, здійснює інші заходи для заохочення працівників регіональної ДПА та підпорядкованих їй ДПІ, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління регіональної ДПА.
2.4.33. Порядок підготовки та підвищення кваліфікації персоналу регламентується Законом України "Про вищу освіту" (2984-14) , Указом Президента України від 30 травня 1995 року N 398/95 (398/95) "Про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців", постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1997 року N 167 (167-97-п) "Про затвердження Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і Положення про єдиний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівників державних підприємств, установ і організацій" та іншими нормативно-правовими актами.
2.4.34. Підрозділ персоналу проводить таку роботу з підготовки фахівців для органів ДПС:
визначає потребу у фахівцях та надає пропозиції ДПА України щодо кількості місць для направлення на навчання за державним замовленням;
видає направлення за квотою сільської молоді на денну форму навчання та працівникам органів ДПС на заочну форму навчання до підпорядкованих ДПА України вищих навчальних закладів;
організовує проходження практики (стажування) студентів у підпорядкованих їй органах ДПС;
проводить комплекс робіт із працевлаштування молодих спеціалістів у підпорядкованих їй органах ДПС.
2.4.35. Підрозділ персоналу здійснює таку роботу з підвищення кваліфікації:
визначає потребу, надає пропозиції ДПА України та забезпечує направлення працівників регіональної ДПА та підпорядкованих їй органів ДПС на навчання з підвищення кваліфікації за професійними програмами до підпорядкованих ДПА України закладів післядипломної освіти, Національної академії державного управління при Президентові України та її регіональних інститутів;
організовує підвищення кваліфікації на короткострокових семінарах та шляхом економічного навчання на місцях.
2.4.36. З метою підготовки фахівців для органів ДПС за напрямом "Державне управління" підрозділ персоналу визначає потребу та забезпечує направлення на підготовку працівників до магістратури Національної академії державного управління при Президентові України та її регіональних інститутів.
2.4.37. Підрозділ персоналу визначає потребу у підготовці науково-педагогічних кадрів для органів ДПС та забезпечує направлення працівників на навчання до аспірантури та докторантури Національного університету державної податкової служби України.
2.4.38. Порядок надання працівникам відпусток регламентується КЗпП України (322-08) , Законами України "Про відпустки" (504/96-ВР) та "Про державну службу" (3723-12) .
2.4.39. Відповідно до Закону України "Про відпустки" (504/96-ВР) керівники структурних підрозділів регіональної ДПА подають підрозділу персоналу до 25 грудня кожного року пропозиції, погоджені з першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА, щодо складання графіка чергових відпусток працівників підпорядкованих підрозділів.
2.4.40. Графік відпусток працівників ДПА на календарний рік складається до 20 січня кожного року і доводиться до відома усіх працівників.
2.4.41. У разі виробничої необхідності, згідно з наказом регіональної ДПА, працівники за їх письмовою згодою можуть бути відкликані із щорічної або додаткової відпустки.
2.4.42. Частина невикористаної відпустки, що залишилась, надається працівнику у будь-який інший час поточного року або приєднується до щорічної відпустки в наступному році на підставі відповідного наказу.
2.4.43. Відпустка (додаткова відпустка) працівникам регіональної ДПА надається на підставі заяви (рапорту), яка за 14 днів до початку відпустки подається на ім'я голови регіональної ДПА і повинна бути погоджена з керівником структурного підрозділу, а для керівників структурних підрозділів заява про надання відпустки повинна бути погоджена з першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, який здійснює керівництво відповідним структурним підрозділом.
2.4.44. Контроль за дотриманням графіка відпусток та оформленням документів, пов'язаних з відпустками, здійснює підрозділ персоналу.
2.4.45. Підрозділ персоналу проводить прийом на службу та контролює проходження служби рядовим і начальницьким складом податкової міліції (крім посад, віднесених до номенклатури ДПА України) на підставі Законів України від 4 грудня 1990 року N 509-XII (509-12) "Про державну податкову службу в Україні", від 20 грудня 1990 року N 565-XII (565-12) "Про міліцію", від 9 квітня 1992 року N 2262-XII (2262-12) "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 1998 року N 1716 (1716-98-п) "Про проходження служби особами начальницького складу податкової міліції та обчислення їм вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги", постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 29 липня 1991 року N 114 "Про затвердження Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ Української РСР", постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 (393-92-п) "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їх сімей", інших нормативно-правових актів органів державної влади, а також розпорядчих документів ДПА України щодо правового статусу, порядку проходження служби, соціального статусу та соціальних гарантій начальницького складу податкової міліції органів ДПС України та розпорядчих документів регіональної ДПА з цього питання.
2.5. Організація відомчого контролю
2.5.1. Регіональна ДПА відповідно до Законів України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) та "Про державну службу" (3723-12) здійснює відомчий контроль за організацією роботи структурних підрозділів регіональної ДПА, ДПІ, а також регіональних управлінь підрозділу контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів з питань дотримання ними вимог чинного законодавства.
2.5.2. Регіональна ДПА проводить ревізії фінансово-господарської та перевірки стану контрольно-економічної діяльності ДПІ та підвідомчих установ, а також здійснює систематичний контроль за виконанням ними рішень і доручень ДПА України.
2.5.3. Однією з основних форм контрольно-координаційної діяльності регіональної ДПА є комплексна перевірка роботи підпорядкованих ДПІ.
2.5.4. Комплексна перевірка повинна бути спрямована на поліпшення та удосконалення роботи ДПІ, усунення виявлених недоліків і порушень, надання органам ДПС методичної, консультативної і практичної допомоги та поширення передових методів роботи.
2.5.5. Організація проведення комплексних перевірок покладається на підрозділ (управління, відділ, сектор) відомчого контролю, який здійснює планування і координацію цієї роботи, його фахівці очолюють бригади з проведення комплексних перевірок, оформляють зведені акти, готують проекти наказів та вживають інших заходів для реалізації матеріалів перевірок, здійснюють контроль за їх виконанням.
Проведення комплексної перевірки не повинно порушувати нормального ритму роботи органу ДПС чи його підрозділу.
Перевірки слідчих підрозділів податкової міліції проводяться відповідно до вимог наказу ДПА України від 30.07.98 N 374 "Про слідчі підрозділи податкової міліції органів державної податкової служби" із змінами та доповненнями.
2.5.6. Комплексні перевірки проводяться бригадами, до складу яких входять найбільш досвідчені фахівці регіональної ДПА, відповідно до затверджених програм перевірок за всіма напрямами діяльності органу ДПС. Керівникам бригад за необхідності надається право залучати до участі у перевірках працівників підпорядкованих ДПІ.
2.5.7. Комплексні перевірки органів ДПС здійснюються не рідше одного разу на три роки або за необхідності на підставі аналітичного відбору, виходячи із пріоритетів їх діяльності, виконання основних показників та наявності інформації, яка свідчить про порушення або недоліки у роботі, але не частіше одного разу на рік.
2.5.8. Для проведення комплексної перевірки ДПІ видається окремий наказ голови регіональної ДПА.
Цим наказом встановлюється період перевірки, призначається бригада перевіряючих та затверджується програма проведення комплексної перевірки.
2.5.9. Термін проведення комплексної перевірки визначається виходячи з обсягів роботи конкретної ДПІ, місцевих особливостей і завдань кожної перевірки, але не може перевищувати 30 календарних днів.
2.5.10. За результатами комплексної перевірки ДПІ складається акт у двох примірниках, з яких перший залишається у регіональній ДПА, другий вручається ДПІ, що перевірялась, про що вчиняється відповідний запис в акті. Акт реєструється у ДПІ, що перевірялась.
До акта комплексної перевірки додаються акт ревізії фінансово-господарської діяльності (кошторису витрат) та акти перевірки роботи структурних підрозділів.
2.5.11. Результати комплексних перевірок розглядаються комісією з розгляду матеріалів комплексної перевірки. Проект наказу регіональної ДПА за результатами комплексної перевірки надається на розгляд комісії протягом двадцяти календарних днів після завершення комплексної перевірки. Після погодження комісією проект наказу подається на підпис голові регіональної ДПА.
2.5.12. Начальник ДПІ за матеріалами комплексної перевірки у тижневий термін після її завершення видає відповідний наказ та розробляє заходи для усунення виявлених недоліків і порушень в організації роботи та надсилає їх до регіональної ДПА.
2.5.13. Контроль за виконанням прийнятих рішень та затверджених заходів за результатами комплексної перевірки покладається на підрозділ відомчого контролю.
2.6. Оформлення службових відряджень
2.6.1. Службові відрядження працівників регіональної ДПА в межах України здійснюються відповідно до Плану на рік, квартальних планів роботи структурних підрозділів регіональної ДПА, а також згідно з дорученнями голови регіональної ДПА та його перших заступників (заступників) відповідно до розподілу обов'язків тощо.
2.6.2. Службові відрядження працівників регіональної ДПА оформлюються наказом регіональної ДПА із зазначенням пункту призначення, назви підприємства, установи, куди відряджений працівник, терміну і мети відрядження. Працівнику видається посвідчення про відрядження.
2.6.3. Відповідальність за підготовку наказів про відрядження, ведення журналів реєстрації працівників, що прибувають і вибувають у відрядження, підпис службових осіб на посвідченнях про відрядження, а також зберігання і використання печатки з написом "Для посвідчень про відрядження" наказом регіональної ДПА покладається на адміністративно-господарський підрозділ.
Відповідно до функціональних обов'язків визначаються особи з числа працівників адміністративно-господарського підрозділу, які відповідають за ведення журналів, де реєструються працівники, що прибувають і вибувають у відрядження, та проставляються відмітки до посвідчень про відрядження. Підпис цих осіб стверджується круглою печаткою регіональної ДПА з надписом "Для посвідчень про відрядження".
2.6.4. Підставою для підготовки проекту наказу про відрядження та оформлення посвідчення про відрядження є заявка, яка подається, як правило, за дві доби до початку відрядження.
2.6.5. Наказ про відрядження у межах України перших заступників (заступників) голови регіональної ДПА підписується головою регіональної ДПА, а інших працівників регіональної ДПА - першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА відповідно до розподілу обов'язків.
2.6.6. Після реєстрації наказ про відрядження разом із заявкою зберігається у відповідних справах адміністративно-господарського підрозділу регіональної ДПА. Копія наказу (витяг із наказу) передається до бухгалтерії і є підставою для нарахування авансу.
2.6.7. Після повернення з відрядження працівник у триденний термін доповідає керівнику про виконання одержаного завдання і подає авансовий звіт за встановленою формою.
2.6.8. Службові відрядження працівників регіональних ДПА за кордон здійснюються на виконання доручень Голови ДПА України згідно із запрошеннями міжнародних організацій та компетентних органів інших країн тощо.
2.7. Адміністративно-господарське забезпечення
2.7.1. Адміністративно-господарське забезпечення діяльності регіональної ДПА здійснює адміністративно-господарський підрозділ.
2.7.2. Адміністративно-господарське забезпечення включає технічний контроль та організаційне забезпечення капітального будівництва і капітального ремонту об'єктів регіональної ДПА та ДПІ, організацію транспортного та соціально-побутового забезпечення працівників регіональної ДПА, а також підготовку приміщень для проведення засідань колегії регіональної ДПА, апаратних нарад керівного складу регіональної ДПА тощо.
2.7.3. Порядок перебування та організація режиму на території майнового комплексу регіональної ДПА, у тому числі вхід до приміщення регіональної ДПА працівників аварійних служб при надзвичайних обставинах, визначаються наказами ДПА України від 14.09.2000 N 490 "Про створення власної служби охорони адмінприміщень та об'єктів органів ДПС України", від 13.12.2002 N 598 "Про вдосконалення організації охорони об'єктів органів ДПС України".
2.7.4. Забезпечення пропускного режиму та охорона майнового комплексу регіональної ДПА здійснюється відповідно до регіональних особливостей.
2.7.5. Для оперативного вирішення питань за межами адмінбудинків регіональної ДПА встановлюється чергування службових автомобілів (відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2003 року N 848 (848-2003-п) "Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями").

3. Порядок підготовки пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правових актів з питань оподаткування та діяльності органів ДПС

3.1. Регіональна ДПА за дорученням ДПА України або з власної ініціативи може готувати пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правових актів з питань оподаткування та діяльності органів ДПС (далі - пропозиції).
3.2. Пропозиції розробляються структурним підрозділом або кількома структурними підрозділами регіональної ДПА відповідно до їх компетенції. Для розроблення пропозицій може утворюватися робоча група за наказом регіональної ДПА.
3.3. При проведенні роботи щодо підготовки пропозицій необхідно керуватися Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, актами Президента України і постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.
3.4. У процесі підготовки пропозицій необхідно:
проаналізувати стан справ у відповідній сфері правового регулювання (норми чинних законодавчих та інших нормативно-правових актів, що містять неоднозначне тлумачення або дозволяють платникам податків ухилятися від оподаткування чи мінімізувати податкові зобов'язання) та причини, що обумовлюють необхідність підготовки пропозицій;
підготувати обґрунтування необхідності вдосконалення нормативно-правових актів, у якому зазначити підставу та мету розроблення, аналіз причин, навести факти і цифрові дані, що доводять необхідність їх прийняття, фінансово-економічні розрахунки та пропозиції щодо джерел покриття витрат, очікувані соціально-економічні результати реалізації пропозицій;
підготувати текст пропозицій (редакцію пунктів, статей тощо);
перевірити відповідність пропозицій законодавству України;
підготувати порівняльну таблицю, у якій зазначити положення (норми) чинних нормативно-правових актів, пропозиції щодо внесення змін до них, а також положення (норми) чинних нормативно-правових актів з урахуванням запропонованих до них змін.
3.5. Пропозиції готуються структурними підрозділами, до компетенції яких входять відповідні питання, та погоджуються із керівником юридичного підрозділу.
Пропозиції надсилаються на розгляд ДПА України. Супровідний лист підписується головою регіональної ДПА або його першим заступником (заступником).

4. Організація роботи з документами

Організація роботи з документами здійснюється відповідно до вимог Типової інструкції з діловодства в органах державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПА України від 01.07.98 N 315, із змінами та доповненнями (далі - Типова інструкція), розробленої відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 1997 року N 1153 (1153-97-п) "Про затвердження Примірної інструкції з діловодства у міністерствах, інших органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади".
Організація роботи з документами, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, визначається Інструкцією про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1998 року N 1893 (1893-98-п) , зі змінами та доповненнями, Інструкцією з питань обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави в системі державної податкової служби України, затвердженою наказом ДПА України від 26.12.2000 N 668, із змінами, та Тимчасовою інструкцією з організації та здійснення режимних заходів при обробці документів, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, засобами обчислювальної техніки в структурних підрозділах органів державної податкової служби України, затвердженою наказом ДПА України від 02.12.2004 N 688.
В управлінській діяльності регіональної ДПА використовується офіційно-діловий стиль мови. Основним видом ділової мови є документ.
До основних видів роботи з документами належать:
реєстрація вхідної кореспонденції;
реєстрація та відправлення вихідної кореспонденції;
робота з документами у структурних підрозділах;
підготовка документів для доповіді керівництву;
підготовка та узгодження проектів актів організаційно-розпорядчого характеру;
оформлення копій та додатків до документів;
підготовка та оформлення документів до засідань колегій, апаратних нарад, нарад тощо;
організація та здійснення контролю за виконанням документів;
складення номенклатури та формування справ;
підготовка справ до архівного зберігання та користування архівною документацією;
ведення обліку, зберігання та використання бланків, печаток і штампів регіональної ДПА.
Реєстрація вхідної, вихідної кореспонденції, а також внутрішніх розпорядчих документів ведеться централізовано за допомогою автоматизованої системи електронного документообігу (АСЕДО), яка функціонує у системі органів ДПС України.
4.1. Підготовка та узгодження проектів актів організаційно-розпорядчого характеру
4.1.1. Голова регіональної ДПА у межах повноважень видає накази та розпорядження, організовує контроль за їх виконанням.
Голова регіональної ДПА та його перші заступники надають окремі доручення, організовують контроль за їх виконанням.
Перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА відповідно до затвердженого розподілу обов'язків видають розпорядження та організовують контроль за їх виконанням.
Накази, розпорядження та окремі доручення керівництва регіональної ДПА є обов'язковими для виконання.
4.1.2. Підготовка проектів наказів, розпоряджень та окремих доручень здійснюється відповідно до чинного законодавства та відповідних розпорядчих документів регіональної ДПА.
При підготовці проекту акта організаційно-розпорядчого характеру необхідно дотримуватися вимог Типової інструкції та цього Типового регламенту.
4.1.3. Акти організаційно-розпорядчого характеру регіональної ДПА реєструються таким чином:
4.1.3.1. накази та розпорядження з питань основної діяльності, а також накази про відрядження - в адміністративно-господарському підрозділі;
4.1.3.2. накази по особовому складу та про надання відпусток - у підрозділі персоналу;
4.1.3.3. накази з питань праці та заробітної плати - у підрозділі фінансового забезпечення.
4.1.3.4. окремі доручення керівництва регіональної ДПА реєструються у структурному підрозділі - розробника документа.
Загальні вимоги при узгодженні проектів наказів та розпоряджень регіональної ДПА (далі - розпорядчі документи)
4.1.4. Проекти розпорядчих документів з питань основної діяльності в обов'язковому порядку погоджуються з першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА відповідно до затвердженого розподілу обов'язків, керівниками структурних підрозділів регіональної ДПА - розробника проекту розпорядчого документа, організаційно-розпорядчого, юридичного, структурних підрозділів, до компетенції яких належать питання, визначені зазначеними документами.
За необхідності внесення змін до проекту розпорядчого документа за пропозицією посадової особи, якою візувався цей розпорядчий документ, розробник в обов'язковому порядку повідомляє про це інших осіб, які його завізували.
Посадові особи, які завізували проект розпорядчого документа, несуть відповідальність за його зміст у межах компетенції.
4.1.5. Проекти розпорядчих документів додатково погоджуються з структурними підрозділами (крім визначених у п. 4.1.4) з таких питань:
щодо організації роботи з виконання завдань із надходження платежів до бюджетів, у т.ч. за напрямами роботи, інформаційного забезпечення підрозділів податкової служби, формування та використання відповідних облікових, звітних, аналітичних показників та інформаційних масивів даних - з підрозділом економічного аналізу та прогнозування;
за результатами комплексних перевірок організації роботи ДПІ - з членами комісії із розгляду матеріалів комплексних перевірок та першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, на якого згідно з розподілом обов'язків покладено відповідальність за координацію роботи з ДПІ, де проводилася комплексна перевірка;
щодо проведення перевірок (крім комплексних) - з керівниками структурних підрозділів, працівники яких залучаються до перевірок, та першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, на якого згідно з розподілом обов'язків покладено відповідальність за координацію роботи ДПІ у регіоні;
щодо застосування до окремих посадових осіб заходів дисциплінарного стягнення (впливу) - з підрозділами персоналу та фінансового забезпечення;
щодо вирішення питання грошового заохочення працівників підпорядкованих органів ДПС, а також внесення змін до організаційної структури, що передбачають зміни у штатному розписі регіональної ДПА, штатних розписах ДПІ - з підрозділами фінансового забезпечення та персоналу.
4.1.6. Проекти наказів регіональної ДПА про встановлення надбавок та доплат працівникам підпорядкованих органів ДПС, підготовлені на підставі подань керівників структурних підрозділів (погоджених з відповідними першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА) та начальників ДПІ, погоджуються заступником голови регіональної ДПА відповідно до затвердженого розподілу обов'язків, керівниками структурних підрозділів фінансового забезпечення (розробник проекту наказу), організаційно-розпорядчого та юридичного.
4.1.7. Проекти наказів регіональної ДПА щодо розрахункової бази надходжень погоджуються з першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА, підрозділами економічного аналізу та прогнозування, організаційно-розпорядчим і юридичним.
4.1.8. Пропозиції до проектів розпорядчих документів, у яких порушуються питання, що входять до компетенції інших структурних підрозділів регіональної ДПА, надаються розробнику після обов'язкового погодження з структурними підрозділами.
4.1.9. Зміни до розпорядчих документів вносяться тільки розпорядчими документами.
Проект розпорядчого документа регіональної ДПА про скасування, зміни або припинення дії раніше виданого розпорядчого документа готує структурний підрозділ, який був розробником цього розпорядчого документа.
Зазначений проект розпорядчого документа погоджується відповідно до вимог підпунктів 4.1.4 та 4.1.5 Типового регламенту.
При погодженні проекту такого розпорядчого документа регіональної ДПА в обов'язковому порядку надаються:
документ, що є підставою для розробки проекту розпорядчого документа;
розпорядчий документ регіональної ДПА зі змінами, до якого вносяться зміни або доповнення;
порівняльна таблиця змін та доповнень.
4.1.10. Юридичний підрозділ при розгляді проекту розпорядчого документа, до якого вносилися зміни та доповнення, надає експертну оцінку доцільності видання такого розпорядчого документа в новій редакції.
4.1.11. Структурний підрозділ регіональної ДПА - розробник проекту розпорядчого документа здійснює моніторинг внесення змін та доповнень до цього документа та у разі необхідності надає його іншим структурним підрозділам для врахування в роботі.
4.1.12. Проект розпорядчого документа, що подається на погодження структурним підрозділам, розглядається ними та повертається розробнику у 1-денний термін від дня надходження такого документа до структурних підрозділів.
Проект розпорядчого документа, що подається на погодження юридичному та організаційно-розпорядчому підрозділам для надання правової оцінки його відповідності чинному законодавству та нормативно-правовим актам, повертається розробнику у 2-денний термін від дня надходження таких документів до цих структурних підрозділів.
До проекту розпорядчого документа за наявності надаються зауваження. У разі неврахування таких зауважень проект розпорядчого документа погоджується із зауваженнями.
4.1.13. Проект розпорядчого документа, оформлений з порушенням вимог Типового регламенту та Типової інструкції, не приймається організаційно-розпорядчим та юридичним підрозділами до візування та повертається на доопрацювання розробнику розпорядчого документа.
4.1.14. Пропозиції, зауваження до проекту розпорядчого документа (у т.ч. їх електронна версія) та аркуш погодження обов'язково додаються до розпорядчого документа при його реєстрації.
4.1.15. Розпорядчий документ регіональної ДПА набуває чинності з моменту його видання або в інший термін, передбачений безпосередньо у відповідному розпорядчому документі.
4.1.16. У разі підготовки регіональною ДПА разом з іншими територіальними органами центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування спільного розпорядчого документа посадова особа, відповідальна за його підготовку або погодження від регіональної ДПА, зобов'язана підготувати окреме доручення з визначенням виконавців від регіональної ДПА та термінів виконання кожного завдання.
Оригінал спільного розпорядчого документа разом з окремим дорученням передається адміністративно-господарському підрозділу для зберігання.
Адміністративно-господарський підрозділ забезпечує доведення спільних розпорядчих документів структурним підрозділам регіональної ДПА разом із окремим дорученням щодо порядку його виконання.
Вимоги до складання проектів розпорядчих документів за підсумками засідань колегії регіональної ДПА, заслуховувань керівництва підпорядкованих органів ДПС, нарад тощо та їх узгодження
4.1.17. Проект розпорядчого документа за підсумками засідання колегії регіональної ДПА готує структурний підрозділ, відповідальний за підготовку питання згідно з порядком денним.
Підготовка проекту наказу регіональної ДПА за підсумками роботи органів ДПС покладається на організаційно-розпорядчий підрозділ.
4.1.18. Проект розпорядчого документа за підсумками заслуховування керівництва підпорядкованих органів ДПС, нарад тощо готує структурний підрозділ, визначений керівництвом регіональної ДПА.
4.1.19. Керівники структурних підрозділів (інші посадові особи), визначені окремим розпорядчим документом відповідальними за підготовку матеріалів до проведення засідання колегії регіональної ДПА, заслуховування керівництва підпорядкованих органів ДПС, нарад тощо, надають у встановлені цим розпорядчим документом терміни структурному підрозділу регіональної ДПА, відповідальному за підготовку проекту розпорядчого документа, пропозиції для включення до його констатуючої та наказової (розпорядчої) частин.
4.1.20. Пропозиції, що надаються структурними підрозділами розробнику розпорядчого документа, обов'язково погоджуються з першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА відповідно до затвердженого розподілу обов'язків.
У разі надання пропозицій, в яких порушуються питання, що входять до компетенції інших структурних підрозділів, вони погоджуються з керівниками цих структурних підрозділів.
4.1.21. Вимоги до пропозицій, визначених у п. 4.1.20:
4.1.21.1. до констатуючої частини:
матеріали повинні містити достовірну інформацію, відповідати суті питання, що розглядається, та звітному періоду;
в інформації щодо організації роботи у розрізі підпорядкованих органів ДПС необхідно вказувати повну назву податкового органу, а також прізвище, ім'я та по батькові його керівника. У разі якщо в інформації вказується на порушення з окремих напрямів роботи, зазначається прізвище, ім'я та по батькові заступника керівника органу ДПС, який працював у звітному періоді; термін вчинення порушення, нормативно-правовий акт або власний акт регіональної ДПА, вимоги якого не дотримуються;
при наданні інформації про окремі порушення необхідно вказати, який нормативно-правовий акт або власний документ порушено з обов'язковим посиланням на відповідну його норму;
4.1.21.2. до наказової (розпорядчої) частини:
зміст наказової (розпорядчої) частини має бути узгоджений з пропозиціями до констатуючої частини;
пропозиції щодо застосування дисциплінарного стягнення (впливу) повинні бути адекватними вчиненому проступку і заподіяній шкоді та відповідати вимогам Кодексу законів про працю (322-08) , Законів України "Про державну службу" (3723-12) , "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) та "Про затвердження Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ" (3460-15) ;
при формуванні пропозицій щодо застосування заходів дисциплінарного стягнення (впливу) необхідно визначити конкретний вид стягнення (впливу); вказати прізвище, ім'я та по батькові особи, до якої застосовується це стягнення, посаду, з якого часу працює та за який напрям роботи відповідає; аргументовано та конкретно зазначати підставу їх застосування; посилання на норми нормативно-правових актів або власних документів регіональної ДПА;
до розгляду приймаються лише пропозиції щодо посадових осіб, посади яких відносяться до номенклатури регіональної ДПА, та які відповідають за напрями роботи того структурного підрозділу регіональної ДПА, що надає пропозиції.
У разі якщо структурний підрозділ регіональної ДПА надає інформацію щодо порушень нормативно-правових актів та власних актів регіональної ДПА, вчинених працівниками органу ДПС, що належать до номенклатури ДПІ, пропозиції надаються відповідно до вимог абзаців другого, третього та четвертого (крім норм щодо визначення конкретного виду заходу дисциплінарного стягнення (впливу)) цього підпункту для формування доручення керівникам підпорядкованих ДПІ;
до пропозицій повинні додаватися пояснення на ім'я голови регіональної ДПА від посадової особи, до якої пропонується застосування заходу дисциплінарного стягнення (впливу), за її підписом або акт про підтвердження відмови у наданні пояснень, складений за участі не менше 3-х осіб із вказанням дати підписання документа;
пропозиції щодо застосування заходів дисциплінарного стягнення (впливу) повинні бути погоджені з першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА, які відповідно до розподілу обов'язків відповідають за цей напрям роботи, підрозділами персоналу та юридичним;
4.1.21.3. щодо пропозицій до організаційних заходів:
пропозиції не повинні дублювати доручення попередніх розпорядчих документів регіональної ДПА;
заходи повинні бути чітко викладеними, конкретними, мати змістовні пропозиції та вказівки з реальними термінами виконання;
доручення, надані керівництву ДПІ, повинні передбачати вимогу щодо інформування про стан виконання цього заходу відповідного структурного підрозділу регіональної ДПА (із визначенням періоду (терміну) звітування);
до розгляду не приймаються неконкретні заходи та ті, які мають загальний характер; з формулюванням доручень "активізувати", "посилити", "поліпшити" тощо; за змістом наголошують на виконанні функцій і процедур, передбачених відповідними наказами ДПА України. Також не приймаються до розгляду заходи, які вказують на обов'язкове виконання чинних розпорядчих документів регіональної ДПА (наказів, розпоряджень, доручень).
4.1.22. Проект розпорядчого документа за підсумками засідання колегії регіональної ДПА, заслуховування керівництва підпорядкованих органів ДПС, нарад тощо подається на підпис голові регіональної ДПА відповідальним виконавцем після його погодження з першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА, підрозділами персоналу, фінансового забезпечення, юридичним, організаційно-розпорядчим, економічного аналізу та прогнозування, відомчого контролю.
Порядок розроблення, узгодження та підписання окремих доручень керівництва регіональної ДПА
4.1.23. Окремі доручення голови регіональної ДПА та його перших заступників видаються для організації виконання спільних завдань, поліпшення ефективності роботи та взаємодії між структурними підрозділами тощо.
4.1.24. У разі підготовки окремого доручення з метою організації виконання спільних завдань або отримання інформації від інших структурних підрозділів (співвиконавців), структурним підрозділом регіональної ДПА (головним виконавцем згідно з резолюцією до документа) обов'язково вказується посилання на цей документ та термін виконання доручення.
4.1.25. У разі розробки проекту окремого доручення щодо поліпшення організації роботи та взаємодії між структурними підрозділами, яким доводяться завдання іншим структурним підрозділам, розробник повинен узгоджувати його із керівниками цих підрозділів та першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА (відповідно до розподілу обов'язків).
4.1.26. У разі надання пропозицій щодо встановлення завдань іншим структурним підрозділам у доповідних (службових) записках, структурний підрозділ (розробник документа) з метою реалізації резолюції керівництва регіональної ДПА до доповідної (службової) записки в обов'язковому порядку готує проект окремого доручення, погоджує його з керівниками цих підрозділів та першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА (відповідно до розподілу обов'язків).
4.1.27. В окремих дорученнях керівництва регіональної ДПА обов'язково вказується структурний підрозділ, на який покладається контроль за виконанням такого доручення.
4.2. Порядок підписання документів
4.2.1. Підписання документа є формою виразу законності документа і відповідальності за його зміст.
4.2.2. Документи підписуються посадовими особами регіональної ДПА відповідно до їх компетенції, встановленої Законом України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , Положенням, затвердженим наказом N 601 (z1261-07) , положеннями про структурні підрозділи регіональних ДПА і відповідними наказами регіональної ДПА, а також згідно з вимогами Типової інструкції та цього Типового регламенту.
4.2.3. Голова регіональної ДПА або особа, що тимчасово виконує його обов'язки, підписує:
накази;
розпорядження;
окремі доручення;
посвідчення на відрядження заступникам голови;
листи-відповіді на заяви (клопотання) Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни;
рішення за наслідками розгляду скарг на дії посадових осіб підпорядкованих органів державної податкової служби;
листи-відповіді за результатами розгляду звернень громадян;
листи та інші документи, що скеровуються на ім'я Голови ДПА України, народних депутатів України, перших керівників місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівників організацій.
Листи-подання про застосування заходів дисциплінарного стягнення (впливу) до посадових осіб, посади яких відносяться до номенклатури ДПА України, скеровуються на ім'я Голови ДПА України.
Пропозиції щодо застосування дисциплінарного стягнення (впливу) повинні бути адекватними вчиненому проступку і заподіяній шкоді та відповідати вимогам Кодексу законів про працю (322-08) , Законів України "Про державну службу" (3723-12) , "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) та "Про затвердження Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ" (3460-15) .
При формуванні зазначених пропозицій необхідно визначити конкретний вид стягнення (впливу); вказати прізвище, ім'я та по батькові особи, до якої застосовується це стягнення, посаду, з якого часу працює та за який напрям роботи відповідає; аргументовано та конкретно зазначати підставу їх застосування з посиланням на норми нормативно-правових актів або власних документів регіональної ДПА.
До пропозицій повинні додаватися пояснення на ім'я Голови ДПА України від посадової особи, до якої пропонується застосування заходу дисциплінарного стягнення (впливу), за її підписом або акт про підтвердження відмови у наданні пояснень, складений за участі не менше 3-х осіб із вказанням дати підписання документа.
Пропозиції щодо застосування заходів дисциплінарного стягнення (впливу) повинні бути погоджені з підрозділами персоналу та юридичним регіональної ДПА, першим заступником голови - начальником управління податкової міліції або особою, яка тимчасово виконує його обов'язки - стосовно працівників податкової міліції.
4.2.4. Перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА відповідно до розподілу обов'язків підписують такі документи:
розпорядження з питань основної діяльності;
листи та документи з питань, які згідно з розподілом обов'язків відносяться до їх компетенції;
листи та документи, що стосуються основної діяльності регіональної ДПА та носять інформаційно-роз'яснювальний характер;
доручення з питань організації роботи на адресу підпорядкованих ДПІ, що мають обов'язковий для них характер;
листи на адресу підпорядкованих ДПІ, у яких викладаються рішення, прийняті ДПА України, органами вищого рівня та іншими органами виконавчої влади з окремих питань, що стосуються роботи органів ДПС України;
листи, якими направляються на розгляд підпорядкованим ДПІ звернення платників податків у випадках, коли такий розгляд передбачений законодавством, нормативними актами;
посвідчення на відрядження працівників підпорядкованих структурних підрозділів, що виїжджають у відрядження у межах України;
інформаційні запити до підпорядкованих органів ДПС щодо надання інформації, яка містить дані про стан розрахунків з бюджетом платників податків, погоджені із підрозділами обліку та звітності, а також інформатизації процесів оподаткування; про облік платників - з підрозділом реєстрації та обліку платників податків.
4.2.5. Крім того, перші заступники голови регіональної ДПА підписують окремі доручення, а перший заступник голови - начальник управління податкової міліції регіональної ДПА затверджує поряд з цим і висновки атестаційних комісій підрозділів податкової міліції.
4.2.6. Документи майнового, грошового, розрахункового і кредитного характеру (чеки, розпорядження на видачу сум грошей, інші грошові документи, договори, зобов'язання, довіреності тощо) підписують голова регіональної ДПА та перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА, які визначені головою, про що видано відповідний наказ регіональної ДПА.
4.2.7. Листи, якими надаються роз'яснення щодо застосування норм податкового законодавства, підписуються першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, до компетенції якого за розподілом обов'язків відноситься викладене у листі роз'яснення, з обов'язковим погодженням з іншими першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА.
4.2.8. Керівник структурного підрозділу підписує:
службові листи, доповідні записки, довідки і документи інформаційного, довідкового або аналітичного характеру, підготовлені керівництву регіональної ДПА або структурним підрозділам, а також листи до структурних підрозділів щодо отримання інформаційних та аналітичних матеріалів, необхідних для виконання наданих доручень та покладених функцій;
листи-рекомендації щодо поліпшення стану організації роботи підпорядкованим структурним підрозділам ДПІ з питань, що відносяться до їх компетенції;
листи, якими погоджуються призначення на посаду начальників структурних підрозділів ДПІ за підпорядкуванням.
4.2.9. Керівник слідчого підрозділу податкової міліції регіональної ДПА відповідно до функціональних обов'язків, норм чинного кримінально-процесуального законодавства, інших норм законодавства, які регулюють порядок зносин при виконанні міжнародних слідчих доручень, підписує:
документи по кримінальних справах, які стосуються провадження дізнання та досудового слідства у кримінальних справах;
супровідні листи до клопотань про правову допомогу у кримінальних справах до правоохоронних органів інших держав;
листи-відповіді посадовим особам суб'єктів господарювання та громадянам про результати розгляду письмових звернень громадян у процесі досудового слідства у кримінальних справах.
4.2.10. Керівник підрозділу відомчого контролю регіональної ДПА або особа, що виконує його обов'язки, має право підписувати документи, зміст яких безпосередньо стосується роботи підпорядкованого підрозділу, та надсилати їх підрозділу відомчого контролю ДПА України (у т.ч. електронною поштою).
4.3. Організація роботи з вхідною та вихідною кореспонденцією
4.3.1. Діловодство та листування у регіональній ДПА ведеться державною мовою.
4.3.2. На документі, текст якого перевищує 4 рядки, обов'язково вказується заголовок, що відповідає його змісту.
4.3.3. Координація та методичне керівництво роботою працівників структурних підрозділів регіональної ДПА, відповідальних за ведення діловодства, покладається на адміністративно-господарський підрозділ.
4.3.4. Уся кореспонденція, що надходить на адресу регіональних ДПА (крім кореспонденції, яка містить інформацію, що становить державну таємницю), в обов'язковому порядку проходить реєстрацію в адміністративно-господарському підрозділі, який несе відповідальність за правильність реєстрації та дотримання порядку проходження усієї кореспонденції.
Порядок обліку, зберігання та поводження з кореспонденцією, яка містить інформацію, що становить державну таємницю, визначається Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України N 1561-12.
4.3.5. Розгляд вхідної кореспонденції керівництвом регіональної ДПА та керівниками структурних підрозділів здійснюється невідкладно.
4.3.6. Листи, що надходять на адресу регіональних ДПА від ДПІ, крім відповідей на запити структурних підрозділів регіональних ДПА, в обов'язковому порядку надаються на розгляд голові регіональної ДПА або його першим заступникам (заступникам) згідно з розподілом обов'язків та відповідно до резолюції ставляться на контроль.
4.3.7. На документі не повинно бути більше однієї резолюції.
4.3.8. Реєстрація вхідної кореспонденції здійснюється шляхом створення реєстраційно-контрольних карток в автоматизованій системі електронного документообігу (далі - АСЕДО).
4.3.9. У разі потреби (з метою недопущення зриву термінів виконання контрольного завдання) керівник (відповідальний виконавець) структурного підрозділу регіональної ДПА має право під особисту відповідальність отримати вихідний номер регіональної ДПА на документ, що направляється до територіальних органів центральних органів виконавчої влади та місцевих органів самоврядування з питань, що належать до компетенції органів ДПС, та забезпечити "нарочно" його своєчасну доставку.
При цьому адміністративно-господарський підрозділ при реєстрації цієї кореспонденції вчиняє відповідний запис у реєстраційному журналі.
4.3.10. Листи регіональної ДПА, що направляються до ДПА України та містять пропозиції щодо внесення змін до законодавчих і нормативно-правових актів з питань оподаткування, в обов'язковому порядку погоджуються з юридичним підрозділом.
4.3.11. Проекти листів-відповідей на запити територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що містять:
інформацію про стан надходжень податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів (цифровий матеріал), у т.ч. у розрізі платежів, ДПІ, в обов'язковому порядку погоджуються з підрозділом обліку та звітності;
аналітичні матеріали (довідки) щодо стану надходження податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів, сум податкового боргу, сум надміру сплачених платежів (у розрізі платежів, ДПІ, видів економічної діяльності), стану відшкодування ПДВ тощо в обов'язковому порядку погоджуються з підрозділом економічного аналізу та прогнозування.
4.3.12. Інформація щодо діяльності спеціалізованих ДПІ обов'язково погоджується з підрозділом організації роботи з великими платниками податків.
4.3.13. У разі звернення регіональної ДПА до ДПА України за наданням податкового роз'яснення, до такого запиту в обов'язковому порядку надається позиція регіональної ДПА щодо порушеного питання, погоджена із підрозділами аудиту юридичних осіб, апеляцій та юридичним.
4.3.14. Проекти листів, якими надаються податкові роз'яснення (у т.ч. на запити ДПІ) з питань застосування податкового законодавства, готуються структурним підрозділом, до компетенції якого входить забезпечення адміністрування відповідного податку, збору (обов'язкового платежу), та в обов'язковому порядку погоджуються із підрозділами аудиту юридичних осіб та юридичним.
Юридичний підрозділ та підрозділ аудиту юридичних осіб візують проекти листів, якими надаються податкові роз'яснення, після віз керівників відповідних структурних підрозділів у 2-денний термін від дня надходження такого проекту податкового роз'яснення до структурного підрозділу.
4.3.15. У разі звернення структурного підрозділу регіональної ДПА до юридичного підрозділу за наданням правового висновку щодо необхідності надання податкових роз'яснень, до такого запиту в обов'язковому порядку надається позиція структурного підрозділу, що ініціює звернення.
4.4. Організація та здійснення контролю за виконанням документів
4.4.1. У регіональній ДПА організація та здійснення контролю за виконанням документів регламентується Положенням про контроль за виконанням указів, розпоряджень і доручень Президента України, затвердженим Указом Президента України від 19 лютого 2002 року N 155 (155/2002) (у редакції Указу від 26 липня 2005 року N 1132/2005 (1132/2005) ) , Примірною інструкцією з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 1997 року N 1153 (1153-97-п) , із змінами і доповненнями, Типовою інструкцією, Типовим положенням про здійснення автоматизованого контролю за виконанням актів законодавства, доручень Президента України й Уряду України, органів вищого рівня та власних рішень у регіональних ДПА, затвердженим наказом ДПА Україні від 11.03.2006 N 121.
Безпосередній контроль за виконанням структурними підрозділами регіональної ДПА завдань, визначених актами законодавства, указами, розпорядженнями та дорученнями Президента України, дорученнями Прем'єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, запитами і зверненнями народних депутатів України та місцевих рад народних депутатів, зверненнями громадян, наказами і розпорядженнями ДПА України, письмовими дорученнями Голови ДПА України та заступників Голови ДПА України, наказами і розпорядженнями регіональної ДПА, письмовими дорученнями керівництва регіональної ДПА до вхідної кореспонденції, що надійшла від міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, ДПІ, підприємств, установ, організацій і громадян (далі - контрольні доручення), здійснюється контрольним підрозділом у складі організаційно-розпорядчого підрозділу регіональної ДПА (або працівниками, на яких покладені ці функції) (далі - контрольна служба).
4.4.2. Безпосередній контроль у структурних підрозділах регіональних ДПА за виконанням завдань, визначених контрольними дорученнями, здійснюють керівники підрозділів та працівники, відповідальні за діловодство, чи посадові особи, на яких покладено зазначені обов'язки.
4.4.3. Контроль за виконанням контрольного доручення структурними підрозділами регіональної ДПА, які є його співвиконавцями, здійснюється керівником структурного підрозділу, визначеного головним виконавцем.
4.4.4. Постановку на автоматизований контроль завдань до документів вхідної кореспонденції (за винятком розпорядчих документів ДПА України) здійснює адміністративно-господарський підрозділ регіональної ДПА при їх реєстрації в АСЕДО.
Постановку на автоматизований контроль завдань, визначених наказами, розпорядженнями ДПА України, наказами і розпорядженнями регіональної ДПА (далі - розпорядчі документи), здійснює контрольна служба регіональної ДПА.
4.4.5. У регіональних ДПА встановлюється дворівневий контроль за виконанням доручень.
Рівень контролю зазначених доручень визначається керівництвом регіональної ДПА у резолюціях до них.
До першого рівня контролю відносяться контрольні доручення, за виконанням яких здійснюється обов'язковий автоматизований контроль.
До другого рівня контролю відносяться контрольні доручення, контроль за виконанням яких здійснюється керівниками структурних підрозділів регіональних ДПА, яким доручено їх виконання.
Доручення, визначені розпорядчими документами з термінами виконання "постійно", "щоденно", "щотижнево" тощо, відносяться до другого рівня контролю.
4.4.6. Контрольне доручення вважається виконаним і знімається з контролю лише тоді, коли визначені у ньому завдання вирішені (для рішень і доручень державних органів вищого рівня, наказів, розпоряджень регіональної ДПА і доручень керівництва регіональної ДПА) або розглянуті (для звернень платників податків тощо) і кореспондентові дано письмову відповідь по суті.
Підставою для зняття контрольного доручення з контролю є:
повна реалізація вказаних у контрольному дорученні заходів та документальне підтвердження цього;
вичерпна інформація про цей факт органу або особі, яка надіслала документ (надала контрольне доручення);
передача контрольного доручення у встановленому порядку на виконання іншому структурному підрозділу;
доповідна записка керівнику, який підписав резолюцію до документа чи надав доручення, з обґрунтуванням необхідності зняття з контролю невиконаного у повному обсязі контрольного доручення з відповідною його резолюцією.
Документ вважається виконаним, якщо виконано всі пункти доручення.
4.4.7. У разі відсутності у дорученнях голови регіональної ДПА та його перших заступників (заступників) завдань щодо інформування цих керівників про результати виконання контрольних доручень та у виконавця документів, що підтверджують їх виконання, виконавцем надається не пізніше встановленого терміну виконання відповідно голові регіональної ДПА чи його першому заступнику (заступнику) доповідна записка з інформацією про результати виконання наданих доручень та конкретними пропозиціями щодо:
зняття їх з контролю - у разі повної реалізації вказаних у контрольних дорученнях заходів;
вжиття заходів для забезпечення виконання у повному обсязі невиконаних (виконаних не у повному обсязі) контрольних доручень та перенесення термінів виконання - у разі невиконання їх у повному обсязі у встановлений термін.
4.4.8. У разі наявності в резолюціях голови регіональної ДПА та його перших заступників (заступників) на документах за результатами виконання доручень завдань щодо здійснення подальшого контролю та інформування про результати їх виконання, виконавцями цих доручень у місячний термін (чи інший термін, визначений у резолюції) надається відповідному керівнику письмова інформація із зазначеного питання.
У разі наявності у резолюції керівництва регіональної ДПА на документах за результатами виконання доручення завдань щодо надання висновків про повноту та якість його виконання, термін виконання зазначеного доручення продовжується контрольною службою до фактичної дати надання цих висновків, але не більше місяця від дати резолюції.
Зазначені доручення знімаються з контролю (термін їх виконання продовжується) лише на підставі відповідних доповідних записок з позитивною резолюцією керівника, яким було надано контрольне доручення, чи керівника, вищого за посадою.
4.4.9. Відповідальність за зміст, рівень підготовки та належне оформлення документів покладається:
таких, що розробляються на виконання завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами та дорученнями Президента України, рішеннями Кабінету Міністрів України, дорученнями Прем'єр-міністра України, Голови ДПА України, перших заступників та заступників Голови ДПА України - за рішенням голови регіональної ДПА на одного із перших заступників (заступників) відповідно до розподілу обов'язків;
інших службових документів - на керівників структурних підрозділів регіональної ДПА.
4.4.11. Посадова особа, яка відповідає за виконання документа, визначається у тексті цього документа або у резолюції до нього.
Якщо документ виконується кількома посадовими особами, відповідальною за організацію виконання є особа, зазначена у переліку першою.
Виконавець, вказаний у резолюції першим, зобов'язаний організувати реалізацію вимог документа іншими посадовими особами, прізвища яких значаться у резолюції. На нього покладається також обов'язок узагальнення та інформування органу чи особи, від яких надійшов документ, та зняття з контролю у встановленому порядку.
Інші посадові особи, прізвища яких вказані у резолюції, повинні організувати роботу щодо надання пропозицій першому (головному) виконавцю не пізніше ніж за три дні до настання терміну виконання.
У разі якщо документ потребує негайного виконання, співвиконавці повинні надавати пропозиції першому (головному) виконавцю протягом терміну, що узгоджений з головним виконавцем та дозволяє забезпечити своєчасне виконання.
Відповідальність за якісне та своєчасне виконання документа однаково несуть всі посадові особи, зазначені в резолюції, у частині компетенції структурного підрозділу, який бере участь у виконанні зазначеного документа.
4.4.12. У разі якщо документ, який надійшов до структурного підрозділу, не відповідає покладеним на нього функціям, то передача його для виконання іншому структурному підрозділу (далі - переадресація) здійснюється виконавцем на підставі службової записки (акта) у триденний термін від дня його отримання в адміністративно-господарському підрозділі регіональної ДПА лише на основі резолюції керівника, який підписав попередню резолюцію до документа (доручення), або вищого за посадою керівника.
Контрольні доручення з терміном виконання "негайно" або "терміново" переадресовуються до іншого структурного підрозділу у день їх отримання в адміністративно-господарському підрозділі регіональної ДПА.
Переадресація до іншого структурного підрозділу регіональної ДПА документів вхідної кореспонденції здійснюється лише через адміністративно-господарський підрозділ регіональної ДПА, яким вносяться відповідні зміни до реєстраційно-контрольної картки в АСЕ ДО.
4.4.13. Переадресація для виконання до іншого структурного підрозділу контрольних доручень, визначених наказами, розпорядженнями, рішеннями колегії регіональної ДПА та письмовими дорученнями керівництва регіональної ДПА, здійснюється їх виконавцями на підставі службової записки (акта) з відповідною резолюцією того керівника, який підписав документ (надав доручення), чи вищого за посадою керівника під підпис.
Копії зазначених службових записок (актів) надаються контрольній службі, якою вносяться на їх підставі відповідні зміни до реєстраційно-контрольної картки в АСЕ ДО.
4.4.14. Контрольні доручення, що надаються головою регіональної ДПА та його першими заступниками безпосередньо заступникам голови регіональної ДПА без визначення виконавцями керівників структурних підрозділів регіональної ДПА, доводяться виконавцям не пізніше наступного дня їх надходження, а негайні - невідкладно.
Копії зазначених документів із відповідними резолюціями надаються контрольній службі невідкладно для постановки їх на автоматизований контроль.
4.4.15. Відповідальність за доведення до виконавців доручень голови регіональної ДПА на доповідні та службові записки перших заступників (заступників) голови регіональної ДПА, письмових доручень керівництва регіональної ДПА покладається на керівника структурного підрозділу, яким ініційовано питання.
Здійснення контролю за виконанням цих доручень покладається на керівника структурного підрозділу, яким ініційовано питання.
У разі якщо в дорученні визначено конкретний структурний підрозділ, на який покладається контроль за виконанням доручення, відповідальність за здійснення контролю за виконанням цього доручення несе керівник зазначеного підрозділу.
4.4.16. Зняття з контролю невиконаних завдань, визначених наказами, розпорядженнями регіональної ДПА, дорученнями голови регіональної ДПА має право лише голова регіональної ДПА або особа, яка тимчасово виконує його обов'язки.
4.4.17. Документи можуть бути із зазначенням і без зазначення терміну виконання.
Терміни виконання можуть бути вказані у самому документі або встановлені актами законодавства.
Зокрема, виконуються:
депутатський запит - не пізніше як у 15-денний термін від дня його одержання регіональною ДПА або інший термін, установлений Верховною Радою України;
звернення народного депутата України та депутата місцевої ради народних депутатів - протягом 10 днів від дня одержання регіональною ДПА;
запити та звернення народних депутатів України, що надсилаються Кабінетом Міністрів України для вжиття відповідних заходів, розглядаються відповідно у 10- і 5-денний строк після реєстрації у Секретаріаті Кабінету Міністрів України;
звернення громадян, керівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, ДПІ без зазначення строку виконання повинні бути виконані не пізніше як за 30 календарних днів від дати їх отримання регіональною ДПА або в інший строк, установлений її керівництвом;
телеграми, в яких порушуються питання, що потребують термінового вирішення, - до 2 днів, решта - протягом 10 днів від одержання регіональною ДПА.
4.4.18. Документи без зазначення терміну виконання повинні бути виконані не пізніше як за 30 календарних днів; документи з позначкою "терміново" - протягом 7 робочих днів від дати підписання документа, а документи з позначкою "негайно" - протягом трьох робочих днів від дати підписання документа.
4.4.19. Завдання, визначені в актах, дорученнях Президента України виконуються у терміни, встановлені Президентом України.
Якщо в акті Президента України строк виконання завдання не визначено, його виконання здійснюється протягом 30 календарних днів від дати набрання чинності актом Президента України.
Продовження терміну виконання акта Президента України здійснюється шляхом внесення до нього змін.
4.4.20. Датою виконання завдань, визначених рішеннями Кабінету Міністрів України, дорученнями Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів, які надаються відповідно до вимог законів, постанов Верховної Ради України, актів і доручень Президента України, вважається дата реєстрації у Секретаріаті Кабінету Міністрів України документів, які містять інформацію про їх виконання, або проектів відповідних нормативно-правових актів.
4.4.21. Розглядає і встановлює термін виконання завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, рішеннями Кабінету Міністрів України, дорученнями Прем'єр-міністра України, голова регіональної ДПА особисто (відразу після реєстрації документа).
4.4.22. Термін виконання контрольного доручення може бути змінено лише за вказівкою посадової особи, яка його встановила, а у разі її відсутності - посадовою особою, яка її заміщає. За потреби термін може бути продовжено за обґрунтованим проханням виконавця, яке подається не пізніше як за 3 робочих дні до закінчення встановленого терміну, а щодо документа без зазначення терміну - до закінчення 30-денного терміну від дати його одержання.
Підставою для продовження терміну виконання доручення може бути обґрунтоване письмове прохання виконавця, яке оформляється відповідно до вимог та у терміни, визначені відповідними нормативними документами.
4.4.23. Пропозиція щодо продовження терміну виконання акта або доручення Президента України, надісланого Кабінетом Міністрів України, подається до Секретаріату Кабінету Міністрів України разом з проектом листа керівнику Секретаріату Президента України за 7 днів до закінчення встановленого терміну.
4.4.24. Внесення змін в АСЕДО стосовно продовження терміну виконання контрольного доручення здійснюється контрольною службою на підставі відповідної резолюції посадової особи, яка його встановила, до письмового прохання виконавця щодо цього.

5. Порядок проведення нарад

5.1. Наради є організаційно-правовою формою роботи регіональної ДПА, спрямованої на вивчення особливо важливих та складних питань державного управління, забезпечення підвищення якості підготовки рішень.
За призначенням наради поділяються на:
апаратні (керівного складу);
оперативні (для вирішення конкретних питань та термінових доручень);
міжвідомчі (за участю представників територіальних органів центральних органів виконавчої влади, органів прокуратури, органів місцевого самоврядування тощо);
семінари, семінари-наради (для розгляду заздалегідь спланованих питань).
5.2. Наради проводяться головою регіональної ДПА, першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА, а також керівниками структурних підрозділів регіональної ДПА.
5.3. Дозвіл на присутність представників засобів масової інформації та на проведення кіно-, відео-, фотозйомок та звукозапису у приміщенні, де відбувається нарада, надається головою регіональної ДПА або іншим головуючим за погодженням з головою регіональної ДПА (а у разі відсутності - особою, яка виконує його обов'язки).
Апаратні наради
5.4. Апаратна нарада керівного складу регіональної ДПА (далі - апаратна нарада) проводиться головою регіональної ДПА або особою, що виконує його обов'язки, щотижня у визначений ним день та час з метою вироблення узгодженої стратегії і тактики, обговорення напрямів діяльності, прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо реалізації єдиної державної податкової політики і завдань, поставлених перед регіональними органами ДПС України.
5.5. Підготовка, проведення, інформаційне і технічне забезпечення апаратних нарад та документальне оформлення наданих доручень здійснюється відповідно до вимог Регламенту проведення апаратної наради керівного складу регіональної ДПА, затвердженого відповідним наказом регіональної ДПА.
5.6. Порядок денний апаратної наради формується на підставі доручень голови регіональної ДПА, пропозицій перших заступників (заступників) голови регіональної ДПА, керівників структурних підрозділів регіональної ДПА з питань основної діяльності.
5.7. Проект орієнтовного порядку денного апаратної наради узгоджується з головою регіональної ДПА або, за його дорученням, з першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА і доводиться до відома учасників у терміни та відповідно до вимог, встановлених Регламентом проведення апаратної наради керівного складу регіональної ДПА.
5.8. Головує на апаратній нараді голова регіональної ДПА, а у разі відсутності - уповноважена особа.
5.9. За результатами проведення апаратної наради складається протокол, який підписується головуючим.
Відповідальність за складання протоколу апаратної наради покладається на організаційно-розпорядчий підрозділ.
5.10. Доручення, надані на апаратній нараді головою регіональної ДПА (або іншим головуючим), першими заступниками (заступниками) голови регіональної ДПА та керівниками структурних підрозділів, підтримані головою регіональної ДПА (або іншим головуючим), оформляються протокольно і є обов'язковими для виконання.
5.11. Відповідальність за якісне та своєчасне виконання доручень, наданих на апаратній нараді, покладається на перших заступників (заступників) голови регіональної ДПА та керівників структурних підрозділів регіональної ДПА, яким були надані доручення.
Контроль за виконанням протокольних доручень апаратних нарад здійснюється організаційно-розпорядчим підрозділом.
5.12. Організаційно-розпорядчий підрозділ щотижня надає голові регіональної ДПА інформацію про стан виконання доручень, наданих на апаратних нарадах.
5.13. Керівники структурних підрозділів регіональної ДПА після апаратної наради проводять наради у підпорядкованих структурних підрозділах, під час яких доводять завдання, поставлені керівництвом регіональної ДПА на апаратній нараді, та визначають шляхи їх виконання і безпосередніх виконавців.
Оперативні наради
5.14. З метою розгляду та оперативного вирішення окремих питань, що належать до повноважень регіональної ДПА, забезпечення якісного виконання спільних доручень, наданих розпорядчими документами ДПА України, регіональної ДПА, а також на апаратних нарадах (нарадах), голова регіональної ДПА, перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА проводять оперативні наради.
5.15. Порядок проведення оперативної наради та коло посадових осіб, запрошених на нараду, визначаються посадовою особою регіональної ДПА, з ініціативи якої вона проводиться.
5.16. Організація проведення оперативних нарад, підготовка (за необхідності) порядку денного та протоколу за результатами наради або відповідного розпорядчого документа регіональної ДПА покладається на структурний підрозділ, до компетенції якого належать питання, що розглядаються на оперативних нарадах.
Міжвідомчі наради
5.17. Для вирішення питань міжвідомчого характеру в регіональній ДПА проводяться міжвідомчі наради із залученням представників місцевих органів самоврядування, територіальних органів центральних органів виконавчої влади тощо.
5.18. Організація проведення міжвідомчої наради (підготовка проекту порядку денного та рішення, ведення протоколу) покладається відповідно на першого заступника (заступника) голови регіональної ДПА та керівника структурного підрозділу регіональної ДПА, до компетенції якого належать питання, що будуть розглядатися на нараді.
Коло посадових осіб, запрошених на нараду, визначається першим заступником (заступником) голови регіональної ДПА, з ініціативи якого вона проводиться, та погоджується з головою регіональної ДПА.
5.19. Порядок денний проведення міжвідомчої наради та інформаційно-аналітичні матеріали надсилаються учасникам наради завчасно (за дві доби до початку її проведення) структурним підрозділом, відповідальним за її підготовку.
5.20. Контроль за виконанням рішень (доручень), наданих на міжвідомчих нарадах, здійснюється структурним підрозділом регіональної ДПА, який відповідав за підготовку її проведення.
Семінари (семінари-наради)
5.21. Для організації навчання та проведення методичних консультацій для керівників та спеціалістів ДПІ структурними підрозділами регіональної ДПА (відповідно до напрямів роботи) проводяться семінари (семінари-наради).
5.22. Дата, тема і порядок проведення семінару (семінару-наради) визначається відповідним керівником структурного підрозділу регіональної ДПА та затверджується розпорядчим документом регіональної ДПА.
5.23. Організація проведення семінару (семінару-наради) покладається на структурний підрозділ регіональної ДПА, який проводить семінар (семінар-нараду), та адміністративно-господарський підрозділ (у частині бронювання місць і розміщення у готелях учасників семінару (семінару-наради) та забезпечення їх матеріально-технічними засобами).
5.24. Списки учасників семінару (семінару-наради), відповідні довідкові та інші робочі матеріали подаються керівництву регіональної ДПА за три робочих дні до дня проведення семінару (семінару-наради) структурним підрозділом, відповідальним за підготовку та проведення семінару (семінару-наради).

6. Взаємодія регіональної ДПА з іншими територіальними органами центральних органів виконавчої влади та органами місцевого самоврядування

6.1. Регіональна ДПА у процесі виконання покладених на неї завдань здійснює організацію зовнішніх зв'язків за такими напрямами: зв'язки з ДПА України, підпорядкованими підрозділами органів ДПС України, територіальними органами центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, засобами масової інформації, іншими підприємствами, установами, організаціями відповідно до завдань та функцій, визначених Законом України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , Положенням, затвердженим наказом N 601 (z1261-07) , іншими нормативно-правовими актами та цим Типовим регламентом.
6.2. Зовнішні зв'язки регіональної ДПА здійснюються у встановленому порядку відповідними структурними підрозділами згідно з визначеними для них функціями та процедурами.
6.3. Структурний підрозділ регіональної ДПА, на який покладено функцію організації міжвідомчого обміну інформацією, здійснює розробку, погодження спільних наказів, угод, порядків, протоколів та інших документів, що надійшли до регіональної ДПА від інших територіальних органів центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
6.4. Регіональна ДПА у разі отримання повідомлення про проведення перевірки підрозділами територіальних органів центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів, уповноважених відповідно до законодавства на проведення перевірок, у дводенний термін інформує ДПА України про початок перевірки з наданням копій документів щодо її проведення.
Крім того регіональна ДПА додатково інформує (в письмовому та електронному вигляді):
Департамент відомчого контролю ДПА України - про початок та хід проведення перевірок територіальними підрозділами Рахункової палати, Головного контрольно-ревізійного управління, Головного управління державної служби та Пенсійного фонду України;
Головне управління податкової міліції ДПА України - про початок та хід проведення перевірок територіальними підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури та Служби безпеки України з питань службової або розшукової діяльності підрозділів податкової міліції.
Після закінчення перевірок регіональна ДПА надсилає до зазначених структурних підрозділів ДПА України копії актів (довідок) про їх результати у дводенний термін після їх отримання.

7. Взаємодія із засобами масової інформації та громадськістю

7.1. З метою забезпечення участі громадськості у процесі підготовки проектів рішень та моніторингу громадської думки під час їх виконання при регіональній ДПА відповідним наказом регіональної ДПА створено Громадську раду, яка діє згідно з Типовим положенням про Громадську раду при органах державної податкової служби України, затвердженим наказом ДПА України від 27.03.2003 N 142, із змінами.
7.2. З метою організації ефективної взаємодії між регіональною ДПА, засобами масової інформації та об'єднаннями громадян підрозділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян забезпечує:
проведення консультацій з громадськістю відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 року N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики";
організацію вивчення громадської думки щодо діяльності органів ДПС та системи оподаткування;
проведення моніторингу громадської думки під час підготовки та виконання рішень ДПА України;
інформування громадськості про діяльність органів ДПС шляхом проведення прес-конференцій, брифінгів, Інтернет-конференцій, прямих телефонних ліній, розміщення у засобах масової інформації статей, інтерв'ю, коментарів;
організацію підготовки теле- і радіопередач, виготовлення та розповсюдження інформаційно-презентаційної продукції про діяльність органів ДПС;
проведення моніторингу повідомлень у засобах масової інформації стосовно діяльності органів ДПС та їх посадових осіб і реагування на критичні зауваження;
організацію та проведення роз'яснень цілей єдиної державної податкової політики та державної політики у сфері контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
7.3. Пропозиції (звернення) об'єднань громадян розглядаються у місячний термін головою регіональної ДПА або визначеною ним посадовою особою. Про результати розгляду пропозицій (звернень) авторові повідомляється листом за підписом зазначених осіб.
7.4. Регіональні ДПА та її посадові особи співпрацюють із ЗМІ на засадах рівності, не чинять на них будь-якого тиску і не втручаються в їх виробничий процес.

8. Організація роботи із зверненнями

8.1. Розгляд письмових запитів і звернень народних депутатів України та депутатів місцевих рад, звернень громадян, а також особистий прийом громадян посадовими особами регіональної ДПА здійснюється відповідно до вимог Конституції України (254к/96-ВР) , Законів України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) , "Про статус народного депутата України" (2790-12) , "Про статус депутатів місцевих рад" (93-15) , а також указів Президента України від 13 серпня 2002 року N 700/2002 (700/2002) "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення", від 14 квітня 2004 року N 434 (434/2004) "Про невідкладні заходи з удосконалення організації прийому громадян органами державної влади, органами місцевого самоврядування та посадовими і службовими особами цих органів", постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року N 348 (348-97-п) "Про затвердження Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації", а також відповідних положень та порядків, затверджених розпорядчими документами ДПА України.
8.2. Посадові особи, які припустилися порушення законодавства про звернення громадян, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену чинним законодавством України.
До зазначених посадових та службових осіб за неналежне виконання службових обов'язків з розгляду звернень громадян можуть застосовуватись заходи дисциплінарного стягнення.
Організація роботи щодо розгляду письмових запитів і звернень народних депутатів України і депутатів місцевих рад
8.3. Депутатський запит - це вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, органів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.
Депутатське звернення - викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата України, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.
Депутати місцевих рад звертаються до регіональної ДПА із депутатськими зверненнями, що розглядаються посадовими особами регіональної ДПА у порядку, передбаченому для розгляду депутатських звернень народних депутатів України.
8.4. Усі запити і звернення народних депутатів України та депутатів місцевих рад, що надійшли на адресу регіональної ДПА, передаються на розгляд голові регіональної ДПА або особі, що тимчасово виконує його обов'язки.
8.5. Після розгляду керівництвом регіональної ДПА запитів і звернень народних депутатів України та депутатів місцевих рад адміністративно-господарський підрозділ передає їх у встановленому порядку на виконання відповідальному структурному підрозділу.
8.6. Порядок розгляду, правильність підготовки, терміни виконання, порядок підписання та відправки, а також організація контролю за виконанням запитів і звернень народних депутатів України, що надійшли до регіональної ДПА, визначаються Положенням про порядок розгляду запитів і звернень народних депутатів України у регіональній ДПА, затвердженим відповідним наказом регіональної ДПА.
8.7. Відповідальність за своєчасне та якісне виконання запитів і звернень народних депутатів України та депутатів місцевих рад покладається на керівників структурних підрозділів регіональної ДПА, визначених у резолюції керівництва регіональної ДПА, та безпосередніх виконавців, яким доручено їх розгляд.
8.8. Контроль за термінами виконання запитів і звернень народних депутатів України та депутатів місцевих рад, а також вжиття необхідних заходів для запобігання порушень їх термінів виконання покладається на структурний підрозділ регіональної ДПА згідно з Положенням про здійснення системного контролю за виконанням актів законодавства, доручень Президента України, Уряду України, органів вищого рівня та наказів, розпоряджень регіональної ДПА та доручень керівництва регіональної ДПА, затвердженим відповідним наказом регіональної ДПА.
Організація роботи щодо розгляду звернень громадян
8.9. Згідно із Законом України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) до звернень громадян відносяться викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.
Звернення може бути усним (викладеним громадянином і записаним посадовою особою на особистому прийомі) чи письмовим, надісланим поштою або переданим громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до чинного законодавства.
8.10. Письмові звернення, оформлені належним чином (відповідно до вимог ст. 5 Закону України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) ) та подані до регіональної ДПА у встановленому порядку, підлягають обов'язковому первинному розгляду з метою визначення їх належності до компетенції органів ДПС України та визначення відповідального виконавця.
8.11. Посадові особи регіональної ДПА забезпечують кваліфікований, неупереджений, об'єктивний і своєчасний розгляд звернень громадян з метою оперативного вирішення порушених у них питань, задоволення законних вимог заявників, реального поновлення порушених конституційних прав та запобігання у подальшому таких порушень, а також прийняття по них рішень.
Рішення (листи-відповіді) за розглядом звернень громадян підписує голова регіональної ДПА або його перші заступники (заступники) відповідно до розподілу обов'язків.
8.12. Звернення Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни розглядаються головою регіональної ДПА особисто.
8.13. Розгляд звернень громадян, їх облік та діловодство, терміни розгляду та надання відповідей за зверненнями громадян, а також організація контролю за їх розглядом здійснюється відповідно до Положення про порядок розгляду звернень громадян в органах державної податкової служби, затвердженого наказом ДПА України від 27.02.2004 N 112 (z0366-04) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.03.2004 за N 366/8965.
8.14. Забороняється направляти для розгляду звернення громадян тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.
8.15. Відповідальність за організацію та координацію роботи структурних підрозділів регіональної ДПА та підпорядкованих ДПІ щодо своєчасного та якісного розгляду звернень громадян покладається на підрозділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян.
8.16. Відповідальність за своєчасне та якісне виконання звернень громадян покладається на керівників структурних підрозділів регіональної ДПА, визначених у резолюції керівництва регіональної ДПА, та безпосередніх виконавців, яким доручено їх розгляд.
8.17. Письмові звернення громадян - платників податків, у яких оскаржуються в адміністративному порядку податкові повідомлення, податкові повідомлення - рішення про визначення сум податкових зобов'язань, штрафних (фінансових) санкцій, податкових вимог щодо податкового боргу, постанов по справах про адміністративні порушення та інші рішення органів ДПС розглядаються з урахуванням норм та вимог Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, затвердженого наказом ДПА України від 11.12.96 N 29 (z0723-96) та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18.12.96 за N 723/1748 (у редакції наказу ДПА України від 16.12.2005 N 578 (z1589-05) ) .
8.18. Усні заяви і повідомлення про злочини розглядаються відповідно до статей 95 - 97 Кримінально-процесуального кодексу України (1002-05) .
8.19. Прийняття, реєстрація, облік і розгляд заяв, повідомлень та іншої інформації про злочини здійснюється відповідно до статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України (1002-05) та наказу ДПА України від 24.06.98 N 304 (z0444-98) "Про затвердження деяких нормативних актів з питань прийняття, реєстрації, обліку і розгляду в підрозділах податкової міліції заяв, повідомлень та іншої інформації про злочини".
Організація особистого прийому громадян
8.20. З метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян при розгляді проблемних питань, які виникають у платників податків, у регіональній ДПА діє громадська приймальня, де здійснюється особистий прийом громадян посадовими особами регіональної ДПА.
8.21. Особистий прийом громадян у регіональній ДПА проводять голова регіональної ДПА, перші заступники (заступники) голови регіональної ДПА та керівники структурних підрозділів у дні та години згідно з Графіком особистого прийому громадян посадовими особами регіональної ДПА, затвердженим головою регіональної ДПА.
За відсутності посадової особи, яка має здійснювати особистий прийом громадян відповідно до Графіка, прийом проводить посадова особа, на яку покладено виконання її обов'язків.
8.22. Запис на особистий прийом, підготовка відповідних матеріалів, організація та проведення особистого прийому громадян, а також оформлення результатів такого прийому проводиться відповідно до Порядку здійснення особистого прийому громадян посадовими особами органів ДПС, затвердженого відповідним наказом ДПА України.
8.23. Прийом громадян головою регіональної ДПА або його першими заступниками (заступниками) здійснюється тільки за попереднім записом та з питань, які не можуть бути вирішені керівниками структурних підрозділів.
8.24. Посадова особа під час особистого прийому громадян розглядає питання по суті, надає обґрунтоване роз'яснення відповідно до чинного законодавства та вживає заходів щодо усунення порушень (за їх наявності).
У випадках коли для вирішення поставлених питань необхідно провести спеціальну (додаткову) перевірку, одержати додаткові матеріали або вжити інших заходів, громадяни повинні залишити письмове звернення.
8.25. Посадова особа, яка здійснює прийом громадян, повинна забезпечити особливо уважне ставлення до вирішення проблем, з яким звертаються Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної праці, ветерани Великої Вітчизняної війни та інваліди, особи, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки.
З метою припинення неправомірних дій посадових осіб органів ДПС та скасування незаконних рішень особливу увагу слід приділяти зверненням громадян, в яких йдеться про недоліки в роботі органів ДПС, оскаржуються рішення посадових осіб органів ДПС.
8.26. Відповідальність за організацію особистого прийому громадян посадовими особами регіональної ДПА та забезпечення контролю за виконанням доручень, наданих під час особистого прийому громадян, покладається на підрозділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян.
8.27. Стан роботи з питань розгляду звернень громадян та організації особистого прийому громадян посадовими особами органів ДПС, а також окремі заяви і скарги, при розгляді яких були допущені формалізм, байдужість і тяганина, за потреби розглядаються на засіданні колегії регіональної ДПА, апаратній нараді керівного складу регіональної ДПА із заслуховуванням керівників структурних підрозділів, які здійснюють безпосередній контроль та несуть відповідальність за додержання чинних законодавчих та нормативно-правових актів з питань звернень громадян.
Організація надання податкових роз'яснень
8.28. Звернення платників податків - юридичних та фізичних осіб (крім скарг) про надання роз'яснень податкового законодавства розглядаються відповідно до Законів України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , із змінами та доповненнями, "Про систему оподаткування" (1251-12) , із змінами та доповненнями, та "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) , із змінами та доповненнями, а також наказу ДПА України від 12.04.2003 N 176 (z0326-03) "Про затвердження Порядку надання роз'яснення окремих положень податкового законодавства", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 23.04.2003 за N 326/7647 (далі - наказ N 176).
8.29. Податковим роз'ясненням вважаються будь-які відповіді органу ДПС з питань окремих положень податкового законодавства, надані на запит зацікавленої особи. Податкові роз'яснення на запити платників податків надаються у терміни, встановлені Законом України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) .
8.30. Роз'яснення окремих положень податкового законодавства здійснюється шляхом надання органами ДПС України узагальнюючих податкових роз'яснень і податкових роз'яснень.
8.31. Установлення пріоритетності податкового роз'яснення, визначення підстав для надання податкового роз'яснення, а також порядку надання податкових роз'яснень здійснюється відповідно до Порядку надання роз'яснення окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом N 176 (z0326-03) .
8.32. Узагальнюючі податкові роз'яснення і податкові роз'яснення - це оприлюднення офіційного розуміння органами ДПС (у межах компетентності) окремих положень законодавства з питань оподаткування з метою обґрунтування прийнятих ними рішень у разі проведення апеляційних процедур. Узагальнюючі податкові роз'яснення і податкові роз'яснення не мають сили нормативно-правового акта.
8.33. Податкові роз'яснення, крім узагальнюючих, надаються відповідними структурними підрозділами регіональної ДПА.
8.34. Податкові роз'яснення, надані регіональною ДПА, мають пріоритет над податковими роз'ясненнями, наданими підпорядкованими ДПІ.
8.35. Податкове роз'яснення видається у разі, якщо не існує податкового роз'яснення з порушеного платником податків питання, що має пріоритет.
В іншому разі у відповіді, що направляється платнику податків, структурний підрозділ регіональної ДПА посилається на податкове роз'яснення, що має пріоритет.
8.36. У випадку коли платник податків вимагає видання нового податкового роз'яснення, а за поданням керівника відповідного структурного підрозділу перший заступник (заступник) голови регіональної ДПА приймає рішення про відмову в його виданні, таке звернення повертається платнику податків з поясненням причин повернення.