МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
29.06.2010 N 260

Про підвищення безпеки праці та запобігання нещасним випадкам

Протягом травня - червня 2010 року почастішали випадки травмування працівників електроенергетичної галузі внаслідок ураження електрострумом, у тому числі зі смертельними наслідками.
Мінпаливенерго неодноразово зверталося до керівників підприємств щодо посилення вимог безпеки при виконанні робіт на електрообладнанні, проте наявні нещасні випадки свідчать про недостатню увагу, що приділяється керівництвом підприємств до організації безпечного виконання робіт.
Так, 15.06.2010 стався нещасний випадок зі смертельним наслідком з електрослюсарем Теребля-Рікської ГЕС (ТРГЕС) ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Ситарем В.І. (1947 року народження) за таких обставин: Ситар В.І. отримав завдання від начальника зміни ТРГЕС на проведення огляду розподільчого пристрою 10 кВ ЗТП-1. Начальник зміни ТРГЕС, не отримавши повідомлення від електрослюсаря Ситаря В.І. про результати огляду, викликав для з'ясування ситуації моториста водоскиду, який виявив, що Ситар В.І. знаходиться на ошиновці 10 кВ в РП-10 кВ ЗТП-1. Потерпілий з невідомих причин піднявся на конструкцію комірки 10 кВ типу ВНП-16, наблизився на недопустиму відстань до ошиновки 10 кВ, через що був смертельно уражений електрострумом. Наказом територіального органу Держгірпромнагляду України створено комісію зі спеціального розслідування нещасного випадку.
16.06.2010 стався нещасний випадок зі смертельним наслідком з електромонтером оперативно-виїзної бригади (ОВБ) Личаківського РЕМ-4 Львівських електричних мереж ВАТ "Львівобленерго" Мартином П.П. (1953 року народження) за таких обставин: бригада електромонтерів ОВБ за розпорядженням диспетчера проводила перевірку фазування приєднання ПС-Л6/І. Закінчивши роботу, електромонтери ОВБ залишили приміщення РП-32 і пішли до автомобіля, щоб доповісти по радіостанції диспетчеру про виконання роботи. Під час доповіді диспетчеру електромонтер ОВБ Ванців В.З. почув шум у РП-32 і через відчинені двері в РП-32 побачив потерпілого Мартина П.П., який лежав на підлозі з розбитою головою біля комірки іншого приєднання. Члени бригади викликали швидку медичну допомогу та розпочали надання йому першої допомоги. Медичні працівники констатували смерть потерпілого. Наказом територіального органу Держгірпромнагляду України створено комісію зі спеціального розслідування нещасного випадку.
Аналіз нещасних випадків, у тому числі інформація, отримана за результатами службових розслідувань вищезазначених нещасних випадків, проведених з виїздом на місце заступника Міністра Лучнікова В.А. на виконання наказу Мінпаливенерго від 26.05.2010 N 193 "Про посилення роботи з профілактики нещасних випадків", показує, що їх причинами є:
незадовільний стан виробничої та оперативної дисципліни;
порушення вимог посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;
порушення організаційних та технічних заходів при виконанні робіт, норм і вимог нормативних документів щодо безпечної експлуатації обладнання;
відсутність контролю за членами бригади з боку керівників робіт;
наближення потерпілих до струмопровідних частин, що перебувають під напругою, на відстань, меншу за допустиму;
порушення правил безпечної експлуатації електроустановок (z0011-98) ;
особиста необережність та неуважність потерпілих тощо.
З огляду на вищевикладене та з метою підвищення безпеки праці, запобігання нещасним випадкам на підприємствах електроенергетичної галузі НАКАЗУЮ:
1. Керівникам державних підприємств електроенергетичної галузі, що належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики, та господарських товариств, управління корпоративними правами держави яких здійснює Мінпаливенерго та НАК "Енергетична компанія України":
1.1. Провести позачергові перевірки технічного стану енергетичного обладнання, звернувши особливу увагу на те, що знаходиться у віддалених районах та не обслуговується оперативним персоналом;
1.2. Посилити контроль за дотриманням Правил технічної експлуатації електричних станцій та мереж (z1002-01) ;
1.3. Здійснити заходи щодо підвищення рівня виробничої дисципліни;
1.4. Провести додаткову роз'яснювальну роботу, спрямовану на усвідомлення працівниками небезпеки, яка виникає під час виконання робіт під напругою, особливо в електроустановках;
1.5. Посилити контроль за виконанням вимог безпеки під час підготовки робочого місця та допуску до роботи оперативного персоналу;
1.6. Під час проведення інструктажів з охорони праці на підприємствах особливу увагу звертати на недопущення самовільного виконання робіт;
1.7. Розглядати обставини нещасних випадків з тяжкими та смертельними наслідками, що сталися на інших підприємствах ПЕК;
1.8. Забезпечити виконання заходів щодо покарання порушників норм безпеки;
1.9. Надати інформацію про виконання підпунктів 1.1 - 1.8 цього наказу Департаменту фізичного захисту, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності у термін до 01.07.2010.
2. НАК "Енергетична компанія України" (Омеляновський П.Й.) за результатами розслідування нещасних випадків, що сталися 15.06.2010 у ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" та 16.06.2010 у ВАТ "Львівобленерго":
2.1. Надати Департаменту фізичного захисту, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності Мінпаливенерго матеріали розслідування у термін, установлений Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 N 1112 (1112-2004-п) .
2.2. Розробити заходи щодо запобігання подібним випадкам;
2.3. Надати заступнику Міністра Лучнікову В.А. інформацію щодо притягнення до відповідальності посадових осіб ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" та ВАТ "Львівобленерго", дії або бездіяльність яких призвели до вищезазначених нещасних випадків.
3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
Ю.Бойко