ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
14.04.2010 N 4634

Про надання роз'яснення

На Ваше звернення від 19.03.2010 N 19/03/1 щодо діяльності акціонерних товариств відповідно до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) повідомляємо наступне.
Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) , який набрав чинності 30.04.2009, зокрема пунктом другим розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) передбачено, що через два роки з дня набрання чинності цим Законом (тобто з 30.04.2011) втрачають чинність статті 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) у частині, що стосується акціонерних товариств.
Абзацом першим пункту п'ятого розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) передбачень, що статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом (514-17) , підлягають приведенню у відповідність з нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто в термін до 30.04.2011).
Пунктом шостим розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) передбачено, що у разі, якщо після набрання чинності цим Законом загальними зборами акціонерного товариства, створеного до набрання чинності цим Законом, прийнято рішення про зміну розміру статутного капіталу товариства, деномінацію акцій та емісію цінних паперів, таке товариство зобов'язане привести свою діяльність у відповідність із цим Законом та внести відповідні зміни до статуту та інших внутрішніх документів товариства. Невнесення таких змін до статуту та інших внутрішніх документів акціонерного товариства є підставою для відмови в державній реєстрації випуску цінних паперів цього товариства.
Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку надано роз'яснення "Щодо порядку застосування окремих положень Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" у зв'язку з набранням ним чинності" від 14.07.2009 N 8 (va008312-09) , згідно яких приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність із Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) відбувається шляхом внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства та приведення внутрішніх документів товариства у відповідність з вимогами Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) .
Отже, приведення діяльності акціонерного товариства у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) проводиться через процедуру державної реєстрації змін до установчих документів акціонерного товариства, які пов'язані із зміною найменування акціонерного товариства, відповідно до статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) .
При цьому, пунктом шостим розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) чітко визначено, в яких випадках, акціонерне товариство зобов'язане привести свою діяльність у відповідність до вимог зазначеного Закону (514-17) .
З огляду на викладене, зміни до установчих документів акціонерного товариства, які пов'язані із зміною місцезнаходження товариства або зміною складу засновників товариства, не є підставою для приведення діяльності товариства у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) . У таких випадках, акціонерні товариства до приведення у відповідність з нормами Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) статуту та інших внутрішніх положень акціонерного товариства мають керуватись у своїй діяльності з 30.04.2009 року по 30.04.2011 року Законом України "Про господарські товариства" (1576-12) та відповідними підзаконними нормативно-правовими актами.
Що стосується питання зміни форми існування цінних паперів з документарної на бездокументарну, а саме, чи призводить відповідна дія до приведення діяльності акціонерних товариств у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , рекомендуємо Вам звернутися до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, оскільки відповідно до статті 20 зазначеного Закону (514-17) усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.
Відповідно до статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює методологічне забезпечення запровадження та розвитку принципів корпоративного управління відповідно до законодавства, роз'яснює порядок застосування чинного законодавства про цінні папери.
Заступник Голови
С.І.Третьяков