ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
У СПРАВАХ НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ ТА РЕЛІГІЙ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
України у справах
національностей та релігій
06.03.2008 N 19
( z0250-08 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 березня 2008 р.
за N 251/14942

ПОРЯДОК

використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо відтворення культури національних меншин та фінансової підтримки газет, що видаються їх мовами

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного комітету України у справах національностей та релігій N 34 (z0353-09) від 30.03.2009 N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )

I. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених Державному комітету України у справах національностей та релігій (далі - Держкомнацрелігій) у Державному бюджеті України на відповідний рік за бюджетною програмою "Заходи щодо відтворення культури національних меншин та фінансова підтримки газет мовами національних меншин" (далі - бюджетні кошти).
1.2. Головний розпорядник бюджетних коштів - Держкомнацрелігій.
1.3. Одержувачами бюджетних коштів є:
громадські організації національних меншин України, діяльність яких згідно зі статутом спрямовано на сприяння збереженню і розвитку національної культури і які беруть участь у проведенні заходів відповідно до затвердженого Держкомнацрелігій календарного плану заходів щодо відтворення культури національних меншин;
( Абзац другий пункту 1.3 розділу I в редакції Наказу Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )
редакції газет, що видаються мовами національним меншин.

II. Мета Порядку та напрями використання бюджетних коштів

2.1. Мета Порядку полягає у забезпеченні прозорої та ефективної процедури використання бюджетних коштів.
2.2. Бюджетні кошти спрямовуються на:
підготовку та проведення в Україні міжнародних, всеукраїнських, регіональних форумів, асамблей, конгресів, культурологічних та культурно-мистецьких акцій, свят, конкурсів, оглядів, фестивалів, виставок (у частині оплати оренди приміщення, витрат на поліграфію та друк матеріалів, пов'язаних з тематикою відтворення культури національних меншин, придбання канцелярських матеріалів для проведення заходу);
засідань Ради представників всеукраїнських громадських організацій національних меншин при Держкомнацрелігій (у частині оплати оренди приміщення, придбання канцелярських матеріалів для забезпечення засідань);
підготовку та проведення семінарів, конференцій, "круглих столів" з питань етнонаціонального розвитку національних меншин в Україні (у частині оплати оренди приміщення, витрат на поліграфію та друк, придбання канцелярських матеріалів для проведення заходу);
видання інформаційно-аналітичних довідників з питань міжнаціональних відносин та забезпечення прав національних меншин, збірників мовами національних меншин;
фінансову підтримку газет, що видаються мовами національних меншин, співзасновником яких є Держкомнацрелігій ("Арагац", "Єврейські вісті", "Роден край", "Дзеннік Кійовскі", "Конкордія", "Голос Криму");
сприяння виготовленню аудіо-, відеопродукції, присвяченої збереженню культурних традицій національних меншин.
( Пункт 2.2 розділу II в редакції Наказу Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )

III. Вимоги щодо використання бюджетних коштів

3.1. Бюджетні кошти використовуються громадськими організаціями у межах бюджетних призначень, установлених Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" (2154-17) Держкомнацрелігій, згідно із затвердженим Держкомнацрелігій календарним планом заходів за погодженням з Міністерством фінансів України щодо виконання бюджетної програми з визначенням обсягів видатків, дати і місця проведення заходу та його виконавця.
До календарного плану додаються відповідні розрахунки та обґрунтування витрат, пов'язаних з проведенням заходів громадськими організаціями.
У разі потреби Держкомнацрелігій вносить до календарного плану заходів зміни за погодженням з Міністерством фінансів України.
Для проведення заходів, передбачених календарним планом, Держкомнацрелігій у кожному конкретному випадку укладає з громадською організацією угоду на проведення заходу, в якій зазначаються найменування заходу, дата і місце його проведення та виконавець. Невід'ємною частиною угоди є кошторис витрат на проведення заходу з відповідними розрахунками та обґрунтуваннями.
( Пункт 3.1 розділу III в редакції Наказу Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 ) ( Пункт 3.2 розділу III виключено на підставі Наказу Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )
3.2. Держкомнацрелігій подає у двотижневий строк Мінфіну План заходів разом з поквартальними результативними показниками їх виконання.
3.3. Закупівля товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти здійснюється в установленому законодавством порядку.
У договорі про закупівлю передбачається:
можливість коригування визначеної в ньому суми у разі зменшення бюджетних призначень;
норма про недопущення включення до собівартості послуг витрат, які безпосередньо не пов'язані з їх наданням, або необґрунтованого завищення їх вартості, а також про штрафні санкції, які застосовуються до суб'єктів господарювання за невиконання або несвоєчасне виконання зобов'язань за договором.
Не допускається спрямування бюджетних коштів на:
здійснення заходів, придбання товарів, робіт і послуг, не пов'язаних з напрямами, зазначеними в пункті 2.2 розділу II цього Порядку;
проведення заходів, метою яких є отримання прибутку;
придбання для проведення заходів загальнодержавного та міжнародного рівня товарів і послуг, використання яких безпосередньо не пов'язане з організацією таких заходів та участю в них;
здійснення видатків, що фінансуються за рахунок інших бюджетних програм.
( Пункт із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України у справах національностей та релігій N 34 (z0353-09) від 30.03.2009; в редакції Наказу Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )
3.4. Попередня оплата товарів, робіт і послуг здійснюється відповідно до вимог законодавства.
( Пункт 3.4 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )
3.5. Остаточні розрахунки здійснюються на підставі актів приймання-передавання товарів, виконаних робіт (послуг) та відповідних рахунків, що подаються їх виконавцями.
3.6. Операції, пов'язані з використанням бюджетних коштів, проводяться відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженого наказом Державного казначейства України від 25.05.2004 N 89 (z0716-04) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.06.2004 за N 716/9315 (із змінами).
( Пункт із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України у справах національностей та релігій N 34 (z0353-09) від 30.03.2009 )

IV. Звітність про використання бюджетних коштів та контроль за їх витрачанням

4.1. Інформацію про виконання поквартальних результативних показників, зазначених у пункті 3.3 цього Порядку, і використання бюджетних коштів Держкомнацрелігій подає Мінфіну в тижневий строк після завершення звітного кварталу та за результатами одинадцяти місяців.
4.2. Одержувачі бюджетних коштів подають головному розпоряднику щоквартальні звіти про використання бюджетних коштів до 3 числа місяця, що настає за звітним періодом, а річний звіт - до 12 січня 2011 року.
( Пункт 4.2 розділу IV доповнено абзацом згідно з Наказом Державного комітету України у справах національностей та релігій N 79 (z0555-10) від 19.07.2010 )
Складення та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.
4.3. Відповідальність за управління бюджетними асигнуваннями і здійснення контролю за виконанням процедур та вимог, установлених чинним законодавством, несе головний розпорядник бюджетних коштів відповідно до чинного законодавства України.
Заступник директора Департаменту
кадрового, організаційного та
фінансово-господарського
забезпечення - начальник відділу
бухгалтерського обліку
та звітності - головний бухгалтер
Н.І.Бондаренко