Угода

між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про виїзну ярмаркову торгівлю в прикордонних регіонах України та Республіки Білорусь товарами національного виробництва

( Угоду затверджено Постановою КМ N 361 (361-2010-п) від 26.05.2010 )
Дата підписання: 05.11.2009 р.
Дата затвердження Україною: 26.05.2010 р.
Дата набрання чинності для України: 15.07.2010 р.
Кабінет Міністрів України та Уряд Республіки Білорусь, далі - Сторони,
з метою реалізації Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про співпрацю прикордонних областей України та Республіки Білорусь (112_006) від 12 травня 1997 року та подальшого розвитку виїзної ярмаркової торгівлі в прикордонних регіонах України та Республіки Білорусь домовилися про таке:

Стаття 1

Для цілей цієї Угоди нижченаведені терміни мають наступні значення:
"виїзна ярмаркова торгівля в прикордонних регіонах" - оптова, роздрібна торгівля товарами, яка здійснюється в установлених місцях або на визначеній території у прикордонних регіонах держав Сторін;
"товари" - товари народного споживання та продукція виробничо-технічного призначення, походженням з України та Республіки Білорусь;
"суб'єкти господарювання" - виробничі підприємства та об'єднання, підприємства оптової та роздрібної торгівлі, спільні підприємства та інші господарські структури, наділені правами юридичної особи, незалежно від форми власності та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, зареєстровані у відповідності з законодавством держав Сторін на території прикордонних регіонів України та Республіки Білорусь.

Стаття 2

Органи виконавчої влади прикордонних областей держав Сторін:
визначать в кожному з прикордонних регіонів держав Сторін оператора (організатора) виїзної ярмаркової торгівлі;
визначать стаціонарні місця для проведення виїзної ярмаркової торгівлі в кожному з прикордонних регіонів держав Сторін;
сформують календар виїзної ярмаркової торгівлі в прикордонних регіонах держав Сторін;
забезпечать дотримання правил торгівлі у відповідності з національним законодавством держав Сторін.

Стаття 3

Сторони вживуть заходів щодо першочергового (протягом 24 годин з моменту подання повного комплекту необхідних документів, передбачених митними правилами держав Сторін) митного оформлення товарів, що вивозяться і ввозяться в рамках виїзної ярмаркової торгівлі, і походять з митних території держав Сторін. При цьому країна походження товарів визначається згідно з Правилами визначення країни походження товарів (997_484) , учасниками яких є обидві держави Сторін.
З метою здійснення митного оформлення товарів у найкоротші терміни оператори (організатори) виїзної ярмаркової торгівлі Сторін будуть заздалегідь надавати до митних органів інформацію щодо товарів, які вивозяться та ввозяться на ярмарок.

Стаття 4

Сторони спростять порядок видачі дозволів на виїзну ярмаркову торгівлю для суб'єктів господарювання України та Республіки Білорусь.

Стаття 5

В межах виїзної ярмаркової торгівлі у прикордонних регіонах України та Республіки Білорусь Сторони взаємно визнають відповідні документи, що видаються в державах Сторін, які свідчать про якість та безпеку товарів.
Сторони взаємно визнають національні документи ветеринарного, санітарного, фітосанітарного контролю і сертифікації товарів, як дозвільні документи на ввезення товарів згідно з національним законодавством, для чого уповноважені органи Сторін обмінюються відповідними зразками документів, що застосовуються. Товари, що не відповідають вимогам законодавства держав Сторін за якістю та безпекою, підлягають поверненню.

Стаття 6

Будь-які спори щодо тлумачення або застосування положень цієї Угоди вирішуються Сторонами шляхом переговорів та консультацій.

Стаття 7

Зміни та доповнення до цієї Угоди можуть вноситись за взаємною згодою Сторін у формі Протоколів, які становитимуть невід'ємну частину Угоди.

Стаття 8

Ця Угода набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення про виконання Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.
Ця Угода залишатиметься чинною доти, поки будь-яка із Сторін не повідомить іншу Сторону у письмовій формі дипломатичними каналами про свій намір припинити її дію. Угода втратить чинність через шість місяців з дати отримання іншою Стороною повідомлення про припинення дії Угоди.
Здійснено в м. Києві 5 листопада 2009 року у двох примірниках українською та російською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.
 За Кабінет Міністрів України          За Уряд Республіки Білорусь