НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
07.07.2010 N 4136/11/17-10
На N 1295 від 11.12.2009
ТОВ "Центральний 1"
ВАТ ЕК "Миколаївобленерго"
Миколаївське ТП НКРЕ

Щодо надання роз'яснень

Національна комісія регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) розглянула лист ТОВ "Центральний 1" від 11.12.2009 щодо надання роз'яснень та в межах своєї компетенції повідомляє.
Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.96 N 28 (z0417-96) , зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.96 за N 417/1442 (із змінами) (далі - ПКЕЕ).
Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення) (абзац другий пункту 1.1 ПКЕЕ (z0417-96) ) .
Відповідно до положень пункту 1.2 ПКЕЕ (z0417-96) власник електричних мереж - це юридична або фізична особа, якій на праві власності або користування належать електроустановки, призначені для передачі та/або розподілу електричної енергії; технологічні електричні мережі - це сукупність електроустановок з усією інфраструктурою, у тому числі внутрішньобудинкові електричні мережі, системи автоматики, захисту, управління, регулювання та зв'язку, що призначені для перетворення, передачі та/або розподілу електричної енергії, що належать основному споживачу і використовуються для передачі електричної енергії для власного споживання та/або субспоживачам, а також для транзиту електричної енергії в мережі електропередавальної організації.
Згідно з положеннями пункту 1.10 ПКЕЕ (z0417-96) електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензій на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.
Для забезпечення передачі електричної енергії електричними мережами, що не належать електропередавальній організації, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має ліцензії на здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, укладається договір щодо спільного використання електричних мереж.
Відповідно до положень пункту 6.29 ПКЕЕ (z0417-96) електропередавальні організації, які використовують технологічні електричні мережі інших власників електричних мереж, сплачують останнім плату за спільне використання технологічних електричних мереж, яка визначається відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12.06.2008 N 691 (z0732-08) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.08.2008 за N 732/15423 (далі - Методика).
Відшкодування обґрунтованих витрат з утримання технологічних електричних мереж споживача (основного споживача) оплачується відповідно до договору про спільне використання технологічних електричних мереж і враховує фактичні обґрунтовані витрати основного споживача на утримання цих електричних мереж (пункт 6.30 ПКЕЕ (z0417-96) ) .
Положеннями пункту 6.32 ПКЕЕ (z0417-96) встановлено, що фактичні обґрунтовані витрати на утримання технологічних електричних мереж відшкодовуються власнику електричних мереж відповідно до його кошторису витрат на здійснення цієї діяльності.
Кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж складається на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати на здійснення цієї діяльності впродовж базового періоду.
До витрат на утримання технологічних електричних мереж належать лише ті витрати, які безпосередньо стосуються вказаного виду діяльності.
Величина витрат споживача не може перевищувати граничної величини витрат, визначених відповідно до нормативів витрат за об'ємом умовних одиниць електроустановок, які складаються за результатами діяльності електропередавальної організації, на території здійснення ліцензованої діяльності якої приєднані електроустановки основного споживача (споживача).
У разі використання технологічних електричних мереж власника електричних мереж (споживача, основного споживача) для електрозабезпечення електроустановок декількох суб'єктів господарювання величина витрат на утримання цих технологічних електричних мереж розподіляється пропорційно обсягам електричної енергії, що надійшла в мережі відповідних суб'єктів господарювання, та обсягу електричної енергії, використаної власником електричних мереж (споживачем, основним споживачем), відповідно до складеного балансу електричної енергії за базовий період.
У разі використання електропередавальною організацією, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, мереж споживача (основного споживача) останній погоджує кошторис обґрунтованих витрат у відповідному територіальному представництві НКРЕ.
Узгоджений з територіальним представництвом НКРЕ кошторис витрат є невід'ємним додатком до договору про спільне використання технологічних електричних мереж.
Умови договорів про постачання електричної енергії, про спільне використання технологічних електричних мереж, про технічне забезпечення електропостачання споживача виконуються з дати їх підписання, якщо інші дати не передбачені умовами відповідних договорів (пункт 1.8 ПКЕЕ (z0417-96) ) .
Водночас повідомляємо, що, згідно з положеннями пункту 2.4 Методики (z0732-08) , для узгодження кошторису витрат власник мереж надає територіальному представництву НКРЕ такі матеріали:
складений власником мереж кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання на поточний календарний рік з розшифровкою усіх статей витрат;
копію проекту договору про спільне використання технологічних електричних мереж, оформленого в установленому порядку;
однолінійну схему технологічних електричних мереж спільного використання, підтверджену електропередавальною організацією, на території здійснення ліцензованої діяльності якої приєднані електроустановки власника мереж;
розрахунок об'єму умовних одиниць технологічних електричних мереж спільного використання, виконаний власником мереж або електропередавальною організацією, на території здійснення ліцензованої діяльності якої приєднані електроустановки власника мереж, на замовлення власника мереж;
підтверджену електропередавальною організацією довідку про баланс споживання та передачі електричної енергії в технологічних електричних мережах спільного використання.
За надання недостовірної інформації власник мереж є відповідальним згідно з чинним законодавством.
Положеннями Додатка 3 до Методики (z0732-08) , зокрема таблицею 3.5, передбачено, що витрати на утримання ввідного загальнобудинкового пристрою без розрахункового засобу обліку електричної енергії враховані у кількості умовних одиниць на 100 квартир, а саме на рівні 0,9 умовних одиниць (у.о.).
У разі обладнання ввідного загальнобудинкового пристрою розрахунковим приладом обліку витрати на його утримання враховані додатково на рівні 1,2 умовних одиниць (у.о.) на кожен обладнаний розрахунковим приладом обліку ввідний загальнобудинковий пристрій.
Таким чином, питання, порушені у листі ТОВ "Центральний 1", мають вирішуватись з урахуванням вищенаведеного. При цьому необхідно зауважити, що порядок відшкодування обґрунтованих витрат з утримання технологічних електричних мереж спільного використання полягає в тому, що власник мереж отримує відшкодування витрат з утримання технологічних електричних мереж спільного використання у обсязі, що не перевищує обсяг витрат електропередавальної організації, за умови, що відповідні технологічні електричні мережі належать електропередавальній організації.
Додатково повідомляємо, що, відповідно до положень пункту 1.3 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 N 1357 (1357-99-п) (із змінами) (далі - ПКЕЕН), споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором про користування електричною енергією (Додаток 1 ПКЕЕН) і укладається на три роки.
У договорі обов'язково зазначається величина потужності, яка визначається виходячи з потужності наявних у споживача струмоприймачів. При цьому загальна потужність не може бути вищою за потужність, передбачену технічними умовами чи технічними характеристиками електромережі споживача (абзац перший пункту 4 ПКЕЕН (1357-99-п) ) .
Крім того, згідно з положеннями пункту 37 ПКЕЕН (1357-99-п) , енергопостачальник має право, зокрема, встановлювати технічні засоби, які обмежують постачання електричної енергії споживачу у межах, передбачених договором.
Звертаємо увагу ВАТ ЕК "Миколаївобленерго", що, згідно з положеннями пункту 3.5 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 N 15 (z0408-96) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26.07.96 за N 408/1433, та пункту 3.4 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 N 15/1 (z0433-96) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.08.96 за N 433/1458, ліцензіат повинен діяти згідно із законодавством України та нормативними документами.
Член Комісії
Ю.Андрійчук