УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.

Угода

про безвізовий в'їзд громадян України в Республіку Бєларусь і громадян Республіки Бєларусь в Україну

( Про втрату чинності Угоди додатково див. Угоду (112_160) від 12.06.2009 )
Дата підписання:
Дата набуття чинності:
17.12.1992
17.01.1993
Уряд України і Уряд Республіки Бєларусь (надалі іменуються Сторони) з метою розвитку дружніх стосунків між обома державами,
прагнучи зміцнити політичні, економічні, торгові, науково-технічні, культурні та інші зв'язки,
вважаючи за необхідне забезпечити дійовий захист прав та інтересів громадян України і Республіки Бєларусь,
бажаючи встановити необхідні гарантії особистих та майнових правовідносин громадян Сторін домовились про таке:

Стаття 1

Громадяни однієї Сторони мають право в'їжджати, виїжджати і пересуватися по території другої Сторони при наявності дійсних документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство.

Стаття 2

Порядок в'їзду, виїзду та пересування іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно проживають на територіях України і Республіки Бєларусь, регулюється законодавством кожної держави.

Стаття 3

Громадяни однієї Сторони в'їжджають, виїжджають або прямують транзитом через територію другої Сторони через прикордонні пункти пропуску і зобов'язані додержуватися необхідних формальностей відповідно до її національного законодавства.

Стаття 4

Сторони зобов'язуються пропускати в треті держави в пунктах пропуску, відкритих для міжнародного пасажирського сполучення, громадян України і Республіки Бєларусь, які мають дійсні та належним чином оформлені документи на право перетинання кордону, і будуть вживати заходів до запобігання виїзду в треті держави громадян, яким в'їзд закритий компетентними органами Сторін цієї Угоди.
З цією метою компетентні органи Сторін будуть обмінюватися необхідною інформацією.

Стаття 5

Кожна із Сторін з метою безпеки або додержання громадського порядку, запобігання спалахам епідемій та вжиття карантинних заходів може тимчасово припинити частково або повністю дію положень цієї Угоди.
Повідомлення другої Сторони про тимчасове припинення і в подальшому, відновлення дії цієї Угоди здійснюється по дипломатичних каналах у можливо короткий строк.

Стаття 6

До набуття чинності цією Угодою Сторони обміняються по дипломатичних каналах зразками діючих документів, що підтверджують громадянство і посвідчують особу громадян Сторін, а також будуть регулярно інформувати одна одну про зміни в порядку їх видачі і використання та про відповідні законодавчі акти, що відносяться до сфери застосування положень цієї Угоди.

Стаття 7

За згодою Сторін в цю Угоду можуть вноситися доповнення і зміни.

Стаття 8

Ця Угода набуває чинності через 30 днів після її підписання.
Ця Угода укладена на невизначений строк і буде чинною до тих пір, поки одна із Сторін письмово не повідомить по дипломатичних каналах про рішення припинити її дію.
В такому випадку ця Угода втрачає чинність через 90 днів від дня одержання другою Стороною зазначеного повідомлення.
Вчинено в м. Києві 17 грудня 1992 року в двох примірниках, кожний українською та бєлоруською мовами, при цьому всі тексти мають однакову силу.
 За Уряд України                      За Уряд Республіки Бєларусь
 (підпис)                             (підпис)