МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ
ТА БУДІВНИЦТВА УКРАЇНИ
Л И С Т
05.08.2010 N 2/26-12/11635

Залучення субпідрядних організацій

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України <...> повідомляє.
Відповідно до ст. 29 Закону України "Про планування і забудову територій" (1699-14) (далі - Закон) замовник та підрядник для одержання дозволу на виконання будівельних робіт подають до відповідної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю письмову заяву, до якої додається, у тому числі, копія ліцензії на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта, засвідчена в установленому законом порядку, та пропозиції щодо залучення субпідрядників.
При цьому відповідно до ст. 838 Цивільного кодексу України (435-15) підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.
Таким чином, залучення субпідрядних організацій до виконання будівельних робіт є правом, а не обов'язком підрядника.
Тобто, якщо для спорудження об'єктів залучення субпідрядних організацій не передбачається, замовник при зверненні до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із заявою про надання дозволу на виконання будівельних робіт зазначає у ній, що до виконання будівельних робіт субпідрядні організації залучатися не будуть.
Мінрегіонбуд вважає, що інспекції державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до поданої замовником проектної документації повинні встановити можливість або неможливість виконання підрядником згідно з наявною у нього ліцензією на будівельну діяльність усього комплексу робіт з будівництва конкретного об'єкта без залучення субпідрядних організацій.
У разі необхідності залучення субпідрядних організацій підрядником мають бути подані разом з іншими документами, визначеними Законом (1699-14) , копія ліцензії на виконання, функцій генпідрядника будівництва об'єкта, засвідчена в установленому законом порядку, та договір (контракт) підряду на будівництво об'єкта. При ненаданні зазначених документів підставою для відмови у наданні дозволу на виконання будівельних робіт є неподання документів, необхідних для прийняття рішення про надання такого дозволу.
У випадку, коли підрядник спроможний виконати будівництво об'єкта без залучення субпідрядників, дозвіл на виконання будівельних робіт може бути наданий інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю без надання підрядником копії ліцензії на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта, засвідченої в установленому законом порядку, та пропозицій щодо залучення субпідрядників.
Однак, якщо під час будівництва об'єкта у підрядника виникає необхідність залучення субпідрядників, він повинен отримати в установленому законом порядку ліцензію на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта.
Заступник Міністра
Д.Ісаєнко