МІНІСТЕРСТВО ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.08.2010 N 316

Про підвищення навантажень на очисні комплекси

За останні 10 років на шахтах Мінвуглепрому середнє навантаження на очисні механізовані комплекси на базі сучасних щитових кріплень КД90, КД90Т, ДМ, КДД, ДТ знизилося у 1,35 рази з 1148 т/д до 848 т/д. Ситуація не змінилася на краще з переоснащенням комплексів більш енергооснащеними та надійними очисними комбайнами й скребковими конвеєрами, технічна продуктивність яких дозволяє за 2 - 6 годин машинного часу забезпечити найважливіший показник вугільного виробництва - навантаження на лаву 1000 - 2000 т/д.
Основна причина цієї негативної тенденції - зростання кількості стримуючих факторів як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру, які не дозволяють використовувати можливості сучасної гірничої техніки.
З метою підвищення навантажень та ефективності роботи комплексно-механізованих вибоїв, насамперед оснащених сучасною технікою, НАКАЗУЮ:
1. Керівникам вуглевидобувних підприємств, що належать до сфери управління Мінвуглепрому та щодо яких Міністерство здійснює управління корпоративними правами держави (далі - вуглевидобувні підприємства):
1.1. Подати в тижневий строк у Департамент виробничих програм (Ничипор М.В.) інформацію про очисні комплексно-механізовані вибої (КМВ), які працюють із навантаженнями нижче нормативних або знизили навантаження у 2010 р. відносно 2009 р., із зазначенням причин погіршення показників їх роботи.
1.2. Наказом по підприємству сформувати з фахівців ДП та шахт, на яких знижено навантаження на КМВ, робочі групи (3 - 5 чоловік) для спільного з фахівцями ДП "Дондіпровуглемаш" детального обстеження устаткування видобувних дільниць, розроблення та впровадження оперативних заходів щодо підвищення навантаження на КМВ.
1.3. Сприяти робочій групі щодо проведення об'єктивного аналізу стримуючих факторів, роботи та стану устаткування очисної дільниці.
1.4. За результатами спільного з ДП "Дондіпровуглемаш" детального обстеження (5 - 7 діб), роботи очисних вибоїв, розробити та надати до Мінвуглепрому комплекс дієвих заходів із системним підходом не тільки по їх усуненню, але й по їх запобіганню, з урахуванням мінімально необхідних витрат на здійснення цих заходів.
2. Департаменту виробничих програм (Ничипор М.В.) узагальнити в тижневий строк, представлену згідно з п. 1.1 даного наказу, інформацію й скласти графік робіт з обстеження лав і розроблення заходів щодо підвищення ефективності їх роботи.
3. ДП "Дондіпровуглемаш" (Косарев В.В.):
3.1. Сформувати у тижневий строк мобільний підрозділ з 15 - 20 кваліфікованих фахівців для об'єктивного оцінювання стану й режимів роботи устаткування добувних дільниць і розроблення техніко-технологічних і організаційних рішень щодо підвищення навантажень на них, укомплектувавши його транспортними засобами, вимірювальною апаратурою, оргтехнікою для оперативного вирішення спільно з фахівцями державних підприємств і шахт наступних задач:
- аналізу причин неефективної роботи видобувної дільниці за результатами детального обстеження устаткування та його найбільш відповідальних вузлів з використанням можливостей лабораторної бази інституту, проведення безпосередньо в шахті інструментальних вимірювань для оцінювання параметрів і технічних характеристик машин, а також проведення хронометражу по виконанню операцій технологічного циклу й визначенню коефіцієнта машинного часу;
- розроблення за результатами детального аналізу комплексу заходів по оперативному усуненню причин, що стримують ріст навантажень на очисні вибої;
- надання технічної допомоги шахтам при реалізації комплексу заходів щодо підвищення ефективності роботи лав з використанням, за необхідності, можливостей експериментального виробництва інституту;
- навчання робочого персоналу та інженерно технічного персоналу шахти видобувної дільниці правильності експлуатації й технічного обслуговування очисних комплексів сучасного рівня;
- розроблення разом з галузевими інститутами техніко-технологічних рішень щодо подальшого підвищення навантаження, якості вугілля, скорочення витрат при експлуатації очисних комплексів на найближчу перспективу.
3.2. Надавати заступнику Міністра Поповичу І.Н. щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, що йде за звітним, інформацію про результати проведеної роботи щодо підвищення ефективності роботи очисних комплексів.
3.3. За результатами трьох місяців роботи узагальнити отримані результати щодо підвищення навантажень на очисні комплекси та надати до Мінвуглепрому системний комплекс заходів для запобігання негативних факторів на перспективу.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Поповича І.М.
Міністр
Ю.Ященко