УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
10.01.2008 N 4
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи N 409 (v0409666-10) від 31.05.2010 )

Про Громадську раду при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

Відповідно до вимог постанов Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. N 1378 (1378-2004-п) "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики", від 1 березня 2006 р. N 215 (215-2006-п) "Питання забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" та з метою координації заходів, пов'язаних із проведенням консультацій з громадськістю і моніторингу врахування громадської думки під час прийняття рішень МНС, НАКАЗУЮ:
1. Утворити Громадську раду при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та затвердити її персональний склад, що додається.
2. Затвердити Положення про Громадську раду при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, що додається.
3. Заступникам Міністра, керівникам урядових органів державного управління, департаментів та інших самостійних структурних підрозділів центрального апарату Міністерства, головних управлінь (управлінь) МНС в регіонах, підприємств, установ та організацій вживати додаткових заходів щодо посилення взаємодії з громадськими інституціями для забезпечення реалізації громадянами права на участь в управлінні державними справами, створення умов для активізації діяльності Громадської ради.
4. Департаменту кадрової політики (Шевченко І.О.) забезпечити персональний склад Громадської ради при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи посвідченнями.
5. Визнати такими, що втратили чинність, наказ МНС від 23.12.2005 N 421 (v0421666-05) "Про Громадську колегію при Міністрові України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи" та абзац третій пункту 1 наказу МНС від 29.06.2006 N 412 "Про забезпечення подальшої реалізації наказу МНС від 08.02.2006 N 76".
6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
В.Шандра

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
10.01.2008  N 4

ПЕРСОНАЛЬНИЙ СКЛАД

Громадської ради при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

ДУРДИНЕЦЬ Василь Васильович голова правління Української Асоціації "Чорнобиль" органів та військ МВС
АНДРЄЄВ Юрій Борисович президент Всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль України"
БОНДАРЧУК Микола Степанович почесний голова Всеукраїнської громадської організації "Рада ветеранів Цивільної оборони України"
ВЕНЖИК Олег Володимирович начальник Управління інформаційно-роз'яснювальної роботи та зв'язків із ЗМІ
ГОРОДЕЦЬКИЙ Володимир Ярославович головний редактор журналу "Пожежна безпека"
ДЕСЯТНИКОВ Пилип Миколайович президент Асоціації інвалідів - чорнобильців МВС
ДОМАНСЬКИЙ Віктор Анатолійович президент Всеукраїнської асоціації ветеранів та пенсіонерів Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
ЄВДІН Олександр Миколайович директор Всеукраїнського науково-дослідного інституту цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру
ЗЕЛЕНЦОВ Олександр Миколайович президент Міжнародної громадської організації інвалідів Чорнобиля, які захворіли на гостру променеву хворобу та вдів, чоловіки яких загинули від гострої променевої хвороби "Промінь 5-2"
ЗІНКІН Володимир Федорович голова Всеукраїнської громадської організації "Рада ветеранів Цивільної оборони України"
ІВЧЕНКО Василь Артемович ветеран пожежної охорони МВС
МАТОВ Валерій Олексійович голова Центрального комітету "Атомпрофспілки" України
НЕХАЄВ Віктор Володимирович ветеран пожежної охорони МВС
ПАЛЮХ Володимир Григорович професор Університету цивільного захисту України, ветеран пожежної охорони МВС
ПЛАТКЕВИЧ Борис Станіславович президент - голова правління Всеукраїнської громадської організації "Український союз виробників протипожежної продукції"
ПРИСЯЖНЮК Леонід Антонович ветеран пожежної охорони МВС
ТКАЧЕНКО Євгенія Володимирівна генеральний директор акціонерного товариства закритого типу "Магнолія - ТВ"
ТОКАР Наталія Федорівна пенсіонер МНС
ТОМЧИШИН Петро Дем'янович ветеран МНС
УСТИМЕНКО Василь Євдокимович пенсіонер МНС
ХОРОШОК Микола Андрійович заступник голови ради ветеранів Головного управління МНС в місті Києві
ШКАРУПА Вадим Миколайович директор державного підприємства "Агентство інформації, міжнародного співробітництва та розвитку "Агентство Чорнобильінтерінформ".

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
10.01.2008  N 4

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську раду при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

1. Загальні положення

1.1. Громадська рада при Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі - Рада) є консультативно-дорадчим органом, який надає консультативно-методичну допомогу в реалізації завдань Міністерства, здійснює громадський контроль за діяльністю органів та підрозділів цивільного захисту МНС.
1.2. Рада створюється з метою сприяння МНС у питаннях формування та реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, поводження з радіоактивними відходами, рятувальної справи, техногенної і пожежної безпеки, створення та функціонування системи страхового фонду документації, гідрометеорологічної діяльності, а також підвищення правової культури серед працівників Міністерства, органів та підрозділів цивільного захисту МНС.
1.3. Рада у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, МНС, загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, міжнародними угодами України, а також цим Положенням.
1.4. Рішення Ради є базою для формування спільних узгоджених позицій між державними органами та громадськими організаціями в питаннях формування та реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, у тому числі шляхом удосконалення чинного законодавства.

2. Основні завдання і напрямки діяльності Ради

2.1. Сприяння реалізації державної політики у сфері техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, вдосконаленню організаційних, правових, наукових засад діяльності органів і підрозділів цивільного захисту МНС.
2.2. Аналіз ефективності діяльності органів і підрозділів цивільного захисту, заходів Міністерства, спрямованих на реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, правового виховання громадян, реалізація принципів відкритості й гласності в діяльності МНС, сприяння підвищенню авторитету в суспільстві.
2.3. Розробка й обговорення громадських ініціатив, пов'язаних з діяльністю Міністерства.
2.4. Сприяння вдосконаленню механізмів співпраці МНС з центральними та місцевими органами виконавчої влади, політичними партіями, громадськими організаціями та об'єднаннями, правозахисними, науковими, релігійними, творчими організаціями, видавництвами, засобами масової інформації, закладами мистецтва і культури, естетичного виховання і дозвілля, а також іншими підприємствами, установами та організаціями, діяльність яких впливає на реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту населення і територій.
2.5. Експертиза програм, ініціатив, окремих напрямків діяльності Міністерства, що рекомендуються Міністром з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, для розгляду Радою.
2.6. Консультування керівництва Міністерства з найбільш складних поточних проблем політики, економіки, соціології та інших питань, що стосуються діяльності МНС.

3. Основні функції Ради

3.1. Участь у розробці концепцій і програм з найбільш актуальних проблем діяльності Міністерства в галузі техногенної і пожежної безпеки, цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, належного поводження з радіоактивними відходами, розвитку рятувальної справи, гідрометеорологічної діяльності, створення та функціонування системи страхового фонду документації.
3.2. Участь у розробці пропозицій з актуальних проблем законодавства, в експертизі проектів найважливіших законодавчих актів, що стосуються сфери цивільного захисту населення і територій та запобігання надзвичайним ситуаціям, готовності органів управління та сил реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру до проведення рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайної ситуації.
3.3. Обговорення аналітичних матеріалів нормотворчої діяльності з питань цивільного захисту населення і територій.
3.4. Сприяння науковим дослідженням у сфері цивільного захисту населення і територій.
3.5. Участь у розробці системи заходів соціального захисту працівників і ветеранів Міністерства, органів та підрозділів цивільного захисту МНС.
3.6. З метою всебічного інформування населення про завдання і проблеми системи МНС - сприяння зміцненню зв'язків Міністерства із засобами масової інформації, висвітленню її діяльності засобами друку, кіно, радіо і телебачення, а також створенню в галузі літератури і мистецтва нових високохудожніх творів про життя і роботу працівників Міністерства, органів та підрозділів цивільного захисту МНС.
3.7. Роз'яснення громадськості змісту програм, ініціатив, окремих напрямків діяльності Міністерства.
3.8. Практична і методична допомога в патріотичному, духовно-моральному, культурно-естетичному вихованні.
3.9. Сприяння консолідації ветеранського руху та підвищенню його ролі у формуванні особистості.

4. Порядок формування складу і діяльності Ради

4.1. До складу Ради можуть включатися представники органів законодавчої, виконавчої і судової влади, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, представники неурядових організацій, професійних і творчих спілок, засобів масової інформації, діячі науки та культури, ветерани Міністерства, органів та підрозділів цивільного захисту МНС за їх згодою.
4.2. Раду очолює голова, який обирається членами Ради строком на 2 роки.
Голова Ради має заступників, які обираються з числа членів Ради за його поданням.
4.3. Голова Ради:
організовує діяльність Ради;
скликає та організовує підготовку засідань Ради;
підписує документи від імені Ради;
представляє Раду у взаємовідносинах з органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації;
може бути відкликаний у будь-який час у зв'язку з незадовільною роботою Ради, на його прохання, а також з інших підстав, які унеможливлюють виконання ним своїх обов'язків.
4.4. Рада проводить свою діяльність відповідно до затверджених нею планів роботи. Основною формою роботи Ради є засідання, які проводяться при потребі, але не рідше ніж один раз на квартал.
Засідання Ради є дійсним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів. Головує на засіданнях Ради її голова або один із заступників голови. У засіданнях Ради можуть брати участь керівники Міністерства.
4.5. Рішення Ради є правочинним, якщо воно приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
Рішення Ради мають рекомендаційний характер.
4.6. Для організаційного забезпечення своєї роботи Рада може утворювати робочий орган - секретаріат.
4.7. Організаційно-технічне забезпечення роботи Ради та її секретаріату, створення необхідних умов для їх роботи та проведення засідань здійснює Управління інформаційно-роз'яснювальної роботи та зв'язків із ЗМІ.

5. Права та обов'язки члена Ради

5.1. Брати участь у засіданнях Ради, в обговоренні питань, винесених на її розгляд.
5.2. Вносити пропозиції щодо розгляду на засіданні Ради питань, віднесених до її компетенції, а також пропозиції з обговорюваних питань.
5.3. Брати участь у діяльності робочих і експертних груп, очолювати їх.
5.4. Ініціювати залучення фахівців відповідних галузей до вивчення та вирішення питань, що розглядаються на засіданнях Ради.
5.5. У випадку незгоди з прийнятим рішенням викласти власну думку, що прилучається до протоколу засідання Ради.
5.6. Члени Ради мають право входити на територію Міністерства в супроводі представників відповідних урядових органів державного управління, департаментів та самостійних структурних підрозділів центрального апарату МНС після пред'явлення посвідчення члена Ради.
5.7. Делегування повноважень члена Ради не допускається. У разі, якщо член Ради не може бути присутнім на засіданні, він має право представити свою думку з розглянутих питань письмово.