МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
05.10.2010 N 1268

Про координацію і контроль діяльності Державної інспекції з контролю за цінами

З метою впорядкування взаємодії структурних підрозділів Міністерства економіки України і Державної інспекції з контролю за цінами (далі - Держцінінспекція), а також організації контролю за її діяльністю відповідно до частини шостої статті 22 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (279-17) НАКАЗУЮ:
1. Установити, що контроль за реалізацією Держцінінспекцією функцій з контролю та нагляду за дотриманням центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів) здійснюється шляхом:
заслуховування звітів про реалізацію Держцінінспекцією функцій з контролю та нагляду за дотриманням центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів) на колегіях Міністерства економіки України;
проведення моніторингу її діяльності на підставі поданих Держцінінспекцією інформації та звітів;
проведення планових та позапланових перевірок діяльності Держцінінспекції.
2. Міністр:
дає Держцінінспекції обов'язкові до виконання доручення відповідно до актів Президента України, рішень Кабінету Міністрів України, доручень Прем'єр-міністра України, а також інших завдань, покладених на Кабінет Міністрів України;
погоджує штатний розпис, кошторис доходів і видатків Держцінінспекції;
уносить у встановленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України подання щодо призначення на посади та звільнення з посад начальника, заступників начальника Держцінінспекції;
призначає керівників територіальних органів Держцінінспекції;
затверджує граничну чисельність працівників, структуру Держцінінспекції, а також персональний склад колегії Держцінінспекції;
приймає рішення щодо преміювання, установлення надбавок, надання матеріальної допомоги керівному складу Держцінінспекції та з інших питань фінансово-господарської діяльності у межах компетенції головного розпорядника. Подання Держцінінспекції візуються директором департаменту цінової політики та цінового регулювання та заступником Міністра, до повноважень якого згідно з розподілом обов'язків віднесені питання взаємодії з Держцінінспекцією.
3. Представники Міністерства економіки України за окремим рішенням Міністра або його заступників можуть брати участь у роботі комісій, експертних та консультаційних рад, робочих груп, утворених Держцінінспекцією для виконання покладених на неї завдань.
4. Головні завдання Держцінінспекції на середньостроковий період та заходи щодо їх реалізації включаються департаментом реформування публічної адміністрації та управління змінами до плану роботи Міністерства економіки України на середньостроковий період.
Вимоги до форми та термінів надання Держцінінспекцією матеріалів до плану роботи Міністерства економіки України на середньостроковий період та звітної інформаційно-аналітичної інформації встановлюються окремими дорученнями Міністра або першого заступника Міністра, відповідального за підготовку планів Міністерства, організацію та контроль їх виконання.
5. Держцінінспекція подає:
до 31 липня на погодження Міністру проект плану роботи на наступний рік, підписаний начальником Держцінінспекцї, який розроблений з урахуванням пріоритетів діяльності Міністерства;
у двотижневий термін після прийняття Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік на погодження Міністру скорегований проект плану роботи на наступний рік;
до 1 березня року, наступного за звітним, на розгляд Міністру звіт про виконання заходів, визначених планом роботи Держцінінспекції.
6. Держцінінспекції подавати Міністру за підписом начальника щороку не пізніше 1 березня звіт та щокварталу не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним періодом, інформацію щодо реалізації Держцінінспекцією функцій з контролю та нагляду за дотриманням центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів).
7. Установити, що із структурними підрозділами Міністерства економіки України Держцінінспекція взаємодіє відповідно до компетенції цих структурних підрозділів.
8. Установити, що листи Міністерства економіки України, підготовлені Держцінінспекцією, які адресуються Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем'єр-міністру України, Главі Адміністрації Президента України, Генеральному прокурору України, головам Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, подаються на підпис Міністру та візуються заступником Міністра, до повноважень якого згідно з розподілом обов'язків віднесені питання взаємодії з Держцінінспекцією, директором департаменту (керівником самостійного структурного підрозділу), до компетенції якого належать порушені у зазначених листах питання, директором департаменту цінової політики та цінового регулювання, директором департаменту правового забезпечення та літературним редактором.
9. Держцінінспекція на виконання доручень Міністра або його заступників надає структурним підрозділам Міністерства додаткову інформацію, необхідну для виконання покладених на них завдань, в обсягах і строки, що визначені в їх запитах.
10. Установити, що до видів забезпечення діяльності Держцінінспекції, які здійснюються через відповідні структурні підрозділи Міністерства, відносяться:
основні організаційно-правові заходи щодо охорони державної таємниці та контроль за її збереженням у центральному апараті Держцінінспекції в межах повноважень, передбачених Законом України "Про державну таємницю" (3855-12) ;
здійснення заходів з мобілізаційної підготовки та цивільної оборони;
надання доступу до інформаційних ресурсів, наявних у Міністерстві;
соціально-побутове та медичне забезпечення працівників центрального апарату Держцінінспекції.
11. Установити, що взаємодія між Міністерством та Держцінінспекцією здійснюється Міністром безпосередньо або через заступника Міністра, до повноважень якого згідно з розподілом обов'язків віднесені питання взаємодії з Держцінінспекцією, і департамент цінової політики та цінового регулювання.
12. Визнати такими, що втратили чинність:
директивний наказ Міністерства економіки України від 01.03.2001 N 3-д (v03-d557-01) "Про відносини з Державною інспекцією з контролю за цінами, діяльність якої спрямовується і координується через Міністра економіки України";
наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 14.09.2001 N 6-д (v06-d569-01) "Про внесення змін до директивного наказу Мінекономіки від 01.03.2001 N 3-д";
наказ Міністерства економіки України від 14.06.2006 N 208 (v0208665-06) "Про внесення змін до директивного наказу Мінекономіки від 01.03.2001 N 3-д".
13. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр економіки України
В.П.Цушко