ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
22.10.2010 N 1269

Про вивчення стану здійснення митної справи в митних органах, виконання посадовими особами митної служби завдань, поставлених Президентом України та керівництвом Державної митної служби України

З метою зосередження зусиль митних органів на реалізації завдань, які випливають з рішень Президента України щодо подальшого розвитку митної справи, реформування діяльності митної служби України, удосконалення та спрощення митних процедур, сприяння зовнішньоекономічній діяльності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, а також впровадження в роботу митних органів принципу "Обличчям до людей" НАКАЗУЮ:
1. Провести протягом листопада 2010 року вивчення керівниками Держмитслужби стану здійснення митної справи в митних органах, виконання посадовими особами митної служби завдань, поставлених Президентом України та керівництвом Державної митної служби України.
2. На час проведення заходу, визначеного в п.1 цього наказу, створити комісії Держмитслужби (N 1 - N 8) з вивчення стану здійснення митної справи в митних органах, виконання посадовими особами митної служби поставлених завдань та затвердити їх Голів і графік роботи комісій (додається):
3. Затвердити орієнтовний перелік питань щодо оцінки ефективності роботи митних органів з виконання поставлених завдань (далі - орієнтовний перелік питань), що додається.
4. Головам комісій у триденний термін подати до Департаменту організаційно-інформаційного забезпечення діяльності Голови Служби пропозиції щодо чотирьох членів кожної з комісій з числа директорів департаментів, начальників управлінь, їх заступників, і, як виняток, начальників відділів.
5. Відрядити членів комісії до митних органів у терміни, визначені у графіку роботи комісій.
6. Начальнику Управління справами Погорєловій Т.Д. забезпечити підготовку наказів Держмитслужби про відрядження членів комісій до митних органів.
7. Директору Департаменту фінансів, бухгалтерського обліку та звітності Околіті М.В. забезпечити оплату витрат на відрядження згідно з встановленими нормами відрядних видатків.
8. Начальнику Автотранспортного митного господарства Шишу І.Г. у разі необхідності виділити автотранспорт.
9. Керівникам структурних підрозділів Держмитслужби, відповідно до компетенції, забезпечити підготовку необхідних інформаційно-аналітичних матеріалів щодо діяльності митних органів з урахуванням питань, включених до орієнтовного переліку, для їх використання комісіями Держмитслужби.
10. Головам комісій:
10.1. Забезпечити вивчення відповідно до орієнтовного переліку питань стану здійснення митної справи, виконання посадовими особами поставлених завдань у митних органах, визначених графіком роботи комісій.
10.2. Провести
в перший день перебування у митному органі - ознайомлення з його роботою та збори з особовим складом, не задіяному в цей час у митному контролі та оформленні товарів, з питання забезпечення виконання поставлених завдань по реформуванню діяльності митної служби України;
наступного дня (у разі вихідного - наступного за ним першого робочого дня):
з 09.00 до 10.00 - особистий прийом громадян Головою та членами комісії;
з 10.30 до 11.30 - зустріч з представниками Громадської ради при митному органі, суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності;
з 12.00 до 13.00 - зустріч з промислово-підприємницьким активом регіональних представництв Українського союзу промисловців і підприємців;
з 14.00 до 15.00 - прес-конференцію.
10.3. Забезпечити заслуховування посадових осіб керівного складу митних органів, щодо яких комісіями Держмитслужби, створеними відповідно до наказу від 25.08.2010 N 950, було прийнято рішення про повторне заслуховування та тих, які не прибули у встановлений термін на заслуховування.
10.4. Перевірити роботу підрозділів на митних постах та у пунктах пропуску.
10.5. Провести зустрічі з керівниками обласних органів виконавчої влади.
10.6. Провести по завершенні роботи комісії у митному органі підсумкову нараду з її керівним складом.
10.7. Подати Голові Служби до 23.11.2010 звіти щодо результатів роботи комісій у митних органах, крім комісій N 1 та N 2, звіти яких подати 29.11.2010.
11. Надати право Головам комісій, в разі необхідності, своїм рішенням доповнювати орієнтовний перелік питань щодо оцінки ефективності роботи митних органів з виконання поставлених завдань.
12. Начальникам митних органів:
12.1. Забезпечити належні умови для роботи комісій, в тому числі виділення автотранспорту для переміщення членів комісій до підпорядкованих структурних підрозділів, підготовку та надання за запитами комісії інформаційно-аналітичних матеріалів щодо діяльності митного органу.
12.2. Забезпечити завчасне інформування громадськості, засобів масової інформації та організацію особистого прийому громадян Головою та членами комісій, зустрічей комісій з представниками Громадських рад при митних органах, із суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, промислово-підприємницьким активом регіональних представництв Українського союзу промисловців і підприємців, проведення прес-конференцій.
13. Провести 30.11.2010 телефонну конференцію за участю Голів комісій, керівного складу Держмитслужби та митних органів щодо результатів проведеної комісіями роботи.
14. Начальнику Відділу з питань взаємодії зі ЗМІ та громадськістю (Прес-Службі) Судак С.Д. забезпечити розміщення даного наказу на офіційному сервері Держмитслужби в мережі Internet.
Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Голова Служби
І.Г.Калєтнік

Додаток 1
до наказу Держмитслужби
України
22.10.2010  N 1269

ГРАФІК РОБОТИ КОМІСІЙ

Комісія Назва митного органу Період перебування у митному органі
Комісія N 1 Голова Комісії Гутник Анатолій Євгенійович, перший заступник Голови Служби Луганська митниця 10 - 14 листопада
Харківська обласна митниця 15 - 19 листопада
Сумська митниця 20 - 24 листопада
Енергетична регіональна митниця та підрозділи митного оформлення 25 - 27 листопада
Комісія N 2 Голова Комісії Бондар Віктор Васильович, заступник Голови Служби Чопська митниця 01 - 05 листопада
Львівська митниця 06 - 10 листопада
Ягодинська митниця 11 - 15 листопада
Південна митниця 22 - 26 листопада
Комісія N 3 Голова Комісії Георгієнко Геннадій Вікторович, заступник Голови Служби Чернігівська митниця 01 - 05 листопада
Житомирська митниця 06 - 10 листопада
Рівненська митниця 11 - 15 листопада
Комісія N 4 Голова Комісії Пашко Павло Володимирович, заступник Голови Служби Східна митниця 01 - 05 листопада
Запорізька митниця 06 - 10 листопада
Дніпропетровська митниця 11 - 15 листопада
Комісія N 5 Голова Комісії Тимофєєв Ігор Володимирович, заступник Голови Служби Миколаївська митниця 01 - 03 листопада
Херсонська митниця 04 - 07 листопада
Кримська митниця 08 - 12 листопада
Севастопольська митниця 13 - 15 листопада
Комісія N 6 Голова Комісії Дериволков Степан Дмитрович, заступник Голови Служби Київська регіональна митниця 01 - 05 листопада
Київська обласна митниця 08 - 12 листопада
Комісія N 7 Голова Комісії Ковальський Валентин Казимирович, радник Голови Служби Хмельницька митниця 01 - 04 листопада
Чернівецька обласна митниця 05 - 09 листопада
Івано-Франківська митниця 10 - 12 листопада
Тернопільська митниця 13 - 15 листопада
Комісія N 8 Голова Комісії Федоров Олександр Олегович, радник Голови Служби Вінницька митниця 01 - 04 листопада
Черкаська митниця 05 - 08 листопада
Кіровоградська митниця 09 - 11 листопада
Полтавська митниця 12 - 15 листопада
Голова Служби
І.Г.Калєтнік

Додаток 2
до наказу Держмитслужби
України
22.10.2010  N 1269

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ

1. Дотримання посадовими особами митних органів вимог наказу Держмитслужби від 19.10.2010 N 1242 (va242342-10) "Про забезпечення контролю за правильністю визначення митної вартості товарів", в частині:
- заповнення графи 33 рішення про визначення митної вартості товарів,
- додержання методичних рекомендацій при запиті митними органами у декларанта додаткових документів для підтвердження митної вартості товарів.
2. Заходи організаційного і нормативного характеру щодо унеможливлення прийняття посадовими особами митних органів необґрунтованих рішень по визначенню митної вартості, в тому числі і на власний розсуд.
3. Проведення аналітичної роботи, спрямованої на виявлення схем уникнення або зменшення оподаткування. Оцінка проведених заходів з посилення контролю за визначенням митної вартості та країни походження товарів, а також правильністю класифікації і кодування товарів.
4. Заходи, спрямовані на налагодження взаєморозуміння та взаємодії з суб'єктами ЗЕД, та їх результати.
5. Організація та ефективність здійснення митного контролю і митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.
6. Виконання особовим складом Південної митниці вимог наказу Держмитслужби від 01.10.2010 N 1127 (v1127342-10) .
7. Дотримання у пунктах пропуску технологічних схем (порядків, інструкцій тощо) митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів.
8. Дотримання вимог:
- наказу Держмитслужби від 13.10.10 N 1205 (v1205342-10) "Про встановлення часових нормативів митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією";
- листа Держмитслужби від 08.10.10 N 11/1-10.10/11664-ЕП (v1664342-10) щодо недопущення повторних митних оглядів та повторних відборів проб і зразків товарів для проведення досліджень за одними й тими ж показниками.
9. Час митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією та дотримання встановлених часових нормативів.
10. Наявність черг у пунктах пропуску.
11. Ефективність застосування ТЗМК при проведенні митного контролю.
12. Налагодженість роботи з представниками контрольних служб за принципом "єдиного офісу".
13. Ефективність вжитих заходів з протидії контрабанді та порушенням митних правил.
14. Оцінка якості проведення дізнання у справах, які перебувають у провадженні, а також аналіз подань прокурорів, слідчих, окремих ухвал суду щодо якості дізнання й наслідків їх розгляду в митному органі.
15. Оцінка взаємодії служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил з іншими оперативними підрозділами митного органу.
16. Ефективність роботи підрозділів митної варти на ділянках митного кордону поза пунктами пропуску.
17. Ефективність взаємодії з іншими органами влади, в тому числі правоохоронними органами, підрозділами Державної прикордонної служби України й державними контролюючими органами (наявність спільних планів роботи, їх виконання, взаємне інформування, ефективність проведення спільних контрольних заходів).
18. Ефективність взаємодії з митними органами суміжних держав.
19. Результати експрес-опитувань громадян, суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності (перевізників), які перетинають митний кордон України, брокерів та декларантів та заходи, вжиті керівництвом митного органу, по усуненню зауважень.
20. Аналіз роботи щодо розгляду скарг і звернень громадян і суб'єктів ЗЕД. Ефективність організаційних заходів, спрямованих на усунення причин скарг. Наявність та доступність для книг зауважень та пропозицій.
21. Заходи з реагування на висновки та рекомендації комісій Держмитслужби із заслуховування посадових осіб керівного складу митних органів наданих відповідно до наказу від 25.08.2010 N 950. Врахування їх під час проведення атестації посадових осіб митних органів.
22. Вжиті заходи з підвищення відповідальності посадових осіб митного органу. Застосування дисциплінарних заходів за бездіяльність, перевищення повноважень, порушення часових нормативів, необґрунтовані рішення з визначення митної вартості.
23. Організація попереджувально-профілактичної роботи у митному органі, участь керівного складу у її проведенні.
Голова Служби
І.Г.Калєтнік