ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
25.10.2010 N 11/2-10.17/12724-ЕП
Керівникам регіональних
митниць, митниць

Про розпорядження мобільними телефонами

Державною митною службою України спільно з Національною комісією з питань регулювання зв'язку України (далі - НКРЗ) опрацьовано порушене Бориспільською митницею питання стосовно розпорядження мобільними телефонами, строк зберігання яких на складі митниці вичерпано.
За результатами розгляду повідомляємо, що відповідно до пункту 1.6 Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі - РЕЗ та ВП), затвердженого рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України від 05.02.2009 N 1339 (z0243-09, za243-09) (далі - Порядок реалізації), суб'єкт господарювання має право здійснювати реалізацію РЕЗ та ВП, які відповідають установленим законодавством умовам їх застосування в Україні.
Статтею 25 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (1770-14) визначено, що умовами застосування РЕЗ та ВП на території України є включення конкретного типу РЕЗ та ВП до реєстру РЕЗ та ВП, що можуть застосовуватися на території України та документальне підтвердження їх відповідності стандартам (сертифікат відповідності).
Крім того, відповідно до вимог пунктів 1.7 та 4.1 Порядку реалізації (z0243-09, za243-09) не дозволяється реалізація терміналів, міжнародні коди ідентифікації (далі - код IMEI) яких відсутні в узагальненій базі даних кодів IMEI терміналів. Процедура внесення кодів IMEI визначена у розділі 5 Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну РЕЗ та ВП, затвердженого рішенням НКРЗ від 05.02.2009 N 1338 (z0242-09, za242-09) .
Поряд з цим, відповідно до вимог Порядку реалізації (z0243-09, za243-09) дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання - юридичних та фізичних осіб, які здійснюють на території України реалізацію РЕЗ та ВП, що призначені для застосування у смугах радіочастот загального користування, останні мають право здійснювати реалізацію РЕЗ та ВП за наявності дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП на кожний окремий пункт реалізації, виданого Державним підприємством "Український державний центр радіочастот" або його філією за місцем реєстрації суб'єкта господарювання.
Наведені вимоги актів законодавства визначають загальний порядок реалізації мобільних телефонів на території України і повинні застосовуватись митними органами під час вирішення питань щодо шляхів розпорядження відповідною продукцією.
Зокрема, Держмитслужба вважає слушним в кожному випадку розпорядження мобільними телефонами окремо опрацьовувати з торговельною організацією питання щодо можливості легалізації телефонів, які переходять у власність держави і передаються для реалізації.
Інформація направляється для використання в роботі.
Т.в.о. Голови Служби
О.М.Дороховський
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua