УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.

Угода

між Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики і Управлінням з технічної стандартизації, метрології і державних випробувань Чеської Республіки про взаємне співробітництво у сфері оцінки відповідності, стандартизації і метрології

( Угода припинила свою дію, додатково див. Документ (p0100697-10) п.31 )
Дата підписання:
Дата набуття чинності:
16.04.2004 р.
16.04.2004 р.
Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики і Управління з технічної стандартизації, метрології і державних випробувань Чеської Республіки (надалі "Сторони"),
з метою усунення технічних бар'єрів у зовнішньоторговельних відносинах,
враховуючи взаємну зацікавленість у забезпеченні захисту прав споживачів і безпеки продукції, що взаємно постачається,
усвідомлюючи прагнення Сторін до гармонізації своїх національних систем оцінки відповідності, у тому числі сертифікації продукції на основі директив Ради Європейського Союзу, міжнародних і європейських стандартів і рекомендацій і прагнучи до взаємовигідного співробітництва у сфері оцінки відповідності,
домовилися про наступне:

Стаття 1

Співробітництво між Сторонами у сфері стандартизації, метрології й оцінки відповідності продукції, яка виготовляється і взаємно постачається, здійснюється відповідно до національного законодавства держав кожної зі Сторін.

Стаття 2

Сторони, в межах своїх повноважень, затверджених національним законодавством і внутрішньодержавними технічними регламентами (приписами), будуть співробітничати за наступними напрямками:
1) співробітництво з питань розвитку національних систем стандартизації і метрології та обмін відповідною інформацією;
2) обмін внутрішньодержавними технічними регламентами (приписами), розробленими на основі рішень і директив Європейського Союзу;
3) обмін інформацією про органи з сертифікації (авторизовані особи) кожної зі Сторін;
4) співробітництво між органами з сертифікації та авторизованими особами у сфері оцінки відповідності для визначення умов визнання результатів робіт з оцінки відповідності;
5) обмін програмами навчання у сфері стандартизації, метрології й оцінки відповідності.

Стаття 3

Сторони будуть взаємно інформувати одна одну про групи продукції, які відносяться до законодавчо регульованої сфери і підлягають оцінці відповідності третьою стороною.

Стаття 4

Співробітництво між уповноваженими Сторонами органами з сертифікації та авторизованими особами у відповідності з пунктом 4 статті 2 даної Угоди здійснюється:
органами з сертифікації в Україні (далі "уповноважені органи");
авторизованими особами в Чеській Республіці (далі "уповноважені суб'єкти"),
на основі укладених між ними угод, які будуть ґрунтуватися на даній Угоді.
Сторони будуть щорічно інформувати одна одну про уповноважені ними органи і суб'єкти.
Компетентність уповноважених органів і уповноважених суб'єктів перевіряється в процесі акредитації, проведеної на національному рівні відповідно до вимог міжнародних і європейських стандартів з акредитації. При необхідності і на основі взаємної домовленості можливе проведення перевірки компетентності цих органів чи суб'єктів іншою Стороною.
При взаємному співробітництві уповноважені органи й уповноважені суб'єкти керуються національним законодавством своїх держав.

Стаття 5

Співробітництво уповноважених органів і уповноважених суб'єктів спрямовано головним чином на:
1) надання можливості участі експертів у системах навчання;
2) проведення порівняльних випробувань;
3) використання дієздатності уповноважених суб'єктів у їхній ролі нотифікованих осіб при оцінці відповідності продукції, що випускається для продажу на ринок Європейського Союзу;
4) використання повноважень уповноважених органів при оцінці відповідності продукції, що випускається в обіг на ринок України.

Стаття 6

Діяльність відповідно до Статті 5 проводиться за замовленням та витрати відшкодовує замовник.

Стаття 7

Сторони забезпечують конфіденційність документації та іншої інформації, отриманої в результаті виконання робіт в рамках цієї Угоди, яка може поставити під загрозу інтереси Сторін. Документація та інформація можуть бути передані третій стороні винятково за домовленістю Сторін.

Стаття 8

Спірні питання, пов'язані із тлумаченням або застосуванням цієї Угоди, вирішуються шляхом консультацій і переговорів. При цьому Сторони, уповноважені органи й уповноважені суб'єкти керуються положеннями цієї Угоди.

Стаття 9

Ця Угода укладається терміном на 5 років і набуває чинності з дати її підписання.
Після набуття цією Угодою чинності припиняється дія Угоди про співробітництво в галузі взаємного визнання результатів робіт з оцінки відповідності між Державним комітетом стандартизації, метрології і сертифікації України і Управлінням з технічної стандартизації, метрології і державних випробувань Чеської Республіки від 16 листопада 2001 року (203_032) .
За попередньою згодою Сторін до Угоди можуть бути внесені зміни і доповнення шляхом підписання відповідного протоколу, що буде невід'ємною частиною Угоди з дати його підписання.
Кожна із Сторін може денонсувати цю Угоду, письмово повідомивши іншу Сторону про свої наміри. Дія Угоди припиняється через 6 місяців від дня одержання іншою Стороною такого повідомлення.
Вчинено в Києві 16 квітня 2004 року у двох примірниках, кожний українською, чеською і російською мовами, при цьому всі тексти є автентичними.
У разі виникнення розбіжностей щодо тлумачення положень цієї Угоди, перевага надається тексту російською мовою.
За Державний комітет України
з питань технічного регулювання стандартизації, метрології
та споживчої політики
С. Черепков
(підпис)
За Управління з технічної
і державних випробувань
Чеської Республіки
А. Шафаржик-Пштросз
(підпис)