КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 29 червня 2004 р. N 816
Київ

Про затвердження Тимчасового порядку підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів міжнародної технічної допомоги для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1044 (1044-2010-п) від 10.11.2010 )
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Тимчасовий порядок підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему (додається).
2. Центральним органам виконавчої влади, на які покладено функції технічного регулювання та державного нагляду у сфері підтвердження відповідності, забезпечити виконання вимог Тимчасового порядку, затвердженого цією постановою, протягом періоду реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему.
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 33

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 червня 2004 р. N 816

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК

підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів міжнародної технічної допомоги для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему

1. Згідно з цим Тимчасовим порядком забезпечується підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів (програм) міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему (далі - проекти технічної допомоги), обов'язкова сертифікація якої передбачена законодавством.
2. Терміни, що вживаються у Тимчасовому порядку, мають таке значення:
виробник - нерезидент України (юридична або фізична особа) - суб'єкт підприємницької діяльності, відповідальний за проектування, виготовлення, пакування та маркування продукції незалежно від того, виконуються зазначені операції безпосередньо цією особою чи від її імені;
декларація про відповідність - складена виробником (постачальником) заява щодо гарантування відповідності продукції іноземного походження встановленим законодавством вимогам;
декларування відповідності - процедура, за допомогою якої виробник (постачальник) або уповноважена ним особа під свою відповідальність документально засвідчує, що продукція відповідає встановленим законодавством вимогам;
постачальник - юридична або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який постачає та/або забезпечує використання продукції іноземного походження на об'єкті, що вводиться в експлуатацію;
реципієнт - резидент України (юридична особа), який безпосередньо одержує допомогу згідно з проектом технічної допомоги;
технічна документація - загальний опис продукції іноземного походження (обладнання і матеріалів); проектні та робочі креслення; загальні вимоги; копії документів про походження матеріалів, що використовувалися для її виготовлення; сертифікати відповідності, протоколи випробування в акредитованих лабораторіях держав походження продукції; розрахунки, виконані виробником; інструкції з експлуатації;
технічна специфікація - документ, який містить вимоги до продукції іноземного походження, а також до її проектування, виготовлення, контролю, приймання і постачання.
3. У технічній специфікації, розробленій виробником (постачальником), обов'язково зазначаються:
перелік технічної документації, що підтверджує відповідність продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів технічної допомоги, яка декларується, і надається виробником (постачальником) реципієнту;
проектні характеристики;
вимоги безпеки, яким відповідає продукція іноземного походження;
перелік стандартів, норм і правил, яким повинна відповідати зазначена продукція.
4. Технічна специфікація на продукцію іноземного походження, виготовлену за індивідуальним замовленням, затверджується реципієнтом за погодженням з центральними органами виконавчої влади, на які відповідно до законодавства покладено функції з технічного регулювання у відповідній галузі (далі - центральні органи виконавчої влади).
Технічна специфікація на серійно виготовлену продукцію іноземного походження затверджується реципієнтом та не потребує погодження з центральними органами виконавчої влади. Під час постачання такої продукції виробник (постачальник) повинен подати реципієнтові:
декларацію про відповідність;
технічну специфікацію;
технічну документацію.
Зазначені документи реципієнт подає утвореній відповідно до законодавства комісії з введення в експлуатацію об'єкта, на якому використовується продукція іноземного походження.
( Пункт 4 в редакції Постанови КМ N 1044 (1044-2010-п) від 10.11.2010 )
5. Реципієнт подає технічну специфікацію центральним органам виконавчої влади окремо або у складі проектної документації, що підлягає державній експертизі.
6. Центральні органи виконавчої влади забезпечують погодження технічної специфікації протягом 30 календарних днів, а в разі подання технічної специфікації у складі проектної документації - протягом строку, встановленого законодавством для проведення її державної експертизи.
7. На запит центральних органів виконавчої влади реципієнт повинен включити до технічної специфікації вимоги щодо проведення випробування продукції іноземного походження на об'єкті реципієнта під час виконання пусконалагоджувальних робіт та щодо технічної документації, яка стосується такого випробування.
8. Реципієнт зобов'язаний погоджувати із центральними органами виконавчої влади обсяг аналізу відповідності вимог нормативних документів інших держав вимогам нормативних документів України, зазначених у технічній специфікації, та їх застосування для виготовлення продукції іноземного походження.
9. У процесі виготовлення (постачання) продукції іноземного походження виробнику (постачальнику) дозволяється додержуватися вимог нормативних документів інших держав та/або рекомендацій міжнародних організацій, якщо такі вимоги (рекомендації) забезпечують однакові або вищі робочі характеристики та якість матеріалів, обладнання і конструкцій порівняно з вимогами стандартів, норм і правил, зазначених у технічній специфікації.
У разі застосування вимог нормативних документів інших держав виробник (постачальник) повинен до початку виготовлення (постачання) продукції провести аналіз відповідності цих вимог вимогам стандартів, норм і правил, зазначених в технічній специфікації.
Інформацію про результати аналізу, декларацію про відповідність та технічну документацію виробник (постачальник) подає реципієнту при постачанні продукції іноземного походження, якщо інше не передбачено умовами контракту.
Зазначені документи реципієнт подає утвореній відповідно до законодавства комісії з уведення в експлуатацію об'єкта, на якому використана продукція іноземного походження.
10. Реципієнт має право:
давати дозвіл на постачання продукції іноземного походження за умови подання виробниками (постачальниками) декларації про відповідність за формою згідно з додатком до цього Тимчасового порядку або (за наявності) сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності продукції встановленим законодавством вимогам;
здійснювати контроль та проводити перевірку відповідності продукції іноземного походження встановленим технічною специфікацією вимогам у процесі виготовлення (постачання) продукції та/або використання її на об'єкті, що вводиться в експлуатацію, виробником (постачальником) відповідно до умов контракту.
11. Реципієнт повинен зберігати декларацію про відповідність, технічну документацію та технічну специфікацію протягом усього періоду експлуатації об'єкта, на якому використана продукція іноземного походження.
12. Виробнику (постачальнику) дозволяється призначити в установленому порядку реципієнта як резидента України уповноваженою особою для підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка поставляється в рамках проектів технічної допомоги для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему.
Зразок                                             Додаток
                                            до Тимчасового порядку

ДЕКЛАРАЦІЯ

Заявник __________________________________________________________
                           (найменування, адреса)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
під свою відповідальність засвідчує, що продукція ________________
                                                   (найменування,
__________________________________________________________________
   код згідно з УКТЗЕД, номер типу або моделі, номер партії або
__________________________________________________________________
                    серії, дата виготовлення)
відповідає вимогам _______________________________________________
                    (найменування стандартів та інших нормативних
__________________________________________________________________
                           документів)
Додаткові відомості ______________________________________________
                      (посилання на протокол випробування або на
__________________________________________________________________
      сертифіковану систему якості; результати сертифікації,
__________________________________________________________________
   що проведена у державах походження продукції, зокрема на її
__________________________________________________________________
    безпеку для життя і здоров'я людини; найменування і адреса
__________________________________________________________________
  випробувальної лабораторії чи органу з сертифікації, дані про
__________________________________________________________________
  акредитацію випробувальної лабораторії чи повноваження органу
__________________________________________________________________
                         з сертифікації)
_________________________________
(посада виробника (постачальника)
_________________________________  ________ ______________________
  або уповноваженої ним особи)     (підпис) (ініціали та прізвище)
М.П.