СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління
Н А К А З
21.10.2010 N 536
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 листопада 2010 р.
за N 1113/18408

Про деякі питання організації виконання стрибків з парашутом в Службі безпеки України

Відповідно до статей 10, 13 і 19 Закону України "Про Службу безпеки України" (2229-12) , з метою забезпечення належної організації виконання стрибків з парашутом співробітників Служби безпеки України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Інструкцію про організацію виконання стрибків з парашутом в Службі безпеки України;
Положення про інструктора повітрянодесантної підготовки Служби безпеки України (z1114-10) .
2. Начальникам підрозділів боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів забезпечувати щороку:
проведення установчого інструкторсько-методичного збору з організації виконання стрибків з парашутом;
двічі на рік проведення інструкторсько-методичних зборів з тактико-спеціальної та вогневої підготовки з виконанням стрибків з парашутом.
3. Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів забезпечити подачу цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з 1 грудня 2010 року.
5. З цим наказом ознайомити особовий склад Служби безпеки України в частині, що стосується.
Голова Служби
ПОГОДЖЕНО:
Міністр України у справах сім'ї,
молоді та спорту
Міністр охорони здоров'я
України
Міністр оборони України
В.Хорошковський
Р.С.Сафіуллін
З.М.Митник
М.Б.Єжель

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального
управління
Служби безпеки України
21.10.2010  N 536
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 листопада 2010 р.
за N 1113/18408

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію виконання стрибків з парашутом в Службі безпеки України

1. Ця Інструкція визначає порядок організації виконання стрибків з парашутом співробітниками - військовослужбовцями Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів (далі - ЦСО "А", підрозділи "А") та слухачами Спеціальної кафедри N 11 "Боротьба з тероризмом та захист учасників кримінального судочинства і правоохоронних органів" Національної академії Служби безпеки України (далі - СК-11).
2. У цій Інструкції терміни вживаються у такому значенні:
безпека стрибків з парашутом - сукупність заходів, спрямованих на попередження парашутних інцидентів та парашутних подій;
випускаючий - особа з числа військовослужбовців, яка має достатній досвід у виконанні стрибків з парашутом за самостійним розрахунком на точність приземлення та допуск до випуску (десантування) парашутистів;
інструктор з повітрянодесантної підготовки (далі - інструктор з ПДП) - особа, яка за результатами проведення установчого інструкторсько-методичного збору склала заліки та допущена до організації виконання стрибків з парашутом;
наземна підготовка - вид підготовки, спрямований на отримання та удосконалення особовим складом знань, вмінь та навичок, необхідних для виконання стрибків з парашутом;
передстрибкова підготовка - вид підготовки, який проводиться безпосередньо перед початком виконання стрибків з парашутом з урахуванням конкретної метеорологічної, повітряної та наземної обстановки;
повітрянодесантна підготовка (далі - ПДП) - комплекс заходів, основною метою якого є навчити особовий склад здійсненню стрибків з парашутом із повітряних суден з повним бойовим спорядженням, вдень і вночі, в різних метеорологічних умовах та у будь-яку пору року на різноманітну місцевість;
попередня підготовка - вид підготовки, який передбачає отримання знань та напрацювання навичок, необхідних для успішного виконання стрибків з парашутом;
тренувальна база - місце проведення повітрянодесантної підготовки;
установчий інструкторсько-методичний збір - щорічний збір інструкторів з ПДП, під час якого проводяться заняття та інструктажі з організації виконання ними стрибків з парашутом в підрозділах ЦСО "А" та підрозділах "А" та надаються інструкторам з ПДП допуски до організації виконання та керівництва стрибками з парашутом на рік.
3. Наземна, попередня та передстрибкова підготовки співробітників підрозділів "А" проводяться інструкторами з ПДП відповідно до Програми професійної підготовки ЦСО "А" (далі - Програма), Навчально-тематичного плану Національної академії Служби безпеки України.
4. Допуск до організації виконання стрибків з парашутом надається інструкторам з ПДП наказом начальника ЦСО "А" за формою згідно з додатком 1 до цієї Інструкції за результатами проведення установчого інструкторсько-методичного збору та складання заліків.
У наказі зазначається перелік інструкторів з ПДП, яким надається допуск до організації виконання стрибків із парашутом особовим складом підрозділів "А" на наступний рік.
5. Керівником стрибків з парашутом визначається особа, яка організовуватиме виконання стрибків з парашутом, забезпечуватиме дотримання заходів безпеки при їх виконанні.
Заступником керівника стрибків з парашутом визначається особа, яка має досвід виконання обов'язків випускаючого та за результатами інструкторсько-методичного збору склала залік зі стрибків з парашутом.
Випускаючим визначається особа, яка пройшла інструкторсько-методичний збір, успішно склала залік та має досвід у виконанні стрибків з парашутом за самостійним розрахунком на точність приземлення.
Інструктором з ПДП визначається особа, яка здійснюватиме контроль за етапом укладки усіх типів парашутів (людських десантних, спортивних, запасних, вантажних), вантажної тари, перевірятиме парашутистів на контрольній лінії та здійснюватиме їх огляд на старті.
Стрибки з парашутом виконуються згідно з розпорядженням, проект якого готується за формою згідно з додатком 2 до цієї Інструкції тим підрозділом "А", співробітники якого виконуватимуть стрибки з парашутом.
6. Розпорядження підписується:
керівником ЦСО "А" - в разі організації виконання стрибків з парашутом у ЦСО "А";
ректором Національної академії Служби безпеки України - в разі організації виконання стрибків з парашутом у СК-11;
керівником регіонального органу Служби безпеки України - в разі організації виконання стрибків з парашутом у підрозділі "А" регіонального органу.
7. До виконання стрибків з парашутом розпорядженням керівника ЦСО "А", регіонального органу Служби безпеки України, Національної академії Служби безпеки України за формою згідно з додатком 3 до цієї Інструкції допускаються співробітники підрозділів "А" та СК-11, які:
засвоїли теоретичну програму ПДП і склали залік;
за висновком військово-лікарської комісії не мають медичних протипоказань щодо виконання стрибків з парашутом.
Залік приймається комісією, що призначається керівником ЦСО "А", до складу якої входять представники інструкторського підрозділу.
8. Відповідно до норм технічного обслуговування повітрянодесантної техніки готується розпорядження начальника відповідного підрозділу про допуск повітрянодесантної техніки до експлуатації за формою згідно з додатком 4 до цієї Інструкції.
9. Документи, які готуються при організації стрибків з парашутом:
Планова таблиця стрибків з парашутом за формою згідно з додатком 5 до цієї Інструкції;
Журнал попередньої підготовки та виконання стрибків з парашутом за формою згідно з додатком 6 до цієї Інструкції.
10. Відомості про виконані стрибки з парашутом вносяться інструктором з ПДП до Журналу обліку стрибків з парашутом, наведеного у додатку 7 до цієї Інструкції.
11. Контроль за організацією та виконанням стрибків з парашутом здійснюється начальником підрозділу "А" або особою, яка виконує його обов'язки.
Організація та проведення повітрянодесантної підготовки особовим складом підрозділів "А" та СК-11 покладаються на керівників цих підрозділів, кафедри та інструкторів з ПДП.
12. Проведення стрибків з парашутом особовим складом підрозділів "А" на тренувальних базах державних органів, установ чи організацій здійснюється інструкторами з ПДП за попереднім письмовим погодженням або укладанням договору про проведення стрибків з парашутом з організаторами проведення стрибків з парашутом.
Начальник Центру
спеціальних операцій
боротьби з тероризмом,
захисту учасників
кримінального судочинства
та працівників
правоохоронних органів
А.Супрун

Додаток 1
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України
Зразок
                              НАКАЗ
              Начальника Центру спеціальних операцій
             боротьби з тероризмом, захисту учасників
             кримінального судочинства та працівників
                      правоохоронних органів
 ___.___.20___                                        N __________

Про проведення ПДП та призначення посадових осіб з організації виконання стрибків з парашутом особовим складом ЦСО "А" на 20__ рік

     Відповідно до пункту 5 Інструкції про  організацію  виконання
стрибків  з  парашутом  в  Службі  безпеки  України,  затвердженої
наказом  Центрального  управління  Служби  безпеки   України   від
21.10.2010 N    536,   зареєстрованої   в   Міністерстві   юстиції
України _____  за  N  _____,   Програми   професійної   підготовки
підрозділів    "А"    СБУ,    з   метою   організації   проведення
повітрянодесантної підготовки  особовим  складом  підрозділів  "А"
НАКАЗУЮ:
     1. Повітрянодесантну  підготовку  спланувати  і  націлити  на
підготовку особового складу ЦСО "А" до десантування  з  озброєнням
та  спорядженням  на різноманітну місцевість в простих та складних
метеоумовах вдень і вночі, вміння готувати озброєння та вантажі до
десантування парашутним способом.
     З метою  якісного   збереження   повітрянодесантної   техніки
організувати  її  утримання  в спеціально призначених приміщеннях,
технічний   огляд   проводити   згідно   з   нормами    технічного
обслуговування  протягом року.  Регламентні роботи на автоматичних
приладах людських  десантних  та  спортивних  парашутів  проводити
згідно з   Технічним   описом   та   інструкцією   з  експлуатації
приладів _____, _______, двоконусних замків парашутів ____, _____,
бюлетенями  про  внесення  змін  у конструкцію цих систем,  силами
штатних спеціалістів ЦСО "А"  Служби  безпеки  України  або  інших
військових чи громадських установ,  які мають відповідні майстерні
та фахівців, а регламентні роботи на електронних приладах згідно з
Технічним описом та інструкцією з експлуатації приладів.
     Допуск до  виконання  стрибків  особовим  складом   ЦСО   "А"
здійснювати згідно з вимогами керівних документів протягом року.
     2. З метою підвищення якості та безпеки проведення стрибків з
парашутом призначити:
     а) комісію з допуску до організації та проведення стрибків із
парашутом,  виконання обов'язків  керівника  стрибків,  заступника
керівника стрибків,  випускаючого, до самостійного контролю етапів
укладки парашутів та перевірки парашутистів  на  лінії  огляду  на
старті   та   допуску   до   виконання   стрибків   із   парашутом
співробітниками ЦСО "А", а саме:
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________.
     б) комісію  з  перевірки  рівня повітрянодесантної підготовки
особового складу та надання допуску до виконання стрибків, а саме:
     по 1 управлінню  ЦСО "А":
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     по 3 управлінню ЦСО "А":
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     по відділу ЦСО "А" в __________________ обл.:
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     в) комісію з технічного  огляду  повітрянодесантної  техніки,
приладів та спорядження в ЦСО "А", а саме:
     по ЦСО "А":
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     по 1 управлінню ЦСО "А":
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     по 3 управлінню ЦСО "А":
     голова комісії _____________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________;
     по відділу ЦСО "А" в _______________ обл.:
     голова комісії - ___________________________________________;
     члени комісії: _____________________, ______________________.
     3. Медичне   забезпечення   виконання  стрибків  покласти  на
начальника    військово-медичної    служби     Військово-медичного
управління в ЦСО "А" Служби безпеки України.
     4. Відповідальність   за  належне  відпрацювання  завдань  та
навчальних  тем   з   ПДП,   матеріально-технічне   та   методичне
забезпечення  занять,  ведення обліку ПДП,  проведення контролю за
дотриманням правил збереження та  експлуатації  повітрянодесантної
техніки покласти:
     по 1 управлінню:
     на _________________________________;
     по 3 управлінню:
     на  ________________________________;
     по 5 управлінню:
     на _________________________________;
     по відділу ЦСО "А" в ________________ обл.:
     на _________________________________.
     5. Відповідальність   за  організацію  ПДП  особового  складу
ЦСО "А" та контроль за виконанням наказу покласти на ____________.
     6. За       результатами       проведеного        установчого
інструкторсько-методичного   збору   з   підготовки   та   допуску
інструкторів з ПДП до організації виконання стрибків  з  парашутом
та   на   підставі   відомостей  про  виконання  вимог  нормативів
допустити:
     1) до виконання обов'язків:
     керівника стрибків _________________________________________;
                           (військове звання, прізвище, ім'я,
                                  по батькові, посада)
     заступника керівника стрибків ______________________________;
                                    (військове звання, прізвище,
                                     ім'я, по батькові, посада)
     випускаючого _______________________________________________;
                         (військове звання, прізвище, ім'я,
                                по батькові, посада)
     2) до самостійного укладання запасних парашутів типу  "Крило"
та ПЗ-81
     ____________________________________________________________;
        (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові, посада)
     ____________________________________________________________;
        (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові, посада)
     3) до   організації   виконання   стрибків    з    парашутом,
самостійного   контролю  етапів  укладки  парашутів  та  перевірки
парашутистів на лінії огляду на старті
     ____________________________________________________________;
       (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові, посада)
     ____________________________________________________________.
       (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові, посада)
     7. Заняття  з  повітрянодесантної підготовки,  організацію та
виконання  стрибків  із  парашутом  з  особовим  складом  ЦСО  "А"
проводити   у   суворій   відповідності  до  Програми  професійної
підготовки підрозділів "А" Служби безпеки  України,  Інструкції  з
виконання   стрибків   з   парашутом  в  Службі  безпеки  України,
затвердженої  наказом  Центрального  управління   Служби   безпеки
України  від  21.10.2010  N  536,  зареєстрованої  в  Міністерстві
юстиції України _____ за N _____.
     8. З цим наказом ознайомити особовий склад ЦСО "А".
 Начальник Центру
 спеціальних операцій
 боротьби з тероризмом,
 захисту учасників
 кримінального судочинства
 та працівників
 правоохоронних органів                ___________________________
                                          (прізвище та ініціали)

Додаток 2
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України
Зразок
                          РОЗПОРЯДЖЕННЯ
              Начальника Центру спеціальних операцій
             боротьби з тероризмом, захисту учасників
             кримінального судочинства та працівників
                      правоохоронних органів
 ___.___.20___                                        N __________

Про організацію виконання стрибків з парашутом

______________________________________________

(найменування підрозділу)

     Відповідно до  пункту  6 Інструкції про організацію виконання
стрибків  з  парашутом  в  Службі  безпеки  України,  затвердженої
наказом   Центрального   управління  Служби  безпеки  України  від
21.10.2010 N   536,   зареєстрованої   в   Міністерстві    юстиції
України _______ за N _____,  Плану оперативно-службової діяльності
ЦСО "А" на 20 __ рік та Програми професійної підготовки ЦСО "А", з
метою  вдосконалення  професійної  майстерності  особового  складу
_________________________________________________________________:
                    (найменування підрозділу)
     1. ___.___.20___  року  згідно  з  плановою таблицею провести
стрибки з парашутом ______________________.
                        (назва заняття)
     До участі в проведенні заняття залучити співробітників ______
_________________________, які розпорядженням начальника _________
(найменування підрозділу)
_________________________ від ____.____.20___ N ______ допущені до
(найменування підрозділу)
виконання стрибків з парашутом. Місце проведення ________________.
Час проведення заняття з _____ до _____ години.
     2. Відповідно  до  наказу начальника ЦСО "А" від ___.___.20__
N ____ до організації виконання стрибків з парашутом призначити:
     керівником стрибків ________________________________________;
                         (військове звання, прізвище та ініціали
                                     співробітника)
     заступником керівника стрибків _____________________________;
                                     (військове звання, прізвище
                                      та ініціали співробітника)
     випускаючими _______________________________________________;
                      (військове звання, прізвище та ініціали
                                   співробітника)
     черговим по майданчику приземлення __________________________
     ____________________________________________________________;
        (військове звання, прізвище та ініціали співробітника)
     черговим лікарем ___________________________________________.
                        (військове звання, прізвище та ініціали
                                     співробітника)
     3. До участі в занятті залучити: ___________________________.
                                      (список особового складу,
                                    який братиме участь у занятті)
     4. Стрибки з парашутом виконати за вправами N ______.
     5. Попередню   підготовку  провести  ___.___.20___  року  під
керівництвом ____________________________________________________.
               (посада, військове звання, прізвище та ініціали
                               співробітника)
     6. В період підготовки  вивчити  зміст  і  техніку  виконання
стрибків з парашутом,  заходи безпеки під час виконання стрибків з
парашутом.  Відпрацювати  дії  в   особливих   випадках,   правила
застосування   запасного  парашута.  Провести  укладку  парашутів,
підготовку  та  підгонку  одягу  і  спорядження.  Особливу   увагу
звернути на заходи безпеки під час виконання стрибків з парашутом.
     7. Під   час   виконання  стрибків  зв'язок  підтримувати  за
допомогою штатних засобів зв'язку.
     8. Начальнику ________________________ виділити автомобільний
                  (найменування підрозділу)
транспорт для виїзду до місця проведення занять.
     9. Начальнику __________________________ забезпечити особовий
                   (найменування підрозділу)
склад необхідним озброєнням.
     10. Контроль за виконанням розпорядження покласти на ________
_________________________________________________________________.
  (посада, військове звання, прізвище та ініціали співробітника)
     11. З цим  розпорядженням  ознайомити  керівний  та  особовий
склад __________________________________ в частині, що стосується.
           (найменування підрозділу)
 _____________________________  __________  ______________________
 (посада керівника підрозділу,   (підпис)   (прізвище та ініціали)
     регіонального органу,
      навчального закладу,
       військове звання)

Додаток 3
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України
Зразок
                                      ____________________________
                                         (після заповнення гриф
                                           обмеження доступу)
                                      Прим. N __
                          РОЗПОРЯДЖЕННЯ
              Начальника Центру спеціальних операцій
             боротьби з тероризмом, захисту учасників
             кримінального судочинства та працівників
                      правоохоронних органів
 ___.___.20____                                       N __________

Про допуск до виконання стрибків з парашутом особового складу _______ відділу _________ управління у 20__ році

     Відповідно до    вимог    Програми   професійної   підготовки
підрозділів "А" Служби безпеки  України,  затвердженої  05.02.2003
першим   заступником  Голови  Служби  безпеки  України,  пункту  8
Інструкції про організацію виконання стрибків з парашутом в Службі
безпеки  України,  затвердженої  наказом  Центрального  управління
Служби безпеки України від  21.10.2010  N  536,  зареєстрованої  в
Міністерстві юстиції України _______ за N _______, з метою якісної
організації повітрянодесантної підготовки в ___________ управлінні
ЦСО "А":
     1. До  виконання  стрибків  з  парашутом  (парашутна  система
типу "Крило") допустити:
 1. _____________________________________________________________;
           (військове звання, прізвище, ініціали, посада)
 2. _____________________________________________________________;
           (військове звання, прізвище, ініціали, посада)
 3. _____________________________________________________________;
           (військове звання, прізвище, ініціали, посада)
     2. З розпорядженням ознайомити  керівний  та  особовий  склад
___________ відділу ___________ управління.
 Начальник Центру
 спеціальних операцій
 боротьби з тероризмом,
 захисту учасників
 кримінального судочинства
 та працівників
 правоохоронних органів         __________  ______________________
                                 (підпис)   (прізвище та ініціали)

Додаток 4
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України
Зразок
                                      ____________________________
                                         (після заповнення гриф
                                           обмеження доступу)
                                      Прим. N __
                          РОЗПОРЯДЖЕННЯ
              Начальника Центру спеціальних операцій
             боротьби з тероризмом, захисту учасників
             кримінального судочинства та працівників
                      правоохоронних органів
 ___.___.20____                                       N __________

Про допуск повітрянодесантної техніки до подальшої експлуатації у 20___ році

     Відповідно до норм  проведення  технічного  обслуговування  і
регламентних робіт,  на  підставі акта технічного стану N ________
від __.__.2010 року та відомості  якісного  стану  від  __.__.2010
повітрянодесантної техніки:
     1. Допустити до експлуатації таку повітрянодесантну техніку:
     ранці _______________________: NN _______;
     основні парашути ____________: NN _______;
     запасні парашути ____________: NN _______;
     страхуючі прилади ___________: NN _______.
     2. З  розпорядженням ознайомити особовий склад в частині,  що
стосується.
 Начальник Центру
 спеціальних операцій
 боротьби з тероризмом,
 захисту учасників
 кримінального судочинства
 та працівників
 правоохоронних органів        __________  _______________________
                                (підпис)   (прізвище та ініціали)

Додаток 5
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України
 Керівник стрибків ___________________________
 Заст. керівника стрибків_____________________
 Черговий по майданчику приземлення __________
 Черговий лікар  _____________________________

ПЛАНОВА ТАБЛИЦЯ N _____

виконання стрибків з парашутом

з вертольота (літака) б/н ______ тип ________________

аеродром (майданчик) приземлення ____________________

 Командир екіпажу ________________________ на ____________ 20__ р.
                   (прізвище та ініціали)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Прізвище та|     Рівень підготовки       |  Тип   |  N   |Висота |Швидкість|                 Підсумки                  |
|з/п| ініціали  |-----------------------------|парашута|вправи|стрибка| польоту |-------------------------------------------|
|   |парашутиста|загальна |у поточ-| підлягає |        |      |       |   ПС    |  Кількість  |         На цей час          |
|   |           |кількість|  ному  |винагороді|        |      |       | км/год  |  здійснених |                             |
|   |           |стрибків |  році  |          |        |      |       |         |  стрибків   |                             |
|   |           |         |        |          |        |      |       |         |-------------+-----------------------------|
|   |           |         |        |          |        |      |       |         |всього|склад-|загальна |у поточ-| підлягає |
|   |           |         |        |          |        |      |       |         |      |ності |кількість|  ному  |винагороді|
|   |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |  році  |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 1 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 2 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 3 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 4 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 5 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 6 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 7 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 8 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
| 9 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|10 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|11 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|12 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|13 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|14 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|15 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|16 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|17 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|18 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|19 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
|---+-----------+---------+--------+----------+--------+------+-------+---------+------+------+---------+--------+----------|
|20 |           |         |        |          |        |      |       |         |      |      |         |        |          |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 1. Підготовку до виконання стрибка    ПІДСУМОК ЛЬОТНОГО ДНЯ
 провів інструктор ПДП                 1. Загальна кількість виконаних
 __________________________________    стрибків ______________________
   (підпис, прізвище та ініціали)      2. Кількість осіб, які виконали
                                       стрибки _______________________
 2. Стан здоров'я особового складу     3. Кількість виконаних польотів
 до виконання стрибків з парашутом     _______________________________
 перевірив лікар                       Керівник польотів _____________
 __________________________________    
   (підпис, прізвище та ініціали)      "___" _______________ 20__ року
 Випускаючі: ______________________

Додаток 6
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України

ЖУРНАЛ

попередньої підготовки та виконання стрибків з парашутом

________________________________________

(найменування підрозділу)

                              Розпочато "__" ___________ 20__ року
                              Закінчено "__" ___________ 20__ року
                                                   На ____ аркушах
                                      ЗАТВЕРДЖУЮ
                                      Начальник __________________
                                            (регіонального органу,
                                               підрозділу "А")
                                      ____________________________
                                       (військове звання, підпис,
                                          прізвище та ініціали)
                                      "__" ____________ 20___ року

ПОСТАНОВКА ЗАВДАННЯ

особовому складу, який бере участь у виконанні стрибків з парашутом

 Стрибки з парашутом призначено на ______________ 20___ року
     "___" ______________ 20___ року з ___________ до ___________;
     "___" ______________ 20___ року з ___________ до ___________;
     "___" ______________ 20___ року з ___________ до ___________.
 Місце виконання стрибків з парашутом: ___________________________
 Майданчик приземлення: __________________________________________
 Мета стрибків з парашутом: ______________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 Група керівництва на стрибках з парашутом:
 керівник стрибків з парашутом ___________________________________
 заступник керівника стрибків з парашутом ________________________
 черговий по майданчику приземлення (району приводнення) _________
 _________________________________________________________________
 випускаючі ______________________________________________________
 _________________________________________________________________
 черговий лікар __________________________________________________
 Стрибки із парашутом виконуються з ______________________________
 Беруть участь у стрибках з парашутом ______, з парашутами _______
 ___________________________, висота десантування ________________
 за вправами NN _______________
 _________________________________________________________________
 Попередню підготовку до виконання стрибків з парашутом провести
 "__" __________ 20__ року з ________ до ________ під керівництвом
 _________________________________________________________________
 У ПЕРІОД ПОПЕРЕДНЬОЇ ПІДГОТОВКИ:
 ВИВЧИТИ:
 зміст і техніку виконання стрибків з парашутом;
 заходи безпеки під час виконання стрибків з парашутом;
 ВІДПРАЦЮВАТИ:
 дії в особливих випадках;
 правила застосування запасного парашута;
 ПРОВЕСТИ:
 укладку парашутів, підготовку і підгонку одягу та спорядження.
 Постановку завдань провів керівник стрибків
 _________________________________________________________________
         (військове звання, підпис, ініціали та прізвище)
 "__" ____________ 20__ року

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

до виконання стрибків з парашутом

 1. Дата виконання стрибків з парашутом _______________ 20___ року
 2. Дата проведення попередньої підготовки ____________ 20___ року
 3. Планований тип повітряного судна _____________________________
 4. Аеродром злету _______________________________________________
    Аеродром (місце) приземлення _________________________________
 5. Завдання на стрибки (N вправ): _______________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 6. Перелік тренажів:
 посадка, розміщення і відділення від ПС;
 розміщення і відділення від ПС;
 дії парашутиста у вільному падінні, виконання фігур;
 дії парашутиста в повітрі при зниженні;
 дії парашутиста при приземленні;
 правила застосування запасного парашута;
 заходи безпеки при виконанні стрибків з парашутом;
 додатково _______________________________________________________
 _________________________________________________________________

ТРЕНАЖ ДІЙ

в особливих випадках

------------------------------------------------------------------
| N |             П.І.Б.              |       Дата, підпис       |
|з/п|                                 |--------------------------|
|   |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 1 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 2 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 3 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 4 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 5 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 6 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 7 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 8 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
| 9 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|10 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|11 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|12 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|13 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|14 |                                 |       |          |       |
|---+---------------------------------+-------+----------+-------|
|15 |                                 |       |          |       |
------------------------------------------------------------------
 Попередню підготовку провів _____________________________________
                                   (військове звання, підпис,
                                     прізвище та ініціали)

ВІДОМІСТЬ

контролю готовності парашутистів до виконання стрибків з парашутом

------------------------------------------------------------------
| N |            Зміст питання             |Прізвище того,|Оцінка|
|з/п|                                      |хто відповідає|      |
|----------------------------------------------------------------|
|                  Обов'язки групи керівництва                   |
|----------------------------------------------------------------|
|1  |Керівник стрибків з парашутом         |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|2  |Заступник керівника стрибків з        |              |      |
|   |парашутом                             |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|3  |Випускаючий                           |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|4  |Черговий на майданчику приземлення    |              |      |
|----------------------------------------------------------------|
|                    Порядок виконання вправ                     |
|----------------------------------------------------------------|
|5  |Із примусовим стягуванням чохла з     |              |      |
|   |купола - вправа N 1                   |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|6  |Із розчековкою ранця парашута -       |              |      |
|   |вправа N 4                            |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|7  |Зі стабілізацією вільного падіння -   |              |      |
|   |вправа N 5                            |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|8  |Із затримкою розкриття ранця парашута |              |      |
|   |не більше 10 сек. - вправа N 6        |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|9  |Із затримкою розкриття ранця парашута |              |      |
|   |(10-30 сек.) - вправа N 9             |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|10 |Стрибок на точність приземлення за    |              |      |
|   |самостійним розрахунком точки         |              |      |
|   |відділення від ПС N 14                |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|11 |Стрибок на обмежений майданчик N 15   |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|12 |Стрибок в хмарах (із-за хмар) одиночна|              |      |
|   |та групою N 24, 25                    |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|13 |Стрибок з парашутом вночі одиночна та |              |      |
|   |у складі групи N 26, 27               |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|14 |Одиночна акробатика N 30              |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|15 |Групова акробатика N 31               |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|16 |Купольна акробатика N 33              |              |      |
|----------------------------------------------------------------|
|     Заходи безпеки під час виконання стрибків з парашутом      |
|----------------------------------------------------------------|
|17 |Під час переміщення по аеродрому,     |              |      |
|   |посадці в ПС                          |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|18 |На етапі відділення від ПС            |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|19 |Під час спуску на парашуті            |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|20 |Під час приземлення: на ліс           |              |      |
|   |                                      |--------------+------|
|   |                на побудови           |              |      |
|   |                                      |--------------+------|
|   |                на ЛЕП                |              |      |
|   |                                      |--------------+------|
|   |                на воду               |              |      |
|   |                                      |--------------+------|
|   |                під час сильного вітру|              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|21 |Принцип дії та встановлення висоти на |              |      |
|   |страхуючих приладах                   |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|22 |Інтервал відділення, напрям вільного  |              |      |
|   |падіння, ешелонування в групі та      |              |      |
|   |мінімальна висота безпеки розкриття   |              |      |
|   |парашута                              |              |      |
|----------------------------------------------------------------|
|Дії в аварійних ситуаціях під час виконання стрибків з парашутом|
|----------------------------------------------------------------|
|23 |В разі відмови парашута типу Д-5, Д-6 |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|24 |В разі відмови парашута типу Д-1-5У   |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|25 |В разі відмови парашута типу Т-4-4МП  |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|26 |В разі відмови парашута типу УТ-15    |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|27 |В разі відмови парашута типу "Крило"  |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|28 |Під час зависання за літаком          |              |      |
|   |(вертольотом)                         |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|29 |Порядок введення в дію запасного      |              |      |
|   |парашута                              |              |      |
|---+--------------------------------------+--------------+------|
|30 |Правила монтажу та застосування ножа  |              |      |
------------------------------------------------------------------
 Керівник стрибків з парашутом
 _________________________________________________________________
      (військове звання, підпис, прізвище та ініціали особи,
               яка проводила попередню підготовку)
 Попередня підготовка проведена "__" ____________ 20___ року

ВИКОНАННЯ СТРИБКІВ ІЗ ПАРАШУТОМ

                  "__" ______________ 200__ року
 Час проведення: з ___________ до ___________
 Керівник стрибків з парашутом ___________________________________
                               (військове звання, підпис, прізвище
                                          та ініціали)
 Тип та номер ПС ____________ Командир екіпажу ___________________
------------------------------------------------------------------
| N  |    Прізвище та   |    Відмітка про виконання стрибків     |
|з/п |     ініціали     |----------------------------------------|
|    |   парашутистів   |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11|всього|
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  1 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  2 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  3 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  4 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  5 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  6 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  7 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  8 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
|  9 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 10 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 11 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 12 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 13 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 14 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 15 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 16 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 17 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 18 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 19 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 20 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 21 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 22 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
|----+------------------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+---+--+------|
| 23 |                  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |   |  |      |
------------------------------------------------------------------
 Керівник стрибків з парашутом ___________________________________
                               (військове звання, підпис, ініціали
                                           та прізвище)
                        Підбиття підсумків
 Виконано _______ польотів на висоту _____________________________
 Здійснено стрибків із парашутом всього __________________________
 З них по типах: Д-5, Д-6 _________________;
                 Д-1-5, Д-1-5У ____________;
                 Т-4-4МП __________________;
                 УТ-15 ____________________;
                 "КРИЛО" __________________.

НЕДОЛІКИ

під час організації та виконання стрибків

     1. Передумови до парашутних інцидентів та подій _____________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
     2. Зауваження   по   роботі   основних,  запасних  парашутів,
страхуючих приладів та на лінії контролю _________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
     3. Зауваження  по  виконанню завдань та додержанню дисципліни
стрибка із парашутом _____________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
 Підсумки з початку року:
 Виконано стрибків _________________________
 З них по типах: Д-5, Д-6 ____________; Д-1-5, Д-1-5У ___________;
 Т-4-4МП ___________; УТ-15 ____________; "КРИЛО" _______________.
 Керівник стрибків з парашутом
 _________________________________________________________________
              (військове звання, підпис та прізвище)

Додаток 7
до Інструкції
про організацію виконання
стрибків з парашутом
в Службі безпеки України

ЖУРНАЛ

обліку стрибків з парашутом співробітників ___________________ ЦСО "А"

-----------------------------------------------------------------------------
| N |Військове звання,|  К-ть  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|з/п|     П.І.Б.      |стрибків|--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
|   |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 1 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 2 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 3 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 4 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 5 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 6 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 7 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 8 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
| 9 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
|10 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
|11 |                 |        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|---+-----------------+--------+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--+--|
|   |Всього за відділ:|        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
-----------------------------------------------------------------------------