УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
 

Про особливості оподаткування новостворених суб'єктів малого підприємництва

 
( Указ не вступив в дію у зв'язку з відхиленням проекту Закону про внесення доповнень до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" згідно з Постановою ВР N 909-XIV (909-14) від 13.07.99 )
 
 
 
З метою стимулювання розвитку малого підприємництва та відповідно до пункту 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) постановляю:
 
1. Установити, що новостворені юридичні особи, які є суб'єктами малого підприємництва, сплачують протягом першого року господарської діяльності 25 відсотків нарахованої суми податку на прибуток, протягом другого року - 50 відсотків, третього року - 75 відсотків. Надання такої пільги починається з моменту здійснення першої господарської операції.
 
Вивільнена від сплати до бюджету сума податку підлягає використанню виключно на відшкодування витрат, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності на підготовку та освоєння виробництва товарів (виконання робіт, надання послуг), технічне переоснащення виробництва, будівництво, реконструкцію та оновлення основних фондів, що підлягають амортизації, а також освоєння нових технологій. Не використана протягом трьох років господарської діяльності сума підлягає сплаті до бюджету.
 
Довідка про цільове використання вивільненої від сплати до бюджету суми податку подається до органу державної податкової служби за формою, що встановлюється Державною податковою адміністрацією України.
 
У разі припинення господарської діяльності до закінчення трирічного строку чи скасування державної реєстрації суб'єкта підприємництва, зазначеного в частині першій цієї статті, в установленому порядку вивільнена від сплати до бюджету за весь період діяльності сума підлягає внесенню до бюджету в повному обсязі.
 
2. Дія цього Указу поширюється на новостворених юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, зареєстрованих в установленому порядку з 1 січня 2000 року, в яких:
 
середньооблікова чисельність працюючих за звітний (податковий) період не перевищує 50 осіб;
 
обсяг валового доходу за перший звітний (податковий) період першого року господарської діяльності не перевищує двохсот п'ятдесяти тисяч гривень і за звітний (податковий) рік до закінчення трирічного строку не перевищує одного мільйона гривень.
 
Юридичні особи, що створені внаслідок реструктуризації, реорганізації або на базі майна підприємств, державну реєстрацію яких скасовано, а також перереєстровані або змінили власника, не вважаються новоствореними.
 
3. Дія цього Указу не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, на суб'єктів підприємницької діяльності, які виробляють лікеро-горілчані та тютюнові вироби, провадять посередницьку, торговельну, постачальницько-збутову діяльність, займаються гральним бізнесом, застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
 
4. Покласти на Кабінет Міністрів України надання офіційних роз'яснень щодо цього Указу.
 
5. Цей Указ набирає чинності у порядку, передбаченому пунктом 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) , і діє з 1 січня 2000 року.
 
 
Президент України Л.КУЧМА
 
м. Київ, 28 червня 1999 року N 745/99