МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
15.09.2006 N 33

Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя дітей під час відпочинку та оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах

Я, головний державний санітарний лікар України Бережнов Сергій Петрович, розглянувши матеріали щодо підсумків медико-санітарного забезпечення оздоровлення дітей влітку 2006 року, заслухавши доповіді з цих питань на нараді від 08.09.2006, а також з врахуванням результатів їх обговорення ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам Головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської, Львівської, управління охорони здоров'я та курортів Вінницької обласної, управлінь охорони здоров'я та медицини катастроф Одеської та Черкаської, управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської держадміністрацій:
1.1. Підготувати методичні рекомендації щодо організації медичного забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей з урахуванням особливостей регіону та наявної матеріально-технічної бази дитячих оздоровчих закладів.
1.2. Забезпечити відбір та направлення на відпочинок, оздоровлення та на санітарне-курортне лікування дітей і, у першу чергу, дітей-інвалідів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, дітей працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та журналістів, які загинули під час виконання службових обов'язків, дітей загиблих шахтарів, які перебувають на диспансерному обліку, дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей з девіантною поведінкою, талановитих і обдарованих дітей.
1.3. Вжити заходів щодо відкриття в дитячих оздоровчих закладах груп санаторного типу для дітей з хронічними захворюваннями та дітей-інвалідів.
2. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному транспорті, головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції:
2.1. Разом із засновниками (керівниками) дитячих оздоровчих закладів відпрацювати і погодити планові завдання з поліпшення матеріально-технічної бази закладів.
2.2. Не дозволяти працювати без організації харчування дитячим оздоровчим закладам з тривалістю денного перебування 4 і більше годин.
2.3. Забезпечити високий рівень державного санітарно-епідеміологічного нагляду за підготовкою і роботою дитячих оздоровчих закладів.
2.4. Не погоджувати відкриття дитячих оздоровчих закладів, де не створено безпечних для здоров'я дітей умов, тобто не виконано комплексу заходів планового завдання, у тому числі де не забезпечено необхідної кількості медикаментів та перев'язочного матеріалу (згідно з переліком).
3. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам Головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської, Львівської, управління охорони здоров'я та курортів Вінницької обласної, управлінь охорони здоров'я та медицини катастроф Одеської та Черкаської, управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської держадміністрацій, Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному транспорті, головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції:
3.1. Забезпечити підготовку медичного персоналу, який направляється на роботу до дитячих оздоровчих закладів, стосовно особливостей організації медичної допомоги в цих закладах, профілактики травматизму, нещасних випадків, в тому числі на воді, дотримання заходів
щодо здорового способу життя, з подальшою оцінкою знань шляхом проведення заліків.
3.2. Вжити заходів щодо безоплатного проведення медичних оглядів і бактеріологічного обстеження працівників бюджетних дитячих оздоровчих закладів.
3.3. Забезпечити своєчасне виконання замовлень щодо проведення дезінфекційних, дезінсекційних і дератизаційних заходів в дитячих оздоровчих закладах, в зонах оздоровлення і відпочинку.
3.4. Надавати Міністерству охорони здоров'я України аналітичні матеріали щодо виконання цієї постанови, до 18 серпня щорічно.
4. Департаменту економіки, фінансів та майнових відносин Міністерства охорони здоров'я України (директор Карамушка Л.І.) разом з Міністерством економіки України, Міністерством фінансів України, Міністерством України справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерством юстиції вивчити питання щодо внесення змін до нормативних документів з метою забезпечення оплати заробітної плати медичним працівникам за рахунок оздоровчого закладу.
5. Відділу організації санаторно-курортного лікування Міністерства охорони здоров'я України (начальник Семенченко Г.Б.) продовжити роботу з розробки норм харчування для дитячих санаторіїв різного профілю та передбачити збільшення коштів дитячим санаторіям на продукти харчування при внесенні змін до Державної програми "Санаторне лікування дітей та підлітків з соматичними захворюваннями (крім туберкульозу)".
Головний державний
санітарний лікар України
С.П.Бережнов