ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
З ДЕРЖАВНОГО МАТЕРІАЛЬНОГО РЕЗЕРВУ
Н А К А З
18.10.2010 N 371
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 листопада 2010 р.
за N 1107/18402

Про затвердження Інструкції про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску плівки поліетиленової

Відповідно до Закону України "Про державний матеріальний резерв" (51/97-ВР) та з метою врегулювання проведення операцій із плівкою поліетиленовою НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску плівки поліетиленової, що додається.
2. Юридичному управлінню (Найдич М.А.) в установленому законодавством порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Жукова В.Є.
4. Цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
Голова
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва
Заступник Голови
Державного комітету України
з промислової безпеки, охорони праці
та гірничого нагляду
Міністр
транспорту та зв'язку України
Перший заступник Міністра
регіонального розвитку
та будівництва України
Міністр економіки України
Тимчасово виконуючий обов'язки
Міністра України з питань
надзвичайних ситуацій та у справах
захисту населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи
Ю.А.Благодир
М.Бродський
С.В.Дунас
К.Єфименко
А.В.Беркута
В.П.Цушко
М.В.Болотських

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
України з державного
матеріального резерву
18.10.2010  N 371
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 листопада 2010 р.
за N 1107/18402

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску плівки поліетиленової

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція встановлює вимоги до якості і безпеки плівки поліетиленової, призначеної для зберігання, порядок і умови її поставки, закладення, зберігання і відпуску.
1.2. Ця Інструкція є обов'язковою до виконання підприємствами, установами і організаціями, що входять до системи державного резерву управління якими здійснює Держкомрезерв, та підприємствами, установами й організаціями незалежно від форм власності, що виконують згідно з договорами (далі - Договір) з Держкомрезервом відповідальне зберігання матеріальних цінностей державного резерву та не входять до системи державного резерву (далі - відповідальні зберігачі).

II. Загальна характеристика основних властивостей і якісних показників

2.1. Плівка поліетиленова повинна відповідати за якістю і безпекою, пакуванням та маркуванням усім вимогам, що встановлені нормативно-правовими актами та нормативними документами, ГОСТ 10354-82 "Пленка полиэтиленовая. Технические условия".
На відповідальне зберігання до відповідальних зберігачів надходить плівка поліетиленова таких марок:
М - для виготовлення транспортних мішків та інших виробів, які потребують застосування плівки поліетиленові найбільшої міцності, забарвленої і незабарвленої, стабілізованої і нестабілізованої;
Т - для виготовлення виробів технічного призначення, будівництва тимчасових споруд, захисних укриттів, пакування та комбінованих плівок; забарвленої і незабарвленої, стабілізованої і нестабілізованої;
СК - для використання в сільському господарстві при консервації кормів та інших призначень; забарвленої і незабарвленої, нестабілізованої;
Н - для виготовлення виробів народного вжитку, пакування та господарського призначення; забарвленої і незабарвленої, стабілізованої і нестабілізованої.
2.2. Плівку поліетиленову виготовляють змотаною в рулони у вигляді рукава, напіврукава (рукав, розрізаний по всій довжині з одного боку), полотна (рукав, розрізаний по всій довжині з двох боків з обрізкою чи без обрізки крайок), рукава з фальцюванням (зі зморшками), рукава, складеного вдвічі, та інших видів.
Максимальна ширина плівки поліетиленової всіх марок - 6000 мм.
Товщина плівки поліетиленової різних марок наведена в таблиці 1 додатка.
На вимогу споживача виготовляють плівку поліетиленову інших розмірів у межах вказаних максимальних значень ширини та товщини.
2.3. Граничне відхилення по ширині плівки поліетиленової в рулоні для полотна, отриманого без обрізання крайок, - +-1%, для рукавів, напіврукавів та полотна, отриманого без обрізання крайок, - +-2%, для рукавів з фальцюванням та рукава, складеного вдвічі, - +-4%.
Мінімальна довжина відрізка плівки поліетиленової в рулоні - 50 м.
2.4. Плівка поліетиленова не повинна мати тріщин, запресованих зморщок, розривів та отворів.

III. Пакування, маркування та транспортування

3.1. Плівку поліетиленову, що поставляється на довгострокове зберігання до відповідальних зберігачів, намотують у рулони на пластмасові втулки, шпулі картонно-паперові, стрижні. Дозволяється намотування плівки поліетиленової без втулок, шпуль та стрижнів.
Рулони плівки поліетиленової упаковують в один-два шари паперу згідно з ГОСТ 8273-75 "Бумага оберточная. Технические условия" або у плівкові поліетиленові відходи від виробництва плівки поліетиленової згідно з ГОСТ 10354-82 або інших полімерних плівок за нормативною документацією з наступним закріпленням на торцях. Дозволяється комбіноване пакування папір - плівка.
Маса рулону при ручному завантаженні - не більше 50 кг, при механізованому - не більше 500 кг.
Для плівок марки СК маса рулону - не більше 50 кг при ширині плівки поліетиленової до 3000 мм та не більше 80 кг при ширині плівки поліетиленової 3000 мм та більше.
3.2. До кожного рулону, упакованого згідно з пунктом 6.1 ГОСТ 10354-82, прикріплюють або вкладають під перший шар плівки поліетиленової ярлик із зазначенням:
повного найменування постачальника або виробника і товарного знака;
умовної позначки плівки поліетиленової;
ширини вихідного рукава;
марки поліетилену;
номера партії та рулону;
маси нетто;
маси брутто;
довжини плівки поліетиленової в рулоні;
кількості плівки поліетиленової в рулоні в квадратних метрах;
дати виготовлення;
позначення діючого стандарту (ГОСТ 10354-82);
прізвища пакувальника.
3.3. Плівка поліетиленова поставляється партіями.
Кожна партія плівки поліетиленової повинна супроводжуватися документом, що засвідчує відповідність її якості вимогам діючого стандарту.
Документ про якість кожної партії плівки поліетиленової повинен містити такі дані:
повне найменування постачальника або виробника і товарний знак;
умовна позначка плівки поліетиленової;
марка поліетилену;
номер партії;
кількість упакованих одиниць;
маса нетто;
загальна довжина плівки поліетиленової всіх рулонів партії;
кількість плівки поліетиленової в усіх рулонах партії в квадратних метрах;
дата виготовлення;
позначення діючого стандарту (ГОСТ 10354-82);
результати проведених випробувань і підтвердження відповідності вимогам діючого стандарту.
Документ, що засвідчує якість плівки поліетиленової, додається до товарно-транспортної накладної, а його копія - до рахунку-фактури.
3.4. Транспортування плівки поліетиленової здійснюється критим видом транспорту, що забезпечує захист плівки поліетиленової від атмосферних опадів, впливу сонячних променів, забруднень і втрат. Тара й транспортний засіб для перевезення плівки поліетиленової повинні бути сухими, чистими, без запаху. Транспортування здійснюється згідно з Правилами перевезення вантажів, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000 N 644 (z0861-00) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.11.2000 за N 861/5082 (зі змінами), та Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 N 363 (z0128-98) , зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 20.02.98 за N 128/2568 (із змінами).
3.5. В одному транспортному засобі допускається перевезення плівки поліетиленової тільки однієї марки.

IV. Порядок і умови поставки продукції до державного резерву

4.1. На довгострокове зберігання до відповідальних зберігачів має надходити плівка поліетиленова марок М, Т, Н та СК, яка за якістю, пакуванням та маркуванням відповідає вимогам ГОСТ 10354-82, цієї Інструкції та умовам Договору поставки, укладеного між постачальником або виробником і Держкомрезервом.
4.2. Плівка поліетиленова відвантажується партіями за письмовим дорученням Держкомрезерву на підставі встановленого плану постачання (освіження) продукції до державного резерву.
На приймальних актах за формою N Р-11, затвердженою відповідальним зберігачем, робиться напис та зазначаються постачальник або виробник, одержувач, кількість, марка, вага та інші дані, необхідні для здійснення поставки.
4.3. При відвантаженні плівки поліетиленової відповідальним зберігачам постачальник або виробник проставляє штамп або робиться напис "На зберігання" на супровідних документах та документах якості.
4.4. Контроль за своєчасним відвантаженням (освіженням) плівки поліетиленової у відповідальних зберігачів здійснює Держкомрезерв відповідно до плану освіження і договірних зобов'язань.
4.5. Прийняття плівки поліетиленової за кількістю та якістю відповідальними зберігачами проводиться згідно з "Инструкцией о порядке приемки продукции производственно-технического назначения и товаров народного потребления по количеству", затвердженою постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.65 N П-6 (va006400-65) , та "Инструкцией о порядке приемки продукции производственно-технического назначения и товаров народного потребления по качеству" (va007400-66) , затвердженою постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 25.04.66 N П-7 (v0007400-66) , Положенням про порядок підтримання оптимального температурно-вологісного режиму, лабораторного і санітарного контролю на підприємствах Держкомітету України по матеріальних резервах П 2-047-95, затвердженим наказом Держкомітету України по матеріальних резервах від 10.04.96 N 47, чинними нормативними документами.
4.6. При прийнятті плівки поліетиленової до закладення матеріально відповідальні особи зберігача разом із представниками постачальника або виробника зобов'язані перевірити дотримання правил перевезення й забезпечення схоронності товару, зокрема:
наявність та збереження пломб відправника та чіткість відбитків на них;
відповідність кількості місць даним, зазначеним у транспортних документах;
відсутність забруднення та пошкодження тари.
4.7. При розвантаженні транспортних засобів необхідно вжити заходів із запобігання псуванню плівки поліетиленової.
4.8. Прийняття плівки поліетиленової до закладення за кількістю проводиться шляхом підрахунку місць, звірення маси за маркуванням на пакетах з масою й кількістю місць, зазначених у супровідних документах постачальника або виробника.
4.9. Організація та координація робіт з перевірки якості плівки поліетиленової при прийнятті до закладення здійснюються Українським державним науково-дослідним інститутом "Ресурс" Держкомрезерву (далі - УкрНДІ "Ресурс") спільно з відповідальними зберігачами. При прийнятті плівки поліетиленової до закладення за якістю проводиться зовнішній огляд пакета й звіряння відповідності показників якості плівки поліетиленової, зазначених у документі постачальника або виробника, з показниками чинного стандарту й даними маркування.
4.10. На забраковану за якістю й упаковкою плівку поліетиленову, крім складання комерційного акта за формою ГУ-22, затвердженою наказом Організації п/с А-1442 від 20.10.82 N И-195 "Об утверждении Инструкции о порядке оформления документации и учета операций по материалам первой группы на предприятиях Организации п/я А-1442", складається акт за формою N Р-115, затвердженою відповідальним зберігачем.
4.11. Організація та координація робіт з якості продукції при прийнятті здійснюються УкрНДІ "Ресурс" спільно з відповідальними зберігачами. У разі виявлення відхилень від технічних вимог згідно з ГОСТ 10354-82 при прийнятті продукції проводяться поглиблені випробування. Такі випробування проводяться спеціалістами УкрНДІ "Ресурс" в незалежних акредитованих лабораторіях з оформленням протоколу випробувань за формою, передбаченою відповідним стандартом на випробування.
Виконання досліджень, заміна тари та відбір продукції на випробування забезпечує постачальник або виробник.
До завершення зазначених досліджень та отримання результатів продукція знаходиться на відповідальному зберіганні у відповідального зберігача.
4.12. У разі виявлення порушень вимог ГОСТ 10354-82 та інших нормативних документів щодо якості, невідповідності фактично поставленої кількості даним супровідних документів плівка поліетиленова до закладення до державного резерву не приймається, а повертається постачальнику або виробнику для усунення виявлених дефектів чи заміни.
4.13. Партії плівки поліетиленової, що надійшли на зберігання та прийняті відповідно до вимог цієї Інструкції, оформляються приймальним актом за формою N Р-11 або N Р-16, затвердженою відповідальним зберігачем.
4.14. Документи про якість плівки поліетиленової підшиваються в окрему справу й зберігаються протягом усього строку зберігання плівки поліетиленової і один рік після її відпуску.
4.15. Складування плівки поліетиленової в горизонтальному положенні проводиться за марками, ґатунками й роками виготовлення зі збереженням вагонних (чи автомобільних) партій.
4.16. Розміщення плівки поліетиленової у складських приміщеннях проводиться відповідно до схеми розміщення із забезпеченням схоронності тари й продукту, найбільш раціонального використання складської площі, зручності застосування засобів механізації при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт та евакуації у разі пожежі.
Місця розташування плівки поліетиленової і проходів позначаються заздалегідь.
4.17. У разі застосування безстелажного способу зберігання тара з поліетиленом повинна укладатися у штабелі.
Плівка поліетиленова складується в штабелі рулонами на сухі, чисті підтоварники висотою не нижче 15 см із суцільним дощатим настилом.
4.18. По кожному штабелю ведеться штабельний ярлик за формою N Р-123, затвердженою відповідальним зберігачем, що заповнюється при прийманні плівки поліетиленової на підставі приймального акта й супровідних документів постачальника або виробника. У процесі зберігання у штабельний ярлик вносяться зміни про наявність продукту по цьому штабелю й результати огляду штабелів. До кожного штабеля додається схема фактичного розміщення плівки поліетиленової.
4.19. Вантажно-розвантажувальні роботи з рулонами плівки поліетиленової необхідно робити в суворій відповідності з технологією вантажно-розвантажувальних робіт.
4.20. При вантажно-розвантажувальних і внутрішньоскладських роботах слід дотримуватися правил охорони праці згідно з чинним законодавством.

V. Відповідальність за порушення операцій

5.1. Поставка плівки поліетиленової на зберігання здійснюється за Договорами. Договір є основним документом, що визначає права і обов'язки сторін щодо поставки плівки поліетиленової, а також відповідальність.
5.2. Санкції за порушення операцій з матеріальними цінностями державного резерву застосовуються відповідно до статті 14 Закону України "Про державний матеріальний резерв" (51/97-ВР) .

VI. Умови та строки зберігання плівки поліетиленової

6.1. Вимоги до складських приміщень, протипожежні заходи
6.1.1. Усі складські приміщення, транспортні, енергетичні та інші інженерні комунікації відповідальних зберігачів повинні відповідати затвердженій проектній документації, яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 N 1269 (1269-2007-п) "Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи" пройшла обов'язкову комплексну державну експертизу.
Експлуатація складських приміщень здійснюється відповідно до вимог Положення про безпечну та надійну експлуатацію виробничих будівель (z0424-98) і споруд і Правил обстежень, оцінки технічного стану та паспортизації виробничих будівель і споруд, затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України та Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 27.11.97 N 32/288 (z0423-98) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.07.98 за N 423/2863 (зі змінами).
6.1.2. Плівка поліетиленова зберігається в технічно справних опалюваних складських приміщеннях будь-якої конструкції з бетонними, асфальтовими й асфальтобетонними підлогами. Складські приміщення повинні мати природну вентиляцію. Складські приміщення для провітрювання повинні бути обладнані гратчастими дверима й продухами, що закриваються зсередини.
Закриті складські приміщення для зберігання плівки поліетиленової повинні відповідати вимогам чинних нормативних актів з пожежної безпеки.
Закриті складські приміщення повинні бути не нижче II ступеня вогнестійкості згідно з ДБН В.1.1-7-2002 "Захист від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва", затвердженими наказом Держбуду України від 03.12.2002 N 88 (va088509-02) ; обладнані блискавкозахистом II категорії згідно з ДСТУ Б В.2.5-38:2008 "Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд"; автоматичними установками пожежогасіння та пожежної сигналізації згідно з НАПБ Б.06.004-2007 "Перелік однотипних за призначенням об'єктів, які підлягають обладнанню автоматичними установками пожежогасіння та пожежної сигналізації", затвердженим наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 22.08.2005 N 161 (z0990-05) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.09.2005 за N 990/11270 (із змінами); ДБН В.2.5-13-98* "Інженерне обладнання будинків і споруд. Пожежна автоматика будинків і споруд", затвердженими наказом Держбуду України від 28.10.98 N 47, внутрішнім водогоном з пожежними кранами згідно з СНиП 2.04.01-85 "Внутренний водопровод и канализация зданий", затвердженими наказом Держбуду СРСР від 04.10.85 N 169.
6.1.3. До початку завантаження складські приміщення повинні бути відремонтовані й підготовлені до прийняття плівки поліетиленової. Особлива увага приділяється справності даху, підлоги, щільності припасування дверей.
Наявні у складських приміщеннях вікна, шибки з внутрішнього боку повинні бути пофарбовані в червоний або жовтогарячий колір для захисту плівки поліетиленової від прямих сонячних променів. Дерев'яні конструкції складського приміщення, а також ущільнювальні валики, виготовлені з мішковини та тирси, підлягають вогнезахисній обробці.
Складські приміщення повинні бути забезпечені засобами пожежогасіння (вогнегасниками) згідно з наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 N 151 (z0554-04) "Про затвердження Типових норм належності вогнегасників", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за N 554/9153 (НАПБ Б.03.001-2004), та пожежними щитами відповідно до Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 N 126 (z1410-04) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04.11.2004 за N 1410/10009 (із змінами) (далі - Правила пожежної безпеки).
За потенційною небезпекою плівка поліетиленова належить до розряду малонебезпечних матеріалів за ГОСТ 12.1.004-91 "Система стандартов безопасности труда. Пожарная безопасность. Общие требования", НАПБ А.01.001-2004 "Правила пожежної безпеки в Україні. Додаток 3". Сумісне зберігання з плівкою поліетиленовою будь-яких інших товарів в одній секції (безсекційному складському приміщенні), в суміжних секціях здійснюється відповідно до вимог НАПБ А.01.001-2004 "Правила пожежної безпеки в Україні. Додаток 3", затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 N 126 (z1410-04) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04.11.2004 за N 1410/10009 (із змінами).
6.1.4. Електрична мережа складських приміщень повинна бути виконана в повній відповідності до Правил улаштування електроустановок, затверджених Міненерго СРСР 06.04.84 (глава 1.7, затверджена наказом Мінпаливенерго України від 28.08.2006 N 305 (v0305558-06) ; глава 1.9, затверджена наказом Мінпаливенерго України від 04.10.2006 N 367 (v0367558-06) ; розділ 6, затверджений наказом Мінпаливенерго України від 09.03.2006 N 70 (v0070558-06) ) , та Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (НПАОП 40.1-1.21-98), затверджених наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 09.01.98 N 4 (z0093-98) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 10.02.98 за N 93/2533.
Електричні світильники повинні бути в захищеному виконанні (зі скляними ковпаками).
Ступінь освітленості складського приміщення повинен відповідати ДБН В.2.5-28-2006 "Природне і штучне освітлення", затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 15.05.2006 N 168 (v0168667-06) (із змінами).
6.1.5. Електричні пристрої монтуються відповідно до СНиП 3.05.06-85 "Электротехнические устройства".
6.1.6. Ізоляція електропроводів незалежно від видів електропроводки повинна бути розрахована на напругу не нижче 500 В. У місцях з'єднань і відгалужень електропроводів повинні застосовуватися розподільні коробки.
6.1.7. Усі струмоприймачі, розташовані в секціях складських приміщень, у неробочий час повинні відключатися із зовнішньої сторони, а електричні шафи пломбуватися згідно з вимогами Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 25.07.2006 N 258 (z1143-06) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за N 1143/13017.
6.1.8. Приміщення, де зберігається плівка поліетиленова, за вибухопожежною та пожежною безпекою належать до категорії "В" згідно з НАПБ Б.03.002-2007 "Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною безпекою", затвердженими наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 03.12.2007 N 833, та класу зони П-IIа.
Відповідні позначення мають бути нанесені на вхідні двері складських приміщень.
6.1.9. Для гасіння пожежі у складському приміщенні, де зберігають плівку поліетиленову, дозволяється використовувати порошкові та (або) вуглекислотні вогнегасники, інертний газ, пісок, воду, повітряно-механічну піну, покривала з негорючого теплоізоляційного матеріалу.
6.1.10. Складські приміщення повинні бути вільними від сторонніх предметів, затемненими, відповідати вимогам пожежної безпеки й забезпечувати можливість застосування вантажопідіймальних механізмів.
6.1.11. Готовність складських приміщень до приймання плівки поліетиленової перевіряється комісією, склад якої визначається та затверджується керівником відповідального зберігача і оформляється актом.
6.2. Умови зберігання
6.2.1. Зберігання плівки поліетиленової на рампах складських приміщень не дозволяється. Плівку поліетиленову, розвантажену на рампу, до кінця роботи складського приміщення необхідно прибрати.
У складських приміщеннях допускається виконувати стелажі висотою не більше 3 м із забезпеченням проходів між стінами і стелажами завширшки не менше 1 м. Конструкції стелажів (у тому числі полиці) висотою більше 3 м мають виконуватися з негорючих матеріалів.
У складських приміщеннях допускається виконувати стелажі із забезпеченням проходів між стінами і стелажами завширшки не менше 1 м.
Проти дверних отворів необхідно залишати проходи, які дорівнюють ширині дверей, але не менше 1 м. Якщо складське приміщення понад 10 м завширшки, посередині його влаштовується поздовжній прохід не менше 2 м завширшки. Ширина проходів між штабелями має бути не менше 1 м. Ширина проходів та місце штабельного зберігання повинні бути позначені нанесеними на підлозі обмежувальними лініями, які добре видно.
Відстань між стінами та штабелями повинна бути не менше 0,8 м.
Розміри штабелів (довжина й ширина) визначаються розмірами й конструкцією складського приміщення, а також розташуванням дверей і колон.
Відстань від поверхні плівки поліетиленової, що зберігається, до освітлювальних арматур повинна бути не менше 0,8 м.
У процесі зберігання плівки поліетиленової слід підтримувати температуру у складських приміщеннях від +5 до +40 град.C, відносну вологість повітря - не більше 80%, унеможливити потрапляння прямих сонячних променів. Дозволяється зберігання плівки поліетиленової в неопалюваному приміщенні при температурі до мінус 30 град.C не більше 1 місяця.
6.2.2. Щоб уникнути утворення конденсату, слід не допускати різкого перепаду температури й відносної вологості між зовнішнім і складським повітрям. З метою зрівняння параметрів складського та зовнішнього повітря здійснюється провітрювання згідно з вимогами Положення про порядок підтримання оптимального температурно-вологісного режиму, лабораторного і санітарного контролю на підприємствах Держкомітету України по матеріальних резервах П 2-047-95, затвердженого наказом Держкомітету України по матеріальних резервах від 10.04.96 N 47. Провітрювання складських приміщень слід починати з весни, поступово підвищувати температуру повітря у складських приміщеннях шляхом відкривання дверей і продухів, коли температура зовнішнього повітря буде вище температури повітря складського приміщення, температура точки роси зовнішнього повітря - нижче мінімальної температури повітря складського приміщення.
6.2.3. Для контролю температури та відносної вологості повітря у складських приміщеннях використовуються контрольно-вимірювальні прилади - термографи й гігрографи, які встановлюються на рівні нижнього ряду рулонів на відстані від дверей і продухів.
Запис показань приладів у журналі здійснюється в зимовий період при сталій від'ємній температурі один раз на тиждень, а в іншу пору року - один раз на день і після кожного провітрювання складського приміщення.
6.2.4. Діаграмні стрічки й журнали із записами температури й відносної вологості повітря зберігаються протягом усього строку зберігання плівки поліетиленової та додатково протягом семи місяців після відпуску продукції.
6.2.5. У процесі зберігання плівки поліетиленової періодично, не рідше одного разу на місяць, здійснюється зовнішній огляд рулонів.
Виявлені при перевірці рулони з дефектними ознаками вилучають та складують окремо для негайної заміни.
6.2.6. Відповідальні зберігачі повинні забезпечити відокремлене (в окремих секціях складських приміщень) зберігання плівки поліетиленової від матеріальних цінностей інших суб'єктів господарювання.
6.3. Строк зберігання
Нормативною документацією встановлюється гарантійний строк зберігання на плівку поліетиленову марок М, Т, Н та СК без домішок 10 років.
6.4. Контроль за якістю плівки поліетиленової під час зберігання
6.4.1. Контроль за якістю плівки поліетиленової в процесі зберігання проводиться відповідальними зберігачами згідно з Положенням про порядок підтримання оптимального температурно-вологісного режиму, лабораторного і санітарного контролю на підприємствах Держкомітету України по матеріальних резервах П 2-047-95. За рішенням Голови Держкомрезерву періодичний контроль якості плівки поліетиленової державного резерву проводять відповідальний зберігач та УкрНДІ "Ресурс" не пізніше ніж після 12-ти місяців зберігання.
6.4.2. У разі встановлення відхилення зовнішнього стану упаковки плівки поліетиленової згідно з вимогами ГОСТ 10354-82 та нормами зберігання візуальним спостереженням відповідальний зберігач та УкрНДІ "Ресурс" за потреби проводять випробування із залученням незалежних акредитованих лабораторій за показниками згідно з ГОСТ 10354-82.
6.4.3. У разі отримання незадовільних результатів випробувань хоча б за одним показником повторні випробування здійснюються на подвійній кількості зразків від тієї самої партії плівки поліетиленової. Результати повторних випробувань вважаються остаточними і поширюються на всю партію.
6.4.4. Якщо результати повторних випробувань не відповідають технічним вимогам ГОСТ 10354-82, про це негайно повідомляється постачальник або виробник плівки поліетиленової для заміни неякісних партій плівки поліетиленової.
6.5. Вимоги безпеки
6.5.1. Плівка поліетиленова не є токсичним матеріалом, але при її нагріванні до температури, що перевищує температуру плавлення поліетилену, можливе виділення речовин, що негативно впливають на організм людини, які наведені в таблиці 2 додатка.
6.5.2. Граничнодопустимі концентрації (ГДК) шкідливих парів та газів термоокислюваної деструкції в повітрі повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 "Система стандартов безопасности труда. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны" і не перевищувати норми, затверджені органами охорони здоров'я.
6.5.3. Граничнодопустимі концентрації (ГДК) та клас небезпеки основних продуктів термоокислюваної деструкції в повітрі відповідно до ГОСТ 12.1.007-76 "Система стандартов безопасности труда. Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности" наведені в таблиці 2 додатка.
6.5.4. Плівка поліетиленова належить до групи горючих легкозаймистих матеріалів.
6.5.5. Плівка поліетиленова не є вибухонебезпечною, при піднесенні відкритого вогню загорається без вибуху та горить полум'ям, що коптить, з утворенням розплаву та виділенням токсичних речовин, зазначених у таблиці 2 додатка.
6.5.6. Коефіцієнт димоутворення - не більше 1600 кв.м/кг згідно з ГОСТ 12.1.044-91 "Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения".
6.5.7. При виникненні пожежі плівку поліетиленову слід гасити всіма відомими засобами пожежогасіння.
6.5.8. Індивідуальні засоби захисту працівників складських приміщень.
Для запобігання впливу на працівників шкідливих продуктів горіння використовують спецодяг і протигази марки ГП-7 згідно з ГОСТ 12.4.121-83 "Система стандартов безопасности труда. Противогазы промышленные фильтрующие. Технические условия".

VII. Відпуск плівки поліетиленової

7.1. Відпуск плівки поліетиленової здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством.
7.2. Перед відпуском плівки поліетиленової відповідальним зберігачем проводиться перевірка її якості згідно з вимогами нормативних документів.
7.3. Документальне оформлення операцій щодо відпуску зазначеної продукції проводиться відповідно до Порядку формування, розміщення та проведення операцій з матеріальними цінностями державного резерву, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.97 N 1129 (1129-97-п) .
Директор Департаменту
зберігання державного резерву
Т.В.Свиридовський

Додаток
до Інструкції про порядок
і умови поставки,
закладення, зберігання
і відпуску плівки
поліетиленової
Таблиця 1. Товщина плівки поліетиленової різних марок
Номінальна товщина плівки поліетиленової, мм, для марок Граничне відхилення, %, від номінальної товщини плівки поліетиленової
М СК Т Н вищого сорту першого сорту
0,015 0,020 0,030 0,040 0,050 0,060 0,070 0,080 0,100 0,120 0,150 0,200 0,220 0,250 0,300 0,350 0,400 0,500 0,030 0,040 0,050 0,060 0,070 0,080 0,100 0,120 0,150 0,200 0,220 0,250 0,300 0,350 0,400 0,015 0,020 0,030 0,040 0,050 0,060 0,070 0,080 0,100 0,120 0,150 0,200 0,220 0,250 0,300 0,350 0,400 0,500 0,015 0,020 0,030 0,040 0,050 0,060 0,070 0,080 0,100 0,120 0,150 0,200 0,220 0,250 0,300 0,350 0,400 0,500 +-20 +-30
Таблиця 2
Назва продукту Граничнодопустима концентрація, мг/куб.м Клас небезпеки Вплив на організм
Формальдегід Ацетальдегід Оксид вуглецю Оцтова кислота 0,5 5,0 20,0 5,0 2 3 4 3 Викликає подразнення слизових оболонок очей та дихальних шляхів Викликає запаморочення, шум у вухах, відчуття слабкості Викликає подразнення верхніх дихальних шляхів