ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
26.11.2010 N 11/7-10.11/14921-ЕП
Керівникам митних органів

Про дотримання порядку надання декларантам пояснень щодо визначення митної вартості товарів

У зв'язку з численними зверненнями до Держмитслужби суб'єктів ЗЕД останнім часом гостро постало питання щодо порушення посадовими особами митних органів вимог статті 264 Митного кодексу (92-15) України "Права та обов'язки декларанта, який декларує митну вартість товарів" у частині реалізації прав декларанта на отримання від митного органу пояснень стосовно визначення митної вартості товарів, які декларуються.
У згаданій статті чітко визначено тижневий строк для надання відповідних пояснень, тобто протягом 7 календарних днів з дня отримання від декларанта письмової вимоги. Наголошуємо, що підставою для надання пояснень щодо визначення митної вартості товарів, які декларуються, є письмова вимога декларанта. Пояснення також повинні надаватися письмово.
Суворе дотримання визначеного порядку співпраці з декларантом у питаннях контролю за правильністю визначення митної вартості товарів дасть змогу запобігти випадкам непорозумінь та нарікань на роботу митних органів з боку суб'єктів ЗЕД та унеможливить висунення претензій до роботи митних органів у подальшому.
Ураховуючи викладене, вимагаю від керівників митниць звернути особливу увагу на забезпечення чіткого виконання підлеглими вимог статті 264 Митного кодексу України (92-15) .
Заступник Голови Служби
С.М.Сьомка
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua