УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
09.07.2009 N 542
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 серпня 2009 р.
за N 768/16784
( Розпорядження втратило чинність на підставі Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг N 834 (z1185-10) від 04.11.2010 )

Про затвердження Положення про Будівельний страховий пул

Відповідно до частини п'ятої статті 13 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) та Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 04.04.2003 N 292 (292/2003) , Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України ПОСТАНОВИЛА:
1. Затвердити Положення про Будівельний страховий пул (додається).
2. Департаменту державного регулювання та розвитку ринків фінансових послуг разом з юридичним департаментом забезпечити подання цього розпорядження до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
3. Управлінню організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника забезпечити опублікування цього розпорядження в засобах масової інформації після його державної реєстрації.
4. Розпорядження набирає чинності через 10 днів після його державної реєстрації.
5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Комісії - директора Департаменту страхового нагляду.
Голова Комісії
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Міністр економіки України
Перший заступник
Міністра фінансів України
Міністр регіонального розвитку
та будівництва України
В.Суслов
О.Кужель
Б.Данилишин
І.Уманський
В.Куйбіда
Протокол засідання Комісії
від 09.07.2009 N 493

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
09.07.2009  N 542
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 серпня 2009 р.
за N 768/16784

ПОЛОЖЕННЯ

про Будівельний страховий пул

I. Загальна положення

1.1. Будівельний страховий пул (далі - Пул) - це об'єднання страховиків, яким дозволено здійснювати страхування будівельних ризиків, у тому числі страховиків, що отримали ліцензію на здійснення обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва та обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) .
1.2. Пул є юридичною особою, яка утворюється і діє відповідно до установчих документів та цього Положення.
1.3. Пул - неприбуткова організація, яка утримується лише за рахунок внесків його членів та не провадить підприємницької діяльності.
1.4. Пул може створювати фонди, загальна кількість, цільове призначення, порядок формування, наповнення та витрачання яких визначаються загальними зборами членів Пулу (далі - загальні збори) відповідно до законодавства.
1.5. Пул не має права втручатися у діяльність своїх членів.
1.6. Пул не відповідає за зобов'язаннями своїх членів, а його члени не відповідають за зобов'язаннями Пулу.
1.7. Держава не несе відповідальності за зобов'язаннями Пулу, а Пул не відповідає за зобов'язаннями держави.
1.8. Пул утворюється на невизначений строк.

II. Мета і основні завдання

2.1. Метою утворення Пулу є координація діяльності його членів, пов'язаної зі страхуванням будівельних ризиків, у тому числі зі здійсненням обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником та обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) , і забезпеченням фінансової надійності страхування.
2.2. Основні завдання Пулу:
здійснення організаційних заходів щодо співстрахування та перестрахування з метою забезпечення фінансової надійності страховиків - членів Пулу;
впровадження єдиних для всіх членів Пулу правил поведінки на ринку страхових послуг, а також правил, спрямованих на захист прав страховиків і запобігання порушенням та зловживанням;
участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, що сприяють досягненню завдань Пулу;
представництво у відносинах з органами державної влади, страхувальниками, страховиками, об'єднаннями страховиків і громадськими організаціями, захист інтересів членів Пулу;
установлення та підтримання зв'язків з іноземними фахівцями у сфері страхування, координація взаємовідносин з об'єднаннями страховиків інших країн;
аналіз і узагальнення досвіду у сфері здійснення страхування будівельних ризиків, у тому числі обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником та обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) ;
організація навчання і підвищення кваліфікації працівників страховиків - членів Пулу, інших підприємств, установ та організацій, проведення семінарів, конференцій з питань страхування будівельних ризиків, у тому числі обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником та страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) ;
поширення інформації про діяльність Пулу;
утворення філій, представництв та інших відокремлених підрозділів;
організація методологічного супроводження діяльності Пулу;
розроблення та здійснення спільних програм та методів здійснення страхування будівельних ризиків, заходів щодо запобігання страховим випадкам;
збір, аналіз та опублікування статистичних даних щодо збитків, пов'язаних з будівництвом.

III. Членство в Пулі

3.1. Членом Пулу може бути будь-який страховик, якому дозволено здійснювати страхування будівельних ризиків, у тому числі страховики, які отримали ліцензію на здійснення обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва та ліцензію на здійснення обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) .
3.2. Страховик вважається членом Пулу з моменту подання заяви про вступ до Пулу та прийняття на себе усіх прав та обов'язків члена Пулу, в тому числі щодо сплати членського внеску.
3.3. Права та обов'язки членів Пулу визначаються його установчими документами та цим Положенням.
3.4. Виключення з членів Пулу допускається лише за наявності однієї чи декількох з підстав:
3.4.1. Несплата членом Пулу членських внесків протягом трьох місяців.
3.4.2. За рішенням загальних зборів членів Пулу у зв'язку з відмовою члена Пулу від прийняття своєї частини ризику, який приймається відповідно до зобов'язань Пулу.
3.4.3. За рішенням загальних зборів членів Пулу у зв'язку з невиконанням членом Пулу своїх обов'язків, визначених цим Положенням, установчими документами, іншими документами Пулу.
3.4.4. Припинення члена Пулу чи позбавлення його відповідної ліцензії.
3.5. Якщо страховик виявив бажання вийти з Пулу, він повинен не пізніше ніж за місяць повідомити про це Пул.
3.6. У разі виходу або виключення з Пулу страховика - члена Пулу він повинен виконати свої зобов'язання згідно з укладеними договорами та установчими документами. У разі невиконання страховиком своїх зобов'язань Пул повідомляє про це Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України.
3.7. Членство в Пулі не обмежує участі його членів в інших об'єднаннях.
3.8. Кількість членів Пулу не обмежена.
3.9. У разі неспроможності страховика виконати свої зобов'язання з виплати страхового відшкодування за укладеними договорами він зобов'язаний протягом 2-х робочих днів повідомити про це інших членів Пулу. Після отримання такого повідомлення члени Пулу зобов'язані в строки, встановлені договором(ами), здійснити виплати за нього в розмірах, пропорційних їх квотам відповідальності, з наступним правом регресної вимоги до неплатоспроможного страховика.

IV. Органи управління Пулу

4.1. Вищим органом управління Пулу є загальні збори його членів. До компетенції загальних зборів належить вирішення будь-яких питань діяльності Пулу.
4.2. Рішення загальних зборів приймається більшістю голосів від загальної кількості присутніх членів Пулу. Голосування відбувається за принципом пропорційного розподілу голосів відповідно до квот відповідальності серед членів Пулу.
4.3. Квоти відповідальності та кількість голосів, що належать кожному членові Пулу, щороку розподіляються і затверджуються загальними зборами серед його членів пропорційно максимальному обсягу відповідальності членів Пулу відповідно до заяв та балансу на останню звітну дату.
4.4. Кількість голосів, що належать одному членові Пулу, не може перевищувати 10 відсотків їх загальної кількості.
4.5. Порядок формування та повноваження органів управління Пулу визначаються установчими документами. Віднесення вирішення деяких питань до компетенції інших органів управління Пулу не позбавляє загальні збори можливості приймати рішення з цих питань.
4.6. Загальні збори вважаються правомочними, якщо в них беруть участь члени Пулу, що мають більше ніж 60 відсотків голосів членів Пулу.

V. Звітність Пулу

Звіт про підсумки роботи Пулу за фінансовий рік затверджується на загальних зборах.

VI. Припинення діяльності Пулу

Діяльність Пулу припиняється у визначеному законодавством порядку.
Член Комісії - в.о. директора
департаменту стандартів
регулювання та нагляду
за фінансовими установами
Г.М.Третьякова