УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
N 09/4-1788-ЕП від 18.05.2000
м.Київ
Начальникам регіональних
митниць та митниць
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/11-10.19/16025-ЕП (v6025342-10) від 14.12.2010 )
Повідомляємо, що з метою узгодження позицій стосовно однозначного тлумачення та застосування деяких положень Конвенції МДП (995_012) 1975 року Державною митною службою України проведено робочі зустрічі із Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України і Міжнародним союзом автомобільного транспорту, в результаті яких досягнуто спільне рішення з наступних питань і підписано протокол.
1. Операцію МДП слід вважати завершеною з моменту доставки вантажу в зону митного контролю митниці призначення. Згідно наказу Держмитслужби України N 721 (z0839-99) від 15.11.99 р. операція МДП підтверджується як завершена з моменту отримання перевізником в митниці призначення екземпляру реєстру передачі товаросупровідних документів, засвідченого штампом "Під митним контролем" і підписом чергового інспектора митниці, а також одного екземпляра попереднього повідомлення з відповідними відмітками.
При цьому, регіональними митницями можуть прийматися у якості альтернативних доказів правильного виконання процедури МДП інші документи, такі як книжка МДП, міжнародна товаротранспортна накладна СМК, вантажна митна декларація, попереднє повідомлення (ПП), рахунок-фактура на товари, завірені штампами та печатками митниці призначення, підтвердження Safe TIR, отримане з Центральної бази даних ДМС України.
2. З метою ідентифікації перевізника і можливості застосування до нього положення п. 7 ст. 8 Конвенції МДП 1975 року (995_012) митницями не прийматимуться до митного оформлення книжки МДП, в яких не вказується повне найменування та адреса перевізника.
Перед тим як виставляти претензію гарантійному об'єднанню, регіональна митниця направлятиме перевізнику, який вчинив порушення митних правил, листа із вимогою сплатити митні платежі, копію якого надаватиме до АсМАП України для інформації.
У разі виявлення факту недоставки вантажу до митниці призначення на території України, але надані перевізником документи та пояснення свідчать про отримання товарів вантажоодержувачем, необхідно проводити детальне розслідування.
3. У відповідності до п. 3 ст. 11 Конвенції МДП 1975 року (995_012) АсМАП України повинен сплатити безспірну претензію протягом трьох місяців з дати її отримання, за умови надання митними органами всіх необхідних для розгляду претензії матеріалів.
Після сплати претензії, по якій виникли додаткові обставини або спірні питання, АсМАП має право надавати докази правильного виконання перевізником процедури МДП, які необхідно ретельно перевірити. У випадку доведення належного виконання операції МДП перевізником гарантійне об'єднання реалізуватиме своє право згідно чинного законодавства на повернення сплачених на рахунок регіональної митниці коштів.
Крім викладеного, повідомляємо, що у зв'язку з наявністю спірних претензій регіональних митниць, Держмитслужбою та АсМАП України передбачається провести спільне їх обговорення по кожному конкретному випадку з метою винайдення прийнятного для сторін рішення, обгрунтовано розподіливши їх на такі, що можуть бути відкликані регіональними митницями у зв'язку із неможливістю доведення вини перевізника у порушенні митних правил і такі, що мають бути додатково обговорені щодо їх задоволення.
Заступник Голови Служби
І.Соболь