УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ МИТНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 11/18-3143 від 20.07.95
м.Київ
Начальникам територіальних
митних управлінь
Начальникам митниць
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-2560 (v2560342-97) від 24.03.97 )

Щодо митного оформлення транспортних засобів, придбаних за кордоном за договорами доручення, видачі довіреностей на право користування тимчасово ввезеними в Україну транспортними засобами та порядку їх відчуження

1. Цивільним кодексом України (1540-06) (стаття 386 та пункт 1 статті 391) визначено, що видача доручення на придбання за межами України предметів (транспортних засобів) передбачає забезпечення повіреного коштами необхідними для виконання доручення. В той же час чинним Порядком переміщення валюти через митний кордон України (v_381500-93) , затвердженим Національним банком України, встановлено, що передача іноземної валюти при вивезенні громадянами дозволяється тільки подружжю (при наявності нотаріально засвідченого доручення) і тільки на підставі документів на цю валюту, виданих митними органами при її ввезенні в Україну.
Таким чином виконання доручень, виданих на придбання за межами України предметів (транспортних засобів), пов'язане з порушенням чинного законодавства.
У зв'язку з викладеним, у разі з'ясування, що транспортний засіб, ввезений в Україну за дорученням, виданим на його придбання за межами України, був придбаний за незаконно вивезену за межі України іноземну валюту - осіб, які здійснили зазначене порушення, необхідно притягати до відповідальності, передбаченої чинним законодавством за таке порушення.
Якщо буде з'ясовано, що транспортний засіб був придбаний і ввезений в Україну за власні кошти повіреного, митне оформлення транспортного засобу необхідно здійснювати на ім'я його власника (оскільки в такому випадку договір доручення фактично не виконується) незважаючи на те, що документи, якими підтверджується право власності, оформлені на довірителя (згідно з статтею 58 Цивільного кодексу України (1540-06) .
2. Частиною другою статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 11.01.93 р. N 2-93 передбачено, що транспортні засоби можуть ввозитись в Україну тимчасово на термін до одного року без сплати ввізного мита тільки для особистого користування. У зв'язку з цим на ввезені в Україну тимчасово транспортні засоби не може видаватись довіреність на право користування іншим особам, а не тим, які ввезли їх на митну територію України (довіреність може видаватись тільки на право відчуження).
3. Транспортні засоби, тимчасово ввезені в Україну громадянами-резидентами за довіреностями, виданими громадянами-нерезидентами, та транспортні засоби, що надійшли з-за кордону у вантажних відправленнях* на адреси громадян в Україні (незалежно від того ким вони були відправлені - громадянином-нерезидентом чи громадянином-резидентом), необхідно розглядати як ввезені громадянами-нерезидентами. Тобто у таких випадках тимчасово ввезені транспортні засоби при їх відчуженні на митній території України з дозволу митних органів та транспортні засоби, що надійшли на адреси громадян в Україні для постійного використання на митній території України, підлягають обкладенню ввізним митом відповідно до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 11.01.93 р. N 2-93 (незалежно від країни їх походження).
_____________________________
* Вантажні відправлення - предмети, що надходять в Україну на адреси громадян, і які не є несупроводжуваним багажем.
Заступник Голови Комітету
Ю.Саловков