ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
З ДЕРЖАВНОГО МАТЕРІАЛЬНОГО РЕЗЕРВУ
Н А К А З
01.12.2010 N 428
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2010 р.
за N 1414/18709

Про затвердження Інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї працівниками відомчої воєнізованої охорони на підприємствах, в установах і організаціях системи держрезерву України

Відповідно до статті 4 Закону України "Про державний матеріальний резерв" (51/97-ВР) , з метою упорядкування придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї працівниками відомчої воєнізованої охорони на підприємствах, в установах і організаціях, які належать до сфери управління Держкомрезерву, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї працівниками відомчої воєнізованої охорони на підприємствах, в установах і організаціях системи держрезерву України, що додається.
2. Керівникам підприємств, установ і організацій, які належать до сфери управління Держкомрезерву, суворо дотримуватися вимог цієї Інструкції.
3. Наказ Держкомрезерву від 25.02.2008 N 47 "Про затвердження Інструкції про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї працівниками відомчої воєнізованої охорони на підприємствах, установах і організаціях системи держрезерву України" скасувати.
4. Юридичному управлінню забезпечити подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
5. Відділу документообігу Департаменту забезпечення діяльності Комітету довести цей наказ до заступників Голови Комітету, керівників структурних підрозділів Комітету, підприємств, організацій та установ, які належать до сфери управління Держкомрезерву.
6. Наказ набирає чинності через 10 днів після його державної реєстрації в Мін'юсті.
7. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова комітету
ПОГОДЖЕНО:
Міністр економіки України
Міністр
внутрішніх справ України
Ю.А.Благодир
В.П.Цушко
А.В.Могильов

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
України з державного
матеріального резерву
01.12.2010  N 428
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 грудня 2010 р.
за N 1414/18709

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї працівниками відомчої воєнізованої охорони на підприємствах, в установах і організаціях системи держрезерву України

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція визначає порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї, боєприпасів до зброї на підприємствах, в установах і організаціях системи держрезерву України (далі - підприємства Держкомрезерву).
1.2. Інструкцію розроблено відповідно до вимог Закону України "Про державний матеріальний резерв" (51/97-ВР) , постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.92 N 576 (576-92-п) "Про затвердження Положення про дозвільну систему", наказу МВС України від 21.08.98 N 622 (z0637-98) "Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.10.98 за N 637/3077 (із змінами).
1.3. Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України "Про державний матеріальний резерв" (51/97-ВР) підприємства Держкомрезерву є режимними об'єктами, охорона і пожежна безпека яких забезпечуються відомчою воєнізованою охороною.
Підприємства Держкомрезерву з метою охорони своїх об'єктів, захисту життя, здоров'я, честі та гідності своїх працівників мають право на придбання вогнепальної зброї і боєприпасів до неї з оформленням дозволу органами внутрішніх справ на їх зберігання, використання працівниками відомчої воєнізованої охорони.
1.4. Особовий склад команд відомчої воєнізованої охорони (далі - команди ВВО) підприємств Держкомрезерву озброюється вогнепальною (нарізною) зброєю (карабінами, пістолетами та револьверами) і бойовими припасами до неї за нормами, зазначеними в додатку 1 до цієї Інструкції.
1.5. Придбані підприємствами Держкомрезерву вогнепальна зброя і бойові припаси до неї з метою, зазначеною в пункті 1.3 цієї Інструкції, належать до відомчої вогнепальної зброї. Відомчу вогнепальну зброю забороняється використовувати не за призначенням, передавати стороннім особам, продавати окремим громадянам, зберігати за місцем проживання працівників команд ВВО.
1.6. Забезпечення зберігання вогнепальної зброї є одним із найважливіших функціональних обов'язків керівників підприємств Держкомрезерву.
Керівники підприємств Держкомрезерву, начальники команд ВВО завжди повинні мати точні дані про наявність і стан відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів. Вони зобов'язані забезпечити їх надійну охорону, облік, зберігання, щоб унеможливити втрати та крадіжки.
1.7. Керівники підприємств Держкомрезерву, які не вжили заходів щодо забезпечення зберігання, а також особи, які здійснили крадіжки або допустили втрати відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

II. Отримання дозволів на придбання вогнепальної зброї і бойових припасів

2.1. Для видачі дозволу на придбання вогнепальної зброї і бойових припасів слід надати:
клопотання керівника підприємства з обґрунтуванням необхідності придбання вогнепальної зброї і бойових припасів та зазначенням їх типу і кількості;
акт про придатність приміщення, де зберігатимуться вогнепальна зброя та боєприпаси, складається комісією з представників органу внутрішніх справ (міліції і пожежного нагляду) та представника підприємства чи організації системи держрезерву;
копію наказу керівника підприємства про призначення особи, відповідальної за придбання вогнепальної зброї і бойових припасів (з обов'язковим зазначенням прізвища, імені та по батькові, дати, місця народження і проживання);
довідку (висновок) медичної установи (ЛКК), видану особі, відповідальній за придбання вогнепальної зброї і бойових припасів, про те, що така особа за станом здоров'я може виконувати цю роботу, та копія договору страхування;
довідку про складання посадовою особою, відповідальною за придбання вогнепальної зброї і бойових припасів, заліків на знання матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та порядку застосування;
2 фотокартки розміром 3х4 см посадової особи, відповідальної за придбання вогнепальної зброї і бойових припасів;
копія контракту, наряду на одержання (придбання) зброї та бойових припасів;
платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг, пов'язаних з видачею дозволу на придбання вогнепальної зброї і бойових припасів.
2.2. Орган внутрішніх справ не більше ніж у місячний строк розглядає подані документи, зазначені у пункті 2.1 цієї Інструкції, і видає дозвіл на придбання вогнепальної зброї і бойових припасів або мотивовано відмовляє у ньому.
2.3. Дозволи на придбання підприємствам вогнепальної зброї і бойових припасів видаються на ім'я керівників підприємств (або за їх дорученням уповноваженим ними особам під розписку після пред'явлення паспорта чи інших документів, що засвідчують особу) органами внутрішніх справ за місцезнаходженням підприємств.
Дозволи на придбання та перевезення відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів видаються на строк до трьох місяців. Не використаний у цей строк дозвіл повертається до органу внутрішніх справ, який його видав.
2.4. За видачу дозволів на придбання вогнепальної зброї і бойових припасів утримується плата відповідно до вимог чинного законодавства України.

III. Придбання вогнепальної зброї і бойових припасів

3.1. Забезпечення зброєю і бойовими припасами команди ВВО покладається на Держкомрезерв.
3.2. Для придбання вогнепальної зброї і бойових припасів підприємства надсилають до 15 травня заявки до Держкомрезерву.
У заявці вказуються найменування підприємства, його поштовий індекс і місцезнаходження, мета придбання, а також кількість необхідної зброї і бойових припасів. До заявки додаються відомості про наявність відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів (додаток 2).
Відомості про наявність відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів підписуються керівниками підприємств. Перед відправленням зазначених відомостей до Держкомрезерву вони мають бути погоджені з органами внутрішніх справ за місцезнаходженням підприємств і скріплені гербовою печаткою або печаткою з відбитком "Дозвільна система". Рішення про погодження наданих підприємствами відомостей приймається тільки після перевірки органами внутрішніх справ потреби в зброї і бойових припасах за діючими табелями і нормами озброєння, а також наявності і придатності приміщення для їх зберігання.
3.3. Узагальнену заявку Держкомрезерв подає не пізніше 20 липня до МВС України. У заявці вказуються найменування кожного підприємства, для якого передбачено придбання зброї і бойових припасів, поштовий індекс і місцезнаходження, мета придбання, а також загальна кількість необхідної зброї і бойових припасів. До узагальненої заявки додаються копії відомостей про наявність відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів у кожному із підприємств.
Міністерство оборони України один раз на рік згідно зі зведеною заявкою Міністерства внутрішніх справ України, що надійшла, висилає Держкомрезерву для наступного направлення їх копій відповідним підприємствам наряди на одержання вогнепальної зброї і бойових припасів зі складів оперативних командувань. На підставі цих нарядів органи внутрішніх справ видають підприємствам дозволи на їх придбання та перевезення.

IV. Отримання дозволів на перевезення вогнепальної зброї і бойових припасів

4.1. Дозвіл на перевезення відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів видається за письмовим клопотанням керівника підприємства, в якому вказуються найменування, кількість зброї (із зазначенням марки і заводського номера) і бойових припасів, що будуть перевозитися, вид транспорту, маршрут руху, початковий і кінцевий пункти перевезення, підстава перевезення, термін.
Крім того, надаються:
відомості про осіб, відповідальних за перевезення і охорону вантажу на шляху руху (прізвища, імена, по батькові, дати, місця народження і проживання, дані про зброю, якою буде озброєна охорона);
копія договору на охорону;
платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг, пов'язаних з видачею дозволу на перевезення вогнепальної зброї і бойових припасів.
4.2. Для супроводження вогнепальної зброї і бойових припасів (під час перевезення їх автомобільним транспортом) керівник підприємства повинен призначати не менше двох осіб, озброєних відомчою вогнепальною зброєю.
У разі їх відсутності охорона вогнепальної зброї і бойових припасів здійснюється працівниками Державної служби охорони.
Під час перевезення відомчої вогнепальної зброї у кількості понад 15 одиниць і бойових припасів 10 тис. шт. і більше охорона здійснюється виключно працівниками Державної служби охорони.
Для перевезення мають бути виділені криті автомашини. Зброя і бойові припаси мають бути упаковані в пристосовану тару, яка опечатується або опломбовується.
4.3. Без дозволів органів внутрішніх справ перевозиться відомча вогнепальна зброя і бойові припаси, на які є відповідні дозволи на зберігання, в межах міста, району, населеного пункту незалежно від відстані.

V. Отримання дозволів на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів для підприємств та організацій, що належать до сфери управління Держкомрезерву

5.1. Керівники підприємств упродовж десяти днів з дня придбання вогнепальної зброї і бойових припасів до неї зобов'язані подати відповідні документи для реєстрації зброї та отримання в органах внутрішніх справ за місцезнаходженням підприємств дозволи на їх зберігання та використання.
5.2. Підставою для видачі дозволу на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів є клопотання керівника підприємства, в якому зазначаються:
кількість придбаної зброї, система, бойова чи навчальна, калібр, номер, рік випуску кожної одиниці;
наявність умов для надійного зберігання вогнепальної зброї і бойових припасів (опис приміщення, технічних засобів захисту, наявність охорони, акт обстеження тощо);
дані про осіб, які відповідають за зберігання і використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, та осіб, які мають доступ до зброї, у тому числі про працівників охорони (прізвища, імена та по батькові; дати, місця народження і проживання; відомості про попередню трудову діяльність);
довідка (висновок) медичної установи (ЛКК) про те, що зазначений у списку працівник за станом здоров'я може виконувати вказані роботи (щодо кожного працівника охорони);
копії договорів страхування відповідальності власників чи користувачів (на кожного працівника охорони);
довідки встановленого зразка про складання зазначеним у списку працівником заліків на знання матеріальної частини відомчої вогнепальної зброї, правил поводження з нею та застосування (щодо кожного працівника охорони);
копія наказу керівника підприємства про призначення відповідальних осіб за облік, зберігання і видачу вогнепальної зброї і бойових припасів;
платіжне доручення (квитанція) банку про перерахування плати за послуги, пов'язані з видачею дозволів на зберігання та використання вогнепальної зброї і бойових припасів.
Відповідальними за облік, зберігання і видачу відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів на підприємствах призначаються начальники команд ВВО. У разі вибуття начальника команди (у відрядження, чергову відпустку або на лікування) відомча вогнепальна зброя і бойові припаси, а також облікова документація передаються за актом іншій посадовій особі, яка визначається у наказі керівника підприємства.
5.3. Дозволи на право зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів видаються строком на 3 роки.
5.4. Продовження строку дії дозволів на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів здійснюється в порядку, передбаченому для їх видачі. При цьому документи, які були надані для отримання дозволу і не втратили юридичної сили, заново не надаються.
Додатково надається квитанція (платіжне доручення) про оплату послуг, пов'язаних з продовженням дозволів на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї.
5.5. У разі відсутності договорів страхування відповідальності працівників команд ВВО як користувачів зброї видача дозволів на право зберігання, носіння відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, їх реєстрація а також перереєстрація зброї органами внутрішніх справ не проводиться.

VI. Облік відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів

6.1. Облік відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів на підприємстві ведеться в книзі обліку вогнепальної зброї і бойових припасів (додаток 3).
Ця книга пронумеровується, прошнуровується і скріплюється печаткою органу внутрішніх справ за місцезнаходженням підприємства.
Відомча вогнепальна зброя закріплюється за постами відповідно до постової відомості.
6.2. Облік видачі та прийняття відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, що видаються особовому складу підрозділів ВВО на час несення служби, здійснюється в книзі обліку видачі і прийняття вогнепальної зброї і бойових припасів (додаток 4).
Порядок видачі відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів встановлюється наказами керівників підприємств.
6.3. Не придатна для подальшого використання відомча вогнепальна зброя і бойові припаси здаються безкоштовно в органи внутрішніх справ, які видали дозволи на їх придбання або зберігання.
Зайві, але придатні для подальшого застосування відомча вогнепальна зброя і бойові припаси здаються за місцем їх придбання або передаються (продаються) в інші організації з дозволу органу внутрішніх справ.
Передача відомчої вогнепальної зброї і бойових запасів із одного підприємства в інше здійснюється тільки за дозволами органів внутрішніх справ. Підприємство, яке здійснило передачу відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, зобов'язано в п'ятиденний строк письмово повідомити про це орган внутрішніх справ, у якому зброя перебуває на обліку, вказавши кількість, марку, калібр, номер кожної одиниці зброї, кількість і калібр бойових припасів. До повідомлення додається дозвіл на зберігання зброї для його переоформлення.
6.4. Відповідальність за стан обліку, зберігання і правильне використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів несуть керівники підприємств, начальники команд ВВО та начальники варт (чергових змін) під час несення служби.
6.5. У разі крадіжки або втрати відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів керівники підприємств, начальники ВВО зобов'язані негайно доповісти за підпорядкованістю та повідомити про це місцевий орган внутрішніх справ і вжити заходів щодо їх розшуку. За кожним фактом крадіжок або втраченої відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів проводиться дізнання.
На кожну одиницю викраденої (втраченої) вогнепальної зброї заповнюються чотири примірники карток обліку викраденої (втраченої) вогнепальної зброї (додаток 5), на викрадені (втрачені) бойові припаси - чотири примірники карток обліку викрадених (втрачених) бойових припасів (додаток 6).
Заповнені картки разом із супроводжувальним листом направляються:
один примірник - до Держкомрезерву України;
два примірники - до органу внутрішніх справ, яким видано дозвіл на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів.
Один примірник карток залишається в окремій справі підприємства за обліком викраденої (втраченої) зброї і бойових припасів та зберігається до отримання інформації про їх розшук.
У супроводжувальному листі детально описуються обставини крадіжки (втрати) відомчої вогнепальної зброї чи бойових припасів.
Аналогічно заповнюються і відправляються картки на знайдену відомчу вогнепальну зброю чи бойові припаси.
Бланки карток виготовляються на підприємствах і заповнюються на персональній обчислювальній машині або друкарській машинці.
Підставою для зняття з обліку викрадених зброї і бойових припасів є висновок посадової особи, яка проводить слідство або дізнання, затверджений начальником органу внутрішніх справ чи його заступником.
Викрадена (втрачена) відомча вогнепальна зброя чи бойові припаси списуються з обліку підприємства на підставі інспекторського свідоцтва після отримання довідки (додаток 7) від інформаційного центру при МВС України відповідної області про постановку їх на облік.
6.6. Бойові припаси, використані на навчальні цілі (практичні стрільби) або в результаті застосування зброї під час несення служби, а також загублені, списуються за актом списання бойових припасів (додаток 8) із залученням роздавально-здавальної відомості (додаток 9), а в разі потреби - матеріалів службового розслідування причин застосування зброї або втрати боєприпасів.
6.7. Книги щодо обліку вогнепальної зброї і бойових припасів, реєструються в секторі діловодства підприємства, ведуться до повного їх використання і після цього зберігаються в секторі діловодства протягом трьох років. Записи у книгах обліку проводяться чорнилами (пастою), розбірливо, без помарок і підчисток. Виправлення допущених помилок проводиться шляхом закреслення неправильного запису так, щоб закреслене було чітко видно. Новий запис завіряється підписом особи, яка веде облік, із зазначенням дати.

VII. Зберігання відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів

7.1. Відомча вогнепальна зброя і бойові припаси до неї зберігаються в спеціально обладнаному приміщенні, яке повинно відповідати таким вимогам:
бути ізольованим від інших підсобних приміщень, мати капітальні стіни, міцні перекриття на стелі та підлозі. Внутрішні стіни (перегородки) повинні бути еквівалентні за міцністю спарованим гіпсобетонним панелям завтовшки 80 мм кожна з прокладеними між ними сталевими ґратами або цегляній стінці завтовшки не менше 120 мм, армованій сталевою сіткою. У раніше побудованих спорудах допускаються перегородки із дощок, зміцнених сталевими ґратами;
мати двоє дверей з міцними і надійними замками, при цьому зовнішні - дощані однопільні товщиною не менше 40 мм, оббиті з двох боків оцинкованим покрівельним залізом із загином країв листа на торець дверей, або металеві; внутрішні - ґратчасті залізні. Зовнішні двері повинні зачинятися на два внутрішні замки і опечатуватися або опломбовуватися. Внутрішні ґратчасті двері зачиняються на внутрішній або навісний замок, обрамлення дверних прорізів кімнати для зберігання зброї виготовляється із залізного профілю. У раніше побудованих спорудах допускаються дерев'яні двері, дерев'яні дверні короби, зміцнені залізним кутом розміром 30х40 мм, завтовшки не менше 5 мм, прикріплені до стіни не менше ніж десятьма штирями зі сталевої арматури діаметром 10-12 мм і завтовшки не менше 120-150 мм;
мати на віконних прорізах зсередини приміщення або між рамами сталеві ґрати. У приміщеннях, розташованих на першому поверсі, віконні прорізи обладнуються внутрішніми залізними або дерев'яними, оббитими з двох боків оцинкованою сталлю віконницями. Кінці прутів ґрат у віконних прорізах забиваються в стіну на глибину не менше 30 мм і заливаються бетонним розчином. Віконниці повинні замикатися на навісні замки.
Ґрати, що встановлюються у дверні, віконні прорізи, для зміцнення стін (перегородок) виконуються з сталевого прута діаметром не менше 15 мм. Кожне перехрестя прута зварюється, утворюючи вічка не більше 150х150 мм;
бути обладнаним у два і більше рубежі охоронно-пожежною сигналізацією (електрозвуковою та світловою), яка повинна працювати цілодобово і у разі вимикання промислової електроенергії, з прихованою проводкою до щитка електроживлення, з установленням датчиків на вікнах, дверях, люках, стінах, стелі, підлозі, що спрацьовують на відчинення або злом сейфів, шаф, де зберігається зброя і бойові припаси, а також на появу людини всередині приміщення. Це приміщення має бути передано під охорону Державної служби охорони органів внутрішніх справ у встановленому порядку з підключенням сигналізації на пульт централізованого нагляду. Допускається прокладання шлейфів охоронної сигналізації в трубах тільки всередині приміщення по залізобетонних і бетонних будівельних конструкціях.
У разі неможливості обладнання кімнати для зберігання зброї сигналізацією із виводом на пульт централізованого нагляду органів внутрішніх справ вона обладнується автономною сигналізацією з установленням датчиків на стінах, стелі, віконних рамах з виведенням її сигналу, крім вартового приміщення (пост охорони), на найближчий озброєний пост (контрольно-пропускний пункт);
мати протипожежні засоби та опис майна, в який заносяться дані про кількість шаф, сейфів, металевих ящиків із зазначенням їх номерів і якою печаткою опечатуються. У разі наявності вентиляційних вікон, люків на них повинні встановлюватися залізні ґрати з вічками розміром не більше 100х100 мм, які унеможливлюють проникнення через ці системи. Створи в стінах, призначені для прокладання інженерних мереж, повинні мати діаметр не більше 200 мм;
вогнепальна зброя і бойові припаси повинні зберігатися в металевих шафах (сейфах, ящиках), стінки яких повинні бути завтовшки не менше 3 мм з надійними (не менше двох) внутрішніми замками. Дверці шаф для міцності укріпляються металевими накладками або косинцями.
7.2. Бойові припаси до відомчої вогнепальної зброї мають зберігатися в окремих від зброї металевих шафах (сейфі, ящику) в заводській упаковці, а патрони, що призначені для несення служб, в дерев'яних колодках в отворах.
7.3. Металеві шафи (сейфи і ящики), в яких зберігаються вогнепальна зброя і бойові припаси команди ВВО (незменшуваний запас), опечатуються печаткою начальника команди ВВО, вогнепальна зброя і бойові припаси особового складу варти - печаткою начальника варти (чергової зміни).
7.4. Від кімнати для зберігання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, металевих шаф (сейфів, ящиків) з вогнепальною зброєю і бойовими припасами має бути два комплекти ключів.
Один комплект ключів зберігається у начальника команди ВВО (у металевій шафі (сейфі, ящику) в тубусі (пеналі), що опечатують печаткою начальника команди ВВО).
Другий комплект ключів знаходиться у начальника варти (чергової зміни) і передається новому начальнику варти під час зміни варти після прийому-здачі відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, про що робиться відповідний запис у постовій відомості.
Порядок застосування бойових припасів незменшуваного запасу встановлюється наказом керівника підприємства.
Передавати ключі від кімнати для зберігання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, металевих шаф (сейфів, ящиків) з вогнепальною зброєю і бойовими припасами іншим особам суворо заборонено.
7.5. У кімнаті для зберігання зброї вивішується опис матеріальних засобів (додаток 10) із зазначенням кількості шаф, сейфів, ящиків та іншого майна, яке зберігається у цій кімнаті. В описі вказуються їх інвентарні номери і якою печаткою вони опечатуються.
На кожних шафі, сейфі, металевому ящику (з зовнішнього боку) прикріплюють ярлик (додаток 11) із зазначенням їх інвентарного номера, прізвища та ініціалів відповідальної особи за зберігання зброї та номера печатки, якою їх опечатують.
У шафі, сейфі, металевому ящику (з внутрішнього боку) прикріпляють опис зброї, що зберігається у сейфі (шафі) N 4 (додаток 12), із зазначенням виду, кількості, серії та номера зброї, яку в них зберігають. Біля кожного гнізда шафи, сейфа, металевого ящика наклеюють ярлик (додаток 13) із зазначенням виду та номера зброї.
В ящику з патронами прикріплюють опис бойових припасів, що зберігаються у сейфі (шафі, ящику) (додаток 14), із зазначенням найменування, виробничих даних на патрони та їх кількості.
Усі описи в кімнаті для зберігання зброї підписує начальник команди ВВО.
7.6. Перед входом у кімнату для зберігання зброї вивішуються витяги із Кримінального кодексу України (2341-14) про відповідальність за викрадення зброї і бойових припасів, Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10, 80732-10) щодо відповідальності за порушення правил зберігання зброї і бойових припасів не за призначенням.
7.7. Відповідальність за обладнання кімнати для зберігання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, у тому числі охоронно-пожежною сигналізацією, несе керівник підприємства, що охороняється, відповідно до чинного законодавства.
Контроль за правильною експлуатацією, справністю охоронно-пожежної сигналізації здійснює посадова особа, визначена керівником підприємства.
Справність охоронно-пожежної сигналізації щоденно перевіряється начальниками команд відомчої воєнізованої охорони, начальником варти (чергової зміни) під час прийому (здавання) чергування. Результати перевірки справності охоронної та пожежної сигналізації заносяться особою, яка здійснювала перевірку, до журналу обліку і огляду інженерно-технічних засобів охорони підрозділу ВВО підприємства (додаток 15), начальником варти (чергової зміни) - до постової відомості.
7.8. Забороняється спільне зберігання із зброєю і бойовими припасами шанцевого інструменту та іншого майна, крім жилетів панцерних.
Матеріал для обтирання, мастило і луг, приладдя для чищення і змазування зброї зберігаються у спеціально відведених для цього місцях, окремо від зброї і бойових припасів.
7.9. Працівники ВВО, які супроводжують вантажі, після прибуття в пункт призначення і закінчення роботи, пов'язаної з охороною вантажу, негайно здають відомчу вогнепальну зброю і бойові припаси на тимчасове зберігання в кімнату для зберігання зброї відомчої воєнізованої охорони організації, яка прийняла вантаж, або в місцевий орган внутрішніх справ.

VIII. Отримання дозволів на зберігання та використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів для працівників воєнізованої охорони

8.1. До клопотання керівників підприємств додаються такі документи:
список працівників команди ВВО, які користуватимуться цією зброєю, із зазначенням прізвища, імені, по батькові, дати і місця народження та проживання, відомості про попередню трудову діяльність;
довідки (висновки) медичної установи (ЛКК), що такі особи за станом здоров'я можуть виконувати вказані роботи;
копії договору страхування відповідальності власників чи користувачів (на кожного працівника охорони);
довідки про складання особами заліків на знання матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та порядку застосування;
дві фотокартки розміром 3х4 см кожного працівника охорони;
копія наказу керівника підприємства про призначення осіб для виконання робіт, пов'язаних з використанням зброї, та її закріплення за ними;
платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг за одержання дозволу на зберігання і носіння вогнепальної зброї і бойових припасів.
У клопотанні обов'язково зазначається мета отримання дозволу.
8.2. Крім того, для отримання індивідуального дозволу на право носіння відомчої зброї поза об'єктом, що охороняється, до органу внутрішніх справ подається:
список працівників команди ВВО, які користуватимуться цією зброєю, із зазначенням прізвища, імені, по батькові, дати і місця народження та проживання, відомості про попередню трудову діяльність, довідки (висновки) медичної установи (ЛКК), що такі особи за станом здоров'я можуть виконувати вказані роботи;
копії договорів страхування таких осіб;
довідки про складання особами заліків на знання матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та порядку застосування;
дві фотокартки розміром 3х4 см кожного працівника охорони;
платіжне доручення (квитанція) банку про оплату послуг за одержання дозволу на носіння зброї.
Індивідуальні дозволи на право носіння відомчої зброї поза об'єктом, що охороняється, особовому складу ВВО видаються органами внутрішніх справ з обов'язковим проставленням у них штампа "Є дійсним під час виконання службових обов'язків", а у всіх інших випадках проставляється штамп "Є дійсним під час виконання службових обов'язків у межах території об'єкта, що охороняється".

IX. Використання відомчої вогнепальної зброї

9.1. Особовий склад команди ВВО підприємства має право застосовувати відомчу вогнепальну зброю у разі виникнення загрози життю або здоров'ю особового складу ВВО, нападу на пост, об'єкти, що охороняють, вартове приміщення або зміну, яка вирушає до постів (із постів).
9.2. Застосовувати вогнепальну зброю дозволяється тільки після попередження про намір її застосування відповідно до норм чинного законодавства. Без попередження вогнепальна зброя може застосовуватися лише у разі безпосередньої загрози життю або здоров'ю працівників ВВО чи громадян або раптового нападу із застосуванням зброї.
9.3. Застосування відомчої вогнепальної зброї, у разі неможливості уникнення її застосування, не повинно перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на працівника ВВО обов'язків, і має зводити до мінімуму можливість завдання шкоди здоров'ю правопорушника. У разі заподіяння шкоди правопорушнику особовий склад ВВО забезпечує надання необхідної допомоги потерпілому в найкоротший час.
9.4. Про випадки застосування вогнепальної зброї працівники ВВО доповідають за підпорядкованістю.
Якщо внаслідок застосування вогнепальної зброї нападникові заподіяно тілесні ушкодження або він помер, працівники ВВО зобов'язані негайно викликати карету швидкої медичної допомоги, вжити заходів до забезпечення охорони місця події та сповістити про це органи внутрішніх справ і прокуратури.
9.5. Забороняється застосовувати вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю особового складу ВВО чи інших громадян, або збройного нападу чи збройного опору.
Забороняється застосовувати вогнепальну зброю в місцях значного скупчення людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.
9.6. Перевищення повноважень щодо застосування відомчої вогнепальної зброї тягне за собою відповідальність, встановлену чинним законодавством.
9.7. Зарядження і розрядження відомчої вогнепальної зброї проводяться у спеціально відведеному місці під наглядом начальника варти (зміни) з дотриманням заходів безпеки.
Зброя заряджається і ставиться на запобіжник, при цьому патрон у патронник не досилається.
9.8. На час несення служби особовий склад підрозділів ВВО забезпечується бойовими патронами з розрахунку на кожний пістолет по 16 патронів, карабін - 15 патронів, револьвер - 7 патронів.
9.9. Начальник варти (зміни) та постовий контрольно-пропускного пункту озброюються на весь час несення служби.

X. Контроль за використанням зброї

10.1. Контроль за дотриманням посадовими особами підприємств і організацій системи держрезерву порядку придбання, зберігання (носіння), обліку, перевезення та використання відомчої вогнепальної зброї, бойових припасів до неї здійснюється інспекторами дозвільної системи та дільничними інспекторами міліції.
10.2. Інспекторами дозвільної системи та дільничними інспекторами міліції об'єкти дозвільної системи обстежуються щоквартально, а об'єкти, де зберігається та використовується велика кількість зброї (20 чи більше одиниць), - щомісячно.
10.3. Незалежно від строку раніше проведених перевірок підприємства у кожному випадку перевіряються:
при оформленні на новий строк дозволу на зберігання і використання відомчої вогнепальної зброї;
при переоформленні дозволу у зв'язку зі зміною місця зберігання чи використання відомчої вогнепальної зброї, а також керівника, на ім'я якого видано дозвіл.
10.4. На підприємствах, де зберігається і використовується відомча вогнепальна зброя, перевіряються:
наявність відповідних дозволів на придбання, перевезення, зберігання і використання відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, строк дії цих документів, дотримання пропускного режиму;
облік відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів, порядок їх видачі, приймання, повернення в місця постійного зберігання, списання бойових припасів після використання, правильність ведення відповідної службової документації;
придатність приміщень, де зберігаються вогнепальна зброя і бойові припаси (міцність дверей, стін, стелі, підлоги, металевих сейфів (шаф)), надійність замків, справність охоронної і протипожежної сигналізації;
наявність засобів пожежогасіння і зв'язку з органами внутрішніх справ;
стан охорони, відомчої вогнепальної зброї та боєприпасів, організації служби, укомплектованість особовим складом команд відомчої охорони, знання ним своїх обов'язків;
організація відомчого контролю за схоронністю вогнепальної зброї і бойових припасів;
документація щодо спільних дій з органами внутрішніх справ по відбиттю нападу на об'єкт, що охороняється.
10.5. У разі виявлення під час перевірки порушень складається відповідний акт, в якому детально описується суть виявлених недоліків, вказуються строки їх усунення.
Посадові особи, які порушили порядок придбання, зберігання, обліку, охорони, перевезення, використання та застосування вогнепальної зброї, несуть відповідальність у встановленому законодавством порядку.
Якщо порушень за результатами перевірки не виявлено, складається рапорт.
10.6. У разі невиконання на підприємстві встановлених правил користування і поводження з відомчою вогнепальною зброєю, бойовими припасами працівники органів внутрішніх справ та його органи на місцях мають право:
анулювати видані підприємству дозволи на придбання, зберігання і використання вогнепальної зброї, бойових припасів (про анулювання дозволів органом внутрішніх справ виноситься мотивована ухвала, яка затверджується начальником органу внутрішніх справ або особою, що виконує його обов'язки);
вилучати відомчу вогнепальну зброю, бойові припаси, у разі потреби опечатувати приміщення, де вона зберігається;
давати керівнику підприємства обов'язкові для нього письмові вказівки щодо усунення порушень правил придбання, зберігання, обліку, охорони, перевезення і застосування відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів.
10.7. Дії та рішення посадових осіб органів МВС пов'язані з відмовою у видачі дозволів на придбання, зберігання і використання вогнепальної зброї, бойових припасів чи їх анулюванням, вилученням відомчої вогнепальної зброї, можуть бути оскаржені у встановленому законодавством порядку.
10.8. Право на перевірку обліку, зберігання і використання відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів мають:
Голова Держкомрезерву та його заступники;
працівники Держкомрезерву, відповідальні за організацію відомчої воєнізованої охорони, протипожежної безпеки та охорони праці;
керівники підприємств та їх заступники;
начальники підрозділів відомчої воєнізованої охорони підприємств.
Допуск до відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів інших посадових осіб забороняється.
10.9. Результати перевірок записуються в книгу огляду та перевірки зброї і бойових припасів.
У разі виявлення порушень на підприємствах вимог цієї Інструкції працівники відомчої воєнізованої охорони, протипожежної безпеки та охорони праці Держкомрезерву інформують про них і надають Голові Держкомрезерву пропозиції щодо їх усунення, вживають заходів з метою усунення виявлених порушень на виконання рішення Голови Комітету.
10.10. Керівники підприємств повинні особисто щомісячно перевіряти наявність відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів.
Під час перевірок наявності відомчої вогнепальної зброї, бойових припасів перевіряються їх наявність, комплектність, порядок обліку, умови зберігання, порядок видачі та приймання, а також наявність печаток (пломб) і правильність опечатування (опломбування), правильність зберігання запасних ключів від кімнати для зберігання відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів, металевих шаф (сейфів) з вогнепальною зброєю і бойовими припасами, справність засобів охоронної і пожежної сигналізації, наявність та придатність до застосування засобів пожежогасіння.
10.11. Начальниками підрозділів ВВО контроль за наявністю відомчої вогнепальної зброї та бойових припасів здійснюється щоденно.

XI. Прийом громадян на роботу у підрозділи відомчої воєнізованої охорони

11.1. На роботу (у підрозділи ВВО) приймаються особи, які досягли 21-річного віку і здатні за своїми діловими і моральними якостями виконувати такі роботи.
11.2. Прийом на роботу громадян до складу підрозділів ВВО здійснюється тільки після вивчення керівниками підприємств морально-ділових якостей кандидатів та надання органами внутрішніх справ згоди керівникам підприємств на укладення трудових договорів з ними на виконання робіт, пов'язаних з придбанням, обліком, охороною, перевезенням і використанням відомчої вогнепальної зброї.
Ця згода видається на підставі відповідного листа керівника підприємства, до якого додаються:
список кандидатів на роботу у складі підрозділу ВВО (з зазначенням їх прізвищ, імен та по батькові; дат, місць народження і проживання; відомостей щодо попередньої трудової діяльності);
довідка (висновок) медичної установи (ЛКК) про те, що зазначена у списку особа за станом здоров'я може виконувати вказані роботи (щодо кожної особи);
сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду щодо наявності чи відсутності наркологічних протипоказань до виконання функціональних обов'язків (щодо кожної особи);
довідка встановленого зразка про складання заліків щодо знання матеріальної частини відомчої вогнепальної зброї, правил поводження з нею та застосування (щодо кожної особи).
Кандидатури для призначення на посади начальників підрозділів ВВО, крім того, обов'язково погоджуються з Держкомрезервом у встановленому порядку.
11.3. Згода керівникам підприємств на укладення трудових договорів з громадянами, а також дозволи на придбання, зберігання і використання відомчої вогнепальної зброї не надаються (видані дозволи анулюються) у разі:
наявності в особи медичних протипоказань до виконання вказаних функціональних обов'язків та володіння зброєю;
наявності даних про систематичне порушення особою громадського порядку, зловживання спиртними напоями, вживання наркотичних речовин без призначення лікаря;
пред'явлення особі обвинувачення у вчиненні злочину, а також засудження до позбавлення волі;
наявності непогашеної або незнятої у встановленому порядку з особи судимості за тяжкі злочини або злочини, вчинені із застосуванням вогнепальної зброї, вибухових матеріалів;
наявності умовного засудження особи з іспитовим строком або засудження її до виправних робіт;
наявності вироку суду стосовно особи, виконання якого відстрочено;
відсутності довідки про складання заліків на знання матеріальної частини вогнепальної зброї, правил поводження з нею та порядку застосування.
11.4. У разі наявності обставин, що перешкоджають одержанню згоди на укладення трудових договорів з громадянами на виконання робіт, пов'язаних із зберіганням, обліком, охороною, перевезенням і застосуванням відомчої вогнепальної зброї, орган внутрішніх справ (у письмовій формі в місячний строк із дня надходження листа керівника підприємства) повідомляє про це керівнику підприємства.
11.5. Громадяни, прийняті на роботу до складу підрозділів ВВО, в обов'язковому порядку повинні укладати договори страхування відповідальності як користувачі відомчої вогнепальної зброї відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 N 402 (402-2002-п) "Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності чи іншому законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання цієї зброї".
Завідувач Сектору
відомчої воєнізованої охорони
та протипожежної безпеки
В.В.Кіхтенко

Додаток 1
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

НОРМИ

забезпечення вогнепальною зброєю і бойовими припасами підрозділів відомчої воєнізованої охорони підприємств системи державного резерву

1. Приблизні розрахункові норми забезпечення зброєю і бойовими припасами підрозділів відомчої воєнізованої охорони

     Відомча воєнізована охорона      -   2 одиниці зброї на пост.
     Особовий склад    відомчої    воєнізованої    охорони    може
озброюватись:
 начальник підрозділу ВВО          пістолет               1 шт.;
                                 (револьвер)
 заступник начальника                -"-                  1 шт.;
 підрозділу ВВО
 начальник варти (чергової           -"-                  1 шт.;
 зміни)
 начальник бюро перепусток           -"-                  1 шт.;
 стрілець-пожежник на                -"-                  1 шт.;
 внутрішньому посту
 стрілець-пожежник на              пістолет               1 шт.
 зовнішньому посту                 (карабін)

2. Розрахунок норм бойових припасів для зброї підрозділів відомчої воєнізованої охорони (із розрахунку на один рік)

------------------------------------------------------------------
|Вид зброї |Незменшуваний |   Для практичних   |Для перевірки бою|
|          |    запас     |       стрільб      |                 |
|----------+--------------+--------------------+-----------------|
|Карабін   |    30-60     |       10-20        |       5-10      |
|----------+--------------+--------------------+-----------------|
|Пістолет  |    16-22     |        8-16        |       4-8       |
|----------+--------------+--------------------+-----------------|
|Револьвер |    14-28     |        8-16        |       4-8       |
------------------------------------------------------------------

Додаток 2
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
ПОГОДЖЕНО
Начальник __________________
(найменування
____________________________
органу внутрішніх справ)
____________________________
(звання, підпис, ініціали,
прізвище)
М.П. _______________________
__________________
(дата)

ВІДОМОСТІ

про наявність відомчої вогнепальної зброї і бойових припасів

------------------------------------------------------------------
| 1 |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |     (найменування підприємства, організації, установи)     |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |              (поштовий індекс і повна адреса)              |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 2 |Вид охорони                                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 3 |Кількість постів:                                           |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |у тому числі: зовнішніх -                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |              внутрішніх -                                  |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 4 |Кількість особового складу підрозділу відомчої воєнізованої |
|   |охорони (всього, у тому числі):                             |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |начальників                          -                      |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |заступників начальників              -                      |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |начальників варти                    -                      |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |стрільців (стрільців-пожежників)     -                      |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 5 |Кількість наявної зброї і бойових припасів:                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|5.1|карабінів               -                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|5.2|пістолетів              -                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|5.3|револьверів             -                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
|5.4|бойових припасів        -                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |               (окремо за кожним видом зброї)               |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 6 |Кількість зброї і бойових припасів, підготовлених до здачі  |
|   |як непридатних:                                             |
|   |------------------------------------------------------------|
|6.1|карабінів                 -                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|6.2|пістолетів                -                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|6.3|револьверів               -                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|6.4|бойових припасів          -                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |               (окремо за кожним видом зброї)               |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|---+------------------------------------------------------------|
| 7 |Потрібно вогнепальної зброї і бойових припасів (всього, у   |
|   |тому числі):                                                |
|   |------------------------------------------------------------|
|7.1|карабінів                                                   |
|   |------------------------------------------------------------|
|7.2|пістолетів                                                  |
|   |------------------------------------------------------------|
|7.3|револьверів                                                 |
|   |------------------------------------------------------------|
|7.4|бойових припасів (усього):                                  |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |               (окремо за кожним видом зброї)               |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |у тому числі на навчальні стрільби:                         |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |                                                            |
|   |------------------------------------------------------------|
|   |               (окремо за кожним видом зброї)               |
------------------------------------------------------------------
 Керівник ___________________________  __________  _______________
          (найменування підприємства,   (підпис)    (ініціали та
            установи, організації)                    прізвище)
 М.П.

Додаток 3
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

КНИГА

обліку вогнепальної зброї і бойових припасів

          _________________________________________________ 
                      (найменування підприємства)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |    Дата,   |   Дата    |                            На обліку перебуває                           |
|з/п|найменування|  видачі,  |--------------------------------------------------------------------------|
|   | вихідного  | передачі, |  пістолетів  | патронів |  револьверів |патронів|  карабінів   |патронів |
|   |документа і |куди і якій|--------------|    до    |--------------|   до   |--------------|   до    |
|   |   номер    |організації|усього|марка, |пістолетів|усього|марка, |револь- |усього|марка, |карабінів|
|   |            |           |      |калібр,|          |      |калібр,| верів  |      |калібр,|         |
|   |            |           |      | номер |          |      | номер |        |      | номер |         |
|---+------------+-----------+------+-------+----------+------+-------+--------+------+-------+---------|
| 1 |      2     |     3     |  4   |   5   |    6     |  7   |   8   |    9   |  10  |  11   |    12   |
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Додаток 4
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

КНИГА

обліку видачі та прийняття вогнепальної зброї і бойових припасів

              _____________________________________________ 
              (найменування підприємства, місцезнаходження)
--------------------------------------------------------------------------------
|N з/п|Прізвище,| Номер |Найменування|Кількість| Дата |Розписка|  Відмітка про |
|     |  ім'я,  | поста |  і номер   | бойових |і час |   за   | здачу зброї і |
|     |   по    |або для|    зброї   |припасів |видачі|одержану|    бойових    |
|     |батькові | яких  |            |         |      |зброю і |    припасів   |
|     |стрільця | цілей |            |         |      | бойові |---------------|
|     |  ВВО,   |видано |            |         |      |припаси |дата |розписка |
|     | якому   |зброю  |            |         |      |        |і час|   про   |
|     | видано  |  і    |            |         |      |        |здачі|прийняття|
|     | зброю   |бойові |            |         |      |        |     | зброї і |
|     |і бойові |припаси|            |         |      |        |     | бойових |
|     | припаси |       |            |         |      |        |     |припасів |
|-----+---------+-------+------------+---------+------+--------+-----+---------|
|  1  |    2    |   3   |      4     |    5    |  6   |    7   |  8  |    9    |
--------------------------------------------------------------------------------

Додаток 5
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

КАРТКА

обліку викраденої (втраченої) вогнепальної зброї

 1. Вид зброї ____________________________________________________
               (карабін, пістолет, револьвер, пістолет (револьвер)
                  для відстрілу патронів з гумовими кулями),
                        газовий пістолет (револьвер))
 2. Номер ________________________________________________________
 3. Зразок (модель) ______________________________________________
                      (пістолет Макарова, браунінг, наган тощо)
 4. Серія ________________________________________________________
 5. Рік випуску __________________________________________________
 6. Калібр _______________________________________________________
 7. Завод-виробник _______________________________________________
 8. Особливі прикмети ____________________________________________
                       (гравірування, написи, умовні знаки, тощо,
                                 виконані не на заводі)
 9. Орган, який розшукує або знайшов зброю _______________________
                                              (вказати область,
                                             найменування органу
 _________________________________________________________________
     внутрішніх справ, найменування підприємства, де викрадено
                        (втрачено) зброю)
 10. Номер кримінальної справи ___________________________________
 11. Рік порушення кримінальної справи _____________________
 12. Причини заповнення картки на зброю: викрадено _______________
                                                     (кількість)
                                         втрачено ________________
                                                     (кількість)
 13. За яких обставин ____________________________________________
                        (викрадено, втрачено, знайдено, коли, де,
                                  ким, найменування
 _________________________________________________________________
 органу і підприємства, прізвище, ім'я, по батькові, посада, місце
                           роботи особи)
 14. Направлено на перевірку (дослідження) у ВТО (НТО) ___________
                                                        (вказати,
 _________________________________________________________________
 якого органу МВС і дату)
 15. Картка заповнена ____________________________________________
                        (дата, найменування підприємства, посада,
                                прізвище та ініціали)

Додаток 6
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

КАРТКА

обліку викрадених (втрачених) бойових припасів

 1. Номенклатура бойових припасів ________________________________
                                             (калібр)
 2. Кількість ____________________________________________________
 3. Партія _______________________________________________________
 4. Обставини крадіжки (втрати) __________________________________
                                   (із зазначенням найменування
                                           підприємства)
 5. Стан упаковки ________________________________________________
                             (в магазинах, обоймах)
 6. Вантажовідправник бойових припасів ___________________________
 7. Дата отримання бойових припасів ______________________________
 8. Картка заповнена _____________________________________________
                       (дата, найменування підприємства, посада,
                              прізвище, ініціали та підпис)

Додаток  7
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

ДОВІДКА

 Зброя ______________________________ серії ______________________
 Номер _____________________________ 19___ року випуску.
 Взята на облік в інформаційному центрі при МВС України
 _________________________________________________________________
                               (області)
 як ______________________________________________________________
            (викрадена, втрачена, незнайдена або знайдена)
 ______________________     ____________      ____________________
    (посада, звання)          (підпис)        (ініціали, прізвище)

Додаток 8
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
ЗАТВЕРДЖЕНО
Начальник __________________
(найменування
____________________________
органу внутрішніх справ)
____________________________
(звання, підпис, ініціали,
прізвище)
__________________
(дата)

АКТ

списання бойових припасів

 Комісія у складі голови ________________________________________,
                                (посада, прізвище, ініціали)
 членів: ____________________________, ___________________________
         (посада, прізвище, ініціали)        (посада, прізвище,
                                                  ініціали)
 склала  акт  про те, що "_______" _________________ 20___ року на
 підставі _____________________________ були проведені тренувальні
             (дата, номер наказу
           (вказівки, розпорядження))
 стрільби із _____________________________________________________
                        (вид, марка, калібр зброї)
 Згідно з  поданими  відомостями  на  _______ аркушах на стрільбах
 використано бойових припасів:
 ____________________________    _____________________________ шт.
    (вид, калібр зброї)          (кількість цифрами і словами)
 Комісія, перевіривши  підстави  видачі  і  використання   бойових
 припасів, пропонує списати з обліку _____________________________
                                      (найменування підприємства)
 використані бойові припаси:
 ___________________________     _____________________________ шт.
     (вид, калібр зброї)         (кількість цифрами і словами)
 Голова комісії: ___________________________________
                      (підпис, ініціали, прізвище)
 Члени комісії:  1. _________________________________
                      (підпис, ініціали, прізвище)
                 2. _________________________________
                      (підпис, ініціали, прізвище)

Додаток 9
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

РОЗДАВАЛЬНО-ЗДАВАЛЬНА ВІДОМІСТЬ N ____

            _____________________________________________ 
                      (найменування підприємства)
                за "____" ___________ 20____ року
------------------------------------------------------------------------------------------
|N з/п|   Хто    | Видано бойових |Розписка |       Повернуто для здачі       |Розписка в|
|     | одержав  |    припасів    |    в    |---------------------------------| прийомі  |
|     |  бойові  |                |отриманні| невикористаних |    з осічкою   |повернутих|
|     | припаси  |----------------| і дата  |----------------+----------------| бойових  |
|     |(прізвище,|калібр|кількість|         |калібр|кількість|калібр|кількість| припасів,|
|     |ініціали) |      |         |         |      |         |      |         |   дата   |
|-----+----------+------+---------+---------+------+---------+------+---------+----------|
|  1  |    2     |  3   |    4    |    5    |  6   |    7    |  8   |    9    |    10    |
------------------------------------------------------------------------------------------
 Відповідальний за облік, зберігання
 і видачу бойових припасів           __________  _________________
                                      (підпис)      (ініціали,
                                                     прізвище)
 Керівник стрільб   ______________    ______________________
                       (підпис)        (ініціали, прізвище)
 "____"_______________ 20_______ року

Додаток 10
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
Зразок

ОПИС

МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАСОБІВ

                    _______________________________ 
                      (номер кімнати, приміщення)
------------------------------------------------------------------
| N |      Найменування       |Інвентарний номер|Кількість, номер|
|з/п|  матеріальних засобів   |                 | печатки, якою  |
|   |                         |                 | опечатується   |
|---+-------------------------+-----------------+----------------|
| 1 |Ящик з бойовими припасами|       12        | 1, опечатано   |
|   |                         |                 | печаткою N 10  |
------------------------------------------------------------------
 Відповідальний за зберігання
 ______________________      ____________     ____________________
      (посада)                 (підпис)       (ініціали, прізвище)

Додаток 11
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
Зразок

ЯРЛИК

на сейф (шафу) із зброєю

                -----------------------------------
                |1)Сейф (шафа)  N 4 із зброєю     |
                |2)Відповідальний  - Петренко В.В.|
                |3)Опечатується печаткою N 10     |
                -----------------------------------
                              ЯРЛИК
                   на ящик з бойовими припасами
                -----------------------------------
                |1)Ящик N 5 з бойовими припасами  |
                |2)Відповідальний  - Петренко В.В.|
                |3)Опечатується печаткою N 10     |
                -----------------------------------

Додаток 12
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
Зразок

ОПИС

зброї, що зберігається у сейфі (шафі) N 4

------------------------------------------------------------------
| N | Найменування зброї, серія |          Становить на          |
|з/п|         і номер           |--------------------------------|
|   |                           |02.02.2007|15.03.2007|17.04.2007|
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
| 1 |7,62 мм пістолет "ТТ"      |    9     |    11    |    11    |
|   |усього,                    |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |у тому числі:              |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВВ   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2344                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВВ   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2345                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВВ   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2346                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВВ   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2347                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВВ   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2348                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2449                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2450                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2451                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |    1     |    1     |    1     |
|   |N 2452                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |          |    1     |    1     |
|   |N 2777                     |          |          |          |
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
|   |7,62 мм пістолет "ТТ" ВК   |          |    1     |    1     |
|   |N 2778                     |          |          |          |
------------------------------------------------------------------
 Відповідальний за зберігання
 _____________________        ____________    ____________________
      (посада)                  (підпис)      (ініціали, прізвище)

Додаток 13
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
Зразок

ЯРЛИК

біля гнізд шафи, сейфа, металевого ящика

                         ----------------
                         |"ТТ" ВВ N 2344|
                         |              |
                         ----------------
                         ----------------
                         | СКС N 123589 |
                         |              |
                         ----------------

Додаток 14
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України
Зразок

ОПИС

бойових припасів, що зберігаються у сейфі (шафі, ящику)

------------------------------------------------------------------
| N |   Найменування бойових    |          Становить на          |
|з/п|         припасів          |--------------------------------|
|   |                           |02.02.2007|15.03.2007|10.04.2007|
|---+---------------------------+----------+----------+----------|
| 1 |7,62 мм  патрони зразка    |   230    |   225    |   220    |
|   |1985 року виготовлення,    |          |          |          |
|   |завод N 25                 |          |          |          |
------------------------------------------------------------------
 Відповідальний за зберігання
 ______________________      ____________     ____________________
       (посада)                (підпис)       (ініціали, прізвище)

Додаток 15
до Інструкції про порядок
придбання, зберігання,
обліку, перевезення
та використання вогнепальної
зброї та боєприпасів до неї
працівниками відомчої
воєнізованої охорони
на підприємствах,
в установах і організаціях
системи держрезерву України

ЖУРНАЛ

обліку і огляду інженерно-технічних засобів охорони підрозділу ВВО підприємства

                            ___________________________
                            (найменування підприємства)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
|    Час     |    Вид     | П.І.Б. та |   Причини   | Що зроблено |  Дата і час |   Посада,  |  Підпис  |
| перевірки  |несправності|  підпис   |несправностей|для усунення |  усунення   |   П.І.Б.   |начальника|
|------------|і пропозиції|особи, яка |             |несправностей|несправностей|  і підпис  | варти в  |
|дата|години,|особи, яка  |здійснювала|             |             |             | особи, яка | прийомі  |
|    |хвилини|здійснювала | перевірку |             |             |             |   усунула  |          |
|    |       | перевірку  |           |             |             |             |несправності|          |
|----+-------+------------+-----------+-------------+-------------+-------------+------------+----------|
|  1 |   2   |      3     |     4     |      5      |      6      |      7      |      8     |    9     |
---------------------------------------------------------------------------------------------------------