УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
23.12.2009 N 692
( Наказ скасовано на підставі Наказу Національної комісії регулювання електроенергетики N 548 (vn548227-10) від 27.12.2010 )

Про внесення змін до Переліку питань для планового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю) у вигляді перевірки за дотриманням ліцензіата ліцензійних умов з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом

Відповідно до Указу Президента України від 21.04.98 N 335 (335/98) "Питання Національної комісії регулювання електроенергетики України" та на виконання абзацу п'ятого пункту 2 статті 5 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) та у зв'язку із внесенням змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.2008 N 835 (835-2008-п) "Про затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику від діяльності суб'єктів господарювання, яка підлягає ліцензуванню Національною комісією регулювання електроенергетики" постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.2009 N 1261 (1261-2009-п) НАКАЗУЮ:
Унести зміни до Переліку питань для планового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю) у вигляді перевірки за дотриманням ліцензіата ліцензійних умов з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом у новій редакції, затвердженого наказом НКРЕ від 30.09.2008 N 159 (vn159227-08) , шляхом викладення його у новій редакції (додається).
Голова Комісії
В.Кальченко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ НКРЕ
30.09.2008  N 159
( vn159227-08 )
(у редакції наказу НКРЕ
23.12.2009  N 692)

ПЕРЕЛІК

питань для планового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю) у вигляді перевірки за дотриманням

__________________________________________________

(назва ліцензіата)

ліцензійних умов з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом

Предметом перевірки Національною комісією регулювання електроенергетики України є результати діяльності ліцензіата за визначений період, що має дорівнювати календарному року.
I. Наявність оригіналу ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом.
II. Внесення змін до установчих документів та наявність правовстановлюючих документів на основні засоби, на які нараховується амортизація. Відповідність місцезнаходження та найменування ліцензіата установчим документам.
III. Пофакторний аналіз фінансово-економічних показників компанії.
1. Порівняльний аналіз відповідності фактичних витрат затвердженій НКРЕ структурі тарифів на передачу та постачання електричної енергії. Відокремлення бухгалтерського обліку та звітності з ліцензованої діяльності з постачання та передачі електроенергії від обліку та звітів інших видів діяльності. Наявність у ліцензіата розробленого Порядку розподілу витрат за видами ліцензованої діяльності з постачання та передачі електроенергії. Здійснення ліцензіатом перехресного субсидіювання.
2. Виконання ліцензіатом схваленої інвестиційної програми (ІП). Аналіз використання коштів за напрямками ІП, за джерелами фінансування та графіками виконання (зокрема виконання розділу ІП щодо зниження понаднормативних витрат). Аналіз співвідношення між витраченими коштами на виконання ІП та фактично виконаними роботами і поставленими товарами. Належне оформлення та вчасне надання звітів виконання компанією ІП. Обґрунтування фактичного виконання ІП відповідно до наявних грошових коштів. Підтвердження виконання ІП первинними документами (звітами про проведення тендерних процедур, прайс-листами підприємств-виробників, укладеними договорами, документами щодо відведення та оренди земельних ділянок, проектно-кошторисною документацією, актами введення в експлуатацію, платіжними дорученнями, тощо). Наявність об'єктів, що відповідно до схваленої ІП мали бути введені в експлуатацію у запланований період, але фактично не були введені в експлуатацію.
3. Здійснення ліцензованої діяльності за принципом економічної доцільності. Наявність тендерного комітету. Відповідність здійснення закупівель товарів, робіт та послуг затвердженому Порядку та інвестиційній програмі згідно з джерелами фінансування, передбаченими в тарифах. Наявність нецільового та неефективного використання коштів.
4. Наявність угод обов'язкового та добровільного страхування, джерела їх фінансування та вплив на фінансові показники ліцензованої діяльності компанії.
5. Здійснення ліцензіатом інших видів діяльності, пов'язаних з ліцензованою діяльністю з постачання та передачі електроенергії. Наявність переліку додаткових робіт та погодження кошторисів витрат на виконання робіт та послуг з територіальним представництвом НКРЕ.
6. Вплив результатів від здійснення ліцензіатом інших видів діяльності, не пов'язаних з ліцензованою, на діяльність з передачі та постачання електричної енергії.
IV. Достовірність надання до НКРЕ інформації щодо обсягів корисного відпуску електричної енергії та розрахунків на отримання дотацій, згідно з дотаційними програмами (тарифи, диференційовані за періодами доби, населення, зовнішнє освітлення та ін.).
V. Правильність розрахунків компанією роздрібних тарифів відповідно до Порядку формування роздрібного тарифу на електроенергію для споживачів (крім населення і населених пунктів) ліцензіатами з постачання електроенергії за регульованим тарифом, затвердженому постановою НКРЕ від 22.01.2001 N 47 (v0047227-01) . Дотримання термінів опублікування у засобах масової інформації детальної інформації про роздрібні тарифи.
VI. Наявність пооб'єктного переліку місцевих (локальних) електричних мереж і змін до нього. Зміна конфігурації мереж та їх характеристики. Аналіз фактів списання, придбання, прийняття на баланс, передача - прийняття в оренду електромереж, з метою встановлення змін території здійснення ліцензованої діяльності.
VII. Належне проведення розрахунків з оптовим постачальником електричної енергії за куповану на ОРЕ електричну енергію, а також із суб'єктом підприємницької діяльності - власником електромереж, що здійснює передачу належної ліцензіату електричної енергії, зокрема:
виконання договору реструктуризації заборгованості перед ОРЕ (за його наявності). Причини виникнення заборгованості перед ОРЕ;
стан розрахунків споживачів за відповідний період (з розбивкою по категоріям споживачів), характеристика дебіторської заборгованості споживачів (безнадійна, сумнівна, прострочена, поточна тощо);
проведення претензійно-позовної роботи з метою стягнення борів зі споживачів-боржників за спожиту електричну енергію з зазначенням сум позовних вимог та претензій за період перевірки, аналіз її ефективності;
стан розрахунків компанії за користування електромережами основного споживача та інших ліцензіатів;
стан розрахунків з житлово-комунальними підприємствами за виконання обслуговування внутрішньо-будинкових електромереж, аналіз цих розрахунків відносно коштів, передбачених у тарифах на передачу та постачання.
VIII. Наявність фактів зловживання ліцензіатом своїм монопольним становищем, зокрема, дотримання компанією ліцензійних умов та інших нормативних актів у відносинах з постачальниками електроенергії за нерегульованим тарифом (далі - ПНТ). Відповідність укладених договорів про надання послуг з передачі електричної енергії законодавчим актам та нормативним документам.
IX. Дотримання ліцензіатом законодавства України та нормативно-технічних документів, у т.ч.:
1. Дотримання вимог ПКЕЕ (z0417-96) , ПКЕЕН (1357-99-п) тощо у взаємовідносинах із споживачами.
2. Виконання вимог постанови НКРЕ від 17.10.2005 N 910 (z1399-05) щодо зобов'язання електропередавальних організацій, які здійснюють діяльність на закріпленій території, врегулювати відносини згідно з вимогами абзацу другого пункту 1.10 ПКЕЕ (z0417-96) із власниками технологічних електричних мереж, які передають електричну енергію іншим суб'єктам господарювання у відповідних середньомісячних обсягах у встановлені терміни. Аналіз заходів, зроблених для виконання цих вимог.
3. Дотримання порядку, визначеного Законами України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , "Про планування та забудову прибудинкових територій" (1699-14) , "Про архітектурну діяльність" (687-14) та постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 N 489 (489-2009-п) "Про затвердження Порядку надання вихідних даних для проектування об'єктів містобудування" під час приєднання замовників до електромереж ліцензіата та видачі технічних умов для нових споживачів, а також існуючих електроустановок у разі зміни потужності, категорії з надійності електроспоживання, точки приєднання і зміни схеми живлення.
4. Дотримання Положення про Інформаційно-консультаційний центр по роботі із споживачами електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕ від 12.03.2009 N 299 (z0308-09) , зокрема щодо відповідності розробленого Положення про ІКЦ типовому, належної організації інформування населення про роботу ІКЦ та Комісії ІКЦ, забезпечення приміщення ІКЦ вільним входом для відвідувачів та оснащення ІКЦ, ведення обліку звернень заявників (наявність журналів реєстрації звернень), виконання Компаніями пункту 2.2.8 та 5.12 Положення.
X. Аналіз скарг та звернень споживачів.
XI. Стан розрахунків ПНТ за передачу електроенергії мережами ліцензіата та робота компанії щодо стягнення заборгованості за надані послуги з передачі електроенергії.
XII. Вибіркова перевірка достовірності погоджених ліцензіатом даних (макету 30900) споживачів ПНТ щодо обсягів споживання ними електроенергії. Відповідність обліку споживачів ПНТ вимогам нормативних документів.
XIII. Виконання ліцензіатом умов договору з ДП "Енергоринок" щодо забезпечення АСКОЕ та відповідність точок розрахункового обліку ІКОЕ.
XIV. Своєчасність надання ліцензіатом до НКРЕ та ТП НКРЕ звітності, передбаченої Мінфіном та Мінстатом України, та статистичної звітності з ліцензованої діяльності з передачі та постачання електроенергії, затвердженої постановою НКРЕ від 23.11.2005 N 1044 (z0179-06) . Достовірність даних звітності.
XV. Надання письмових звітів щодо нездійснення перехресного субсидіювання та не зловживання своїм монопольним становищем відповідно до пунктів 2.12 ліцензійних умов з постачання електроенергії (z0433-96) та пункту 2.11 ліцензійних умов з передачі електроенергії (z0408-96) .
XVI. Своєчасність поточної оплати за ліцензії на здійснення підприємницької діяльності з передачі електроенергії та з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, визначеної НКРЕ.
XVII. Інші питання (відповідно до окремих доручень НКРЕ, скарг, звернень споживачів та інших ліцензіатів тощо).
Примітка
Перевірка проводиться та оформлюється відповідно до вимог Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 05.04.2007 N 877-V (877-16) .
Відповідно до пункту 6 статті 7 ЗУ "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) за результатами здійсненої перевірки, у разі виявлення порушень вимог законодавства, складають акт у двох примірниках, який закінчується чіткими висновками щодо виявлених порушень, із зазначенням статей і пунктів ліцензійних умов та законодавчих актів, вимоги яких порушені.
Відповідно до пункту 9 статті 7 ЗУ "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) Акт, в якому зафіксовано порушення вимог законодавства, протягом п'яти робочих днів з дня завершення заходу розглядається на відкритому засіданні НКРЕ, на підставі чого Комісією приймається відповідне рішення про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.
Начальник управління
ліцензійного контролю
та територіальних
представництв
К.Красюк