КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 1 липня 2002 р. N 901
Київ

Про затвердження Порядку визначення та перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів у 2002 році

Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Порядок визначення та перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів у 2002 році (додається).
2. Державному казначейству та фінансовим органам забезпечити перерахування додаткових дотацій до місцевих бюджетів згідно з Порядком, затвердженим цією постановою.
3. Міністерству фінансів надавати роз'яснення щодо застосування Порядку визначення та перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів у 2002 році.
Прем'єр-міністр України
А.КІНАХ
Інд. 34

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 липня 2002 р. N 901

ПОРЯДОК

визначення та перерахування додаткових дотацій з державного до місцевих бюджетів у 2002 році

1. Цей Порядок розроблено на виконання статті 37 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002" (2905-14) .
2. Надходження доходів загального фонду державного бюджету в грошовій формі на відповідні аналітичні рахунки обліку доходів загального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях та м. Севастополі (далі - відповідні аналітичні рахунки), понад річні розрахункові обсяги, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) , розподіляються між державним та відповідними місцевими бюджетами у таких пропорціях:
до державного бюджету - 50 відсотків (крім надходжень на території Автономної Республіки Крим);
до обласного бюджету - 12,5 відсотка;
до бюджету м. Севастополя - 50 відсотків;
до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення та бюджетів районів - 37,5 відсотка;
до бюджету Автономної Республіки Крим - 62,5 відсотка.
3. З обсягу коштів, які надходять на відповідні аналітичні рахунки, виключаються суми приросту (порівняно з початком поточного року) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби, та за рахунок яких згідно із статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) перераховуються дотації вирівнювання, та приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість. Зазначені суми визначаються як різниця між відповідними показниками на останню звітну дату та на 1 січня 2002 року.
4. Обсяг додаткової дотації зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області та м. Севастополя визначається за формулою:
                   Dz = (Nk - Nr - P - Sp) / 2,
де Dz - обсяг додаткової дотації, яка належить зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області та м. Севастополя;
Nk - обсяг надходжень наростаючим підсумком з початку року податків, зборів (обов'язкових платежів), визначених статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) , у грошовій формі на відповідні аналітичні рахунки;
Nr - річні розрахункові обсяги надходження доходів загального фонду державного бюджету, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) ;
P - сума приросту на останню звітну дату (порівняно з 1 січня 2002 р.) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби та за рахунок яких згідно із статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) перераховуються дотації вирівнювання;
Sp - обсяг приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість (за даними органів державної податкової служби).
Показники P та Sp у розрахунках використовуються лише з додатним значенням.
Під час розрахунку обсягу додаткової дотації для зведеного бюджету Автономної Республіки Крим знаменник у формулі не застосовується.
5. Перерахування додаткових дотацій до місцевих бюджетів здійснюється щодекади управліннями Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях та м. Севастополі на рахунки Міністерства фінансів Автономної Республіки Крим, головних фінансових управлінь обласних та фінансового управління Севастопольської міської держадміністрацій, відкриті в управліннях Державного казначейства, для їх подальшого розподілу.
6. Розподіл додаткових дотацій з державного бюджету між бюджетом Автономної Республіки Крим, обласним бюджетом, бюджетами міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетами районів здійснюється фінансовими органами за формулою:
                   Di = 2Dz  х  g  х  Fi / Fz,
де Di - обсяг щодекадної додаткової дотації бюджету Автономної Республіки Крим, обласному бюджету, бюджету міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджету району;
Dz - обсяг додаткової дотації, яка належить зведеному бюджету Автономної Республіки Крим, бюджету області та м. Севастополя;
g - коефіцієнт розподілу додаткових дотацій між бюджетом Автономної Республіки Крим, обласним бюджетом, бюджетами міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетами районів. Для бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів районів коефіцієнт g дорівнює 0,375, для обласних бюджетів - 0,125, для бюджету Автономної Республіки Крим - 0,625;
Fi - обсяг надходжень загального фонду державного бюджету (згідно із статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) ) у грошовій формі понад річні розрахункові обсяги, затверджені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними радами для бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджету району;
Fz - обсяг надходжень загального фонду державного бюджету в грошовій формі понад річні розрахункові обсяги, визначені у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) .
Значення показників Fz та Fi обчислюються з урахуванням суми приросту (порівняно з початком поточного року) надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які адмініструються органами державної податкової служби та за рахунок яких згідно із статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) перераховуються дотації вирівнювання, та приросту невідшкодованих сум податку на додану вартість.
Обсяги щодекадних додаткових дотацій бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетам районів обчислюються відповідними фінансовими органами за формою згідно з додатком.
7. У разі коли неможливо визначити обсяг надходжень від сплати суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності податків, зборів (обов'язкових платежів), що адмініструються органами державної митної служби, у розрізі міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районів, понадпланові обсяги надходжень з урахуванням вимог пункту 6 цього Порядку визначаються для місцевих бюджетів у цілому і зараховуються у розмірі 100 відсотків до бюджету Автономної Республіки Крим і 50 відсотків до обласних бюджетів.
8. Додаткові дотації між районним бюджетом і міськими (міст районного значення), селищними і сільськими бюджетами розподіляються відповідними фінансовими органами за формулою, зазначеною у пункті 6 цього Порядку, а між міськими бюджетами (м. Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) і бюджетами районів у містах - у порядку, визначеному міськими радами.
У разі коли місту або району в місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, додаткові дотації розподіляються відповідними фінансовими органами за формулою, зазначеною у пункті 6 цього Порядку.
9. Додаткові дотації перераховуються до місцевих бюджетів щодекади в терміни, визначені відповідними міськими та районними фінансовими органами. Зазначені надходження відображаються у звітності як додаткова дотація, отримана з державного бюджету понад обсяг дотації вирівнювання, визначений у додатку 4 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) .
10. За даними річного звіту результати остаточних розрахунків за додатковими дотаціями 2002 року відносяться на взаємні розрахунки між бюджетами та підлягають урегулюванню в місячний термін.
11. Розподіл розрахункових обсягів надходжень до державного бюджету, визначених у додатку 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) , у розрізі міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районів затверджується Верховною Радою Автономної Республіки Крим та обласними радами під час затвердження показників відповідних бюджетів на 2002 рік. Зміни до розподілу зазначених доходів вносяться тільки у разі внесення відповідних змін до статті 35 та додатка 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) .
12. Органи державної податкової служби за окремим запитом подають управлінням Державного казначейства інформацію за даними особових рахунків платників податків про наявність надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачених статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) , та невідшкодованих сум податку на додану вартість за формою, визначеною Державним казначейством за погодженням з Державною податковою адміністрацією.
13. Органи Державного казначейства щодекади подають місцевим фінансовим органам інформацію про фактичне надходження доходів загального фонду державного бюджету у грошовій формі, визначених статтею 35 Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (2905-14) .
Зразок
Додаток
до Порядку
ЗАТВЕРДЖЕНО
Керівник фінансового органу
__________  ________________________
(підпис)    (ініціали та прізвище)
"____" _________________ 2002 р.

РОЗРАХУНОК

обсягів щодекадних додаткових дотацій бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетам районів _______________________ області

станом на ___ _______________ 2002 року

                                                    (гривень)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Міста      |Обсяг         |Обсяг надходжень     |Фактичні доходи   |Сума приросту    |Обсяг приросту на   |Розрахункові      |Розрахункові        |Обсяг додаткових
республіка-|додаткової    |загальнодержавних    |у грошовій формі  |на останню       |останню звітну      |надходження       |надходження         |дотацій
нського    |дотації,      |податків, зборів     |загального фонду  |звітну дату      |дату невідшкодованих|фактичних доходів |фактичних доходів   |(підсумок гр. 2 х g х
Автономної |яка належить  |(обов'язкових        |державного бюджету|надміру сплачених|сум податку на      |загального фонду  |загального фонду    |х відповідний рядок
Республіки |зведеному     |платежів),           |на звітну дату, за|податків, зборів |додану вартість     |державного бюджету|державного бюджету в|гр. 8/ підсумок гр. 8)
Крим та    |бюджету       |за рахунок яких      |рахунок яких      |(обов'язкових    |                    |у грошовій формі  |грошовій формі      |(Di)
обласного  |Автономної    |перераховуються      |перераховуються   |платежів), за    |                    |понад річні обсяги|понад річні обсяги, |
значення,  |Республіки    |додаткові дотації,   |дотації           |рахунок яких     |                    |(гр. 4-гр. 3-     |що застосовуються   |
райони     |Крим,         |затверджений         |вирівнювання      |перераховуються  |                    |гр. 5-гр. 6)      |у розрахунку        |
           |бюджету       |Верховною Радою      |                  |дотації          |                    |                  |додаткових дотацій  |
           |області та    |Автономної Республіки|                  |вирівнювання     |                    |                  |(додатні            |
           |м. Севастополя|Крим, обласною,      |                  |                 |                    |                  |значення гр. 7)     |
           |(Dz)          |міською              |                  |                 |                    |                  |(Fi; Fz)            |
           |              |(м. Севастополя)     |                  |                 |                    |                  |                    |
           |              |радою на 2002 рік    |                  |                 |                    |                  |                    |
-----------+--------------+---------------------+------------------+-----------------+--------------------+------------------+--------------------+----------------------
     1     |      2       |          3          |         4        |        5        |         6          |         7        |          8         |           9
-----------+--------------+---------------------+------------------+-----------------+--------------------+------------------+--------------------+----------------------
           |              |                     |                  |                 |                    |                  |                    |
-----------+--------------+---------------------+------------------+-----------------+--------------------+------------------+--------------------+----------------------
           |              |                     |                  |                 |                    |                  |                    |
-----------+--------------+---------------------+------------------+-----------------+--------------------+------------------+--------------------+----------------------
Усього     |              |                     |                  |                 |                    |                  |                    |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Начальник бюджетного управління (відділу)                       ____________                              _____________________________
                                                                  (підпис)                                   (ініціали та прізвище)