КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
23.09.2008 N 9/2
Колегією розглянуто питання щодо стану підготовки вітчизняних підприємств до виконання вимог Технічних регламентів (ТР) на промислову продукцію.
Гармонізація в сфері технічного регулювання основана на розробленні технічних регламентів, які є нормативно-правовими актами держави і затверджуються Кабінетом Міністрів України. Усі технічні регламенти, які розробляються в Україні, базуються на відповідних європейських директивах, а ці директиви, в свою чергу, побудовані на принципах так званого "глобального підходу" та "нового підходу" до оцінки відповідності, прийнятих в ЄС.
Промислова продукція, яка виготовлена за визнаними міжнародними та європейськими стандартами і відповідає вимогам технічних регламентів, зможе бути конкурентоспроможною і розміщуватися на світовому ринку без зайвих технічних бар'єрів. Тому необхідно прискорити перехід промисловості на міжнародні, європейські стандарти, що вимагає модернізації виробництв вітчизняних підприємств, адаптації виробничих процесів до нових, переважно жорсткіших вимог до якості та безпечності продукції, проведення випробувань продукції за новими методами контролю.
З метою забезпечення адаптації законодавства України до законодавства ЄС у сфері технічного регулювання, проведення послідовної політики щодо інформування промислових виробників про зміни законодавства у сфері технічного регулювання та здійснення підготовки до призначення органів з оцінки відповідності, які будуть здійснювати роботи у сфері дій ТР, колегія ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Інформацію директора Департаменту науково-технічного та інноваційно-інвестиційного забезпечення Ноговіцина О.В. взяти до відома.
2. Директору Департаменту 2-4 Ноговіцину О.В. разом з уповноваженими Міністерством організаціями забезпечити продовження робіт з підготовки промислових підприємств до впровадження ТР:
2.1 Забезпечити розроблення гармонізованих національних стандартів, добровільне застосування яких сприймається як доказ відповідності продукції вимогам ТР, відповідно до затверджених Переліків стандартів.
     Термін - щорічно до 2011 року згідно з завданнями Державної
              програми стандартизації на 2006 - 2011 рр. 
               ( 229-2006-п ) (229-2006-п)
	.
2.2 Організувати роботу консультаційно-методичних центрів з питань впровадження ТР: безпеки низьконапружного обладнання, безпеки іграшок, назв текстильних волокон і маркування текстильних виробів, етикетування енергоспоживання ламп.
     Термін - протягом місяця після прийняття відповідної
              постанови Кабінету Міністрів України.
2.3 Разом з консультаційно-методичними центрами здійснювати роботу з популяризації впровадження ТР за допомогою засобів масової інформації, проведення семінарів, конференцій тощо, за необхідності, з залученням фахівців ЄС.
Термін - постійно.
2.4 Відпрацьовувати пропозиції по призначенню органів з оцінки відповідності продукції вимогам ТР, впровадження яких закріплено за Мінпромполітики України.
Термін - постійно.
2.5 3 метою відповідного метрологічного забезпечення проведення робіт з оцінки відповідності продукції вимогам ТР рекомендувати керівникам головних і базових організацій Міністерства розпочати роботи по впровадженню вимог стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025-2001 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій".
Термін - постійно.
2.6 Подати на затвердження Кабінету Міністрів України ТР безпеки машин та устаткування (нова версія Директиви 2006/42/ЄС від 17 травня 2006 р.)
Термін - квітень 2009 р.
3. Директору Департаменту 4-1 Козирєву В.О., директору Департаменту 4-2 Мешкову В.В., начальнику Управління 7-2 Кончицю М.В., директору Департаменту 7-3 Медведєву Ю.С. сприяти роботі підприємств-виробників, продукція яких підлягає під дію ТР, з консультаційно-методичними центрами,визначених Мінпромполітики України.
Термін - постійно.
4. Мінпромполітики України разом з Держспоживстандартом України, в межах компетенції, розроблювати план спільних дій щодо впровадження спільних ТР.
5. Контроль за виконанням рішень колегії покласти на заступника Міністра Грищенка С.Г.
Голова колегії
В.С.Новицький