МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ
Наказ Міністерства
промислової політики України
19.07.2005 N 254

СТАНДАРТ МІНІСТЕРСТВА ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Правила погодження та затвердження технічних умов
СОУ МПП 01.120-090:2005
Чинний від 01.08.2006 р.

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює правила погодження та затвердження технічних умов (далі - ТУ У) та змін до них на продукцію (вироби, матеріали, речовини тощо), процеси, послуги у сфері технічного регулювання, закріпленій за Міністерством промислової політики України (далі - Мінпромполітики України).
Положення цього стандарту є обов'язковими для суб'єктів господарювання всіх форм власності під час розробляння ТУ У на продукцію за номенклатурою Мінпромполітики України.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:
ДСТУ 1.3:2004 Національна стандартизація. Правила побудови, викладання, оформлення, погодження, прийняття та позначення технічних умов
ДСТУ 1.6:2004 Національна стандартизація. Правила реєстрації нормативних документів
ДСТУ-Н 4486:2005 Система конструкторської документації. Настанови щодо типової побудови технічних умов
СОУ МПП 1.120-001:2004 Стандартизація Міністерства промислової політики України. Основні положення
СОУ МПП 1.120-002:2004 Стандартизація Міністерства промислової політики України. Правила розроблення та впровадження нормативних документів
Наказ Мінпромполітики України від 25.04.2003 N 169 "Про затвердження Положення про фонд нормативних документів у системі стандартизації та метрологічної служби Міністерства промислової політики України".

3 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

3.1 Правила розроблення, побудови, викладання, оформлення, позначення, погодження, затвердження, реєстрації ТУ У та змін до них повинні відповідати вимогам ДСТУ 1.3, ДСТУ 1.6, СОУ МПП 1.120-002 та цього стандарту.
Зміст, викладання та оформлення ТУ У, як складника конструкторської документації, повинні відповідати вимогам ГОСТ 1.3 та ДСТУ-Н 4486.
3.1.1 Правила застосування та термін дії технічних умов колишнього СРСР, затверджених до 1992 року, наведені в додатку А.
3.2 Технічні умови підрозділяють на категорії:
- технічні умови на серійну (масову) продукцію;
- технічні умови на дослідну партію.
3.2.1 Технічні умови на дослідну партію розробляють для нової продукції, виробництво якої потребує проведення науково-дослідних робіт (НДР) або додаткових випробувань.
В розділі "Сфера застосування" технічних умов на дослідну партію, які не є складником конструкторської документації, повинна бути зроблена вказівка про дослідну партію.
Технічні умови, які є складником конструкторської документації, треба оформлювати згідно з ДСТУ-Н 4486.
3.2.2 Технічні умови на дослідну партію не переводять в технічні умови на серійну продукцію зміною, а розробляють нові технічні умови.
3.3 Додаткові правила розроблення, побудови, викладання, оформлення, позначення, реєстрації ТУ У та внесення змін до них на продукцію та послуги підприємств металургійного комплексу викладені в додатку Б.

4 ПРАВИЛА ПОГОДЖЕННЯ ТА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕХНІЧНИХ УМОВ ТА ЗМІН ДО НИХ

4.1 Загальні правила погодження та затвердження технічних умов та змін до них - згідно з ДСТУ 1.3.
4.2 У разі розроблення ТУ У на замовлення Мінпромполітики України право затвердження ТУ У та змін до них надається Міністерством головним організаціям зі стандартизації (далі - ГОС) згідно з Переліком, наведеним у СОУ МПП 1.120-001. При цьому право власності належить Мінпромполітики України, про що повинна бути зроблена відповідна відмітка на титульному аркуші згідно з А.6.
4.3 Технічні умови підприємств (фірм) інших держав (згідно з 3.5 ДСТУ 1.3) для їх впровадження в Україні повинні бути погоджені з ГОС (відповідно до закріпленої номенклатури продукції згідно з Переліком, наведеним у СОУ МПП 1.120-001) до їх затвердження і подання на державну реєстрацію.
4.4 Термін дії ТУ У на серійну (масову) продукцію - згідно з ДСТУ 1.3.
Якщо ТУ У прийняті з обмеженням терміну дії, зміна до них, яка передбачає тільки продовження терміну дії цих технічних умов, може бути узгоджена тільки з виробником продукції
4.5 ТУ У підлягають перевірянню кожні п'ять років. Перевіряння ТУ У проводить організація, яка затвердила технічні умови. Порядок перевіряння - згідно з ДСТУ 1.3.
4.6 Кількість змін до ТУ У не повинна ускладнювати роботу з ними. У разі ускладнення роботи з ТУ У або внесення змін у вимоги, за якими ідентифікують продукцію, ТУ У підлягають перегляду з розробленням нових технічних умов на заміну чинних.
4.7 Термін дії ТУ У на дослідні партії встановлюють не більше трьох років. У разі потреби термін дії таких ТУ У може бути продовжений. Загальний термін дії ТУ У на дослідні партії не може перевищувати п'яти років.
4.8 Державна реєстрація технічних умов на серійну продукцію - згідно з ДСТУ 1.6.
Технічні умови на дослідні партії затверджують та реєструють ГОС (за закріпленою номенклатурою згідно з СОУ МПП 01.120-001). Реєстрацію здійснюють шляхом відповідної відмітки (штампа) на титульному аркуші.

Додаток А
(обов'язковий)

ПРАВИЛА

ЗАСТОСУВАННЯ ТА ТЕРМІН ДІЇ ТЕХНІЧНИХ УМОВ КОЛИШНЬОГО СРСР, ЗАТВЕРДЖЕНИХ ДО 1992 РОКУ

А.1 Правила застосування технічних умов колишнього СРСР, затверджені до 1992 року, визначено постановою Кабінету Міністрів України N 2 та розпорядчими документами Мінпромполітики України.
А.2 Технічні умови колишнього СРСР, затверджені до 1992 року, якими користуються підприємства та організації, що належать до сфери діяльності Мінпромполітики України, належать фонду нормативних документів (далі - НД), закріплених за Мінпромполітики України. Фонд НД Мінпромполітики України було створено на виконання постанови Кабінету Міністрів України N 1395 (1395-2002-п) .
А.3 Технічні умови колишнього СРСР, затверджені до 1992 року, які належать фонду нормативних документів Мінпромполітики України, чинні в Україні до 01.01.2007 року.
А.4 Ведення робіт з актуалізації (перевіряння, переглядання, розроблення змін), зберігання та систематизації технічних умов колишнього СРСР, затверджених до 1992 року, які належать фонду нормативних документів Мінпромполітики України, проводять головні організації зі стандартизації Мінпромполітики України відповідно до закріпленої номенклатури продукції згідно з Положенням про фонд нормативних документів у системі стандартизації та метрологічної служби Міністерства промислової політики України.
А.5 Розроблення ТУ У на заміну зазначених в А.4 проводять ГОС Мінпромполітики України (на договірних засадах) відповідно до закріпленої номенклатури продукції за СОУ МПП 01.120-001 та цього стандарту.
А.6 Всі ТУ У фонду Мінпромполітики України повинні мати відповідний штамп на титульному аркуші, який засвідчує належність їх фонду Мінпромполітики України.

Додаток Б
(обов'язковий)

ДОДАТКОВІ ПРАВИЛА

РОЗРОБЛЕННЯ, ПОБУДОВИ, ВИКЛАДАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ, ПОЗНАЧЕННЯ, РЕЄСТРАЦІЇ ТЕХНІЧНИХ УМОВ НА ПРОДУКЦІЮ ТА ПОСЛУГИ ПІДПРИЄМСТВ МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ

Б.1 Технічні умови на металургійну продукцію підрозділяють на три категорії:
- технічні умови на серійну (масову) продукцію;
- технічні умови на дослідну партію;
- технічні умови на партію продукції обмеженого об'єму.
Б.1.1 ТУ У на партію продукції обмеженого об'єму розробляють на конкретний об'єм постачання продукції за усталеною технологією. У розділі "Сфера застосування" повинен бути указаний об'єм партії. До таких ТУ У не можуть бути розроблені зміни, які збільшують об'єм партії.
Б.1.2 Технічні умови на дослідну партію та на партію продукції обмеженого об'єму не підлягають державній реєстрації.
Б.1.3 Технічні умови на дослідну партію та на партію обмеженого об'єму підлягають реєстрації у відповідних ГОС (ТК) (за закріпленою номенклатурою згідно з СОУ МПП 01.120-001). Реєстрацію здійснюють шляхом відповідної відмітки (штампа) на титульному аркуші.
Б.2 Технічні умови (зміни до технічних умов) ГОС (ТК) розробляють на договірних засадах.
Б.3 ТУ У, розроблення яких здійснюється без участі ГОС, підлягають погодженню з відповідним ГОС (ТК) (за закріпленою номенклатурою згідно з СОУ МПП 01.120-001).
Б.4 Назву технічних умов викладають українською та російською мовами.
Б.5 Технічні умови викладають (за вимогою з замовником) російською або українською мовою.
Б.6 Оформлення технічних умов здійснюється згідно з ДСТУ 1.5, при цьому позначення ТУ У проставляють у верхньому правому куті, а номер сторінки - у нижньому правому куті.
Б.7 Технічні умови затверджує керівник ГОС (ТК) за закріпленою номенклатурою продукції згідно з СОУ МПП 01.120-001. Технічні умови, розроблені на замовлення Мінпромполітики України, повинні бути узгоджені з Мінпромполітики України.
Затвердження ТУ У здійснюється підписом керівника ГОС (ТК) під реквізитом "ЗАТВЕРДЖУЮ" з проставлянням дати підпису та печатки.
Б.8 Позначення технічних умов - згідно з ДСТУ 1.3.
Б.9 Технічні умови на серійну продукцію підлягають державній реєстрації згідно з ДСТУ 1.6.
Б.10 Утримувачем оригіналу ТУ У є організація, яка їх затвердила.
Б.11 Утримувач оригіналу надсилає по одному примірнику ТУ У (змін) всім організаціям, які їх підписали. Забезпечення інших організацій копіями НД здійснюється на договірних засадах.
Код УКНД 01.120
Ключові слова: технічні умови, зміни до технічних умов, правила погодження та затвердження, термін дії.