МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Л И С Т
21.02.2005 N 19-32/319
Начальнику Головного
управління юстиції
міністерства юстиції України
в Автономній Республіці
Крим, Начальникам обласних,
Київського
та Севастопольського міських
управлінь юстиції

Щодо порядку оформлення документів в разі смерті власника нерухомого майна

Міністерство юстиції України просить довести до відома нотаріусів та бюро технічної інвентаризації наступну інформацію.
Відповідно до статті 346 Цивільного кодексу України (435-15) однією з підстав припинення права власності є смерть власника.
Окрім того, згідно із статтею 25 Цивільного кодексу України (435-15) здатність мати цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження і припиняється у момент її смерті.
Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання (стаття 30 Цивільного кодексу України (435-15) ) .
Враховуючи наведене, зазначаємо, що у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлювальний документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватися у судовому порядку.
Поряд з цим, у випадку, якщо є правовстановлювальний документ, який підтверджує право власності на нерухоме майно за особою, яка на час реєстрації права власності померла, вважаємо, що реєстрація права власності на нерухоме майно може бути здійснена за особою на ім'я якої видані правовстановлювальні документи (перелік правовстановлювальних документів, на підставі яких може бути проведена реєстрація права власності на нерухоме майно, міститься в додатку 1 до пункту 2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5) ( z0157-02).
Отже, з метою оформлення спадщини, право власності на нерухоме майно може бути оформлене на ім'я особи яка померла у разі наявності документів, які б підтверджували право власності на майно цієї особи. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується у судовому порядку.
Слід зазначити, що звернутися з заявою про реєстрацію прав власності на нерухоме майно за померлою особою мають право її спадкоємці.
Згідно із пунктом 5.9 зазначеного Тимчасового положення (z0157-02) витяг з Реєстру прав для оформлення спадщини видасться спадкоємцям згідно з письмовим запитом нотаріуса.
Окрім того, відповідно до абзацу четвертого пункту 216 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року N 20/5 (z0283-04) , якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус вимагає, крім правовстановлювального документа, витяг з Реєстру прав власності, а в місцевостях, де інвентаризація не проводилась, - довідку відповідного органу місцевого самоврядування в якій зазначається власник нерухомого майна та викладаються характеристики нерухомого майна.
Перший заступник Міністра -
керівник апарату
А.П.Заєць